Αρθρο: Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ
Απόστολος Γρηγοράκης
Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νήμα του πληθωρισμού που αν το κόψει έγκαιρα θα ενταχθεί στην Ο.Ν.Ε. τον Ιανουάριο του 2001.
     Η Ο.Ν.Ε. (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) περιλαμβάνει 290 εκατομμύρια Ευρωπαίους και πολύ σύντομα με την ένταξη της Ελλάδας θα γίνουν 300 εκατομμύρια.
     Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τον πληθωρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών και η ελληνική οικονομία μετά από περίοδο στασιμότητας πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης περί το 3%-3,5%. Η Ελλάδα εκτός απροόπτου θα γίνει μέλος της Ο.Ν.Ε.
Τι ακριβώς σημαίνει ένταξη στην Ο.Ν.Ε.; Τι θα μας φέρει η Ο.Ν.Ε.; Υπάρχει μια διαδεδομένη εντύπωση ότι με την ένταξη το επίπεδο υλικής ευημερίας του ελληνικού λαού θα αυξηθεί και θα υπάρξει αυτόματη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Η ένταξη στην Ο.Ν.Ε. μπορεί να γίνει κατανοητή με ένα παράδειγμα από τον αθλητισμό. Όπως εκεί υπάρχουν όρια πρόκρισης τα οποία όμως δεν εξασφαλίζουν την απονομή μεταλλίων χρειάζεται συνεχής συλλογική και ατομική προσπάθεια για να φθάσεις στην κορυφή.
     Με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η νομισματική πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης θα είναι περιοριστική με σκοπό τη νομισματική σταθερότητα και την επιβολή του <<Ευρώ>>στις διεθνείς συναλλαγές.
     Η ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίου, εργασίας και εμπορευμάτων θα αποτελέσει ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον σε όλες τις αγορές. Μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας δεν θα είναι εύκολη. Η Ελλάδα θα κληθεί να συμβιώσει και να αναπτυχθεί μαζί με χώρες πολύ πιο προηγμένες σε τεχνολογία, παραγωγικότητα, εκπαίδευση και πειθαρχία. Όλα αυτά θα κριθούν από τη συλλογική και ατομική προσπάθεια. Η ένταξη στην Ο.Ν.Ε. συνεπάγεται ευθύνη. Για να είναι μια χώρα μέλος της ζώνης του <<Ευρώ>> και να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ενδεχόμενες μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει το ενιαίο νόμισμα απαιτείται μια διαρκής προσαρμογή στο νέο περιβάλλον και στους κανόνες του.
     Η ένταξη στην Ο.Ν.Ε. είναι ένα δώρο που συνεπάγεται ευθύνη. Είναι περίπου όπως όταν μας κάνουν δώρο ένα ρολόι για να μας αναγκάσουν να είμαστε ακριβείς στα ραντεβού μας.