ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρθρο: Ο Ρατσισμός

Βαγγελίτσα Αγαπίου,  Αυγερινού Χρυσάνθη,  Γιενίσοβα Σύλβια,  Γκίρπμα Αννα, Γκολιά Ειρήνη
Μαθήτριες Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Στις μέρες μας ο ρατσισμός είναι ένα απαράδεκτο κοινωνικό φαινόμενο που αντιστοιχεί συνήθως με την προκατάληψη των ανωτέρων προς τους κατωτέρους τους .
     Συνεχώς υποβιβάζει τον πολιτισμό και τα δικαιώματα του ανθρώπου . Πολλές φορές μάλιστα προκαλεί φανατισμό και άσκηση βίας σε  ακραίες περιπτώσεις βέβαια . Πρόσφατα παράδειγμα η υπερβολική αντίδραση του ανθρώπου που σκότωνε μαύρους ανθρώπους , χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο , απλά από ρατσισμό . Πράξεις σαν και αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν υπερβολικές και σαφώς απάνθρωπες . Επίσης δείχνουν ότι τα άτομα που τις πράττουν έχουν έλλειψη λογικής , αυτογνωσίας και αυτοσυγκράτησης .
     Ευτυχώς όμως όλοι οι άνθρωποι – με λίγες εξαιρέσεις- δεν πιστεύουν στον ρατσισμό και θα πλησίαζαν , ακόμα θα έκαναν και φίλους ανθρώπους άλλης φυλής η κοινωνικά κατώτερούς τους.
     Εκεί που μπερδεύεται η έννοια του ρατσισμού είναι το αν η απέχθεια που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι για φορείς του έιτζ ή ναρκομανείς θεωρείται ρατσισμός . Ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων ύστερα από κάποιο γκάλοπ που έγινε στην τάξη μας θεωρεί ότι είναι κι αυτό κάποιο είδος ρατσισμού. Ενώ ο λιγότερος πιστεύει ότι η απέχθεια αυτή δεν έχει σχέση με τον ρατσισμό , αλλά πηγάζει απ’ τον φόβο που νιώθουν για τη σωματική τους ακεραιότητα και υγειά .
     Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι το κράτος θα έπρεπε να κάνει κάτι για να καταπολεμήσει τον ρατσισμό . Οπως για παράδειγμα να περάσει κάποια θετικά μηνύματα για ανθρώπου άλλης φυλής , κυρίως μέσα από την παιδεία . Επίσης θα μπορούσε να μην κάνει διακρίσεις στις προσλήψεις αλλοδαπών για κάποιες εργασίες , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτές οι προλήψεις θα είναι εις βάρος τον καθαυτών πολιτών μιας χώρας.
     Εκτός όμως από αυτά τα συμπεράσματα αρκετοί συμμαθητές μας δεν ήξεραν τι σημαίνει ρατσισμός . Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι στην πόλη μας , την πόλη των Σερρών δεν υπάρχει ρατσισμός σε μεγάλο βαθμό.