Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Σεπτέμβρη '99
Με τον πρόεδρο της SR interACTION S.A,
Εταιρίας λήψης και διαβίβασης εντολών
κ. Ράσκο Κωνσταντίνο

 
Ο πρόεδρος SR interACTION S.A, με τους μαθητές της
δημοσιογραφικής ομάδας του Γυμνασίου
Ο κ. Κ. Ράσκος, ένα άτομο 
δραστήριο και ενημερωμένο στα 
χρηματοοικονομικά.
Μας δέχτηκε ευγενέστατα 
και απάντησε πρόθυμα 
στις ερωτήσεις μας.
Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιογραφικά κασετόφωνα, μια συμβατική φωτογραφική και μια ψηφιακή μηχανή,  μια Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι ετοιμάζουν τις φωτογραφίες και πληκτρολογούν τα κείμενα. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων: Ζγέρα Νάντια,  Παπαδοπούλου Μαρία, Τουτουντζής Μάρκος, Χατζηπέτκου Σέμη, Μουταφτσή Μαρία, Σαρμαδάκης Γιάννης, Αγαπίου Βαγγελίτσα. Υπεύθυνος καθηγητής  Βαγγέλης Γκιμπερίτης. 

Αυτό το μήνα η συνέντευξη αφορά το χρημαστήριο. Μιλήσαμε με τον Κ. Ράσκο, έναν επιχειρηματία που ασχολείται αρκετά χρόνια με το αντικείμενο.
Κύριε Ράσκο,
Τι είναι το χρηματιστήριο και ποιός είναι ο σκοπός του;
Το χρηματιστήριο είναι ένας οργανισμός ο οποίος ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών και από την επιτροπή της κεφαλαιαγοράς, εταιρεία η οποία χρηματοδοτεί μέσω των μετοχών του κάθε επιχειρηματία που εισάγει την εταιρεία του .
    - Γιατί πολλοί άνθρωποι παίζουν στο Χρηματιστήριο ;
Ο στόχος του κάθε επενδυτή που μπαίνει στο Χρηματιστήριο είναι να βγάλει κάποια κέρδη . Κάνει μία επένδυση, αγοράζει μια μετοχή μιας εταιρείας, κατά την κρίση του πιστεύοντας ότι αυτή η εταιρεία είναι καλή είτε την αξιολογεί είτε όχι . Και εφόσον η επιχείρηση πάει καλά βγάζει και κάποια κέρδη.

Η ομάδα συνεντεύξεων του 6ου Γυμνασίου με τον κ. Κ. Ράσκο
    - Τι πρέπει να κάνουμε για να επενδύσουμε στο Χρηματιστήριο;
Θα πρέπει να γίνει μία εξουσιοδότηση σε μια ΕΛΔΕ όπως για παράδειγμα στη δική μας SR interACTION S.A. η οποία έχει εξουσιοδοτήσεις της Χρηματιστηριακής εταιρείας και η οποία παίρνει κωδικό από το Χρηματιστήριο, ανοίγετε σε μερίδα συναλλαγών και ο επενδυτής είναι έτοιμος να κάνει την επιλογή του να καταθέσει τα χρήματά στον λογαριασμό της Χρηματιστηριακής σε κάποια τράπεζα και να προβεί στην αγορά κάποιον μετοχών τις δικής του επιλογής .
    - Σύμφώνα με  ποια κριτήρια μπορούμε να επενδύσουμε σε μια εταιρεία ;
 Τα κριτήρια επένδυσης σε κάποια εταιρεία είναι προσωπικής κρίσης.  Παραδείγματος χάρη κάποιος ακούει ότι η τάδε μετοχή είναι καλή και εφόσον νομίζει και ο ίδιος ότι είναι καλή , έρχεται εδώ και λέει :"Θέλω να μου βάλετε επιχειρήσεις Αττική ."
    - Υπάρχει περίπτωση κάποιος να επενδύσει χρήματα στο Χρηματιστήριο και να τα χάσει όλα ;
Ναι υπάρχει τέτοια περίπτωση. Οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέγουν σωστά τις εταιρείες μετοχών. Να σας πω ένα τυχαίο παράδειγμα, μια εταιρεία όπως π.χ η Intracom η οποία είναι πολύ καλή, κάποιος που θα επενδύσει σε  αυτήν είναι δύσκολο κάποιος να χάσει τα λεφτά του .
    - Πόσες ΕΛΔΕ έχει η Ελλάδα και  η Σέρρες ;
Στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στις 800 ΕΛΔΕ. Η SR interACTION S.A. ήταν η 29η  εταιρία και είναι στην πόλη των Σερρών στην οποία υπάρχουν αρκετές.

Στις φωτογραφίες, εμφανίζονται δύο απο τις αίθουσες της εταιρίας  SR interACTION S.A
    - Πόσες εταιρίες υπάρχουν σήμερα στο χρηματιστήριο;
Σήμερα υπάρχουν 339 και μερικές χιλιάδες αιτήσεις που αναμένουν την είσοδό τους.
    · Σε ποιους προτείνεται να παίζουν στο χρηματιστήριο;
Εμείς δεν προτείνουμε. Είμαστε μια εταιρία λήψεις και διαβίβασης εντολών. Δεν προτείνουμε γιατί καμιά φορά το κλίμα μπορεί να είναι αρνητικό ή θετικό. Οταν προτείνουμε και το κλίμα είναι αρνητικό τότε φορτωνόμαστε εμείς την ευθύνη.
    · Τι είναι το Blue chips;
Είναι επιλεγμένες μετοχές που έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία που μετράνε στο γενικό δείκτη.
    · Εσείς πώς σκεφτήκατε να ακολουθήσετε αυτό το επάγγελμα;
Βλέποντας ότι το 1997 με την πτώση των επιτοκίων και με την ένταξη της χώρας μας προς την ΟΝΕ ότι ο κόσμος θα αναζητούσε κάποια άλλη επένδυση στο χώρο των επενδυτών.
    · Αυτή η δουλεία δημιουργεί άγχος; πώς το αποβάλλετε;
Ετσι είναι αλλά όταν είσαι επαγγελματίας θα πρέπει να ξεπερνάς και το άγχος και το στρες και όταν κάνεις σωστά τη δουλειά σου και δεν δημιουργούνται προβλήματα δυσαρέσκειας στο τέλος κάθε συνεδρίασης όποια και να είναι η κούραση την αποβάλεις λόγω του ότι πήγαν όλα καλά.
    - Ολη αυτή η φασαρία που γίνεται σήμερα για το χρηματιστήριο θα έχει συνέχεια;
Μέχρι την ένταξή μας στην Ο.Ν.Ε θα υπάρχει αυτή η ένταση. Υπάρχει προοπτική θα ανεβεί το χρηματιστήριο και άλλο.
    - Αυτοί που ασχολούνται συστηματικά με το χρηματιστήριο πλουτίζουν ή χάνουν;
Ο γενικός δείκτης έχει φύγει από τις 1800 μονάδες και έχει φτάσει στις 5916 μονάδες. Οι επενδυτές κατά 95% είναι κερδισμένοι.
    - Με ποιο τρόπο ο θεσμός του χρηματιστηρίου βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας;
Το κράτος  εισπράττει από το χρηματιστήριο το 6 της χιλίοις. Είναι αρκετά μεγάλο. Αυτό σίγουρα βοηθάει οικονομικά την Ελληνική χώρα.
    - Τι σημαίνουν οι όροι Limit up & Limit down; που ακούμε τώρα τελευταία;
Το χρηματιστήριο έχει κάποια όρια ανόδου κάποια πλαφόν ανόδου και κάποια πλαφόν καθόδου και αυτό για να προστατέψει το χρηματιστήριο από έναν αναμενόμενο πανικό.
    - Τι προϋποθέσεις θα πρέπει να έχει μια εταιρία για να μπει στο χρηματιστήριο;
Θα πρέπει να είναι μια πολύ καλή εταιρία και να έχει καλούς και θετικούς ισολογισμούς, θα πρέπει να έχει μεγάλους τζίρους.
    - Από τι εξαρτάτε η άνοδος ή η πτώση των μετοχών;
Εξαρτάτε από την ειδησιογραφία δηλαδή οι εφημερίδες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Ενα γεγονός δυσάρεστο ή ευχάριστο παίζει σημαντικό ρόλο.
    - Οι δείκτες των ξένων χρηματιστηρίων όπως ο DJ και ο Nikei σε τι επηρεάζουν το δείκτη της Σοφοκλέους;
Ο DJ ο οποίος αυτή την περίοδο είναι πτωτικός δεν παύει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους δείκτες του κόσμου και επηρεάζει την οικονομία.

Κύριε Ράσκο σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε επιτυχίες.

Ο κ. Ράσκος με τους μαθητές δημοσιογράφους 
κατά τη διάρκεια της συνέντευξης