Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΗ '98
Με τον Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτας κ. Μάξιμο

 
Ο  Μητροπολίτης κ. Μάξιμος με τους μαθητές της
ομάδας συνεντεύξεων του 6ου Γυμνασίου Σερρών
Ο  Μητροπολίτης Σερρών &
Νιγρίτας κ. Μάξιμος
Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιογραφικά κασετόφωνα, μια συμβατική φωτογραφική και μια ψηφιακή μηχανή,  μια Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι ετοιμάζουν τις φωτογραφίες και πληκτρολογούν τα κείμενα. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων: Ζγέρα Νάντια, Μπαλμαδάκη Σταυρούλα, Μέλκου Κωσταντίνα, Παπαδοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Δάσποινα, Παρούση Πηνελόπη, Χινάκης Ανέστης, Τουτουντζής Μάρκος, Χατζηπέτκου Σέμη, Χαραλαμπίδου Μαρία, Μουταφτσή Μαρία, Τζελέπη Παυλίνα. Υπεύθυνοι καθηγητές Βούλα Τάτση - Βαγγέλης Γκιμπερίτης. 


     ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ.Μάξιμος (κατά κόσμον Γεώργιος Ξύδας) γεννήθηκε το1942 στη Κωνσταντινούπολη. Απεφοίτησε απο τη Ι.Θεολογική Σχολή Χάλκη το 1964. Εχειροτονήθη Διάκονος το 1964 και Πρεσβύτερος το 1967. Υπηρέτησε ως Διάκονος και Ιερεύς στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς (1966-1974), ως  Στρατιωτικός Ιερεύς (1972-1973), ως Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Σεραφείμ, ως Πρωτοσύγκελος της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος - οδού Αχαρνών (1974 - 1984). Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης εξελέγη το 1984. Είναι επίσης υπεύθυνος τύπου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Internet της Ι. Μητρόπολης Σερρών
Διευθύνσεις Internet της απανταχού Ορθοδοξίας


ΕΡΩΤΗΣΗ:  Σεβασμιότατε, θέλουμε να σας ρωτήσουμε τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την ιεροσύνη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ακουστέ παιδιά αυτό είναι έμφυτο, δηλαδή είναι μια κλήση στον άνθρωπο. Εγώ από μικρό παιδί αισθάνθηκα αυτή την κλίση, να γίνω μια μέρα κληρικός, αφού πρώτα με αξίωνε ο Θεός. Να σας πω κάποια παραδείγματα που εξωτερίκευαν αυτή την επιθυμία μου.
     Βέβαια πρέπει να πω ότι οι γονείς μου με οδηγούσαν πάντοτε στην εκκλησία από μικρό παιδί ήταν άνθρωποι της εκκλησίας και με πήγαιναν εκεί από μικρό παιδί, από τότε που μπορώ να πω ότι ένοιωθα τον κόσμο. Έλεγα στην γιαγιά μου όταν ήμουνα 5-6 ετών και μου έκανε από εφημερίδες πετραχήλι, μου ‘δινε ένα ψεύτικο θυμιατό και θύμιαζα τις εικόνες που είχαμε στο πατρικό μας σπίτι. Τότε τα σπίτια είχαν μεγάλα εικονοστάσια, δηλαδή παρά πολλές εικόνες, με αναμμένο καντηλάκι το οποίο το άναβαν οι γονείς μας κάθε πρωί, κάθε μέρα. Θύμιαζαν τις εικόνες τις Κυριακές και μεγάλες γιορτές οπότε ζούσαμε μαζί με τους γονείς και στους παππούδες, στις γιαγιάδες μας, μια έντονη ζωή κοντά την εκκλησία. Οπότε όσο μεγάλωνα αυτή η επιθυμία φούντωνε περισσότερο.
