Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΗ '97
Δήμαρχος Σερρών
κύριος Ιωάννης Βλάχος
 
Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Βλάχος με τους μαθητές μας
Σκιαγραφούμε την προσωπικότητα του καλεσμένου μας. Ο Δήμαρχος Σερρών. Πρόκειται για ένα άτομο σοβαρό συγκρατημένο, με καλούς τρόπους και μεγάλη ευγένεια. Μας δέχτηκε με το χαμόγελο και μεγάλη προθυμία να συζητήσει μαζί μας. Πρόκειται για έναν πολιτικό του 2000 δηλαδή με ήπιους τόνους, χωρίς τυμπανοκρουσίες, παρουσιάσεις στα μέσα ενημέρωσης, υποσχέσεις, μεγάλα και πολλά λόγια. Tον χαρακτηρίζουμε λειτουργό της Σερραϊκής κοινωνίας, εξάλου και το επάγγελμά του σ΄αυτά ανήκει (Φαρμακοποιός).
Τον ευχαριστούμε πολύ για την ωραία του υποδοχή και για τον χρόνο που μας αφιέρωσε.
 
Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιγραφικά κασετόφωνα, μια Φωτογραφική μηχανή, και μια Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι την πληκτρολογούν σε Word ή απευθείας σε htm. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.

Οι μαθητές της ομάδας συνεντέυξεων: Πίτσιου Στέλλα, Σαρμαδάκη Ειρήνη, Σαρραίου Ανθή, Σιμητσή Τάνια, Σιώγκα Βαία, Σταμπουλή Φωτεινή, Ταϊρη Ελένη, Τσαγκαλιδης Στράτος, Τσολάκη Τζέφη, Τύμτσιου Σταυρούλα, Χομόδοσλη Ειρήνη.

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Κύριε Δήμαρχε, εξηγείστε μας λίγο, ποιές είναι οι αρμοδιότητες του Δημάρχου;
Ο Δήμαρχος είναι το εκτελεστικό όργανο του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Δ.Σ συνεδριάζει για κάποια συγκεκριμένα θέματα. Τα θέματα αυτά τα εισάγουν στο Δ.Σ προς συζήτηση και αυτό παίρνει ομαδικά τις αποφάσεις. Υπάρχουν διάφορα θέματα που μπορούν να έρθουν στο Δ.Σ για συζήτηση, μεταξύ αυτών είναι και τα καθαρά υπηρεσιακά που έρχονται από τους Διευθυντές, Προϊσταμένους, Τμηματάρχες γραφείων της υπηρεσίας του Δήμου. Για να γνωρίζεται, οτιδήποτε και να γίνει χρειάζεται απόφαση του Δ.Σ και στη συνέχεια της Νομαρχιακής Επιτροπής.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή για να δώσω να καταλάβετε, είναι η "κυβέρνηση", δηλαδή, είναι αυτή που αποφασίζει για πολύ σοβαρά πράγματα τα οποία βέβαια πάντοτε πρέπει να έχουν έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μεγάλα θέματα είναι ο προϋπολογισμός, που ελέγχεται και εγκρίνεται από την Νομαρχιακή Επιτροπή. Είναι οι τροποποιήσεις σε οργανισμούς της υπηρεσίας του Δήμου.
Τώρα ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Δημάρχου. Ο Δήμαρχος χαράζει την πολιτική γενικά του Δήμου, της πόλης που αντιπροσωπεύει. Είναι εκείνος που εκπροσωπεί την πόλη οπουδήποτε και οτιδήποτε να συμβεί αντανακλά στο πρόσωπο του Δημάρχου γιατί αυτός είναι ο προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του Δήμου.
Αρμοδιότητά του είναι και η διαχείριση των χρημάτων του Δήμου.
Οι βασικές αρμοδιότητες τώρα, του Δ.Σ είναι οι αποκλειστικές και οι συντρέχουσες. Οι αποκλειστικές είναι να έχουμε καθαρή πόλη, να φροντίζουμε γενικά για το περιβάλλον, το οποίο εμείς οι παλαιότεροι, αλλά και όλοι γενικά δεν νομίζω ότι κάνουμε το παν για να μην το βλάψουμε. Ευτυχώς όμως υπάρχετε εσείς η νέα γενιά, που δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο περιβάλλον και μπορώ να πω ότι διδάσκετε και εμάς τους μεγάλους.
Άλλες αρμοδιότητες είναι τα οικονομικά του Δήμου, η επιβολή τελών που πληρώνουν οι δημότες για τη συλλογή απορριμμάτων και τη μεταφορά τους στο σκουπιδότοπο. Είναι επίσης η φροντίδα των κήπων και των πάρκων.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σερρών;
Τα σημαντικότερα προβλήματα παιδιά, έχουν σχέση με το περιβάλλον και τους χώρους. Μες το περιβάλλον, συμπεριλαμβάνουμε και τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους για όλους μας, αυτούς που είναι για τους μεγάλους και για τη νεολαία μας, την αθλητική υποδομή και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι χώροι άθλησης είναι λίγοι
Άλλο πρόβλημα είναι το κυκλοφοριακό. Πρόκειται για πολύ μεγάλο πρόβλημα της πόλης. Ένα από τα αίτια είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης. "Parking". Ο δήμος εκτελεί έργα υποδομής για να εξυπηρετήσει τους πολίτες και να προστατέψει το περιβάλλον.
Η αποχέτευση, που όπως γνωρίζετε, μέχρι σήμερα το σύστημα αποχέτευσης ήταν απαράδεκτο γιατί όλα τα λύματα πηγαίνουν ξανά στους ίδιους τους σωλήνες. Βλέπετε καθημερινά, ολόκληρη η πόλη είναι σκαμμένη. Αυτό γίνεται γιατί χωρίζουμε τα λύματα των σπιτιών από τα νερά της βροχής ώστε να κατευθύνονται σε διαφορετικούς σωλήνες. Για τα προβλήματα αυτά τρέχουμε καθημερινά ώστε να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε μια για πάντα.
Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, ώστε να δημιουργήσουμε γήπεδα, παιδικές χαρές,, αποχετεύσεις,
Έχουμε αναλάβει εκστρατεία να ενημερώσουμε τα μικρά παιδιά των Δημοτικών αλλά και των Γυμνασίων και Λυκείων για το μεγάλο θέμα των απορριμμάτων. Το θέμα αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία. Αναρωτηθήκατε ποτέ που πηγαίνουν όλα αυτά τα απορρίμματα;. Ο Δήμος τα μαζεύει και τα μεταφέρει κάπου ώστε να τα σκεπάσει για να εξαφανίσει. Ο τρόπος βέβαια είναι ξεπερασμένος, αλλά δεν έχουμε πλέον και ελεγχόμενους χώρους κατάλληλους για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Αν πάτε στην ύπαιθρο, βλέπετε παντού, σε ποτάμια, βουνά, κλπ, μπάζα από σκουπίδια. Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που προσβάλλει το περιβάλλον. Έχω την αίσθηση ότι κάποτε έπρεπε να ξεκινήσουμε μια ενημέρωση για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας και να αποτελέσουμε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά. Πάντως αναζητούμε χρήματα γι΄αυτό και είναι προτεραιότητά μας.

