ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρθρο 8: Η Θρησκευτική Ηγεσία της Ελλάδας (1833-1998)
Βεράνη Στέλλα

Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Η εκκλησία πάντα έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ελληνικού λαού. Την εποχή που στην Ελλάδα κυβερνούσαν οι Βαυαροί Αντιβασιλείς περιμένοντας να ενηλικιωθεί ο Όθωνας για να αναλάβει την εξουσία, η ελληνική εκκλησία χωρίστηκε διοικητικά από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και διατηρήθηκε μόνο η πνευματική εξάρτηση απ' αυτό.
     Παρακάτω αναφέρονται οι αρχηγοί της εκκλησίας της Ελλάδος από την εποχή αυτή έως και σήμερα.

Ο σημερινός προκαθήμενος της εκκλησίας
Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοποι της εκκλησίας της Ελλάδας (1833-1998)
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
1. Νεόφυτος Δ΄ Μεταξάς (1833-1861)
2. Μισαήλ Α΄ Αποστολίδης (1861-1862)
3. Θεόφιλος Α΄ Βλαχοπαπαδόπουλος (1862-1871)
4. Προκόπιος Α΄ Γεωργιάδης (1874-1889)
5. Γερμανός Β΄ Καλλιγάς (1889-1896)
6. Προκόπιος Β΄ Οικονομίδης (1896-1901)
7. Θεόκλητος Α΄ Μηνόπουλος (1902-1917) - (1920-1922)
8. Μελέτιος Γ΄ Μεταξάκης (1918-1920)
9. Χρυσόστομος Α΄ Παπαδόπουλος (1923-1938)
10. Χρύσανθος Α΄ Φιλιππίδης (1938-1941)
11. Δαμασκηνός Α΄ Παπανδρέου (1941-1949)
12. Σπυρίδων Α΄ Βλάχος (1949-1956)
13. Δωροθέος Γ΄ Κοτταράς (1956-1957)
14. Θεόκλητος Β΄ Παναγιωτόπουλος (1957-1962)
15. Ιάκωβος Γ΄ Βαβανάτσος (1962)
16. Χρυσόστομος Β΄ Χ΄΄ Σταύρου (1962-1967)
17. Ιερώνυμος Α΄ Κοτσώνης (1967-1973)
18. Σεραφείμ Α΄ Τίκκας (1974-1998)
19. Χριστόδουλος Α΄ Παρασκευαϊδης (1998-κ.εξ) 


Αρθρο 9: Κακοποίηση παιδιών
Νίκος Νικολάου

Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Τα παιδιά, δυστυχώς, κάθε μέρα βλέπουμε να κακομεταχειρίζονται και να αναγκάζονται να δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία για να επιβιώσουν.
     Τα παιδιά βγαίνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα στο δρόμο ζητώντας λίγη βοήθεια, λίγη παρηγοριά και μια ζεστή αγκαλιά που θα τους κάνει ευτυχισμένους. Ή άλλα παιδιά, τα λεγόμενα παιδιά των φαναριών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους περιπλανιούνται στους δρόμους πουλώντας χαρτομάντιλα ή προσφέρονται να καθαρίσουν τα τζάμια των αυτοκινήτων για να μπορέσουν μ’ αυτό τον τρόπο να αγοράσουνε κάτι να φάνε.
     Αυτή είναι η απάνθρωπη και τραγική εικόνα που θα αντικρίσει κανείς στους δρόμους. Αυτά τα παιδιά που θα έπρεπε να παίζουν αμέριμνα με τους φίλους τους σε κάποια αλάνα, βλέπουμε να πέφτουν θύματα κακοποίησης και το χειρότερο: αθώα κορίτσια ηλικίας 8-14 χρονών προωθούνται στην πορνεία.
     Σ’ αυτά τα παιδιά λοιπόν, πρέπει να παραχωρήσουμε το δικαίωμα της διασκέδασης, της χαράς, της ανεμελιάς και του παιχνιδιού.
     Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα αγκαλιάσει το κράτος προσφέροντάς τους στέγη, τροφή, ρουχισμό και την ανάλογη βοήθεια που χρειάζονται.
     Πρέπει να συμβάλουμε όλοι έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να έχουν ένα καλύτερα αύριο και να μπορούν να νιώθουν ασφάλεια. Απλά, πρέπει να τους δώσουμε μία βοήθεια που εμείς ίσως τη θεωρούσαμε ασήμαντη αλλά γι’ αυτά είναι η μεγαλύτερη χαρά.
     Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ένα άστεγο κοριτσάκι ζητούσε βοήθεια από ένα άλλο παιδί της ηλικίας του. Του λέει το κοριτσάκι: «Βοήθησέ μα σε παρακαλώ, δώσμου κάτι» Και το άλλο παιδί του απαντάει:»Τι θέλεις να σου δώσω;» Και λέει το κοριτσάκι:»Μια χτένα!!??».

Αρθρο 10: Ναρκωτικά η φυτική μάστιγα
Μπαλμαδάκη Σταυρούλα - Μέλκου Κωνσταντίνα - Αντώνης Σταματιάδης

Μαθητές Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Τα   ναρκωτικά  αποτελούν  μία  από  τις  μεγαλύτερες μάστιγες  της  σημερινής  ανθρωπότητας  ιδιαίτερα  απειλούν  την  νεολαία.
     Προς  τα  ναρκωτικά  στρέφονται  πρόσωπα  τα  οποία είναι  ανίκανα  να  αντικρύσουν  τη  ζωή  και  να  συμφιλιωθούν  με  την  πραγματικότητα  της. Πρόκειται  για φυγή  από  τις  απαιτήσεις  τις  οποίες  προβάλει  η  ζωή μας.
     Τα  πρόσωπα  αυτά  δεν  διαπεδαγωγήθηκαν  ποτέ από  τη  μικρή  τους  ηλικία  και  δεν  άσκησαν  τη  βούληση  τους  έτσι, ώστε  να  μπορούν   να  αντισταίκονται στις   απαιτήσεις  τις  οποίες  έστω  και  υποτυπωδώς  τους  προβάλει  η  ζωή  και  καταφεύγουν  στις  παραισθήσεις  των  ναρκωτικών. Σέρνονται  από  τις  επιθυμίες  τους  και  τις  αψιθυμίες  τους  και  από  τα  ένστικτα τους .
     Δεν  έχουν  καθόλου  αναπτηγμένη  την  ατομική ευθύνη  τους. Δεν  είναι  σε  θέση  να  αντισταθούν σε  τίποτε  και  παρασύρονται  από  τους  άλλους.
     Δεν  έχουν  στο   ελάχιστο  αναπτυγμένες  εσωτερικές  αντιστάσεις  θέλησης  αλλά  ούτε  η  σκέψη  για  την  κρίση  να μην  ακολουθούν  πρόσωπα  για  συναναστροφή  ή  πρό     σωπα  των  οποίων  έκαναν  τη  γνωριμία  τους  τυχαία.
     Κι  έτσι  νέα  παίδια  καταντάνε  κουρέλια  που  η  μοναδική  τους  ηδονή  έχει  απομείνει  η  μοναχική  ηδονή του  κενού ... μόνη  τους  πίστη, η  ευπιστία  για  τη  μαγεία του  τέχνητου  παραδείσου ... μόνη  τους  υπόστασταση, η απόσταση  απ’ τα  πάντα ... μόνος  τους  διάλογος  ο  παραληρηματικός  μονόλογος ... μόνα  τους  αισθήματα, οι  παραισθήσεις ... μόνη  τους  γνώση , η  θεληματική  άγνοια  μόνη τους  σκέψη, η  ρεμιστική  άγνοια ... μόνη  τους  εξέγερση η διέγερση ... μόνο  τους  όπλο, ο  αυτοαφοπλισμός ... μόνη τους  πράξη, η  απραξία ... μόνη  τους  σόφια, η  αταραξία και  ο  θάνατος  πλησιάζει  αργά  και  βασανιστικά .

Προέλευση ναρκωτικών
Τα ναρκωτικά είναι φυτικής προέλευσης ουσίες και δρουν πάνω στο νευρικό σύστημα. Ανάλογα από που προέρχονται και πώς δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα χωρίζουμε σε κατηγορίες :
1. Μορφίνη, ηρωίνη, παπαβερίνη που προκαλούν ελάττωση της αισθητικότητας, ύπνο και απώλεια συνείδησης .
2. Χασίς ή μαριχουάνα που προκαλούν μέθη, εφορία και παραισθήσεις .
3. LSD που προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με της σκιζοφρένιας αστάθεια κινήσεων , ελάττωση της ικανότητας συγκέντρωσης , απώλεια της αίσθησης του χρόνου , τάση για γέλιο , κατάσταση χρόνου και παραισθήσεις. )
     Τα ναρκωτικά σε μικρές δόσεις έχουν υπνωτική ενέργεια με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν ισχυρούς πόνους. Σε μεγάλη δόση προκαλούν κώμα και πολλές φορές θάνατο . Γενικά η παραγωγή  η Παρασκευή, το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών ουσιών ελέγχονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και παντού υπάρχουν νόμοι για την καταπολέμησή τους.


Αρθρο 11: ΓΕΩΡΓΙΑ, μια όμορφη χώρα, η γενέτειρά μου
Νίνα Μπατουριζβίλι

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Η Γεωργία είναι μία πολύ όμορφη χώρα. Είναι μία από τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης. Βρέχεται από τη Μαύρη θάλασσα, στην περιοχή που βρίσκεται η σημερινή πόλη Μπατούμι και άλλοτε γνωστή από την ιστορία της αρχαιότητας ως Κολχίδα.
Οι πολίτες της Γεωργίας είναι κι αυτοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι σαν τους Έλληνες. Έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα, όπως έχουν όμως και διαφορετικές συνήθειες. Η κουζίνα της είναι πολύ πικάντικη, με πάρα πολλά μπαχαρικά και δικά της παραδοσιακά φαγητά. Το πιο δημοφιλές ποτό εκεί είναι η βότκα που την παράγουν σχεδόν σε κάθε σπίτι.
    Η Γεωργία όμως είμαι και γεωργική αλλά και βιομηχανική χώρα. Μάλιστα μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της είναι τα σταφύλια, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή. Επίσης παράγει πολύ καλό κρασί και έχει πολλές πηγές με ιαματικά νερά. Το πετρέλαιο, ο λιγνίτης, ο χάλυβας, το κεχριμπάρι αλλά και πολλά άλλα ακόμη είναι μερικά από τα ορυκτά που βρίσκονται στη Γεωργία.
    Οι κλιματολογικές συνθήκες της είναι πολύ διαφορετικές από τις συνθήκες που επικρατούν εδώ. Έχει περισσότερο κρύο μα και πολλά χιόνια.
     Πρωτεύουσά της είναι η Τιφλίδα, μία πολύ όμορφη πόλη, με ωραία σπίτια, πολλά σχολεία και παιδικές χαρές όπως επίσης έχει κι ένα μεγάλο μουσείο όπου εκθέτονται τα αρχαία ευρήματα της Γεωργίας και μπορούμε έτσι να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Το μουσείο περιτριγυρίζεται από μια μεγάλη πλατεία, με πολλά δέντρα, δεκάδες τριανταφυλλιές καθώς και από σιντριβάνια.
ΤΙΦΛΙΔΑ
      Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας (1.260.000 κατ. (1996)), χτισμένη στους πρόποδες του Καυκάσου, στις δύο όχθες του ποταμού Κούρα. Σπουδαιότατη βιομηχανική πόλη, με βαριά και ελαφριά βιομηχανία, κατασκευάζει μηχανές, μηχανεργαλεία, όργανα ακρίβειας, υφάσματα και τρόφιμα. Κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, βρίσκεται στη σιδηροδρομική γραμμή που οριοθετεί και συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Κασπία θάλασσα. Έχει και αεροπορική σύνδεση με αρκετές πόλεις. Εδώ τερματίζει ο γεωργιανός στρατιωτικός δρόμος, που διασχίζει την καυκασιανή οροσειρά. Το 1966 η Τιφλίδα. (στα γεωργιανά λέγεται Τμπιλίσι) κατασκεύασε υπόγειο σιδηροδρομικό. Στην πόλη υπάρχουν η Γεωργιανή Ακαδημία Επιστημών και 11 Ινστιτούτα, που περιλαμβάνουν και το πανεπιστήμιο της χώρας. Υπάρχουν πολλά μουσεία και εννιά θέατρα, που παρουσιάζουν όπερες, μπαλέτα και δραματικές παραστάσεις.
Στην κωμόπολη Γκόρι της Τιφλίδας. γεννήθηκε ο  Στάλιν. Η πόλη παραχωρήθηκε στη Ρωσία το 1801. Το 1936 αναγνωρίστηκε ως πρωτεύουσα της Γεωργίας. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, παραμένει πρωτεύουσα της ανεξάρτητης πλέον Δημοκρατίας της Γεωργίας.
Πλατεία Λένιν στη Τιφλίδα

Σπίτια στο βράχο. Τιφλίδα
    Με λίγα λόγια η Γεωργία είναι μια χώρα με καθαρό ακόμη περιβάλλον, καταπράσινα δάση, πολλά και δίχως απόβλητα, καταγάλανες λίμνες που σφύζουν από ζωή με πλούσια πανίδα και χλωρίδα.