ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρθρο 2: Η τηλεόραση (μέτρο και κίνδυνοι)
Αννα Μαργαρού
Μαθήτρια Γ Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Παρόλο που οι ‘Ελληνες θεωρούνται υπερπροστατευτικοί σαν γονείς, το παράδοξο είναι ότι εμπιστεύονται καθημερινά τα παιδιά τους σε μια μπέιμπι - σίτερ ηλεκτρονική, που ακούει στο όνομα τηλεόραση.
     Η τηλεθέαση αποτελεί μέσο εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ψυχα-γω-γίας και για ένα ποσοστό παιδιών ίσως το μόνο παράθυρο στον έξω κόσμο. Σήμερα τα ελληνόπουλα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τηλεό-ραση όλο το 24ωρο κι αυτό επιδρά έντονα στην υγεία τους και στη δια-μόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους.
     Η τηλεόραση είναι αρκετά δημοφιλείς στα μικρά παιδιά και τα περισσότερα έχουν αρχίσει να την παρακολουθούν προτού ν’ αρχίσουν καν να μιλούν. Από τους πιο φανατικούς τηλεθεατές φαίνεται ότι είναι τα αγόρια, τα οποία βλέπουν περίπου 2 ώρες παραπάνω από τα κορίτσια, και είναι πιο εκτεθειμένα σε οπτικό υλικό και γι’ αυτό έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες ανάπτυξης του προφορικού λόγου.
    Ο μέσος όρος παρακολούθησης είναι 21 - 32 ώρες εβδομαδιαίως , ανάλογα με την ηλικία τους. ‘Οσο αυξάνει το μορφωτικό επίπεδο παιδιών και γονιών, τόσο μειώνονται οι ώρες τηλεθέασης.
    ‘Εχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που παρακολουθούν πολλές ώρες, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, έχουν χαμηλή σχολική απόδοση, προβλήματα συ-μπεριφοράς, πονοκεφάλους και διαταραχές στην όραση. Επιπλέον, η τη-λεόραση συναγωνίζεται τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και εκτοπίζει άλλες πιο σημαντικές δραστηριότητες, αφού την προτιμούν περισσότερο από τους φίλους ή τα παιχνίδια τους.
    Η ευθύνη των γονιών σίγουρα είναι μεγάλη, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χρόνος τηλεθέασης τις 1 με 2 ώρες την ημέρα. Περισσότερος χρόνος είναι σχεδόν επιβλαβής, πιθανόν να είναι θετικός για τα παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ), αλλά λειτουργεί ανασταλτικά για παιδιά με υψηλό IQ.
    Η τηλεόραση, λοιπόν, όταν παρακολουθείται με μέτρο έχει ισχυρή θετική δύναμη για την κοινωνική συμπεριφορά, τις φιλοδοξίες και τη διαφώτιση του παιδιού. Εάν όμως το παιδί αφεθεί ανεξέλεγκτα και γίνει φανατικός τηλεθεατής χωρίς κρίση και έλεγχο προγραμμάτων, τότε οι αρνητικές συνέπειες είναι αναπόφευκτες.