     Δεν θυμάμαι ποτέ να μου πέρασε από το μυαλό μου η ιδέα να μην γίνω κληρικός. Όταν μεγάλωσα, τελείωσα έξω δηλαδή στον κόσμο εννοείται το δημοτικό σχολείο το γυμνάσιο, το λύκειο. Δεν πήγα σε εκκλησιαστικό λύκειο, που μπορούσα να πάω, αφού τελείωσα και το λύκειο έξω τη μεγάλη του γένος σχολή της Κωνσταντινούπολης γιατί θα ξέρετε ότι εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα τότε πλέον που ήμουνα 18 χρόνων πήρα την οριστική απόφαση να πάω στη Θεολογική σχολή της Χάλκης. Δε βιάστηκα, τελείωσα και τη Θεολογική σχολή της Χάλκης σε ηλικία 22 ετών, δηλαδή το Πανεπιστήμιο και τότε χειροτονήθηκα. Οπότε ήταν μια κλήση η οποία ίσως καλλιεργήθηκε και με τη ζωή την οικογενειακή. Πρέπει βέβαια να σας πω πως ποτέ οι γονείς μου δεν με προέτρεψαν να γίνω κληρικός. Μπορώ να σας πω ότι μου έλεγαν πάντοτε να το σκεφτώ παρά πολύ καλά πριν το αποφασίσω, πριν πάρω αυτή την μεγάλη απόφαση, γιατί είναι μεγάλη απόφαση να γίνει κανείς κληρικός και μάλιστα άγαμος κληρικός.
ΕΡΩΤΗΣΗ:   Το όνειρο σας ήταν να γίνετε δεσπότης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:   Δέστε, από τη στιγμή που έγινα άγαμος κληρικός, θα πω ψέματα εάν σας πω ότι δεν επιθυμούσα να φτάσω και σ’ αυτό το αξίωμα. Επιθυμία υπήρχε δεν ήταν η επιδίωξη, δεν ήτανε ο σκοπός αυτός. Σκοπός ήτανε να γίνω κληρικός να με αξιώσει ο Θεός να γίνω κληρικός. Κατόπιν ξέρουμε ότι όσοι γινόμαστε κληρικοί και πριν γίνουμε κληρικοί σπουδάζουμε στη Θεολογία. Όσοι ασχολούμαστε πολύ με την θρησκεία,  όλοι δεν μπορούν να γίνουν, να μη το πούμε δεσπότες, αλλά μητροπολίτες. Έτσι αν έλεγα ότι δεν υπήρχε επιθυμία θα έλεγα ψέματα. Νομίζω ότι και εσείς μια μέρα θα θέλατε να φτάσετε κάπου ψηλά να διαπρέψετε μέσα στην κοινωνία, αν γίνετε γιατροί, να γίνετε καλοί γιατροί καλοί επιστήμονες ερευνητές, αν γίνετε δικηγόροι να διαπρέψετε στη δικηγορία κλπ
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πως νιώθετε τώρα που έχετε αυτό το αξίωμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Δέστε, νιώθω περισσότερο υπηρέτης, διάκονος του Θεού πρώτον, ίσως και του ανθρώπου απότι θα ένοιωθα αν είχα κάποιο άλλο αξίωμα. Θέλω να με πιστέψετε και νομίζω το δείχνω με την καθημερινή μου ζωή, ότι όπως λεει ο λαός δεν "καβάλησα το καλάμι", που με αξίωσε ο Θεός και έφτασα σ’ αυτό το αξίωμα. Νιώθω πολύ ταπείνωση, νιώθω πολύ κοντά σε όλους τους ανθρώπους. Δεν κρατάω αποστάσεις από κανέναν, έτσι νιώθω διάκονος.
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Συμφωνείτε με τα λόγια του αρχιεπίσκοπου κ. Χριστόδουλου «Να έρχεστε έτσι όπως είστε στην εκκλησία, είστε παιδιά μου και σας αγαπάμε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Βεβαίως, συμφωνώ απολύτως. Αλοίμονο αν δεν αγαπούσαμε τα παιδιά, και τα πιο αμαρτωλά παιδιά ακόμη, τα οποία έχουν παρασυρθεί από κάποιο ρεύμα είτε αθεΐας είτε αμαρτίας γενικότερα κλπ. Βέβαια θα πρέπει να καταλάβουμε τι εννοεί ο αρχιεπίσκοπος όταν λεει «Μπορείτε να’ ρχεστε όπως είστε».
