Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ '98
Με τον Γιώργο Σίσκο
Ηθοποιό - Διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

 
Ο  Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, ηθοποιός
κύριος Γιώργος Σίσκος με τους μαθητές μας
 
Γιώργος Σίσκος: Ο γωστός και αγαπημένος μας ηθοποιός  
που σήμερα είναι ιευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Χάρη στο 
τρέξιμο και την αγάπη του για το θέατρο, έχουν περάσει απο την 
πόλη μας, αρκετοί επώνυμοι ηθοποιοί και ανέβηκαν πολύ  
καλές παραστάσεις
 
Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιγραφικά κασετόφωνα, μια Φωτογραφική μηχανή, και μια Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι την πληκτρολογούν σε Word ή απευθείας σε htm. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.
Οι μαθητές της ομάδας συνεντέυξεων: Πίτσιου Στέλλα, Σαρμαδάκη Ειρήνη, Σαρραίου Ανθή, Σιμητσή Τάνια, Σταμπουλή Φωτεινή, Ταϊρη Ελένη, Τσαγκαλιδης Στράτος, Τύμτσιου Σταυρούλα, Χομόδοσλη Ειρήνη.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Βούλα Τάτση - Βαγγέλης Γκιμπερίτης

 
Στις Σέρρες, εδώ και μερικά χρόνια, λειτουργεί το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Ένα θέατρο που με τις παραστάσεις του φέρνει φως στο σκοτεινό θεατρικό χειμώνα της επαρχίας. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάρουμε μια συνέντευξη από τον Διευθυντή του, τον γνωστό ηθοποιό κ. Γιώργο Σίσκο.

Γιώργος Σίσκος:  Παιδιά, καλώς ήρθατε. Ενημερώθηκα για την ειδική δουλειά που κάνετε στο σχολείο σας και τη θεωρώ πολύ σημαντική, όπως και το μεράκι που έχετε γι΄αυτή. Προβάλετε μέσω του Internet όχι μόνο το σχολείο, αλλά την πόλη και ολόκληρη την Ελλάδα.
Πραγματικά σας αξίζουν συγχαρητήρια γ΄αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι για να γίνουν όλα αυτά, θα χρειάζεστε κάποια οικονομική βοήθεια. Το τρέξιμο δεν φτάνει, χρειάζονται και κάποιοι πόροι. Από την μεριά μου πως νομίζετε ότι μπορώ να βοηθήσω; είμαι στη διάθεσή σας. Θα θέσω θέμα στον Δήμαρχο και θα κοιτάξω να περάσει από το Δημοτικό συμβούλιο για μια οικονομική βοήθεια προς το σχολείο σας ώστε να συνεχιστεί αυτή η σημαντική προσπάθεια.
Μαθητές: Κύριε Σίσκο, ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας.

Ερώτηση: Εσείς ένας καταξιωμένος ηθοποιός στο χώρο του θεάτρου, κινηματο-γράφου, τηλεόρασης, αποφασίσατε να αφήσετε την Αθήνα και να εγκατασταθείτε και να δουλέψετε σε μια πόλη της Μακεδονίας. Τι σας παρακίνησε να το κάνετε αυτό;
     Πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι μια ιδέα που δεν έχει ούτε χώρο ούτε τόπο. Έτσι λοιπόν και η πόλη των Σερρών είναι ένας χώρος μέσα στην Ελλάδα. Όλα τα πράγμα-τα δεν πρέπει να γίνονται στην Αθήνα, υπάρχουν και άλλοι χώροι ικανοί και άλλοι τόποι που μπορείς να κάνεις πολιτισμό, όπως η πόλη των Σερρών αλλά και άλλες πόλεις. Υπάρχει ευκαιρία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο για να κάνεις μια σημαντική δουλειά όσο αφορά τον πολιτισμό.
Πράγματι, στα 3 χρόνια που βρίσκο-μαι σαν καλλιτεχνικός διευθυντής στην πόλη αυτή.
     Έχουμε κάνει ωραία πράγματα. Το θέατρο πήρε μια θέση στην καρδιά των πολιτών Σερρών γιατί κάναμε πολύ μεγάλες και ωραίες δουλειές που αναγνωρίστηκαν σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα γίνεται τώρα μια προσπάθεια, αυτό το θέατρο να γίνουν παραστάσεις και στο εξωτερικό. Έτσι λοιπόν, με αυτό το σκεπτικό, δεν αναπολώ το κέντρο της Αθήνας, γιατί και εδώ κάνω θέατρο, παίζω θέατρο, σκηνοθετώ, δεν έφυγα από το θέατρο για να πάω σε κάποιον άλλο χώρο.

Ερώτηση: Από πού χρηματοδοτείται το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών; Ποιοι είναι οι πόροι του;
     Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τα εισιτήρια που κόβο-νται στις παραστάσεις. Με αυτά προσπαθούμε να κάνουμε τις παραγωγές μας αν και βέβαια είναι λίγα. Πιέζουμε όσο μπορούμε τους εκάστοτε Υπουργούς για να αυξήσουν τις επιδοτήσεις. Τελευταία έχουμε πετύχει μια αύξηση.

Ερώτηση: Πως επιλέγετε το ρεπερτόριο του θεάτρου;
     Προσπαθώ να βρω αυτό που θέλει ο κόσμος. Κυρίως όμως επιθυμώ και πρέπει να ανεβάζουμε περισσότερους Έλληνες συγγραφείς. Στρεφόμαστε επομένως προς αυτή την κατεύθυνση.
     Φέτος το καλοκαίρι ανεβάσαμε μια σύνθεση πέντε τραγωδιών που την ονομάσαμε "Λαυδακίδες" και κάναμε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Θέλω να συνεχίσω και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ακόμα και στο εξωτερικό.

Ερώτηση: Πως βλέπετε τη συμμετοχή των Σερραίων στις παραστάσεις του ΔΗ-ΠΕΘΕ, το στηρίζει με την παρουσία του;
     Η παρουσία είναι ικανοποιητική και συνέχεια με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται. Ελπίζω σε μεγαλύτερη αύξηση γιατί πέρασε στη συνείδηση του κόσμου και οι Σερραίοι άρχισαν να αγαπάνε το θέατρο. Το βλέπουν σαν χώρο δικό τους.

Ερώτηση: Υπάρχει ανάγκη για μόνιμη παιδική σκηνή, ώστε τα παιδιά από μικρά να ερεθίζονται στις σωστές και καλές παραστάσεις; Τι σκέπτεστε γι'αυτό;
     Την έχω καλύψει αυτήν την ανάγκη. Από τον καιρό που ήρθα, καθιέρωσα την παιδική σκηνή στο ΔΗΠΕΘΕ. Κάθε χρόνο ανεβάζουμε παραστάσεις, συνεργαζόμενοι με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Εκτός αυτού, ενημερώνουμε τα σχολεία που έχουν τη διάθεση να έρθουν στο θέατρο και τα βοηθούμε με φθηνά εισιτήρια.

Ερώτηση: Τι έχετε να μας πείτε για την παράσταση που μόλις πριν λίγες μέρες α-νεβάσατε; "Βασικά με λεν Θανάση" με τους Παράβα - Φόνσου.
     Το έργο αυτό είναι του Γιώργου Αρμένη. Είναι Είναι ένα έργο που παίχτηκε το 1982 από τον Θύμιο Καρατσάνη και την Άννα Φόνσου. Φέτος παίζουν οι πρωταγωνιστές Θανάσης Βασιλογλου, ο Σταύρος Παράβας και η Άννα Φόνσου που σκηνοθέτησε το έργο, ο Χρήστος Μωραϊτης, ο Ηλίας Κατέβας, ο Παναγιώτης Ραπτάκης, η Ελένη Καπουσούζη, Μιχάλης Κοβανίδης, Σοφία Σωτηρίου.
     Αναφέρεται στη ζωή και στο τρόπο που αντιμετωπίζεται η ζωή από έναν Έλληνα πολίτη, τον Θανάση, ο οποίος αντιμετωπίζει τα προβλήματα με χιούμορ.

Ερώτηση: Έρχεται εύκολα ένας μεγάλος πρωταγωνιστής του κέντρου να παίξει σε περιφερειακό θέατρο;
     Πρέπει να του προκαλέσεις το ενδιαφέρον, είτε αυτό είναι επαγγελματικό (με κάποιο ρόλο που του αρέσει), είτε είναι οικονομικό. Εγώ κατάφερα να φέρω αξιόλο-γους και επώνυμους ηθοποιούς στις Σέρρες.

Ερώτηση: Το πρόγραμμά σας για το άμεσο μέλλον ποιο είναι;
Έχω κάνει αρκετές προσπάθειες, για να μπορέσω μέσω του Υπουργείου οικονομικών, Πολιτισμού και Παιδείας, να βρω χρήματα για να μπορέσω να συνεχίσω την περσινή παράσταση για να την παρουσιάσω στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχω σχέδια για τη Γεωργία, Γαλλία, Τεχεράνη, Γερμανία. Όλα αυτά όμως βρίσκονται ακόμα στο αναγνωριστικό στάδιο. Μέχρι τέλος του μήνα θα γνωρίζω ποια έργα θα παρουσιαστούν οριστικά.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Κύριε Σίσκο, σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας δια-θέσατε και για τις απαντήσεις μου μας δώσατε. Εμείς μέσα από την συνέντευξη αυτή θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΚΟΣ: Εγώ θα ήθελα να σας πω ότι στην Ελλάδα, τα θέματα Παιδεί-α, Πολιτισμός και Τουρισμός είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να προσέξει η πολι-τεία. Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά.