ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΖΑΝΙ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ (Τσίπουρου)
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 1997, Χρυσό Σερρών. Οι μαθητές Φωτεινή και Γιώργος κατά την συνέντευξη με τον Μπαρμπαγιώργη. Για την συνέντευξη αναγκαστήκαμε να πάμε εκτός έδρας!!! γιατί το καζάνι είναι στο Χρυσό - Σερρών. Μας μετέφερε ο υπεύθυνος καθηγητής μας του Web site κύριος Βαγγέλης. Την  συνέντευξη την πήραμε μέσα στο εργαστήριο. Ένας χώρος παλαιός και εντυπωσιακός, γεμάτος απο κόσμο που πηγαινοέρχεται για να κλείσει δουλειές και για να δοκιμάσει το ποτό. Στην πρόχειρη σχάρα υπάρχουν πάντα "μεζέδες" για τους μερακλήδες.
Το καζάνι του μπαρμπα-Γιώργη. Ο κύριος Γιώργος, ένας καταπληκτικός και ευγενικός κύριος γεμάτος καλωσύνη και πρόθυμος να μας εξηγήσει τα πάντα. Επιβλητική φυσιογνωμία με αρχοντικό πρώσοπο που κάνει εντύπωση. Μας είπε ότι επιθυμεί να τον φωνάζουμε Μπαρμπαγιώργη.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπαρμπαγιώργη, μάλλον θα σου κάναμε έκπληξη, θα λες τι θέλουν τα παιδιά του Γυμνασίου εδώ. Πρέπει να σου πούμε ότι στο σχολείο μας διδασκόμαστε στο μάθημα της χημείας αυτό ακριβώς που κάνετε εδώ. Εκτός όμως απο αυτό, θέλουμε να γράψουμε για το καζάνι γιατί μάθαμε ότι έχει μεγάλη ιστορία. Πέστε μας λοιπόν, πόσων χρόνων είναι το καζάνι;
Το καζάνι λειτουργεί 150 χρόνια . Φυσικά το πήραν πολύ πιο πριν. Όταν το αγόρασε ο παππούς μου, από έναν Τούρκο, το καζάνι τότε  ήταν 60 χρονών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος άρχισε αυτή τη δουλειά;
Την άρχισε ο παππούς μου, ύστερα τη συνέχισε ο πατέρας μου. Η δουλειά, μάλλον τα μυστικά της τέχνης κληρονομούνται από πατέρα σε γιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς πόσα χρόνια δουλεύετε στο καζάνι;
50 χρόνια . Από το 1945, (δεν έγινα πλούσιος!!!).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα άτομα δουλεύετε εδώ τώρα;
Μόνο 2 . Οι νέοι έχουν άλλες δουλειές τώρα και δεν ασχολούνται μ' αυτά.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Θα θέλατε να μας πείτε τη διαδικασία για να γίνει το τσίπορο;
Κατ' αρχήν πατάμε τα σταφύλια . Από εκεί παίρνουμε τον κρασί. Ότι μένει το βάζουμε μέσα στο καζάνι. Για να πάρουμε περισσότερο ούζο, αφήνουμε μέσα και το κρασί. Για την παραγωγή του τσίπουρου ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
1. Σφραγίζουμε το καπάκι με λάσπη και το βάζουμε στη φωτιά. Το καζάνι με το περιεχόμενό του σηκώνει ατμό στο καπάκι.
2. Ο ατμός περνά από μια δεξαμενή με κρύο νερό και δεν το αλλάζουμε (το νερό).
3. Από εκεί μπαίνει στο λαμπίκο (υγροποιητής), υγροποιείται ο ατμός
4. Τέλος φεύγει από τον λαμπίκο και βγαίνει από την έξοδο η γράπα που είναι το τσίπουρο της πρώτης απόσταξης
Κανονικά δεν επιτρέπεται η δεύτερη απόσταξη, αλλά έτσι για να γνωρίζετε, σας λέω ότι για να γίνει καλό το ούζο, ρίχνουμε τη γράπα στο καζάνι και ακολουθούμε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία. Επαναλαμβάνω, αυτό απαγορεύεται, αλλά ..... μπορεί κάποιος να το κάνει. Έπειτα το ούζο το βάζουμε σε γυάλινα δοχεία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόση ώρα διαρκεί η απόσταξη;
Περίπου 2 ώρες. Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα τσίπουρων που θα τοποθετήσουμε στο καζάνι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσους βαθμούς έχει το τσίπουρο;
Το αφήνουμε στους 55 βαθμούς δηλαδή 22 γράδους. Την άλλη μέρα που θα κρυώσει θα πέσει στους 52 βάθμούς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα λίτρα παραγωγή βγάζετε ;
Πρώτα πρέπει να σας πω ότι έχουμε ανοικτό το καζάνι από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου και βγάζουμε 4 με 5 τόνους ούζο .
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί η ''παραγωγή'' κρατάει 2 μήνες ;
Το ούζο είναι ποτό που βγαίνει από τα σταφύλια. Η εποχή του τρύγου γίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο και η αναμονή των πατημένων σταφυλιών είναι περίπου ένας μήνας, επομένως πέρα από αυτές τις ημερομηνίες δεν υπάρχει η πρώτη ύλη για το τσίπουρο. Έτσι το τελωνείο μας το σφραγίζει και μας το ξανανοίγει όποτε πρέπει .
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πληρώνετε τίποτα στο τελωνείο ή στην εφορία ;
Ναι , 1000 δρχ την ώρα για τη δουλειά μας. Τα ξύλα που χρειάζονται για την φωτιά του καζανιού, τα φέρνουν οι παραγωγοί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βάλατε κανένα καινούριο μηχάνημα στο καζάνι;
Πολύ λίγα η δουλειά γίνεται όπως παλιά .
Φάση 1η: Η φωτιά
Φάση 2η: Τοποθέτηση τσίπουρων
Φάση 3η: Αποστακτήρας
Φάση 4η: Έξοδος του 
τσίπουρου
Φάση 5η: Αποθήκευση στην 
νταμιτζάνα
Φάση 6η: Δοκιμή. Ο μπαρμπαγιώργης
με τον καθηγητή μας κ. Β. Γκιμπερίτη

Επιστροφή στη σελίδα Συνεντεύξεις