ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρθρο 1: Η μάχη των οχυρών του Ρούπελ
Κώστας Δημητριάδης
Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Η Ελλάδα μετά την συνθήκη της  Λοζάννης τον Ιούλιο του 1923 επιδόθηκε στην οργάνωση και ανόρθωση της χώρας από τα ερείπια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Μετά το 1933, όταν η διεθνής κατάσταση είχε αρχίσει να επιδεινώνεται και οι ενδοευρωπαϊκες αντιθέσεις έπαιρναν διάσταση, τα Βαλκανικά κράτη στράφηκαν προς την ευρύτερη οργάνωση τους με σκοπό την συνεργασία και τη δημιουργία μιας πολυμερούς διακριτικής συμφωνίας.
    Το 1940 ο Μουσολίνι έστειλε τελεσίγραφο στον Μεταξά ότι αν δεν παραδώσει την Ελλάδα θα έρθουν να την καταλάβουν με την βία.
    Ο Μεταξάς χωρίς να σκεφτεί της συνέπειες αυτού του πολέμου απάντησε κατευθείαν ``ΌΧΙ``.
Ετσι άρχισε ο πόλεμος των Ελλήνων εναντίον των Ιταλών. Μετά από την οπισθοχωρήσει των Ιταλών  οι Γερμανοί σύμμαχοι τους την Ανοιξη του 1941 καταφθάνουν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας  και έτσι αρχίζει ένας σκληρός πόλεμος Γερμανών ενάντιων Ελλήνων. Ενα μέρος της Ελλάδος που αντιστάθηκε περισσότερο ήταν τα οχυρά του Μεταξά που άρχιζαν από το όρος Μπέλες μέχρι τον Νέστο ποταμό. Περιλαμβάνουν 21μόνιμα οχυρά και εκατοντάδές ήμιμονιμα και επιφανειακά οχυρά που φράσσουν τις υποχρεωτικές διαβάσεις από την Βουλγαρία στην Ελλάδα. Ενα από αυτά τα οχυρά ήταν και του Ρούπελ.
    Το οχυρό του Ρούπελ βρίσκεται  επί του Στρυμόνα ποταμού και έχει υπόγειες στοές μήκους 6.500μετρων περίπου και περιλαμβάνει πολυβολεία, πυροβολεία, αντιαεροπορικά πυροβολεία, ολμοβολεία, παρατηρητήρια, προβολείς, χειρουργεία, υπόγειους θαλάμους ανδρών, υπόγειες αποθήκες, σταθμούς διοικήσεως, εγκαταστάσεις αερισμού, ασύρματο και υπόγεια τηλεφωνικοί επικοινωνία μετά άλλα οχυρά και μυστικές εξόδους για να ενεργούν αντεπιθέσεις.
     Το 1941 από της 5 Απριλίου μέχρι της 9 Απριλίου έγιναν  σκληρές μάχες   μετάξι των  Γερμανών που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα και των Ελλήνων που αμύνονταν στα οχυρά:
    «5 Απριλίου 1941, Σάββατο, ήρθε η διαταγή για επίθεση των Γερμανών. Αφού έγιναν οι τελευταίες προετοιμασίες το απόγευμα της ίδιας μέρας η μονάδα των Γερμανών αναχωρεί χωρίς φως προς την  ΚΟΥΛΑ, πλησίον των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
     6 Απριλίου 1941 Κυριακή, Στη ζώνη της ΧΙV μεραρχίας η  Γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε την 05:15 πρωινή ώρα το πυροβολικό των Γερμανών  αρχίζει με εξαιρετική σφοδρότητα την βολή κατά των οχυρών της γραμμής του Μεταξά ιδιαίτερα στο αριστερό του συγκροτήματος Σιδηροκάστρου κατά του οχυρού Ρούπελ ενώ τα οχυρά Καρατάς και Καλής μόνο τα πυρά πυροβολικού και αεροπορικό βομβαρδισμό τα πέτυχαν.
     Την επίθεση κατά του οχυρού Ρούπελ ενήργησε το 125ο ανεξάρτητο Σύνταγμα Πεζικού, που είχε χρησιμοποιηθεί και εναντίον της γραμμής Μαζινώ στη Γαλλία, ενισχυμένο με τάγμα της 5ης Ορεινής Μεραρχίας. Ολα κατευθύνονταν προς το ποταμό Μπίστριτσα (παραπόταμος του ποταμού  Στρυμόνα) στα σύνορα Ελλάδος - Βουλγαρίας.
     Το πεζικό διέσχισε τον ποταμό με τα πυροβόλα με μεγάλη δυσκολία. Η επίθεση άρχισε με τον βομβαρδισμό των «ΣΤΟΥΚΑΣ».Στης 06:00 τμήματα μηγανοκίνητου πεζικού, πυροβόλων εφόδου και μοτοσικλετιστών πέρασαν σε πυκνές μάζες τη μεθόριο και κατευθύνθηκαν προς το οχυρό Στης 11:00 περίπου, οι επιτιθέμενοι πλησίασαν τα οχυρά, αλλά η προέλαση τους ανακόπηκε από τα αμυντικά πυρά προς στιγμή στην επιφάνια του Εργου «Μολών λαβέ» του Οχυρού Ρούπελ. Δοκίμασαν να περάσουν και με βάρκες από των ποταμό Στρυμόνα αλλά απέτυχαν.