     Είπε ακόμα και με μπλουτζίν ακόμα και με σκουλαρίκι, το θυμάστε; Χωρίς να ρωτήσω και ....  μάλιστα ρωτήσω, εγώ κατάλαβα τη εννοούσε ο αρχιεπίσκοπος. Εάν σας πούμε απαγορεύεται η είσοδος στην εκκλησία, πως θα γνωρίσετε την εκκλησία πώς θα νιώσετε την ζεστασιά, την αγάπη για την εκκλησία πώς θα νιώσετε την ζεστασιά, την αγάπη για την εκκλησία και πώς θα καταλάβετε μόνοι σας ότι πρέπει να είναι κάποιος κοντά στην εκκλησία; Αυτό όταν το λεω δεν σημαίνει ότι κάποιος όταν είναι στην εκκλησία πρέπει να είναι με μακριά μανίκια και με μακριές φούστες κλπ.
Ο σεβασμιότατος κ. Μάξιμος στη συνέντευξηΑλλά ασφαλώς και τα αγόρια το σκουλαρίκι θα το πετάξουν και πιστεύω θα το κάνουν μόνα τους. Τα κορίτσια το παντελόνι μπορούν να τα φορούν στην εκδρομή, σε οποιοδήποτε άλλη ώρα περιπάτου κλπ, αλλά μέσα στην εκκλησία εγώ νομίζω μόνα τους θα καταλάβουν θα πρέπει να έρχονται, με μια σεμνή εμφάνιση.
     Και δεν είναι μόνο το παντελόνι, χειρότερο από το παντελόνι εγώ θα σας έλεγα και να μ’ ακούσετε εσείς τα νέα κορίτσια είναι αυτές οι πολύ κοντές φούστες, τις οποίες βλέπω στις παρελάσεις. Και όχι μόνο εγώ έτσι ξενίζομαι, αλλά και οι κοσμικοί, με την καλή σημασία της λέξεως, οι λαϊκοί δηλαδή, βλέπω το σχολιάζουν ο Νομάρχης, ο Στρατηγός, ο Δήμαρχος οι αρχές. Αυτό το νόημα έχει η πρόσκληση του αρχιεπισκόπου, την οποία αποδέχομαι και προσυπογράφω και εγώ. Να’ ρθουνε όλα τα παιδιά, όλα τα κορίτσια, όλα τα αγόρια όπως είναι ντυμένα, όσο μακριά είναι από την εκκλησία, όποια αμαρτία και αν έχουν γιατί αν δεν έρθουν κοντά αν δεν γνωρίσουν την εκκλησία δεν θα μπορέσουν να σωθούν. Η εκκλησία είναι το μέσον που θα μας σώσει όλους.
ΕΡΩΤΗΣΗ:   Όταν τα παιδιά δεν βρίσκουν την αγάπη μέσα στο σπίτι, πως μπορούν να βρουν στην εκκλησία στοργή και ζεστασιά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:   Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα παιδιά δεν βρίσκουν αγάπη μέσα στο σπίτι. Πρώτα από όλα είναι σπανιότατες οι περιπτώσεις αυτές κάποιων προβληματικών οικογενειών. Δεν μπορώ να διανοηθώ ο πατέρας ή η μάνα να μην έχει αγάπη προς τα παιδιά, να μην μπορούν να δείξουν την αγάπη. Θα πρέπει να είναι άρρωστος αυτός ο γονιός, ή πατέρας είναι ή μάνα.
