ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 Άρθρο 1:  Ο Τιτανικός
Ζγέρα      Κωνσταντίνα
Κοτζάογλου Χρυσούλα
Κοτρώνη       Πασχαλία
Μαθήτριες Α τάξης του 6ου Γυμνασίου Σερρών
Υπεύθ. καθηγητής: Βαγγέλης Γκιμπερίτης

     Αυτές τις μέρες το πιο πολυσυζητημένο  θέμα στους κύκλους των  ηθοποιών ,των κριτικών κινηματογράφου, των   «ανθρώπων των Oscar» αλλά  και του απλού κόσμου, είναι ο Τιτανικός.
     Δεν πρόκειται μόνο  για το γνωστό, σε όλους, ναυάγιο του 1912  που στοίχισε τη ζωή σε  1.522  ψυχές, αλλά για την  ομώνυμη  υπερπαραγωγή  του Χόλιγουντ. Η ταινία αυτή  ήρθε να  φέρει στην επιφάνεια  το τραγικό αυτό  γεγονός. Περιγράφει μέσα σε τρεις, περίπου, ώρες τoν  απόπλου του υπερωκεανίου από το λιμάνι του Σαουθάμπτον   μέχρι  και τις τραγικές στιγμές όπου το πλοίο βυθιζόταν.
Κατά τη διάρκεια του  τελευταίου ταξιδιού δύο  άνθρωποι  ερωτεύονται και δείχνουν ότι τίποτα στη γη δεν μπορεί να έρθει  ανάμεσά τους. Η κοπέλα  είναι μια πάμπλουτη  δεκαεφτάχρονη η Ρόουζ  Μπουκέιτερ  ( Kate Winslet )  που ταξιδεύει με τη μητέρα της και έχει βαρεθεί την ήσυχη ζωή της. Ο άντρας είναι ένας  φτωχός πολυταξιδεμένος  ζωγράφος ο Τζακ Ντώσον ( Leonardo di Caprio )   που κέρδισε το εισιτήριό  του  σε μια παρτίδα πόκερ και αγαπούσε τις περιπέτειες. Ας  δούμε όμως με τη σειρά  τα γεγονότα του Τιτανικού,  που ξαναζωντανεύουν  στην  ταινία, από τη στιγμή που  η  White  Star Lines  αποφασίζει να δημιουργήσει δύο πλοία.
     Έτσι το 1907  η παραπάνω εταιρία παίρνει την απόφαση για τη δημιουργία δύο τεράστιων πλοίων: τον Τιτανικό και το Ολίμπικ. Μετά από λίγο καιρό θα δημιουργήσουν και το  Βρετανικό.
     Το  1908 - 1909   κατασκευάζονται τα δύο πλοία στα  ναυπηγεία   Harland  & Wolf  στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας. Μετά από  δύο χρόνια στις  31  Μαΐου καθελκύεται ο  Τιτανικός  και  στις 31 Μαρτίου το 1912 ολοκληρώνεται η κατασκευή του.
   Την  Τετάρτη 10  Απριλίου την ίδια  χρονιά το πλοίο αναχωρεί  για το  πρώτο  και τελευταίο του ταξίδι. Χρειάστηκαν  περίπου  τρεις ώρες ( από τις 9:30 ως τις  12:00)  για να επιβιβαστούν  οι επιβάτες στο πλοίο αφού πρώτα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο ώστε   να μην έχουν ούτε ψείρες!!! Πέμπτη 11 Απριλίου και ο Τιτανικός  αφήνει το λιμάνι της Ιρλανδίας. Τώρα το μόνο που φαίνεται στον ορίζοντα είναι  απέραντο γαλάζιο. Ο επόμενος σταθμός θα είναι το λιμάνι της Νέας Υόρκης όπου δεν πρόκειται να φτάσουν ποτέ... Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13  το πλοίο ταξιδεύει σε ήρεμη θάλασσα. Την επομένη (Κυριακή 14 Απριλίου)  δέχονται συνεχώς προειδοποιήσεις  από κοντινά πλοία για την ύπαρξη παγόβουνου στην  καθορισμένη ρότα. Όμως ο καπετάνιος δέχεται διαταγές από τον Μπρους Ισμέι, τον διευθυντή της εταιρίας, για να αυξήσει την  ταχύτητα, ώστε να φτάσουν μία μέρα νωρίτερα στην   Νέα  Υόρκη, και να γίνει πρωτοσέλιδο ο Τιτανικός στο παρθενικό του ταξίδι.
Είναι 11:40  οι παρατηρητές του πλοίου  βλέπουν το παγόβουνο να ξεπροβάλει μπροστά τους απειλητικό και μεγαλειώδες. Φωνάζουν πανικόβλητοι αλλά ό,τι και να κάνουν, οι ναύτες και ο καπετάνιος, είναι χαμένος κόπος. Το πλοίο τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και είναι απίθανο να στρίψει. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Ένα δυνατό ταρακούνημα που όμως δεν είναι δυνατό να ενοχλήσει τους πλούσιους επιβάτες.  Μέσα σε είκοσι λεπτά και λίγο πριν το ρολόι χτυπήσει  μεσάνυχτα το νερό είχε πλημμυρίσει τα έξι μέρη του πλοίου και  επέπλεε μόνο με τέσσερα.
   Πέντε λεπτά μετά τις 12:00 και  ο καπετάνιος  Έντουαρντ  Τζ. Σμιθ  πληροφορείται ότι το πλοίο πρόκειται να χαθεί από την επιφάνεια της θάλασσας το αργότερο σε δύο ώρες. Ο καπετάνιος διατάζει χωρίς να πανικοβάλει  τους επιβάτες,  να επιβιβαστούν στις σωστικές λέμβους. Όμως  δεν μπορούν να χωρέσουν ούτε τους μισούς από τους 2.229 ταξιδιώτες. Μετά από λίγο τα γυναικόπαιδα της πρώτης θέσης γεμίζουν κάποιες βάρκες ενώ οι άνθρωποι των κατώτερων θέσεων παρακαλούν ασταμάτητα να τους δοθεί μια ευκαιρία να ζήσουν. Όλοι όμως  ξέρουν πως δεν γίνεται αν δεν μπούνε στις βάρκες οι πλούσιοι. 12:45. Ακολουθούν σκηνές πανικού. Το κοντινότερο πλοίο είναι τα Καρπάθια που βρίσκεται 85 μίλια μακριά, θα είναι εκεί σε τέσσερις ώρες .Οι σωστικές λέμβοι απομακρύνονται από το ναυάγιο ενώ λίγες θα ξαναγυρίσουν για να πάρουν όσους είναι ακόμα ζωντανοί.
Στις 1:40 ο Τιτανικός αρχίζει να χάνεται  και όσοι βρίσκονται  σ’ αυτό κατευθύνονται προς την πρύμνη. Στις 2:17 το πλοίο στέλνει το τελευταίο S.O.S. O πλοίαρχος κλείνεται σ’ ένα μικρό δωμάτιο περιμένοντας το τέλος του. Το ίδιο γίνεται και με τον   κατασκευαστή του πλοίου που νιώθει ένοχος για το ναυάγιο.
     Ένα λεπτό αργότερα το πλοίο σπάει στα δύο και η πλώρη βυθίζεται. 2:22 και η πρύμνη επιπλέει για λίγα λεπτά μόνη της στη θάλασσα. Εκείνο το απέραντο γαλάζιο που διακρίνονταν το προηγούμενο πρωί μεταμορφώθηκε σε      μια  μαύρη, παγωμένη ανθρωποθάλασσα, μια τραγική εικόνα. Άσπρα πρόσωπα, παγωμένα που επιπλέουν ενώ τα συντρίμμια του Τιτανικού κατευθύνονται στο βυθό παίρνοντας  μαζί τους  1.522 ψυχές που χάθηκαν άδικα. Το μαρτύριο έχει τελειώσει για πολλούς ενώ άλλοι βρίσκονται ασφαλείς στις λέμβους. Στις  4:10 τα
ξημερώματα το πλοίο Καρπάθια φτάνει  στην περιοχή και παίρνει όλους τους επιζώντες ενώ στις 8:50 ξεκινούν από για το  λιμάνι  τις Νέας Υόρκης 705 άνθρωποι  ασφαλείς με το Καρπάθια.
Πολλοί άνθρωποι  κατά καιρούς εξερεύνησαν το ναυάγιο ενώ οι επιζώντες σίγουρα θα έχουν να μας διηγούνται πολύ συναρπαστικές  ιστορίες.
    Ο επιστήμονας Δρ. Μπάλαρντ  μαζί με μια ομάδα Αμερικανών ειδικών επιστημών ανακαλύπτουν το 1985 το ναυάγιο και ένα χρόνο μετά εξερευνούν και φωτογραφίζουν με ειδικό υποβρύχιο σκάφος όλο το ναυάγιο.
    Το 1997  ο σκηνοθέτης Τζέιμς   Κάμερον γυρίζει την ακριβότερη  κινηματογραφική παραγωγή όλων των εποχών. Κόστισε πάνω από 200 εκατομ.  δολάρια. Ο Κάμερον κατασκεύασε ένα ομοίωμα του Τιτανικού μήκους 236 μέτρων αντί των  268 του αληθινού. Το τεράστιο αυτό καράβι είναι φτιαγμένο από ξύλο και πλαστικό και τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Μεξικό τον Ιούλη του ’96 μέχρι τα τέλη του Μάρτη του ’97. Το πλοίο έπλεε και καταστράφηκε σε μια τεράστια δεξαμενή  γεμάτη με  67 εκατομμύρια  λίτρα νερού. Οι σκηνές της κατάδυσης στο ναυάγιο  δεν ήταν όλες πραγματικές. Στις σκηνές αυτές  χρησιμοποιήθηκε  ένα ρομπότ. Όταν αυτό κινείται στις καμπίνες  είναι αναπαράσταση . Όμως όταν πλησιάζει  το υποβρύχιο στο πλοίο και στέλνει το ρομπότ στα συντρίμμια του υπερωκεάνιου είναι όλα αληθινά.
Μέσα από την ταινία βλέπουμε ότι οι επιβάτες της τρίτης θέσης βρέθηκαν στο βυθό γιατί οι πλούσιοι  έπρεπε να επιβιβαστούν  πρώτοι. Ακόμα βλέπουμε τη δυνατή αγάπη δύο ανθρώπων  που ούτε ο θάνατος δεν μπορεί να τους χωρίσει.
    Ο Τιτανικός είναι υποψήφιος για 14 Oscar και ανάμεσά τους Όσκαρ Α΄ και Β΄ γυναικείου ρόλου, Β΄ ανδρικού ρόλου, καλύτερης ταινίας, τραγουδιού,  οπτικών και ηχητικών εφέ, κουστουμιών κ.α.

    Αν και πολλοί πίστευαν ότι ο Τιτανικός θα  έχει την ίδια τύχη με τον πραγματικό, θα βυθιστεί δηλ. στις κινηματογραφικές αίθουσες ή θα είναι μια παταγώδης αποτυχία ,  ο Τιτανικός  έκανε ρεκόρ εισιτηρίων σε όλο τον κόσμο και είναι μια από τις πιο πετυχημένες ταινίες που συνδυάζουν τη δράση και την  δυνατή αγάπη.