ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

 
Με έκανε φοβερή εντύπωση η προσωπικότητα, η παρουσία  
και το επιβλητικό ύφος του προέδρου της Βουλής και έβαλα στόχο  
μια συνέντευξη μαζί του.
Ο δημοσιογράφος, ελεύθερος ρεπόρτερ της εφημερίδας "ΜΑΘΗΤΙΚΗ On Line"  
του 6ου Γυμνασίου Σερρών, Μαθητής της Γ' τάξης Νίκος Αυγερινός.
     Τονίζω τη λέξη "Ηλεκτρονική" επειδή εξελίχθηκε ακριβώς έτσι. Θεωρώντας καθήκον και υποχρέωσή μου να καλύψω το ρεπορτάζ της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ (τις 4 ημέρες της διαμονής μου στην Αθήνα) όσο το δυνατόν καλύτερα, προσπάθησα να πάρω μια συνέντευξη από τον πρόεδρο της Βουλής. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία λόγω του ειδικού φόρτου εργασιών του προέδρου αλλά οι υπεύθυνοι του γραφείου του μου έκαναν την πρόταση να τους παραδώσω τις ερωτήσεις μου και μου υποσχέθηκαν ότι ο πρόεδρος θα απαντούσε οπωσδήποτε μέσω e-mail.
     Έτσι και έγινε. Συνεπείς όλοι και ιδιαίτερα ο κ. Κακλαμάνης, απέδειξε περίτρανα ότι σέβεται το θεσμό που ο ίδιος δημιούργησε και σέβεται ακόμα περισσότερο τους μαθητές που ταξίδευσαν από τις Σέρρες για να παρευρεθούν εκεί, έστειλε μέσω e-mail τις απαντήσεις στο σχολείο μου. Κύριε πρόεδρε ευχαριστώ πολύ για την τιμή αυτή, είναι δικαιολογημένος ο σεβασμός και θαυμασμός στο πρόσωπό σας όλων του εφήβων βουλευτών που παρευρέθηκαν, (η διαπίστωση αυτή είναι απο τα δημοσιογραφικά παρασκήνια...στα οποία συμμετείχα και εγώ).

From: Greek Parliament <infopar@parliament.gr>
To: "'gym6@hol.gr'" <gym6@hol.gr>
Date: Wed, 24 Jun 1998 14:45:14 +-300
Content-Length: 18408
     Σας στέλνουμε τις απαντήσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη στις ερωτήσεις που του θέσατε.
     Ο κ. Πρόεδρος της Βουλής σας ευχαριστεί για την ευγενική αφιέρωση της σελίδας υποδοχής του κόμβου σας, με τις υπογραφές μαθητών του Γυμνασίου σας και σας εύχεται καλές διακοπές.

Ανδρέας Γιαννόπουλος
Ειδικός Γραμματέας της Βουλής
 
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
Ερ: Κύριε πρόεδρε, ευχαριστούμε για την προσωπική σας πρόσκληση κάλυψης ρεπορτάζ της Βουλής των Εφήβων. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε τη δουλειά και τις επιτυχίες του σχολείου μας. Τι θα ευχόσασταν στο σχολείο μας, στους συμμαθητές μου και στον καθηγητή μας της πληροφορικής.

Απ: Θα ευχόμουν σε όλους, στην περιπλάνησή σας στις λεωφόρους του κυβερνοχώρου, "τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες" μη φοβηθείτε και να έχετε πάντα στην καρδιά σας την Ιθάκη.

Ερ: Νομίζετε πως με τον καιρό και τ΄ άλλα σχολεία της Ελλάδας θα παραδειγματιστούν με το δικό μας και θα το μιμηθούν;

Απ: Εύχομαι ο "ιός" της πρωτοπόρας και δημιουργικής δουλειάς σας να εξαπλωθεί ταχύτατα.

Ερ: Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το μέλλον του μαθήματος της πληροφορικής στα σχολεία;

Απ: Το μάθημα της πληροφορικής είναι, όπως είπε ο Νηλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος αστροναύτης που πάτησε το πόδι του στη σελήνη, "ένα μικρό βήμα για μένα, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα". Αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι το πιστεύω όσων έχουν την ευθύνη της διδασκαλίας και της διάδοσης του μαθήματος.

Ερ: Σας παρακαλώ να τοποθετηθείτε πάνω στη σχέση των νέων τεχνολογιών (πληροφορικής) με τη Δημοκρατία.

Απ: Δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή κι ελευθερία. Για τη συμμετοχή και την ελευθερία απαιτείται γνώση. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν άφθονη. Αρκεί αυτή η γνώση να είναι προσβάσιμη από τους πολλούς και όχι από λίγους εκλεκτούς.