     Είναι κάποιες εξαιρέσεις βέβαια δεν λεω ότι δεν υπάρχουν. Από τις ειδήσεις της τηλεόρασης ακούω και εγώ σπάνια κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι γεγονός που πρέπει να το δείχνουν προς τα έξω, είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Όταν έρθουν κοντά στην εκκλησία, θα βρουν την αγάπη, θα την νιώσουν την αγάπη της εκκλησίας. Η αγάπη είναι κάτι το αφηρημένο δεν μπορώ να σας στο περιγράψω με λόγια δεν είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται αυτή τη στιγμή αλλά το νοιώθει κανείς.
     Δεν ξέρω εσείς πόσο κοντά στην εκκλησία είστε, πόσο έρχεστε στις λειτουργίες ή σε κάποιο κατηχητικό ή σε κάποιο πνευματικό κέντρο, που γίνονται όχι μόνο ομιλίες αλλά και κάποιο πνευματικό κέντρο, που γίνονται όχι μόνο ομιλίες αλλά και κάποια παιχνίδια.
     Eμεις εδώ πέρα στην μητρόπολη μας, έχουμε στην εκκλησία την Παναγίτσα βιβλιοθήκη επιτραπέζια κ.λ.π. Εκεί βλέπουμε τα παιδιά το ενδιαφέρον των Ιερέων, βλέπουν το ενδιαφέρον των στελεχών που υπάρχουν μέσα στην εκκλησία στο νεανικό έργο της εκκλησίας και βλέπουν την αγάπη έμπρακτη. Εγώ σας προτείνω, σας προτρέπω και σας συμβουλεύω όσοι δεν έχετε πλησιάσει σ’ αυτά τα κέντρα να πάτε και θα καταλάβετε ποια είναι η αγάπη της εκκλησίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πρώτα απο όλα να σας συγχαρούμε για τη δημιουργία του Μαξίμειου Πολιτιστικού Κέντρου που κτίσατε με προσωπικά σας χρήματα και τώρα να ρωτήσουμε, πώς μπορεί να βοηθήσει το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο τα παιδιά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Δέστε το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, έχει κάποιες δραστηριότητες.
Σήμερα είμαστε μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη ο μόνος ορθόδοξος λαός, το μόνο ορθόδοξο κράτος. Αύριο  μπορεί να μπει η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Γίνονται ενέργειες υπάρχει επαφή και επικοινωνία με αυτές τις χώρες και θα υπάρξουν και άλλες. Σήμερα όμως είμαστε η μόνη ορθόδοξη φωνή μέσα σε όλα αυτά τα εκατομμύρια των Ρωμαιοκαθολικών και των προτεσταντών των διαμαρτυρόμενων και πρέπει να δώσουμε την ορθόδοξη μαρτυρία μας.
     Εκεί μπορεί να βοηθήσει το Πνευματικό κέντρο με τις δραστηριότητες του. Από τη σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας μπορεί κάποιος να γίνει στο μέλλον ένας σπουδαίος Αγιογράφος ή ένας Αγιογράφος απλός να πάρει ένα πτυχίο στα χέρια του, και να έχει ένα επάγγελμα. Είναι σχολή Βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακής μουσικής, όχι μόνον οι ύμνοι και τα τροπάρια της εκκλησίας άλλα εκεί διδάσκονται και ωραία δημοτικά τραγούδια με παραδοσιακά όργανα.
     Είναι η παιδική ορχήστρα, χορωδία για παιδιά μικρότερα από εσάς μέχρι την ηλικία σας το πολύ. Δεν είναι λοιπόν μόνο μία πολύ ευχάριστη απασχόληση αλλά όποιος έχει το χρόνο και την όρεξη και τη διάθεση να πάει σε αυτές τις σχολές θα πάρει και κάτι ωφέλιμο. Γιατί άσχημο είναι να μάθει κανείς να τραγουδάει δημοτικά τραγούδια, παραδοσιακά τραγούδια, ή να μάθει κάποιο όργανο ή να μάθει ακόμα κάποιους ύμνους της εκκλησίας, βυζαντινή μουσικής. Πρέπει να γνωρίσουμε τις ρίζες μας.
     Έτσι τα παιδιά με αυτές τις δραστηριότητες αποφεύγουν κάποιες κακοτοπιές, ας τις πούμε έτσι πολύ επιεικής της σημερινής κοινωνίας έχουν κι άλλες διεξόδους, εκτός από το να πάνε στην οδό  "Εθνικής αντίστασης"  που είναι οι καφετέριες. Δεν είναι κακό να πάει κανείς στην καφετέρια να πιει καφέ, όχι προς Θεού δεν το λεω αυτό αλλά ξέρετε όμως εκεί υπάρχουν και πολλά κακά. Δεν είναι μόνο ο καφές και η ωραία συζήτηση που θα κάνεις με τον φίλο σου, με τη φίλη σου κτλ αλλά κυκλοφορούν  ακόμα και ναρκωτικά το ξέρετε σε κάποιες καφετέριες. Ο Θεός να φυλάξει το παιδί όπου θα μπλέξει με τα ναρκωτικά, είτε αγόρι είναι είτε κορίτσι, μια λέξη θα σας πω καταστρέφεται καταστρέφει τη ζωή του, το παρόν και το μέλλον του.
     Έχει λοιπόν τη δυνατότητα το Μαξίμειο Πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της μητρόπολης μας να βοηθήσει τα σημερινά νιάτα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Από ποια ηλικία μπορούν να γραφτούν στις εκκλησιαστικές τέχνες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Από πολύ μικρά παιδιά από εφτά ετών θα έλεγα και οχτώ ακόμη.
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Τι συμβουλή δίνεται στη σημερινή νεολαία;
Αυτό παιδιά με μία λέξη δεν μπορεί να το πει κανείς. Όχι επειδή είμαι κληρικός αλλά σαν Έλληνας χριστιανός θα πως να είναι κοντά στην εκκλησία. Από την εκκλησία μόνο θα ωφεληθεί η σημερινή νεολαία. Κάθε άνθρωπος μικρός ή μεγάλος από την εκκλησία δεν θα ζημιωθεί ποτέ.
Μερικά απο τα παιδιά της ομάδας συνέντευξης Να μην παρασύρεστε από κάποια παιδιά που έχουν  πάρει άλλους δρόμους αλλά να κοιτάξετε εσείς να σώσετε αυτά τα παιδιά και να τα φέρετε προς το καλό. Τα παιδιά πρέπει να είναι πολύ δεμένα με τις οικογένειες τους, εννοώ τις σωστές οικογένειες. Δεν λεω τις κάποιες λίγες προβληματικές οικογένειες, γιατί όπως βλέπω πολλές οικογένειες οι οποίες υποφέρουν, έχουν παιδιά που πήραν το στραβό δρόμο. Όταν λοιπόν ακούνε τους γονείς από μικρά τα παιδιά δεν πιστεύω ο γονιός να τα οδηγήσει στο δρόμο το στραβό. Όχι. Εγώ λεω ότι και οι άνθρωποι που δεν είναι πάρα πολύ κοντά στην εκκλησία είναι άνθρωποι σωστοί. Είναι παραδείγματα μέσα στην κοινωνία. Αλλά όσο πιο κοντά είναι κανείς στην εκκλησία τόσο καλύτερα. Δεν το λεω επειδή είμαι μητροπολίτης ή επειδή είμαι κληρικός, το λεω επειδή είμαι χριστιανός.