     Την επίθεση τους οι Γερμανοί υποστήριζαν συνεχώς με αεροπορία και πυροβολικό. Ολη την ημέρα 100-200 αεροπλάνα πετούσαν πάνω από το Ρούπελ και από τα αντιαεροπορικά πυρά των Ελλήνων καταρρίφθηκαν τρία από αυτά.
     7 Απριλίου 1941 Δευτέρα  Συνεχίζεται οι προσπάθεια του 125ου συντάγματος στο οχυρό Ρούπελ το οποίο συνέχιζε την ηρωικοί του προσπάθεια, όμως τα εχθρικά τμήματα που είχαν διεισδύσει από την προηγούμενη μέρα στα νώτα του (περίπου 200 άντρες), εγκαταστάθηκαν στο υψ. Γκολίαμα όπου αφού οργάνωσαν κυκλική άμυνα, πέτυχαν εκτός από την παρενόχληση και τη διακοπή των επικοινωνιών του Οχυρού να υποδείχνουν και στόχους στην Αεροπορία τους. Προσπάθεια της ΧΙV Μεραρχίας για την εξουδετέρωση των παραπάνω τμημάτων απέτυχε.
     8 Απριλίου1941, Τρίτη Στις 12:00 αρχίζει νέα έφοδος κατά των οχυρών το πυροβολικό των Γερμανών προωθείται και αρχίζει τα πυρά οι Έλληνες απαντούν με πυρά ενάντιων των πυροβόλων των Γερμανών το πυροβολικό των Γερμανών συμπτύσσεται στην αρχική του θέση και παίρνει την θέση το βαρύ πυροβολικό. Ομως και η δεύτερη απόπειρα των Γερμανών αποτυγχάνει τα Ελληνικά βαρέα όπλα άριστα εγκατεστημένα με τις βολές τους δεν επιτρέπουν τη προώθηση των Γερμανών.
     9 Απριλίου1941, Τετάρτη Οι Γερμανοί συνεχίζουν με ένταση την επίθεση χωρίς να πετύχουν διάσπαση της αμυντικής τοποθεσίας. Το οχυρό Ρούπελ παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς δεν υπέκυψε αλλά ούτε και δέχτηκε να συνθηκολόγηση σε σχετική πρόσκληση των Γερμανών.
     Το πρωινό της 10ης Απριλίου έμαθαν όλοι η υπερασπιστές των οχυρών ότι είχε υπογραφεί συνθηκολογήσει και περίμεναν την εκτελέσει των όρων της. Οι απόλυες των Ελλήνων ήταν πάρα πολύ λίγες(11 νεκροί και 28 τραυματίες ) ενώ των Γερμανών πολλές(250νεκροί και 2000 τραυματίες ). Σχετική με τις απόλυες των Γερμανών είναι η έκθεση του Διοικητή του Συγκροτήματος των Οχυρών Ρούπελ και Καρατάς Αντισυνταγματάρχη Πλευράκη, στην οποία αναγράφεται ότι στη συνάντηση του μετά την ανακωχή με το του 125ου Συντάγματος, αυτό δακρύζοντας δήλωσε: «Δεν θρηνώ ως στρατιώτης, διότι η θυσία ήταν επιβεβλημένη, αλλά κλαίω ως άνθρωπος διότι εκ του Συντάγματος μου απέμεινε ολίγοι μόνο άνδρες.
     Με τα την μάχη των οχυρών ο πρωθυπουργός της Αγγλίας είπε: «μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Ελληνες πολεμούν σαν ήρωες και τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούσαν τους Ελληνες» Οι Ρώσοι είπαν: «σας ευχαριστούμε πολλή που καθυστερήσατε του Γερμανούς και προλάβαμε να προετοιμαστούμε»
     Ο Διοικητής του ΧVΙΙ Γερμανικού σόματος Στρατού είπε : Εχουμε ακούσει να μιλούν για την γενναιότητα και των ηρωισμό του Ελληνικού Στρατού, αλλά φανταζόμασταν την γενναιότητα και των ηρωισμό τον οποίο έδηξαν οι στρατιώτες σας. Πολεμήσατε θαυμάσια !Θαυμάσια !και πάλη σας συγχαίρω εγκαρδίως. Τέλος ο ίδιος Χίτλερ είπε: Η ιστορικοί δικαιοσύνη όμως με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντίπαλούς τους οποίος αντιμετωπίσαμε ο Ελληνας στρατιώτης πολέμησε με ύψιστων ηρωισμό και αυτοθυσία.
     Συνθηκολόγησε μόνο όταν εξακολουθείς την αντίσταση δεν ήταν πλέων δυνατή και δεν είχε κανένα λόγο.»