Αρθρο 4: ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ
Σοφία Μπάρμπα
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, όπου γίνονται σεισμοί, υπάρχουν και ενεργά ηφαίστεια.
     Γνωρίζουμε πάνω από 450 ενεργά ηφαίστεια στη στεριά και καμιά ογδονταριά ακόμη κάτω από τη θάλασσα. Το ηφαίστειο είναι άνοιγμα του φλοιού της γης απ' όπου βγαίνουν αέρια και λιωμένα πετρώματα. Τα ηφαίστεια εκτοξεύουν ακόμη και στάχτες. Λάβα και στάχτη παγώνουν και στοιβάζονται γύρο απ' το άνοιγμα κι έτσι το ηφαίστειο παίρνει το σχήμα κώνου (χωνιού).
Τα ενεργά ηφαίστεια δραστηριοποιούνται συχνά. Όταν η πίεση της μεγαλώνει, τα ηφαίστεια σκάζουν. Τότε ξαφνικά μπορεί ν' αρχίσουν να εκτοξεύουν καυτά αέρια και λάβα. Η λάβα μπορεί να 10 φορές πιο καυτή από το βραστό νερό και να καταστρέφει ότι βρει μπροστά της , καθώς κυλάει προς τα κάτω σαν φλογισμένο ποτάμι.
     Το ποτάμι της λάβας μπορεί να είναι πλατύ και μακρύ. Καμιά φορά το στρώμα της λάβας είναι τόσο ψηλό όσο τα πιο μεγάλα δέντρα. Όταν ένα ηφαίστειο σκάει, τα τοιχώματα του κοιλώματός του, που βρίσκονται στην κορφή και λέγεται κρατήρας , πετιούνται ψηλά.
     Μερικά ηφαίστεια φανερώνονται ξαφνικά. Πριν από περίπου 100 χρόνια το νησί Κρακατόα, κοντά στην Ιάβα, σχεδόν τινάχτηκε στον αέρα όταν έσκασε ένα ηφαίστειο. Οι εκρήξεις ακούστηκαν κάπου 5.000 χιλιόμετρα μακριά.
Στην Ιταλία υπάρχει ένα μεγάλο ηφαίστειο το οποίο λέγετε Βεζούβιος. Μερικές φορές γίνεται πολύ δραστήριο. Σχεδόν πριν από 2.000 χρόνια ο Βεζούβιος έσκασε και σκέπασε με στάχτη και λάβα ολόκληρη την πόλη Πομπηϊα. Τώρα που καθάρισαν τη στάχτη, μπορούμε να δούμε πως ήταν πόλη τότε.
     Πιστεύουμε πως πάντα υπήρχαν ηφαίστεια και γινόταν σεισμοί στον κόσμο. Σήμερα ο άνθρωπος ψάχνει να βρει τρόπους να ελέγχει τα ηφαίστεια και τους σεισμούς , για να μπορεί να προφυλάγεται από τις Τρομερές καταστροφές που προκαλούν!
 
Ηφαίστειο Πινατούμπο
Ηφαίστειο Αίτνα