Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Φεβρουαρίου 2000
Με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ιωάννη Ανθόπουλο
(δείτε τις όλες τις προηγούμενες συνεντεύξεις μας)

 
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων του 6ου Γυμνασίου Σερρών 
με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ιωάννη Ανθόπουλο.
Ο Υφυπουργός
Παιδείας
κ. Ιωάννης Ανθόπουλος
Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιογραφικά κασετόφωνα, φωτογραφική μηχανή, Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι ετοιμάζουν τις φωτογραφίες και πληκτρολογούν τα κείμενα. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων: Αυγερινού Χρυσάνθη, Κοτρώνη Ελίνα, Ζγέρα Νάντια,  Παπαδοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Δέσποινα, Τουτουντζής Μάρκος, Κότσικας Μανώλης, Παπακωνσταντίνου Νίκος, Μπορμπουδάκης Κώστας, Δήμου Νατάσα, Χατζηπέτκου Σέμη, Μουταφτσή Μαρία, Σαρμαδάκης Γιάννης, Αγαπίου Βαγγελίτσα, Φουντούκη Ζωή, Τζελέπη Παυλίνα. Υπεύθυνος καθηγητής  Βαγγέλης Γκιμπερίτης. 


Πως προχωράει η μεταρρύθμιση; Είστε ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα πορεία της;
     Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ήταν μια αναγκαία βαθιά τομή στον χώρο της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης προκειμένου η χώρα μας, η εθνική πολιτεία να ετοιμάσει τη νέα γενιά του 21ου αιώνα, στον οποίο ανήκετε και εσείς.   Το βασικό θεμέλιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος με μια γενική παιδεία χωρίς στο σχολείο να παίρνει μια εξειδίκευση επαγγελματική ή πανεπιστημιακή.
     Η μεταρρύθμιση έχει ορισμένα μικροπροβλήματα, έχει και θα έχει γιατί κάθε καινούργιο έχει προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι αφ΄ ενός ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Παιδείας πρέπει να έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά και να ακούν που παράγονται τα προβλήματα  και να τα διορθώνουν, απ΄ την άλλη πλευρά όμως χρειάζεται και μια καλή πίστη τόσο απ΄ τους εκπαιδευτικούς όσο και απ΄ τους γονείς έτσι ώστε μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας να προχωρούμε όσο το δυνατόν καλύτερα το καινούργιο στην εκπαίδευση της χώρας μας.

Τα χρήματα που ξοδεύονται για τις προεκλογικές εκστρατείες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ανάγκες της παιδείας ή και αλλού;
     Ζούμε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα και στη δημοκρατία ένα σωστό και νοικοκυρεμένο κράτος προγραμματίζει τα λεφτά του και τις ανάγκες και της δημοκρατικής λειτουργίας και της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής. Κάνει δηλαδή ένα νοικοκυρεμένο κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλύπτει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.
     Μην δημιουργούμε βάζοντας ψευτο- διλήμματα, εντυπώσεις ότι δεν πρέπει να ξοδεύουμε για την λειτουργία της δημοκρατίας τα αναγκαία λεφτά. Εξάλλου τα κόμματα κατά το Σύνταγμα πρέπει να αντλούν τα λεφτά που ξοδεύουν απευθείας απ΄ τον λαό και όχι από κάποια ιδιωτικά μεγάλα ή μικρομεσαία συμφέροντα.

Πιστεύεται ότι η κατάσταση των σερραϊκών σχολείων είναι ικανοποιητική; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και τι μπορεί να γίνει;
     Είναι πάρα πολύ ικανοποιητική. Η κατάσταση των σερραϊκών σχολείων και από άποψη υποδομής αλλά και από άποψη περιεχομένου. π.χ. θα ήθελα να επισημάνω ότι η Σέρρες είναι ένας νομός που έχει λύσει το θέμα της διπλοβάρδειας Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και θα τα βελτιώσουμε οπωσδήποτε όπως π.χ. οι βιβλιοθήκες αίθουσες με 6.000 τίτλους βιβλίων και με computer, εκτυπωτή και φωτοτυπικό μηχάνημα.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Στον χώρο της πολιτικής.
     Δεν χρειάστηκε να παιδευτώ πάρα πολύ για να το αποφασίσω. Κατάγομαι από μια οικογένεια που έχει πολιτική παράδοση.
     Ο πατέρας μου ο Ευστάθιος Ανθόπουλος ήταν βουλευτής και από μικρό παιδί παρακολουθούσα το μεγάλο έργο που πρόσφερε στον νομό Σερρών και νομίζω ότι για μένα ήταν η καλύτερη ηθική διδασκαλία έτσι ώστε στην κατάλληλη στιγμή να ακολουθήσω τα βήματά του για να προσφέρω και εγώ απ΄ την πλευρά μου ότι καλύτερο στον νομό.
     Πέρασα όμως από πολλά επαγγέλματα, αγρότης (καπνού, αμπέλου, αμυγδαλιάς) μιας και κατάγομαι απ΄ την Τριανταφυλλιά Σερρών που έχει αυτές τις καλλιέργειες, δημοσιογράφος, δικηγόρος.

Κύριε Υφυπουργέ, ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές.  Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας