Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Νοε_Δεκεμβρίου '99
Με τον Διευθυντή της Α' ΔΟΥ (εφορία) Σερρών κ. Σιάνη
(δείτε τις όλες τις προηγούμενες συνεντεύξεις μας)

 
Οι μαθητές της δημοσιογραφικής ομάδας 
του 6ου Γυμνασίου Σερρών.

 
 
 
 
 
 

Ο Διευθυντής της Οικονομικής Εφορίας
Α' ΔΟΥ Σερρών κ Σιάνης
Μας δέχτηκε ευγενέστατα και με μεγάλη
προθυμία... αν και δεν πρόκειται να τα 
πάρει ...απο εμάς τους δεκατετράχρονους.
Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιογραφικά κασετόφωνα, φωτογραφική μηχανή, Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι ετοιμάζουν τις φωτογραφίες και πληκτρολογούν τα κείμενα. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων: Αυγερινού Χρυσάνθη, Κοτρώνη Ελίνα, Ζγέρα Νάντια,  Παπαδοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Δέσποινα, Τουτουντζής Μάρκος, Κότσικας Μανώλης, Παπακωνσταντίνου Νίκος, Μπορμπουδάκης Κώστας, Δήμου Νατάσα, Χατζηπέτκου Σέμη, Μουταφτσή Μαρία, Σαρμαδάκης Γιάννης, Αγαπίου Βαγγελίτσα, Φουντούκη Ζωή, Τζελέπη Παυλίνα. Υπεύθυνος καθηγητής  Βαγγέλης Γκιμπερίτης. 

Αυτό το μήνα η συνέντευξη αφορά την
Οικονομική Εφορία λόγω λήξης τους έτους
Τι ακριβώς κάνουν οι ΔΟΥ; (δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες)
Εισπράττουν τα δημόσια έγγραφα, τα έσοδα που προέρχονται απ’ την φορολογία και με τα οποία εκτελείτε ο προϋπολογισμός του κράτους. Τα βασικά έσοδα του προϋπολογισμού προέρχονται από την φορολογία απ’ τους δασμούς από το συνάλλαγμα το μεταναστευτικό, το ναυτιλιακό, και τα χρήματα που μας έρχονται από το εξωτερικό.
Κάθε εφορεία έχει μια αρμοδιότητα να εισπράττει τους φόρους τους οποίους αποδίδει στην κεντρική διοίκηση η οποία τους μοιράζει, με τους επιμέρους προϋπολογισμούς του υπουργείου στους δήμους και στις κοινότητες.

Είστε ικανοποιημένος απ’ το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει η συγκεκριμένη ΔΟΥ;
Αυτό πρέπει να το πουν οι πολίτες που εξυπηρετούνται από εδώ. Πιστεύω όμως ότι εγώ και οι 60 υπάλληλοι του κτιρίου προσπαθούμε για το καλύτερο. Το τι καταφέρνουμε θα μας το πουν οι πολίτες. Οπωσδήποτε όμως έχουμε αλλάξει μια τακτική που έχει να κάνει με εσάς ότι μετά από τόσα χρονιά η εφορείες μηχανογραφούνται φέτος. Οπότε μπαίνουμε σε μια άλλη φάση. Και ένα δυσάρεστο είναι ότι οι υπάλληλοι δεν είναι τόσο καλά ενημερωμένη για την πληροφορική. Ομως προσπαθούμε.

Το έργο σας θεωρείτε εύκολο ή δύσκολο;
Το έργο μας είναι αρκετά δύσκολο γιατί δεν υπάρχει φορολογική συνείδηση. Ο Ελληνας είναι λίγο δύσκολος στο να πληρώσει να καταντήσει κάτι που το συγκεκριμένο σύστημα δεν του δίνει να καταλάβει

Τι είναι το σύστημα  ΤΑΞΙΣ που ακούμε συνέχεια τώρα τελευταία;
Είναι το σύστημα της μηχανοργάνωσης που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομιών σε όλες τις Δ.Ο.Υ. είναι κατά νόμους π.χ. Ο νομός Σερρών έχει έναν κεντρικό υπολογιστεί εδώ στην Α’ Σερρών και εδώ συνδέονται όλες οι ΔΟΥ του Σιδηροκάστρου, της Νιγρίτας, της Ηράκλειας κ.τ.λ. Από εδώ τα δικά μας στοιχεία πηγαίνουν σε έναν άλλο κεντρικό server  στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αθ. στο Κέντρο Πληροφορικής του Υ. Οικ.

Είστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του;
Με το σύστημα αυτό όπως υπολογίζετε ότι μπορεί να καλύψει τα Βαλκάνια δηλ. 50.000.000 κατοίκους. Νομίζω πως η λειτουργία του είναι αρκετά ικανοποιητική δεν συμφωνείτε;

Ποια είναι η πιο δύσκολη περίοδος για τη ΔΟΥ;
Είναι η εποχή των δηλώσεων δηλ για να σας εξηγήσω ότι ενώ η προθεσμία είναι γύρω στους 2 μήνες οι Ελληνες ως συνήθως έρχονται την τελευταία μέρα ή τις τελευταίες μέρες και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχουν ουρές στις υπηρεσίες σας και τι κάνετε γ'αυτό;
Μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα ΤΑΞΙΣ υπήρχε πρόβλημα στο τμήμα μητρώου στο οποίο παίρνουν φορολογικό μητρώο και οι γυναίκες. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες.

Πόσα τμήματα έχει η ΔΟΥ;
Λοιπόν είναι το τμήμα μητρώου, το τμήμα Φ.Π.Α., το τμήμα εισοδήματος, το τμήμα του ελέγχου, το δικαστικό τμήμα, το τμήμα εσόδων, το τμήμα του κώδικα, το τμήμα κεφαλαίου και το τμήμα εξόδων.

Πληρώνει πολλούς φόρους ο νομός Σερρών;
Αρκετούς, γύρω στα 14 δισ. όμως όλες οι πόλεις κυμαίνονται σε αυτό το επίπεδο.

Θεωρείται τους Σερραίους καλούς ή κακούς φορολογούμενους;
Θα έλεγα καλούς οπωσδήποτε δεν είναι όλοι άγγελοι αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σωστή και συνετοί πολίτες.

Είναι συχνό το φαινόμενο των παρανομιών;Πως το αντιμετωπίζεται;
Δεν θα έλεγα συχνό όμως υπάρχει πάντα κάποιοι προσπαθούν να ξεφύγουν. Από μας αντιμετωπίζεται με πρόστιμα, στην αρχή με μια συζήτηση και μετά με πρόστιμα. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι πολύ πολίτες παρανομούν άθελά τους.

Πότε ήρθατε σ'αυτό το ωραίο κτίριο;
Στο κτίριο η ΔΟΥ ήρθε εδώ το 1992. Το κτίριο ενοικιάζεται.
Κύριε Προϊστάμενε, σας ευχαριστούμε πολύ.