ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗΣ
Νίκος Παπακωνσταντίνου
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Η λίμνη Κερκίνη  έχει πλούσια βλάστηση που αποτελείται από φυτά που επιπλέουν, από φυτά ριζωμένα μέσα στο βυθό που αναπτύσσονται ως την επιφάνεια και από φυτά των καλαμώνων και των υγρών λιβαδιών.
     Η είσοδος θρεπτικών στοιχείων από τον Στρυμόνα ευνόησε την ανάπτυξη της βλάστησης. Όμως η διακύμανση της στάθμης μέχρι και πέντε μέτρα κατά έτος, έχει ως αποτέλεσμα πολλά είδη φυτών να εξαφανίζονται, μη μπορώντας να προσαρμοστούν στην αυξομείωση του βάθους του νερού.
Οι εκτεταμένοι καλαμώνες με υγροτοπικά είδη όπως τα βούρλα και το ψαθί σχεδόν εξαφανίστηκαν. Οι υδρολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη χρωματιστού τάπητα με νούφαρα στα βόρεια άκρα της λίμνης, που είναι και η μεγαλύτερη παρόμοια περιοχή στην Ελλάδα. Στο Β.Α. τμήμα της λίμνης, στις εκβολές του Στρυμόνα, υπάρχει το παραποτάμιο δάσος.
     Έως πριν λίγα χρόνια συναντούσαμε πολλά είδη δέντρων όπως ιτιές κ.τ.λ. που έδιναν ιδιαίτερο χρώμα στο τοπίο. Η έκταση του δάσους μειώθηκε από 7000 στρέμματα το 1980 στο μισό και αν συνεχίσει να πλημμυρίζει με τον ίδιο ρυθμό κινδυνεύει να εξαφανισθεί  εντελώς.
     Στα γύρω βουνά υπάρχουν ψηλές οξιές, φουντουκιές αλλά και άλλα φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα. Επίσης υπάρχουν πολλά αγριολούλουδα. Η προστασία της φυσικής βλάστησης από τις ανθρώπινες επεμβάσεις θα εξασφαλίσει την προστασία του εδάφους της λεκάνης απορροής από τη διάβρωση αλλά και τη ποικιλότητα των φυτών και των ζώων της περιοχής.

Η ΠΑΝΙΔΑ - ΧΛΩΡΙΔΑ
     Στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κερκίνης, υπάρχουν πολλά είδη θηλαστικών, αρκετά από τα οποία είναι απειλούμενα, όπως η Βίδρα, το Ζαρκάδι κ.α. Ακόμη στο δάσος και στις γύρω υγρές περιοχές συναντώνται 10 περίπου είδη αμφιβίων και περισσότερα από 20 είδη ερπετών.
     Σπουδαία είναι και η ιχθυοπανίδα της λίμνης. Στο ευρύτερο σύστημα Κερκίνης - Στρυμόνα έχουν καταγραφεί πάνω από 30 είδη ψαριών με εμπορικό ενδιαφέρον, όπως η πεταλούδα και παρουσιάζει αξιόλογη αλιευτική παραγωγή.
     Μετά την κατασκευή του νέου φράγματος το 1982, εξαφανίστηκαν από τη λίμνη το χέλι και γουλιανός ενώ μειώθηκε πολύ ο αριθμός των Κυπρίνων.
     Στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά δύο, ο Αργυροπελεκάνος και Λαγγόνα είναι παγκόσμια απειλούμενα υπό εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη, οι σημαντικέ αποικίες της Νότιας Βαλκανικής χερσονήσου από Κορμοράνους, Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες και διάφορα είδη για την περιοχή όπως η Νανόχηνα, το Φοικόπτερο κ.α.

     Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια αρπακτικά πουλιά ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός, ο Πετρίτης, ο Στικταετός κ.α. Μερικά είδη όμως όπως ο θαλασσαετός και ο Σταυραετός, ο Καλαμοτριλιστής  και Καλαμόκιρκος δεν φωλιάζουν πια στην λίμνη εξαιτίας των αλλοιώσεων στους χώρους φωλιάσματος τους.