     Έχω μια ηλικία που μπορώ να κρίνω. Από την πείρα που έχω, από αυτά που έχω ακούσει, από τους προβληματισμούς των γονέων. Λοιπόν σταθείτε κοντά στους γονείς σας, ακούτε τους γονείς σας και κοντά στην εκκλησία και στους καθηγητές σας βέβαια και θα δείτε πόσο ωφελημένοι θα βγείτε.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΗ 1:   Σεβασμιότατε θα θέλαμε να σας κάνουμε κάποιες προτάσεις
Από τα τοπικά κανάλια θα μπορούσατε να προβάλετε μια εκπομπή με θέμα «η εκκλησία κοντά στα παιδιά και τα προβλήματα τους» σε μια κατάλληλη για τους μαθητές ώρα όπως για παράδειγμα στις 3 μ.μ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Πολύ ωραία η πρόταση παρά πολύ ωραία. Δέστε το πρόβλημα που έχουμε πρέπει να σας το πω, είναι η έλλειψη στελεχών. Στην επαρχία, γενικά στην επαρχία δεν λεω μόνο για τις Σέρρες υπάρχει έλλειψη στελεχών και κάτι τέτοιες εκπομπές χρειάζονται μορφωμένους κληρικούς, πολύ μορφωμένους, και λαϊκούς ακόμη. Μορφωμένους κληρικούς βέβαια όσο περνούν τα χρόνια αποκτούμε περισσότερους.
     Υπάρχει ένα πρόβλημα στην εκκλησία πρέπει να το ομολογήσουμε και αυτό. Δεν υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι κληρικοί στην επαρχία. Η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα, η Θεσσαλονίκη επίσης, οι επαρχίες έχουν πρόβλημα. Αυτή η αστυφιλία δεν άδειασε μόνο τα χωριά άδειασε και τις πόλεις των επαρχιών από αξιόλογους μορφωμένους νέους. Πάνε και σταδιοδρομούν στις μεγάλες πόλεις. Και οι μεγάλες πόλεις είναι η Αθηνά και η Θεσσαλονίκη γενικά το λεκανοπέδιο Αττικής και η Θεσσαλονίκη με τα περίχωρά της. Είναι πολύ σωστή η πρόταση πολύ ωραία, πολύ ενδιαφέρουσα, και θα την έχω υπόψη μου, αλλά δεν βρίσκω στελέχη. Τα τοπικά κανάλια πρέπει να σας πω ότι είναι πρόθυμα διότι αυτά θέλουν να γεμίσουν τις ώρες τους.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΗ 2: Άλλη μας πρόταση τα Σαββατοκύριακα να γίνονται τηλεοπτικές εκπομπές σχετικά με τα Ιερά βιβλία της Αγίας Γραφής για να καλλιεργηθούν πνευματικά, οι νέοι.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:   Έχω κάποιους που με βοηθούν στο έργο μου, βγάζει η μητρόπολη, αν ξέρετε, ένα περιοδικό σχετικό με βοηθούν Θεολόγοι, δεν μπορώ μόνος μου να συντάξω ολόκληρο περιοδικό. Το έχω υπόψη μου πάντως αυτό το σημείο σας, θα το συζητήσω με κάποιους άλλους μήπως βρεθεί κάποια λύση.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΗ 3:  Πρόταση επίσης υπάρχουν πολλά παιδιά που πρωτεύουν στην επίδοση στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες πχ. στον αθλητισμό αν βραβευτούν από την εκκλησία θα αποτελούν πρότυπα μίμησης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Μακάρι να είχα κι εγώ ελεύθερες ώρες να κάνω γυμναστική γιατί η καθιστική ζωή με έχει καταστρέψει. Συμφωνώ με τις προτάσεις σας και κάποια παιδιά που πρωτεύουν κάπου πρέπει να τα βραβεύσουμε
.
Ευχαριστούμε πολύ τον Σεβασμιότατο για το χρόνο που διέθεσε
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων.


Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος κατά την υποδοχή του
Μακαριότατου κ Χριστόδουλου στις Σέρρες.
Διακρίνονται ακόμα, ο Υφυπουργός Παιδείας
κ. Ανθόπουλος ο Νομάρχης και Δήμαρχος των Σερρών.
Ο κ. Μάξιμος με τον Μακαριότατο κ. Χριστόδουλο
στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών.