Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Ιούνη '99
Με τους Ελληνοπόντιους μετανάστες

 
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοποντίων
της πόλης των Σερρών, με τους μαθητές της
ομάδας εργασίας του 3ου Λυκείου
Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιογραφικά κασετόφωνα, μια συμβατική φωτογραφική και μια ψηφιακή μηχανή,  μια Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι ετοιμάζουν τις φωτογραφίες και πληκτρολογούν τα κείμενα. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων: Ζγέρα Νάντια, Μπαλμαδάκη Σταυρούλα, Μέλκου Κωσταντίνα, Παπαδοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Δάσποινα, Παρούση Πηνελόπη, Χινάκης Ανέστης, Τουτουντζής Μάρκος, Χατζηπέτκου Σέμη, Χαραλαμπίδου Μαρία, Μουταφτσή Μαρία, Τζελέπη Παυλίνα, Σαρμαδάκης Γιάννης, Τέζας Δημήτρης, Πουρνάρης, Πότογλου Χρήστος. Υπεύθυνοι καθηγητές Βούλα Τάτση - Βαγγέλης Γκιμπερίτης. 

Αυτό τον μήνα, η δημοσιογραφική ομάδα του Γυμνασίου μας παραχώρηση αυτή τη στήλη στους μαθητές του 3ου Λυκείου για να παρουσιάσουν την επίσκεψή τους στους Ελληνοπόντιους μετανάστες των Σερρών.

     Η ομάδα Αγωγής Υγείας, σκεπτόμενη τους Ελληνοποντίους που μετανάστευσαν στην Ελλάδα και ζουν στην πόλη των Σερρών και θέλοντας να ενημερωθεί για την κατάσταση η οποία τους ανάγκασε να αφήσουν πίσω τους συγγενείς, φίλους, περιουσία, δουλειά, ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του συλλόγου Ελληνοποντίων της πόλης των Σερρών και συναντήθηκαν στις 4 Απριλίου 1999 στην αίθουσα συγκεντρώσεων της μουσικής σχολής του κ. Μωυσιάδη. Εκεί συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν με τους κ. Μωυσιάδη, κ. Βασιλειάδη, κα. Ταρασίδου και κα. Γρηγοριάδου.
     Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, οι λόγοι οι οποίοι τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα ήταν πολλοί. Ο κυριότερος λόγος ήταν η πολιτική και οικονομική αστάθεια που επικρατούσε εξαιτίας των απότομων αλλαγών. Σε ορισμένες δημοκρατίες μετά την περεστρόικα ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος όχι μόνο εξαιτίας εθνολογικών διαφορών, αλλά και θρησκευτικών. Επίσης, επειδή η Ελλάδα είναι η πατρίδα των παππούδων τους και όνειρό τους να ‘ρθουν να ζήσουν εδώ. Αναγκάζονταν να μένουν εκεί, επειδή η μετανάστευση απαγορευόταν από το καθεστώς. Κατάφεραν όμως να έρθουν.

     Ερχόμενοι στην Ελλάδα έζησαν οκτώ δύσκολα χρόνια, γιατί το κράτος δεν έδειξε ενδιαφέρον αλλά η ζεστασιά της Μακεδονίας τους προσέλκυσε και έτσι πολλοί πήραν την απόφαση και εγκαταστάθηκαν στην Μακεδονία. Συγκεκριμένα η Σερραϊκή κοινωνία τους αγκάλιασε. Οταν έμαθαν ότι ήρθαν πρόσφυγες θέλησαν να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους. Ιδιαίτερα ο σύλλογος των Ελληνοποντίων τους βοήθησε επαγγελματικά και οικονομικά, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.
Σταθερά λοιπόν, στην πόλη μας έρχονται εκατό οικογένειες το χρόνο και υπολογίζεται ότι τώρα κατοικούν χίλιες οικογένειες δηλαδή περίπου 3.000 άνθρωποι.
     Μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουνε είναι η ανεύρεση εργασίας λόγω της γλώσσας και της προσαρμογής τους. Αναγκάστηκαν λοιπόν να ασχοληθούν με χειρωνακτικές εργασίες. Αυτό συμβαίνει στο 30% των επιστημόνων εκτός από τους γιατρούς που για δύο περίπου χρόνια δε δούλεψαν. Οι πολιτικοί μηχανικοί βρήκαν μεγάλες διαφορές. Δε γίνονται σεμινάρια για ενημέρωση αλλά και εάν γίνονταν δε θα έβρισκαν δουλειά. Επομένως οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάζονται να δουλεύουν σε οικοδομές, ενώ οι γυναίκες ως οικιακοί βοηθοί. Παρ’ όλα αυτά όμως γίνονται υποχείρια των εργοδοτών τους, οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται, πληρώνοντάς  τους  με  χαμηλό  μισθό  συγκριτικά  με  τα  χρήματα  που  θα έδιναν στους ντόπιους. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι ζουν αρκετά καλά.
     Στο ερώτημά μας για το εάν αντιμετωπίστηκαν ρατσιστικά η απάντησή τους ήταν αρνητική, όσον αφορά τους κατοίκους του νομού Σερρών, οι οποίοι ήταν μερικοί από τους λίγους οι οποίοι τους βοήθησαν να κάνουν ευνοϊκότερες τις συνθήκες διαβίωσής τους στον τόπο μας.


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας