Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Ιανουαρίου 2000
Με τον Δήμαρχο Σερρών κ. Ζήση Μητλιάγκα
(δείτε τις όλες τις προηγούμενες συνεντεύξεις μας)

 
Ο Δήμαρχος Σερρών με τους μαθητές της ομάδας
συνεντεύξεων του 6ου Γυμνασίου Σερρών.
Ο Δήμαρχος Σερρών κ. Ζήσης Μητλιάγκας
Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιογραφικά κασετόφωνα, φωτογραφική μηχανή, Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι ετοιμάζουν τις φωτογραφίες και πληκτρολογούν τα κείμενα. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων: Αυγερινού Χρυσάνθη, Κοτρώνη Ελίνα, Ζγέρα Νάντια,  Παπαδοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Δέσποινα, Τουτουντζής Μάρκος, Κότσικας Μανώλης, Παπακωνσταντίνου Νίκος, Μπορμπουδάκης Κώστας, Δήμου Νατάσα, Χατζηπέτκου Σέμη, Μουταφτσή Μαρία, Σαρμαδάκης Γιάννης, Αγαπίου Βαγγελίτσα, Φουντούκη Ζωή, Τζελέπη Παυλίνα. Υπεύθυνος καθηγητής  Βαγγέλης Γκιμπερίτης. 


Τι ενέργειες γίνονται από την πλευρά σας για να εξωραϊστεί η πόλη μας;
Ενα μεγάλο πρόγραμμα είναι η πεζοδρόμηση. Αυτές που γίνονται γύρω από την πλατεία Ελευθερίας, θα επεκταθούν σε όλο το ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Και επίσης, μια μεγάλη  φροντίδα δείχνουμε σε επίπεδο, καταρχάς, σχεδιασμού και μελέτης σε όσα περιβάλλουν την πόλη (κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας ,Κουλάς ,κοιλάδα του Αγίου Γεωργίου ,των Αγίων Αναργύρων )και αλλού, με τη βοήθεια και άλλων γειτονικών κοινοτήτων.

Τι πρόκειται να γίνει με το υπόγειο πάρκινγκ, το οποίο λέγεται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία Εμπορίου, και πότε θα διώξετε τα λεωφορεία;
Κάνουμε μια μελέτη με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και με τη βοήθεια ενός συγκοινωνιολόγου ο οποίος θα ελέγξει όλους τους  χώρους  της πόλης και θα ξεκινήσουμε τη δημιουργία ενός ή και περισσότερων πάρκινγκ. Τα αστικά από την πλατεία Εμπορίου, πιστεύω ότι μέσα  στο 2000 θα φύγουν.

Τώρα τελευταία έχει δημιουργηθεί ένας σάλος σχετικά με την ελεγχόμενη στάθμευση. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για αυτό το θέμα;
Η ελεγχόμενη στάθμευση είναι ένα αναγκαστικό μέτρο που επιβάλλουν, πλέον, όλες οι οργανώσεις στα πολυσύχναστα μέρη των μεγάλων αστικών κέντρων. Το κέντρο της πόλης θέλουν να το χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι για πολλούς λόγους. Αν, όποιος θέλει παρκάρει όπου θέλει και για όσο θέλει, η πόλη θα γίνει μια ζούγκλα όπου δεν θα εξυπηρετείται κανείς. Επομένως, η ελεγχόμενη στάθμευση είναι ένα αναγκαίο κακό που όμως, θα ωφελήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα των Σερρών.

Πιστεύεται ότι πρέπει να κατασκευασθεί ένα νέο Δημαρχείο;
Θέλω να κατασκευαστεί ένα νέο δημαρχείο και πρέπει, αλλά είναι δύσκολο. Υπάρχει μια περίπτωση να κατασκευαστεί μια Νομαρχεία στην περιφέρεια της πόλης και το Δημαρχείο να πάει στην παλιά Νομαρχεία. Ετσι πιστεύω, ότι θα καλύψουμε κάποιες ανάγκες, αν και εγώ θα προτιμούσα να κατασκευαστεί ένα καινούριο δημαρχείο.

Τι προβλέπεται να γίνει με τα στρατόπεδα; Θα γίνουν τελικά, δημοτικά πάρκα, ή όχι ;
Εχει ξεκινήσει μια διαδικασία για να πάρουμε κάποια οικόπεδα σε συνεργασία με τον στρατό. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, θα το πετύχουμε και αυτό. Τα στρατόπεδα θα γίνουν κοινωφελή πάρκα για δραστηριότητες.

Πώς συνδυάζετε το επάγγελμα του καθηγητή με το αξίωμα του δημάρχου;
Είναι λίγο δύσκολο. Πρέπει να συνδυάζω την φιλοσόφηση με την πρακτική. Αν το πετύχω αυτό πιστεύω πως θα παίρνω σωστές αποφάσεις. Πάντως, εγώ δυσκολεύτηκα αρκετά στην αρχή.

Πώς αποφασίσατε να βάλετε αρχικά υποψηφιότητα για να εκλεγείτε δήμαρχος και είχατε φανταστεί ότι θα το πετυχαίνετε;
Οχι δεν το είχα φανταστεί. Οταν όμως μου έγινε μια τιμητική πρόταση δεν το αρνήθηκα γιατί πιστεύω ότι κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενεργός πολίτης. Εκλέχτηκα δύο φορές και η ιστορία θα δείξει αν αυτό ήταν καλό για την πόλη

Εχει δημιουργηθεί φιλαρμονική μπάντα του δήμου που είχατε εξαγγείλει;
Ναι, έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις ήδη και είναι στο στάδιο της οργάνωσης. Σε 5-6 μήνες θα έχουμε μία φιλαρμονική όχι μόνο για τις παρελάσεις αλλά και για την καλλιτεχνική καλλιέργεια της πόλης.

Σε τι ποσό ανέρχεται ο προϋπολογισμός του δήμου;
Γύρω στα 5 δις και είναι για διάφορα έργα και μισθοδοσίες( 4 δις )

Ηταν δική σας η ιδέα να δημιουργήσετε το συμβούλιο των νέων και με τι θα ασχοληθεί;
Ηταν δική μου  επιθυμία γιατί πιστεύω πως οι άνθρωποι πρέπει να έχουν λόγο όχι όμως και  καπελώματα από τους μεγάλους. Το συμβούλιο των νέων αποτελείται από αντιπροσώπους των δεκαπενταμελών κάθε σχολείου και σε λίγο θα συγκροτηθούν σε σώμα και θα έχουν τη στήριξη του δήμου.

Εχετεβάλει την υπογραφή σας στο στολίδι πολιτισμού της πόλης μας που στεγάζεται η ΔΕΠΚΑ. Τελικά είστε ικανοποιημένος απο την παραγωγή πολιτισμού; βοηθάτε την προσπάθεια;
Βέβαια, και βοηθούμε, μάλιστα φέτος διαθέσαμε 200 εκατομμύρια. Γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις σχεδόν καθημερινά.

Και τώρα μια ερώτηση που αφορά το σχολείο μας. Εχουμε ένα πολύ ωραίο σχολείο αλλά η αυλή δεν είναι ευρύχωρη. Τι μπορεί να γίνει;
Είναι θέμα που θα θέσω στο δημοτικό συμβούλιο και να είστε βέβαιοι ότι θα παρθεί απόφαση απαλλοτρίωσης 5 στρεμμάτων τα οποία θα γίνουν αυλή του σχολείου σας. Είστε ικανοποιημένοι;

Κύριε δήμαρχε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη για τη συνέχιση του έργου σας.


  Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας