Αρθρο 2: Μόλυνση περιβάλλοντος
Ελένη Μαυρίδου
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών



     Οι πλημμύρες και οι ξηρασίες που πλήττουν πολλά μέρη του κόσμου, κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια με σοβαρές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Σαν αιτία για αυτά τα φαινόμενα θεωρείται «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
    Μ’ αυτόν τον όρο, εννοούμε την αύξηση της θερμοκρασίας της γήινης ατμόσφαιρας εξ’ αιτίας της απορρόφησης της θερμικής ενέργειας των ηλιακών ακτινών από το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται διασκορπισμένο μέσα στην ατμόσφαιρα.
    Η αύξηση των πυρκαγιών, οι σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών, είναι μερικές μόνον από τις αναμενόμενες επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, που ουσιαστικά πλέον έχει αρχίσει .

Η καταστροφή του όζοντος
        Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές συζητήσεις από επιστήμονες σε συσκέψεις καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το φαινόμενο της καταστροφής του όζοντος της ατμόσφαιρας.
  Το όζον είναι αέριο με έντονη μυρωδιά και αποτελεί μια μορφή του οξυγόνου με τρία άτομα στο μόριό του. Βρίσκεται στην ατμόσφαιρα και καλύπτει τη γη σαν προστατευτικός μανδύας σε ύψος 2035 χ.λ.μ. Ο ρόλος του όζοντος είναι τεράστιος αφού προστατεύει εκατομμύρια χρόνια τώρα τη ζωή πάνω στη γη απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Οι ακτίνες αυτές αν φτάσουν στη γη προκαλούν καρκίνο του δέρματος στον άνθρωπο, γενετικές μεταλλαγές σε όλα τα ζώα, μείωση της ανάπτυξης των φυτών, καταστροφή του πλαγκτόν, διατάραξη της τροφικής αλυσίδας κ.α.
  Με λίγα λόγια είναι καταστρεπτική η επίδραση των υπεριωδών ακτινών στα έμβια όντα. Αυτήν την καταστροφή εμποδίζει το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται γύρω από τη γη.

Χλωροφθοράνθρακες ανθρώπινο δημιούργημα
  Οι χλωροφθορανθρακες, οι τόσο καταστροφικοί για το όζον, είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Ανακαλύφθηκαν το 1930 και χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολύ μετά το 1960. Χρησιμοποιούνται σε προϊόντα τύπου σπρέι, σαν προωθητικά αέρια, σαν ψυκτικό σε εγκαταστάσεις κλιματισμού, σαν διογκωτική ύλη συνθετικών, σε κομπιούτερ, καθώς και σε μια αλυσίδα ευρείας κατανάλωσης .

Ο κύκλος του άνθρακα
  Ο άνθρακας συγκεντρώνεται στο ανώτερο τμήμα του γήινου φλοιού, τη βιόσφαιρα.
  Αυτό το αέριο σήμερα βρίσκεται σε ποσοστά 750 δις τόνων στη γήινη ατμόσφαιρα. Η ποσότητα αυτή εκατοντάδες χρόνια πριν, δεν ξεπερνούσε τους 80 δις τόνους.

Προβλήματα περιβάλλοντος στην Ελλάδα
  Το νέφος αυτό της αιθαλομίχλης δεν είναι προνόμιο μόνον του λεκανοπεδίου Αττικής. Και η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Κοζάνη,η Πτολεμαϊδα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Οι μετρούμενες τιμές των ρύπων ξεπερνούν συχνά τα διεθνώς παραδεκτά όρια.
  Στις θάλασσες έχουμε την άλλη όψη της ρύπανσης. Ο Σαρωνικός ο Θερμαϊκός, ο Παγασητικός, ο Ευβοϊκός έχουν μολυνθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για μας είναι η καταστροφή των δασών. Κάθε χρόνο καίγονται γύρω στα 400000 στρέμματα δάσους. Φθάσαμε 54% πριν από 150 χρόνια. Άλλο σημείο της σημερινής πραγματικότητας είναι η λειψυδρία. Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις δημιουργούν πρόβλημα όχι μόνον στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε εκατοντάδες άλλες πόλεις και κοινότητες.

Άλλες μολύνσεις επιγραμματικά
Εξαφανίζονται οι λίμνες μας.
Βροχοπτώσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Μόλυνση στο σπίτι.
Όξινη βροχή ο θάνατος των δασών μας.
Σκουπίδια, ανακύκλωση.
Ζώα σε κίνδυνο.
Τοξικά απόβλητα.
Ραδιενεργά απόβλητα.
Η εξαφάνιση πολλών ειδών.