Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Φεβρουαρίου 2001
Με τον Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ, Τέως Υφυπουργό Γεωργίας κ. Βασίλη Βασιλακάκη
(δείτε τις όλες τις προηγούμενες συνεντεύξεις μας)

 
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων του
6ου Γυμνασίου Σερρών
με τον Βουλευτή κύριο Βασίλη Βασιλακάκη
Βασίλης Βασιλακάκης,

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗ
Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιογραφικά κασετόφωνα, 3 φωτογραφικές μηχανή, Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι ετοιμάζουν τις φωτογραφίες και πληκτρολογούν τα κείμενα. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων: Πάτση Μαρία, Τούσιου Χρύσα, Κλαλιώτου Δέσποινα, Πραγκαλούδη Τασούλα, Πάνος Βασίλης, Στοίλα  Ανθούλα, Πραγκαλούδη Ιωάννα, Καμήλαλης Σπύρος, Πλιούκας Χρηστος,  Ντασιά  Χριστίνα,  Πορτοκαλίδου Χριστίνα, Σιώσιου Ιωάννα, Τούσιου Χρύσα, Βεράνη Στέλλα, Καραδημητρίου Γεωργία,  Καλλινικίδου Νατάσα, Καρδάκου Ιωάννα,  Πάλλας Γιώργος, Κανταλή; Κατερίνα. Υπεύθυνος καθηγητής  Βαγγέλης Γκιμπερίτης. 


Κύριε Βασιλακάκη, ευχαριστούμε που μας δεχτήκατε.

1) Πρώτα θέλουμε να μάθουμε που γεννηθήκατε και τι σπουδάσατε.
     Εγώ γεννήθηκα στο Νεοχώρι Σερρών είναι ένα χωριουδάκι δίπλα εδώ στις Σέρρες, γύρο στα 3 με 4 χλμ. Απέχει από τις Σέρρες. Τέλειωσα το δημοτικό σχολείο στο χωριό μου που το αγαπάω πάρα πολύ μετά ερχόμουνα στις Σέρρες στο δοξασμένο 1ο Γυμνάσιο Σερρών, Λύκειο τότε με τα πόδια από το χωρίο σε δυσμενής καιρικές συνθήκες και σπούδασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την επιστήμη της κτηνιατρικής. Προσπάθησα να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές, βγήκα στη Σουηδία αλλά υπήρχαν λόγοι πολιτικοί που με έφεραν πάλι πίσω, κυρίαρχα η αγάπη μου προς την πατρίδα και η αδυναμία μου να ζήσω μακριά από την Ελλάδα και μ’ έκαναν να στερηθώ τη δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές.

2) Από ότι γνωρίζουμε ασχολείστε με την πολιτική πολλά χρόνια, πότε αρχίσατε αυτό το ενδιαφέρον και γιατί διαλέξατε το ΄΄ΠΑΣΟΚ΄΄;
     Με την πολιτική ασχολούνται όλοι, κι εσείς αυτή τη στιγμή πολιτική κάνετε. Η πολιτική είναι στάση ζωής που αγγίζει όλους τους ανθρώπους, όλοι μας καθετί που κάνουμε ακόμα και ο τρόπος που καθόμαστε είναι πολιτική στάση. Είχα πάντα από τα παιδικά μου χρόνια μια αγωνία το να πάει ο κόσμος μπροστά να σπρώξουν την κοινωνία με ποιο γοργούς ρυθμούς και με ένα βηματισμό προς το σωστό.
Στα παιδικά χρόνια, η καρδία και η ψυχή του κάθε ανθρώπου είναι γεμάτη από καθαρότητα και ομορφιά πίστεψα λοιπόν ότι μέσα από μία ευασχόληση με τα κοινά θα μπορούσα να φτάσω στο να συνεισφέρω κι εγώ με τον τρόπο μου ένα λιθαράκι σε αυτό το οικοδόμημα της κοινωνίας, της ανθρώπινης πορείας που σπρώχνει τον άνθρωπο στο να τελειοποιείται και να φτάνει και να εξελίσσεται. Αν και σήμερα μπορούμε να βάλουμε ερωτηματικά, αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά, για το που πάμε, γιατί απομακρυνόμαστε από τον φυσικό τρόπο διαβίωσης και μας έχουν καταντήσει ολίγον κονσέρβες.
     Για να μην φεύγω όμως μακριά από το ερώτημά σας, ασχολήθηκα μετά το πανεπιστήμιο γιατί όλα τα πανεπιστημιακά μου χρόνια δυστυχώς συνέπεσαν μέσα στη χρονιά και ασχολήθηκα με το να ενταχθώ και να γίνω μέλος του ΠΑΣΟΚ ακριβός μετά τις σπουδές μου η αγωνία μου όμως και η σχέση μου με την πολιτική και τα κοινά ήταν ακόμα από τα γυμνασιακά μου χρόνια κάναμε τότε κάποιες κινήσεις και πολιτικές θα έλεγα απεργίες, κινητοποιήσεις, πηγαίναμε κοντά στους καθηγητές είχαμε δηλαδή τη διάθεση να επαναστατούμε, να πάμε κόντρα στο κατεστημένο, κόντρα στις αρχές, που είχε η παλιότερη γενιά από εμάς.
     Το ΠΑΣΟΚ το προτίμησα γιατί με εξέφραζε απόλυτα, το τι με εκφράζει απόλυτα είναι καθαρά δικό μου θέμα, έχει να κάνει με την στάση μου στη ζωή, φιλοσοφώντας εγώ πιστεύω σε ένα κόσμο που δεν χρειάζονται ούτε κόμματα ούτε αρχηγοί ούτε ηγέτες έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι από μόνοι τους θα κοβερυούντε δηλαδή ούτε οι βουλευτάδες θα είναι χρήσιμοι ούτε οι πρόεδροι δημοκρατίας, ούτε οι βασιλιάδες, να μην υπάρχει διάκριση.
     Έτσι λοιπόν έμπλεξα με το ΠΑΣΟΚ έχασα την ευκαιρία ενασχόλησης με την δουλειά μου. Νιώθω προδομένος, νιώθω να μην έχει ολοκληρωθεί εκείνο για το οποίο αφιέρωσα τη ζωή μου, αλλά νιώθω και πολύ κερδισμένος, επειδή είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πάρα πολλούς ανθρώπους, η ενασχόληση με τα πολιτικά, με τη μορφή του να είσαι εντεταγμένος σε ένα κόμμα να ασχολείσαι δηλαδή με τέτοιου είδους δραστηριότητες σαν τις δικές μου, σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις πάρα πολύ κόσμο και ένα μεγάλο όφελος είναι το ότι από τις γνωριμίες προκύπτει κάτι πολύ σημαντικό και μεγαλειώδες πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχουν κάποιοι δισεκατομμυριούχοι και παίρνουν τόκους από την τράπεζα.

3) Πόσες φορές έχετε εκλεγεί Βουλευτής;
     Εκλέχτηκα το 1989 έγιναν τρεις απανωτές εκλογές, ξαναεκλέχτηκα μια άλλη φορά, δεν εκλέχτηκα στην προηγούμενη περίοδο της βουλής και επανεκλέχτηκα τώρα που έχουμε 2001, τον Απρίλη του2000, μέχρι σήμερα μείον μια τετραετία, την προηγούμενη. Αυτές είναι οι θητείες μου στο ελληνικό κοινοβούλιο.

