ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρθρο: Η ζωή στο σχολείο
Γιάννης Κοτσαμπάσης

Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Τα σχολικά χρόνια είναι τόσο ωραία όσο και δύσκολα . Δύσκολα όχι βέβαια από την άποψη των ευθυνών , που σήμερα είναι σαφώς περισσότερες , όσο από την άποψη του άγχους και της ψυχολογικής πίεσης που σήμερα τα παιδιά αισθάνονται .
     Η μέρα ξεκινάει στις 7:00 το πρωί . Αφού είμαστε έτοιμοι για το σχολείο ξεκινάμε τις 7:30 από τα σπίτια μας  και συνεχίζουμε με ένα ασφυκτικό εφτάωρο 8-2 και μετά πίσω στα σπίτια μας .
     Ύστερα από το μεσημεριανό φαγητό που διαρκεί το πολυ10 λεπτά , γίνεται ένα μισάωρο διάλειμμα για να ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος της ημέρας : τα ξενόγλωσσα μαθήματα , αγγλικά-γαλλικά , και η δουλειά του σχολείου για το σπίτι .
     Η ζωή στην τάξη αποτελεί πια συνήθεια . Λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του κουδουνιού βρισκόμαστε όλοι στη τάξη . Για λίγο κάποια ανησυχία , κάποια αταξία χαρακτηρίζει την αίθουσα .Μερικοί μαθητές συζητούν έντονα , κάποιοι αστειεύονται,   κάποιοι άλλοι βγάζουν τα βιβλία τους , ψάχνουν τα τετράδια τους , ενώ ο επιμελητής προσπαθεί να επιβάλει τάξη και ηρεμία . Κι όλα αυτά ώσπου κάνει την εμφάνιση του ο καθηγητής .Το γέλιο κόβεται απότομα , οι φωνές παύουν , τα πνεύματα ηρεμούν . Λίγα λόγια για το που βρισκόμαστε , τις εργασίες και αρχίζει το χτυποκάρδι .Ποιος θα πει μάθημα ; Ποιος θα εξεταστεί; Η αγωνιά μεγαλώνει καθώς ο καθηγητής περνάει από τον ένα στον άλλο .
     Κάπου βέβαια ολοκληρώνεται η διαδικασία και αρχίζει η παράδοση του καινούργιου μαθήματος . Κι εδώ γίνονται ερωτήσεις , αλλά πιο λίγες , σε άλλο τόνο . Αλλωστε , οποίος μπορεί και έχει διάθεση συμμετέχει . Τώρα έχεις την αίσθηση ότι η ώρα δεν περνά , παραδίνεσαι στην ατμόσφαιρα του διαλείμματος που καταφθάνει . Και το κουδούνι δίνει τη λύση …