ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρθρο 1: Αφιέρωμα στο Γηροκομείο Σερρών
Δικαίου Ανθεια, Γκόσιος Ακης,  Πλιούκας Χρήστος,  Κοτρώνης Γιώργος
Ομάδα ρεπορτάζ 6ου Γυμνασίου Σερρών


Ενα πραγματικό στολίδι κατασκευάστηκε στις Σέρρες. Πρόκειται για το νέο κτίριο που στεγάζει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας (παππούδες και γιαγιάδες μας).
Το επισκεφτήκαμε, μιλήσαμε με τους τροφίμους και τους υπεύθυνους και πήραμε μια συνέντευξη απο την διευθύντρια του Γηροκομείου.
Μας δέχτηκαν με μεγάλη χαρά και μας ξενάγησαν σε όλους τους χώρους του Γηροκομείου. Η διευθύντρια ήταν πολύ πρόθυμη και ευγενική μαζί μας. Την ευχαριστούμε.

Κυρία Διευθύντρια, για ποιους σκοπούς χτίστηκε το ίδρυμα αυτό;
Το ίδρυμα αυτό χτίστηκε για να περιθάλψει τους μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους που υπάρχουν, βασικά μέσα από τον νομό Σερρών. Δυστυχώς όμως αν και αυτός είναι ο κύριος σκοπός μέσα στο ίδρυμα έχουμε και ηλικιωμένους οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν μπορούν να συμβιώσουν με τα παιδιά τους.
Ποιες είναι οι ευκολίες που παρέχονται στο τωρινό κτίριο και δεν τις είχε το προηγούμενο;
Πάρα πολλές. Το κτίριο αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με το προηγούμενο γιατί έχει σχεδόν μοναχικά δωμάτια. Το κάθε δωμάτιο είναι δίκλινο. Το καθένα περιέχει μία ντουλάπα, τουαλέτα, κομοδίνα. Αργότερα θα έχουμε και εγκαταστάσεις μέσα για ψυγείο, μικροφωνική εγκατάσταση, το τηλέφωνο θα είναι μέσα στο δωμάτιο, σύνδεση με ένα μεγάφωνο που μπορούμε να βάλουμε μικρόφωνο. Ο εξοπλισμός του μαγειρείου είναι πολύ καλός σε σχέση με το άλλο γηροκομείο. Τα πάντα είναι καλύτερα. Ο χώρος που κάθονται και βλέπουν τηλεόραση ή που θα κάνουν τις συζητήσεις τους, η τραπεζαρία ακόμα και η μόνωση είναι σαφώς καλύτερη.
 

Αίθουσα εστιατορίου



Εγκαίνια απο τον
Μακαριότατο
κ. Χριστόδουλο
 Τι προσωπικό διαθέτει αυτό το οίκημα;
Είμαστε δύο διοικητικοί και άλλα δώδεκα άτομα. Στο σύνολο είναι 14.  Έχουμε δύο βοηθούς τραπεζοκόμους.
Ποια ήταν η αντίδραση των τροφίμων του γηροκομείου όταν έμαθαν  ότι θα μετακομίσουν;
Αλλοι το δέχτηκαν με πολλή χαρά και άλλοι είπαν ότι δεν θέλουν. Οταν όμως ήρθαν και  είδαν το κτίριο και γενικά τους χώρους τους οποίους θα ζούνε έμειναν κατάπληκτοι. Γι'αυτό άρχισαν να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να συμβιώσουν καλύτερα εδώ. Ειδικά, όταν το αντικρίσανε κατάλαβαν πόσο ωραίο ήτανε. Δεν είδανε ούτε στο όνειρό τους.
Πώς ψυχαγωγούνται οι ηλικιωμένοι;
Από ψυχαγωγία όχι και πολλά πράγματα. Εχουμε κάποιους χώρους που κάθονται και βλέπουν τηλεόραση που κάνουν τις συζητήσεις τους. Μερικές φορές παίζουνε και κανένα χαρτάκι. Επίσης μπορείτε να το πείτε ώς ψυχαγωγία αλλά κάθε Κυριακή έχουμε  κατηχητικό. Μερικές φορές τον χρόνο μας επισκέπτεται ο Ερυθρός Σταυρός τις γιορτές συνήθως και τέλος παιδιά που διοργανώνουν κάποιες μικρογιορτές και μας επισκέπτονται συνήθως τα Χριστούγεννα.
Πόσο συχνά επισκέπτονται οι συγγενείς των τροφίμων;
Αυτό εξαρτάται. Είναι κάποιοι που τους επισκέπτονται αρκετά συχνά  είτε γιατί μένουν μέσα στην πόλη των Σερρών είτε μέσα στον νομό. Υπάρχουν όμως και συγγενείς που επισκέπτονται τους γονείς τους ή τους παππούδες τους σπάνια γιατί ζουν στο εξωτερικό ή γιατί δεν νοιάζονται.
Γνωρίζετε το κενό που έχει δημιουργηθεί στις καρδιές των ηλικιωμένων;
Βέβαια γνωρίζω ότι τους λείπουν πολύ οι  δικοί τους άνθρωποι όμως και εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το κενό αυτό   προσφέροντάς τους την αγάπη μας.

Ενα από τα δωμάτια των τροφίμων