ΡΕΠΟΡΤΑΖ

  Αρθρο 1: Milennium
Ελίνα Κοτρώνη
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

    Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε όπως συνηθίζεται την αλλαγή της χρονιάς. Ολοι μας ελπίζουμε ,όπως είναι φυσικό και ανθρώπινο, ότι ο καινούριος χρόνος θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και ότι θα ικανοποιήσει όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες μας. Ομως αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες με το φαινόμενο <Millennium> ξεπερνάει κάθε φαντασία.
     Καθημερινά κατακλυζόμαστε από όλα τα μέσα ενημέρωσης ότι θα ζήσουμε μια ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία της γης με την αλλαγή της χιλιετίας. Δε χρειάζεται όμως να έχει κάποιος ιδιαίτερες μαθηματικές γνώσεις για να καταλάβει ότι το 2000 δεν είναι ο πρώτος χρόνος της καινούριας χιλιετίας αλλά ο τελευταίος της προηγούμενης.

    Σε τι αποβλέπει λοιπόν όλη αυτή η φασαρία και η φρενίτιδα που έχει καταλάβει το Δυτικό κόσμο;; Οι διάφορες πωλητές προσπαθούν να βρουν ποικίλους τρόπους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και είναι σίγουρο ότι και του χρόνου θα εφεύρουν κάποιες ψευδαισθήσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των πωλήσεών τους.
    Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν ενδιαφέρονται για το περιβόητο <Millennium>, που δεν θα πάρουν μέρος σε γιορταστικές εκδηλώσεις και παρακολουθούν με αδιάφορο βλέμμα τις πυρετώδεις προετοιμασίες για την οργάνωση κάποιων εκδηλώσεων που θα γίνουν σε διάφορες πρωτεύουσες του πλανήτη μας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν διάφορα ημερολόγια και όλες οι χώρες –κυρίως οι μη χριστιανικές – δεν ακολουθούν το Γρηγοριανό Ημερολόγιο που αρχίζει από την γέννηση του Χριστού.
    Μπορούμε να δούμε τη σχετικότητα του χρόνου εξετάζοντας τα ημερολόγια άλλων λαών γιατί φυσικά η ιστορία της γης δεν αρχίζει με τη Γέννηση του Χριστού. Ολοι οι άνθρωποι προσπάθησαν χιλιάδες χρόνια πριν να προσδιορίσουν τις εποχές. Υπήρχαν διάφορα ημερολόγια –όπως το Ιουλιανό που ακολουθούσαμε κι εμείς μέχρι τις αρχές του 20ου αι.- που αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένο όπως και αρκετοί σήμερα αμφισβητούν την ημερομηνία Γέννησης του Χριστού που αποτελεί αφετηρία του Γρηγοριανού Ημερολογίου.
     Επίσης σύμφωνα με το ημερολόγιό μας ο Πόντιος Πιλάτος είχε ήδη πεθάνει 2 χρόνια πριν τη σταύρωση του Ιησού!!
     Οι μουσουλμάνοι για παράδειγμα δεν πρόκειται να γιορτάσουν τη νέα χιλιετία. Η αρχή του ημερολογίου τους είναι η εξορία του προφήτη Μωάμεθ στη Μεδίνα τον 7ο αι. Γι’αυτούς πολύ απλά βρισκόμαστε ακόμα στο 1422!!!
     Οι Κινέζοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά στις 5 Φεβρουαρίου και το 2000 θα γιορτάσουν την είσοδο του έτους 4698!!!
    Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούμε ότι η αλλαγή του χρόνου δεν πρόκειται να φέρει καμιά αξιοσημείωτη αλλαγή σε μας και τους γύρω μας και ακόμη πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρέπει να ελπίζουμε σε κάποια θεαματική αλλαγή μόνο και μόνο επειδή αλλάζει κάποιο νούμερο στη χρονιά.
     Η αλλαγή συντελείται μέσα μας και δεν έχει καμία σχέση με κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Οπως  είπαμε ο χρόνος είναι σχετικός και δεν είναι ο ίδιος για όλους .