ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ

Αρθρο 3: Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου
Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και ο πιο εξελιγμένος τρόπος τηλεπικοινωνίας είναι το τηλέφωνο τσέπης ή κινητό τηλέφωνο. Αλλά για να φτάσει ως εδώ η τεχνολογία στον τομέα των επικοινωνιών πέρασε από πολλά στάδια.
Από τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι είχαν εφεύρει πολλούς τρόπους για να επικοινωνούν.
     Οι αρχαίοι Έλληνες σκέφτηκαν αργότερα να στέλνουν μήνυμα από μακριά και δημιούργησαν ένα δίκτυο, τις γνωστές φρυκτωρίες. Ήταν δέκα πυρσοί στην κορυφή ενός βουνού και καθώς άναβαν δύο η περισσότεροι ο άλλος καταλάμβανε ότι ήταν ένα γράμμα κι έτσι σιγά - σιγά σχηματίζονταν λέξεις. Οι φρυκτωρίες ήταν ανακάλυψη του Κλεοξένη και του Δημόκλειτου.
     Η ανάγκη για επικοινωνία συνέχισε με τους περσικούς πολέμους και έτσι σκέφτηκαν να στέλνουν μηνύματα με αγγελιοφόρους, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα τρέχοντας.
     Στα Αλεξανδρινά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ο ακουστικός τηλέγραφος, που ήταν ένας μεταλλικός τηλεβόας που είχε δυνατότητα μετάδοσης ήχου μέχρι 2,5 χλμ.
     Αργότερα, στην Ευρώπη είχαν ξεσπάσει διαμάχες και έπειτα ο Α` παγκόσμιος και το έργο των Αρχαίων Ελλήνων για ανεύρεση τρόπων τηλεπικοινωνίας το συνέχισε η Αμερική.

Τηλέγραφος
Αινεία

Ακουστικός
Τηλέγραφος

     Ο Μορς Σαμουήλ ήταν από αυτούς που συνέχισε με την εφεύρεση του ηλεκτρικού τηλέγραφου το 1987, που έστελνες μηνύματα με σήματα Μορς. Όμως ο τηλέγραφος του Μορς είχε την δυνατότητα να στέλνει ένα μήνυμα με κάθε σύρμα, ενώ ο Έντισον-Θωμάς-Άλβα μπορούσε να στέλνει τέσσερα μηνύματα με ένα καλώδιο.
     Αργότερα το 1877 ο Γκράχαμ Μπελ εφεύρε το πρώτο τηλέφωνο που είχε δυνατότητα μετάδοσης της φωνής 230 χλμ. Έτσι το τηλέφωνο του Μπελ είναι η αρχή για τον εκσυνχρονισμό των τηλεφώνων.
     Σήμερα το πιο εξελιγμένο καλώδιο μετάδοσης φωνής, ονομάζεται καλώδιο οπτικής ίνας.
     Άλλη εφεύρεση που μας βοηθάει στην τηλεπικοινωνία είναι ο υπολογιστής, μέσω του δικτύου Internet.
     Αυτή είναι η ιστορία των τηλεπικοινωνιών και του τηλεφώνου που το χρησιμοποιούμε αδιαφορώντας για το πόσοι "παιδεύτηκαν" για να το κατασκευάσουν.