Η πόλη μας θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο;
Το φυσικό αέριο έχει περάσει ήδη από την πόλη μας. Το αν χρησιμοποιηθεί δεν είναι απόφαση δική μας. Οι κυβερνήσεις μας είχαν υποσχεθεί ότι θα εκμεταλλευτούμε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο. Από ότι γνωρίζω, το φυσικό αέριο θα το εκμεταλλευτούν σε πρώτη φάση τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Αθήνα, Θεσσ/νίκη, Λάρισα. Να κάνω μια παρένθεση. Άποψη του Δημάρχου είναι ότι η πόλη μας αποβιομηχανοποιείται για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας βασικός είναι ότι δεν έχουμε εντάξει την πόλη μας στους Νόμους περί κινήτρων παρόλο που οι Σέρρες βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Παρόλα αυτά, Το Δ.Σ με κάποια εταιρία ή με κάποιους ιδιώτες, πήρε μια απόφαση για τη δημιουργία μιας επένδυσης στην πόλη με ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο την οποία θα πουλάμε στη ΔΕΗ. Από τη διαδικασία αυτή, παράγονται κάποια αέρια τα οποία θα συγκεντρώνονται για να ζεσταίνουν νερό το οποίο θα στέλνουμε στην πόλη για το λεγόμενο σύστημα τηλεθέρμανσης. Πιστεύω να απάντησα στο ερώτημα περί φυσικού αερίου.

Το σχολείο μας αντιμετωπίζει και ένα ειδαίτερο πρόβλημα. Δεν έχει κλειστό γυμναστήριο. Πως μπορείτε να βοηθήσετε σ΄αυτό;
Ο Δήμος είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την συντήρηση των σχολείων. Για την κατασκευή όμως γυμναστηρίων και κτιρίων αρμόδιο είναι το Υπουργείο Παιδείας & θρησκευμάτων και συνυπεύθυνη η Νομαρχία. Δηλαδή, το αρμόδιο όργανο για την εισήγηση γυμναστηρίων στα σχολεία είναι η Νομαρχία.

