Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΓΕΝΑΡΗ '99
Με τον Διευθυντή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών κ. Σαπουντζή

 
Ο  κ Σαπουντζής με τους μαθητές της
ομάδας συνεντεύξεων του 6ου Γυμνασίου Σερρών
Ο  κ Γιάννης Σαπουντζής
Διευθυντής Δημόσιας βιβλιοθήκης
απαντά στον ρεπόρτερ μαθητή μας.
Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιογραφικά κασετόφωνα, μια συμβατική φωτογραφική και μια ψηφιακή μηχανή,  μια Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι ετοιμάζουν τις φωτογραφίες και πληκτρολογούν τα κείμενα. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων: Ζγέρα Νάντια, Μπαλμαδάκη Σταυρούλα, Μέλκου Κωσταντίνα, Παπαδοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Δάσποινα, Παρούση Πηνελόπη, Χινάκης Ανέστης, Τουτουντζής Μάρκος, Χατζηπέτκου Σέμη, Χαραλαμπίδου Μαρία, Μουταφτσή Μαρία, Τζελέπη Παυλίνα. Υπεύθυνοι καθηγητές Βούλα Τάτση - Βαγγέλης Γκιμπερίτης. 


Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε σε ποιον ανήκει αυτή η βιβλιοθήκη. Είναι δηλαδή δημοτική, νομαρχιακή, του επιμελητηρίου,  τι ακριβώς είναι;
Απάντηση: Πρώτα πρώτα θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο που κάνετε. Λοιπόν η βιβλιοθήκη την οποία έχετε επισκεφτεί είναι η «Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών» η οποία ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας απ’ το οποίο ελέγχετε, χρηματοδοτείτε και κατευθύνετε.
Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε πότε ιδρύθηκε;
Απάντηση: Ιδρύθηκε το 1952. Βρίσκεται σ’ έναν όροφο απ’ το μέγαρο του επιμελητηρίου που δεν θεωρούμε ότι είναι και ο ποιο κατάλληλος για βιβλιοθήκη. Εχει μεταστεγαστεί σ’ αυτόν τον χώρο το 1963 γιατί πιο μπροστά ήταν κάπου αλλού δηλαδή στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών.
Ερώτηση: Τι είδους βιβλία υπάρχουν στην βιβλιοθήκη; Σε ποιον απευθύνονται;
Απάντηση: Η δημόσια βιβλιοθήκη Σερρών χαρακτηρίζεται σαν μια Λαϊκή βιβλιοθήκη και σαν Λαϊκή οι συλλογές της είναι γενικού χαρακτήρα. Δηλαδή έχει βιβλία για όλες τις ηλικίες. Τα βιβλία ταξινομούνται με έναν ειδικό τρόπο, το δεκαδικό σύστημα το Μελβικ Neiouk.
Ερώτηση: Με ποιον τρόπο προμηθεύεστε τα βιβλία Δηλαδή που βρίσκεται χρήματα γι’ αυτές τις αγορές; Σας στηρίζουν κάποιοι φορείς ή περιμένετε χρηματοδότηση απ’ το κράτος;
Απάντηση: Οπως είπα στην αρχή το Υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτεί, το 98% των βιβλίων της Βιβλιοθήκης είναι αγορασμένα.
Ερώτηση: Μάθαμε ότι θα χτιστεί ένα νέο κτίριο για την βιβλιοθήκη; Μπορείτε να μας πείτε μερικές λεπτομέρειες;
Απάντηση: Πριν 10 περίπου χρόνια ξεκινήσαμε προσπάθειες για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου. Αγόρασαν, λοιπόν, ένα οικόπεδο στο κέντρο της πόλης (1 στρέμμα περίπου). Κι άρχισαν οι μελέτες με επικεφαλής έναν άγγλο καθηγητή αρχιτέκτονα και βιβλιοθηκάριο, όπου μας υπέβαλε την έκθεση. Την πήρα και συνέταξα το κτιριολογικό πρόγραμμα της καινούργια βιβλιοθήκης. Η διαδικασία αυτή κράτησε περίπου έναν χρόνο. Μετά την έγκριση της διαδικασίας μια ομάδα με υπεύθυνο τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (καθηγητή στο Μετσόβιο πολυτεχνείο) συνέταξε το όλο έργο. Η βιβλιοθήκη θα διαθέτει:
Α) Μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (θέατρο, διαλέξεις κ.τ.λ.)
Β) Θα υπάρχει παιδική βιβλιοθήκη
Γ) Η βιβλιοθήκη ενηλίκων σε 2 ορόφους
Δ) Ο 4ος και ο 5ος όροφος (πενταόροφο κτήριο) θα περιλαμβάνει αίθουσες για εικαστικές εκδηλώσεις και πινακοθήκη με ελεύθερους ζωγράφους. Εχει προϋπολογισμό 1.600.000.000 δρχ. Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη που θα κτιστεί στην Ελλάδα. Εχουν ξεκινήσει οι εργασίες και αν τηρηθεί το πρόγραμμα σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμη.
Ερώτηση.: Σκέφτεστε να αναβαθμίσετε το σύστημα της καταχώρησης;
Απάντηση: Μια σημαντική υπηρεσία που προσφέρει η βιβλιοθήκη είναι ότι τα βιβλία αρχίζουν και καταχωρούνται στα computer. Ετσι θα γίνεται ποιο εύκολος και γρήγορος ο δανεισμός βιβλίων. Ακόμη μια καινοτομία είναι ότι έχει σύνδεση με το Internet δωρεάν (ελεύθερη χρήση)
Οι μαθητές: Ευχαριστούμε πολύ

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας