Αρθρο: Ταξίδι στις Σέρρες
Μαρία Μάγγογλου
Μαθήτρια Α' τάξης 6ου υμνασίου Σερρών


Από τα γραφικά προάστια των Σερρών μέχρι τις χιονισμένες βουνοκορφές του Λαϊλια και από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αμφίπολης μέχρι τους μαγευτικούς οικολογικούς θησαυρούς της λίμνης Κερκίνης  ο νομός Σερρών  προσφέρει μεγάλη ποικιλία ενδιαφερόντων, όλες τις εποχές του χρόνου.
Γνωριμία με την πόλη
     Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, το παλαιότερο και πολυτιμότερο κτίριο των Σερρών, είναι ο αναστηλωμένος ναός των Αγίων  Θεοδώρων, η Παλαιά Μητρόπολη, μια μεγαλοπρεπή εκκλησία στο κέντρο της παλιάς πόλης, στο Βαρόσι, κτισμένη σύμφωνα με την παράδοση στα ερείπια αρχαίου ναού.
     Αφού προσκυνήσετε, θα περπατήσετε στην αγορά και θα αναζητήσετε το κατάστημα που πουλάει «ακανέ» το ανατολικό παραδοσιακό λουκούμι με βούτυρο και αμύγδαλο, αποκλειστικό προϊόν της περιοχής, που παρασκευάζεται από το 1927!

     Στο λόφο του Κουλά θα δείτε ερείπια της αρχαίας ακρόπολης των Σερρών και του Βυζαντινού φρουρίου, γνωστό ως « πύργο του βασιλέως», ενώ στα 2 χλμ. θα βρεθείτε στο Αϊ  Γιάννη, ένα πανέμορφο γραφικό προάστιο. Λίγο πιο μακριά, στα 9 χλμ.ανατολικά των Σερρών, σε μία χαράδρα του Μενοικίου Ορους, θα συναντήσετε την Ιερά Μόνη του Τιμίου Προδρόμου – ένα ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1275.
Οδοιπορικό
     Με κατεύθυνση τον παραδεισένιο δασικό όγκο του Λαϊλιά, θα περάσετε από ένα θαυμάσιο θέρετρο της περιοχής, την περίφημη Χρυσοπηγή, και θα βρεθείτε σε ένα συναρπαστικό κατάφυτο τοπίο, σε υψόμετρο 590μ.. Περίοπτη θέση κατέχει το αξιόλογο Εκτροφείο Θηραμάτων, με ζαρκάδια, φασιανούς και ορτύκια.
Πολύ σύντομα (στα 25 χλμ.) θα βρεθείτε στο πασίγνωστο δάσος του Λαϊλια, στην οροσειρά της Βροντούς, ένα άγριο χιονισμένο τοπίο μέσα στις οξιές, τους κέδρους και τα παγωμένα νερά. Θα περπατήσετε μέσα στο δάσος και θα περάσετε από το στοιχειωμένο βράχο της Κατίγκας, που έχει συνδεθεί με το θρύλο της κοπέλας που αυτοκτόνησε πέφτοντας από το βράχο για να μην παντρευτεί ένα Μωαμεθανό. Στη βόρεια πλευρά της ψηλότερης κορυφής του, του Αλί Μπαμπά, σε υψόμετρο 1600μ., βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλια, ένα από τα αξιόλογα της Ελλάδας.

Εκδρομές
     Στο  νομό Σερρών βρίσκεται ένας οικολογικός παράδεισος  από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης, η λίμνη Κερκίνη, που αξίζει να επισκευθέιτε.
Οι εικόνες που θα ξεδιπλωθούν μπροστά σας είναι εντυπωσιακές. Θα δείτε νούφαρα να επιπλέουν,σχηματίζοντας ένα μοναδικό υγρό λιβάδι,αλλά και πελεκάνους να ξεκουράζονται στα γαλήνια νερά της. Στις εκβολές του Στρυμώνα,στο βορειοανατολικό τμήμα της λίμνης, ενώ στα γύρω βουνά θα θαυμάσετε πυκνή βλάστηση που αποτελείτε κυρίως από οξιές,φλαμουριές, φουντουκιές και αγριολούλουδα.    Εάν κατά τύχη συναντήσετε στη βόλτα σας και κανένα ζαρκάδι,αλεπού ή νυφίτσα,μην εκπλαγείτε γιατί στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη θηλαστικών.
Αρκετά από αυτά όπως
Το ζαρκάδι, η αγριόγατα και η βίδρα θεωρούνται απειλούμενα είδη. Εκεί ζουν και διάφορα είδη αμφιβίων,ερπετών ενώ πολύ σημαντική από οικολογικής πλευράς είναι η ιχθυοπανίδα της λίμνης.
     Mια άλλη ενδιαφέρουσα εκδρομή που μπορεί να κάνετε στο Νομό Σερρών, είναι το σπήλαιο της Αλιστράτης, το οποίο θεωρείται από το ομορφότερο και μεγαλύτερα της Ευρώπης, με μοναδικούς στολισμούς και σχηματισμούς που αποδεικνύουν το μεγαλείο της φύσης. Οι πολυδαίδαλες στοές, ο πλούσιος διάκοσμος από σταλαγμίτες και σταλακτίτες – που όσο προχωράτε προς το εσωτερικό τόσο πιο εντυπωσιακός γίνεται σε χρώματα και μορφές – θα σας καταπλήξουν.

     Σε απόσταση περίπου 500μ. θα δείτε ένα άλλο πολύ όμορφο φυσικό αξιοθέατο, το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Μια βαθιά και στενή ποταμιά κοιλάδα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Παγκαίου και του Μενοίκιου, πλημμυρισμένη από πλατάνια, ιτιές, αγριολεύκες, αρμυρίκια, όπου βρίσκουν καταφύγιο αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, πέρδικες και πολλά άλλα είδη άγριων πουλιών και ζώων.
     Η εκδρομή σας μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί με την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης, όπου θα δείτε σημαντικά ευρήματα όπως: υπολείμματα αρχαίων τειχών, την αρχαία ξύλινη γέφυρα, το γυμνάσιο, τους μακεδονικούς τάφους, την ελληνιστική οικία και τη ρωμαϊκή έπαυλη.

Σπορ
     Αν έχετε διάθεση να επιδοθείτε σε αθλητικές δραστηριότητες μέσα στη φύση, στην περιοχή της Αλιστράτης και του Αγγίτη λειτουργεί Κέντρο Εναλλακτικού Τουρισμού (Extreme Experience) που διοργανώνει προγράμματα πεζοπορίας, αναρρίχησης, ράφτινγκ, ποδηλάτου βουνού κ.λ.π.

Ιαματικές πηγές
     Μια από τις πιο μοντέρνες λουτροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας θα συναντήσετε λίγο έξω από το Σιδηρόκαστρο των Σερρών με υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο για να συνδυάσετε το τερηνόν μετά το ωφελεί μου!