Υπάρχουν ακόμα στη πόλη μας σχολεία που λειτουργούν σε διπλή βάρδια. Πότε προβλέπετε να γίνουν όλα πρωινά;
Αυτό είναι ένα θέμα δικό μου σε συνεργασία με τον κύριο Νομάρχη. Το 1995 πολλά σχολεία λειτουργούσαν σε δυο βάρδιες. Κατασκευάστηκαν αρκετές αίθουσες ώστε αυτό το φαινόμενο να βελτιωθεί. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να υποδείξει το κατάλληλο μέρος όπου θα δημιουργηθεί ένα σχολείο. Αυτό εμείς το κάνουμε και όποτε τεθεί τέτοια περίπτωση, ο Δήμος σπεύδει να παραχωρήσει δωρεάν οικόπεδα ή να βοηθήσει τη διαδικασία εξαγοράς οικοπέδου για την ανέγερση σχολείων.
Θα σας δώσω μια πληροφορία. Στις Σέρρες γρήγορα θα λειτουργήσει ένα κέντρο Ευρωπαϊκών γλωσσών και συγκεκριμένα παραχωρούμε στο κράτος το παλαιό εργαστήριο στο πάρκο χιλίων δένδρων δίπλα από τα ΚΑΠΗ. Αυτό το κέντρο έχει να κάνει με την παιδεία, με όλους εσάς και με τα παιδιά άλλων πόλεων και θα δίνει εξειδικεύσεις στις Ευρωπαϊκές γλώσσες, όχι μόνο στις γνωστές και στις άλλες.

Σχετικά με το πρόγραμμα "Καποδίστριας" ποια είναι η άποψή σας για την συνένωση των κοινοτήτων;
Η χώρα μας έχει 6.500 Δήμους και Κοινότητες. Ένα αίτημα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης ήταν να γίνει αυτή η πολυπόθετη ένωση. Η συνένωση θα δημιουργήσει Δήμους μεγάλους και ισχυρούς έναντι των μικρών κοινοτήτων και θα είναι βιώσιμοι. Σήμερα δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι μια κοινότητα των 700 κατοίκων που στην πραγματικότητα ζουν 200-300 παππούδες, μπορεί να αποτελέσει μια μονάδα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επομένως, πάντοτε επιζητούσαμε την ένωση κοινοτήτων.. Όμως πιστεύω ότι αυτές οι ενώσεις δεν έγιναν με τον κατάλληλο τρόπο, γιατί όπως ξέρετε, ο "Καποδίστριας" εξαναγκάζει στην ένωση, κοινότητες όπου οι κάτοικοι δεν την επιθυμούν. Βέβαια, οι κάτοικοι δεν την επιθυμούν γιατί δεν προηγήθηκε κάποιος ενημερωτικός διάλογος. Έγιναν βιαστικές συνενώσεις, δεν ελήφθη υπόψη ο προϋπολογισμός και κατά την άποψή μου δεν ακολουθήθηκε η ενημέρωση των κατοίκων. Πιστεύω ότι έπρεπε να δοθεί ένα χρονικό διάστημα σε όλους μας να ενημερωθούμε, να ρωτήσουμε, να εξηγήσουμε στους κατοίκους με ποιόν τρόπο θα συνενωθούν. Όλα έγιναν βιαστικά, με αποτέλεσμα να μείνουν αμφιβολίες ως προς τον τρόπο της διοίκησης των κοινοτήτων. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι θα παραμεληθούν με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται συνεχώς.

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά και συγχαρητήρια στην ομάδα σας.
Εμείς ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε.

Φανταζόμαστε, ότι ο κάθε Δήμαρχος φαντάζεται να δημιουργήσει μια τέτοια φανταστική πόλη
όπως αυτή της φωτογραφίας.
Κύριε Δήμαρχε, σας το ευχόμαστε ολόψυχα.
 
Ο Δήμαρχος Σερρών Γιάννης Βλάχος
 
Οι Σέρρες όπως φαίνεται απο το κάστρο του Κουλά.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απο έργα που σχεδιάζει ο Δήμος μας
για μια καλύτερη και ανθρώπινη πόλη.
 
Αυττοκινητοδρόμιο Σερρών (Formula III)
Δημοτική αγορά
Αθλητικό κέντρο Χρυσοπηγής
Βιολογικός καθαρισμός
Δημοτική αγορά
Εκθεσιακό κέντρο
Έργα Δ.Ε.Υ.Α.Σ
 

  Επιστροφή στη σελίδα Συνεντεύξεις