4) Έχετε κάνει και Υφυπουργός Γεωργίας. Πως είναι να είστε Υφυπουργός, έχετε το πεδίο ελεύθερο να εργαστείτε ή υπάρχουν εμπόδια, πέστε μας κάτι που κάνατε σαν Υφυπουργός.
     Έγινα χωρίς να το επιδιώξω και με ξάφνιασε σε ένα βαθμό γιατί ήταν έξω από τους στόχους μου. Δυστυχώς θέλω να σας πω και να ξέρετε ότι οι Υφυπουργοί δεν έχουν και πολύ σημαντικό ρόλο τον πρώτο ρόλο τον έχει ο Υφυπουργός για τα κύρια και τα ζωτικά θέματα του υπουργείου στο οποίο δρουν εάν ο Υφυπουργός έχει ευρύτερο μυαλό τότε χωρεί και δραστηριότητες δικαιώματα και υπογραφές και σε Υφυπουργούς.
     Εάν θέλει να είναι συγκεντρωτικός τότε οι Υφυπουργοί είναι λίγων διακοσμητικά στοιχεία. Σαν Υφυπουργός διαπίστωσα ένα πράγμα ότι δυστυχώς δεν φανταζόμουν ότι το ελληνικό, δημόσιο είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση, εκεί ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά άμεσα με της κεντρικές υπηρεσίες της χώρας και είδα και διαπίστωσα με πίκρα ότι υπάρχει μια αδράνεια θα έλεγα υπάρχει μια έλλειψη συνεισφοράς στο έργο που έχουν να επιτελίσουν οι κεντρική δημόσιοι υπάλληλοι και υπάρχει έλλειμμα στο να αγαπάμε την Ελλάδα όσο γίνεται περισσότερο.
Αυτό με πόνεσε γιατί συνέτρεξε εκείνη την εποχή που πήγα και σαν κτηνίατρος που είμαι πήρα και τον τομέα στο Υφυπουργείο γεωργίας το σχετικό με τα ζώα, με την κτηνοτροφία στη χώρα μας καθώς επίσης και με τα δάση και εκεί συνέπεσε τον καιρό που πήγα να θερίζει την χώρα μας μια μεγάλη επιζωοτία, επιζωοτία λέγεται μια αρρώστια που απλώνεται με ταχύτατο ρυθμό και έχει να κάνει με τα ζώα που είδαμε με πόσο σκληρό τρόπο μας αντιμετώπιζαν οι ευρωπαίοι αλλά επειδή τύχαινε σαν κτηνίατρος να ξέρω το αντικείμενο τους πάλεψα έτσι πολύ όμορφο τρόπο και κατάφερα κάποιες λύσεις για τη χώρα μας και είχα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κουβεντιάζοντας με τους συναδέλφους που είναι και αυτή δασολόγοι σχετικά με τα δάση είχαμε ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των δασών και της δασοκάλυψης στη χώρα μας και ιδιαίτερα τώρα είναι επίκαιρο με το άρθρο 24 που πάμε να τροποποιήσουμε έχει να κάνει ακριβός με τα δάση και δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει ότι ξεσηκώνονται κάποιες οικολογικές οργανώσεις και γίνονται κάποιες κινητοποιήσεις.
     Εκείνο τότε ήθελα εγώ ακριβός να παρέμβώ ήταν στο ότι ειδική επιστήμονες με δώσανε με στοιχεία επιστημονικά τεκμηριωμένα να καταλάβω ότι ένας νομός που πέρασε επί εποχής υπουργίας κ.Μπούτου είχε υποκαταστήσει ουσιαστικά το σύνταγμα στο άρθρο 24 και με βάση αυτό το νόμο γινόντουσαν κάποια έκτροπα και εκεί ήθελα να κάνω μια παρέμβαση οπότε σήμερα δεν θα χρειάζονταν καν να συζητάμε για την τροποποίηση του άρθρου 24 του συντάγματος. Επειδή εγώ ήμουν στα τελευταία χρόνια του Αντρέα Παπαντρέου Υφυπουργός μετά άλλαξαν οι καταστάσεις αν θέλετε πιο ειδικά να σας πω δεν είναι κατηχητικά σχολεία τα κόμματα είναι σκληροί χώροι αυτί παράθεσης και εκεί ερχόμαστε σε κόντρες και εκεί παίζονται παιχνίδια δεν είναι τα πράγματα έτσι στρωμένα με ροδοπέταλα.

5. ΠΟΙΑ Η ΓΝΏΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΊΒΑΣΤΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΎ ΑΞΙΏΜΑΤΟΣ;
     Είναι θέμα που αφορά τους Αθηναίους και μάλιστα μικρή μερίδα. Συγκεκριμένα μεγαλοδικηγόρους και μεγαλογιατρούς, τους υπόλοιπους δεν τους αγγίζει. Τα κανάλια διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στρεβλά. Όταν θέλεις να ενασχοληθείς με κάτι δεν περισσεύει καιρός. Αν θες να επιδοθείς σε ένα τομέα με όλες τις δυνάμεις δε φτάνει ο χρόνος να ανταποκριθούμε στις βουλευτικές υποχρεώσεις που προκύπτουν. Γι’ αυτό το λόγω εγώ είμαι υπέρ της μίας ενασχόλησης, υπέρ του ασυμβίβαστου.
     Δεν υπάρχει κίνδυνος διαπλοκής. Ούτε να ξεκόβεις από το επάγγελμά σο, αλλά σαν βουλευτής πρέπει να είσαι απερίσπαστα δοσμένος στην βουλευτική ενασχόληση.

6. :ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ;
     :Όχι δεν πιστεύω. Το κόμμα αυτό είναι κατασκεύασμα των Μ.Μ.Ε. Έχει κάποια συμφέροντα. Δεν είναι κόμμα λαογέννητο. Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα λαογέννητο. Παλέψαμε για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Σήμερα άλλαξαν αυτά.

7. Γιατί ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς;
     Η εξουσία για αυτούς που την έχουν στο γονίδιο τους σίγουρα φθείρει. Είμαι αναρχικός. Σίγουρα η μεγάλη αξία είναι ο άνθρωπος. Κάθε μορφής εξουσία είναι καταπιεστική και εγώ είμαι καταπιεστικός. Πράγμα που δε θέλω. Υπάρχει η διαστρωμάτωση των ανθρώπων.

8. Γνωρίζουμε ότι σας αρέσει η τεχνολογία και ότι ασχολείστε με τους Η/Υ Πείτε μας κάτι γι’ αυτό.
     Ναι μας εφοδίασε με φορητούς υπολογιστές τώρα. Δεν είχα σχέση με αυτά. Κάποτε μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω και να διδαχτώ απο τον καθηγητή σας της πληροφορικής, τον κύριο Γκιμπερίτη και βρήκα τους υπολογιστές πολύ ενδιαφέροντα εργαλεία. Τελικά ασχολούμαι και προγραμματίζω για τη δουλειά μου.
     Σε κάποια φάση διέκοψα για λίγο όταν ο σκληρός μου δίσκος χτυπήθηκε από έναν ιό.
Δούλεψα πολύ εκλογικά αποτελέσματα. Ήθελα να δημιουργήσω εικόνα για το νομό. Η ηλικία παίζει ρόλο. Θα ασχοληθώ πιο εντατικά αργότερα.

9. Στο σχολείο μας δεν έχουμε κλειστό γυμναστήριο. Ο δήμαρχος μας το υποσχέθηκε. Σας παρακαλούμε να έρθετε να δείτε.
     Θα έρθω να δω το γυμναστήριο και ότι άλλο. Θα ενοχλήσω κάποιες υπηρεσίες. Με τη δική μου πίεση θα λυθεί. Θα είναι μεγάλη χαρά. Τα ομορφότερα χρόνια είναι τα μαθητικά. Αυτά νοσταλγώ. Το πολύ διάβασμα είναι κουραστικό. Σας μίλησα με ανοιχτή καρδιά.

Κύριε Βουλευτά, σας ευχαριστούμε πολύ που βοηθήσατε το σχολείο μας να επισκεφτεί τη Βουλή με την τριήμερη εκδρομή μας. Σας ευχαριστούμε πολύ που μας δεχτήκατε, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία να σας γνωρίσουμε και να συζητήσουμε μαζί σας.
 

 Παιδιά εγώ σας ευχαριστώ. Ήταν όμορφα και θα το θυμάμαι για πάντα. Με πήγατε σε άλλους κόσμους και με κάνατε να αισθανθώ πολύ όμορφα. Θα μπορούσα να συζητώ μαζί σας όλη μέρα και να πούμε πράγματα που δεν λέω με τους άλλους δημοσιογράφους. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Τελικά ποιοί είναι αυτοί που λένε ο σημερινή νεολαία δεν έχει ενδιαφέροντα?.  Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας