Η ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Οκτώβρη 2001
με τον Ολυμπιονίκη
Δημοσθένη Ταμπάκο
(δείτε τις όλες τις προηγούμενες συνεντεύξεις μας)

Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιογραφικά κασετόφωνα, 3 φωτογραφικές μηχανή, Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι ετοιμάζουν τις φωτογραφίες και πληκτρολογούν τα κείμενα. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.
Οι μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων: ΜΑΥΡΟΥΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ - ΜΑΝΑΤΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΝΑΤΑΣΑ - ΜΙΓΚΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ - ΚΛΑΛΙΩΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ - ΚΑΣΑΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ -  ΜΠΑΙΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ -  ΚΟΥΤΣΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ -  ΒΕΝΕΤΙΔΟΥ  ΒΑΣΙΛΙΚΗ  - ΤΑΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΣΑΒΒΑΣ ΝΙΚΟΣ - ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ  ΣΤΕΛΙΟΣ - ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - ΑΣΠΑΝΙΤΖΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ - ΓΟΥΛΑ  ΜΑΡΙΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΑΝΝΥ - ΑΣΠΑΝΙΤΖΕ ΕΙΡΗΝΗ -  ΓΚΕΚΑ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΖΑΧΑΡΙΟΥ  ΑΠΟΣΤΟΛΙΝΑ - ΒΑΚΑΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ - ΜΑΓΓΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
Υπεύθυνος καθηγητής  Βαγγέλης Γκιμπερίτης. 

Αυτό το μήνα φιλοξενούμε τη συνέντευξη που πήραν τα παιδιά του αδελφού μας Συλλόγου "Το Χαμόγελο του Παιδιού"
Δημοσθένης Ταμπάκος
Στα 24 του χρόνια κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στο βάθρο των νικητών  στο αγώνισμα των κρίκων . Ένας νέος που μας έκανε να νιώσουμε υπερήφανοι που είμαστε έλληνες .ένα παιδί μετρημένο , με μεστό μυαλό , με ιδανικά για την Ελλάδα και την οικογένεια . μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στην Καλαμαριά, το χρώμα του πρώτου του προσωπικού μεταλλίου, αλλά και τη πορεία του προς το ολυμπιακό…
Ποτέ ξεκίνησες τον αθλητισμό και ποιος ο λόγος που σε έσπρωξε σε αυτόν;
Ξεκίνησα 7 ετών να, απλά για να αθλούμαι επειδή ήμουν λίγο ζωηρός! Ο τότε προπονητής μου διέκρινε κάποιο ταλέντο και πρότεινε στους γονείς μου να παω στο Παλε Ντε Σπορ, να γραφτώ σε κάποιο σύλλογο και από το 1984 που πήγα, ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό.

Για να φτάσει κάποιος σε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Ποιο είναι όλο αυτό το τίμημα;
Δεν υπάρχει μια στάνταρ <<συνταγή>>. Μέσα από την όλη διαδικασία είναι παρά πολλά αυτά που κερδίζεις εσωτερικά: η υπομονή, η επίμονη, η συγκέντρωση… στην υπόλοιπη ζωή το τίμημα ενός ολυμπιακό μεταλλίου, ίσως είναι νωρίς εν μέρει να πω ακριβώς.

Υπήρξαν στιγμές που είπες <<μέχρι εδώ ήταν τα παρατάω όλα, δεν αντέχω άλλο πια>>;
Ναι. Σταμάτησα το 1987 για 5 μήνες. δεν είχα εμφανή αποτελέσματα, κάποιες επιτυχίες. Ένας άλλος λόγος, βλέποντας κάποιους άλλους της ηλικίας σου να κάνουν διάφορα πράγματα, να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κι εσύ να είσαι <<αναγκασμένος>> να κάνεις προπόνηση, είναι αλήθεια ότι χρειάζεται μια ωριμότητα ακόμη και σε μικρή ηλικία. Όταν ξεκίνησα δεν ήμουν τόσο ενθουσιασμένος, αλλά γνωρίζοντας καλύτερα το άθλημα το αγάπησα.

Αν πριν 10 χρόνια κάποιός σου έλεγε ότι το 2000 θα κατακτούσες ολυμπιακό μετάλλιο , τι θα του απαντούσες ;
Πριν 10 χρόνια που ήμουν παίδι μπορεί να το δεχόμουν . Αν το άκουγαν πριν από 5 χρόνια θα χαιρόμουν αλλά δεν θα μιλούσα με σιγουριά , γιατί προηγείται η πράξη του λόγου . Είμαι αυτής της τακτικής . Πάντοτε μιλούσα μετά τον αγώνα . Υπάρχει το απρόβλεπτο και Δε μπορείς να είσαι σίγουρος εκ των προτέρων ασχέτως αν πήγαινες με αυτοπεποίθηση.

Το γεγονός ότι οι επόμενοι Ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν στην Ελλάδα πως σε επηρεάζει;
Μου προσθέτει πιο πολύ άγχος αλλά και περισσότερο ενθουσιασμό . Έχω καλό αγωνιστικό ενεργητικό και εμπειρία που με κάνει να γνωρίζω πλέον με ποιο τρόπο θα δουλέψω ως το 2004.

Θα συμβούλευες τα σημερινά παιδία με τα σημερινά δεδομένα να μπουν στον αθλητισμό ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνουν θυσίες ;
Δεν είναι μόνο στον αθλητισμό οι θυσίες μπορεί να είναι η μουσική η τέχνη οτιδήποτε. Παρόμοιες αντιστοιχίες μπορείς να βγάλεις από έναν οικοδόμο ή ένα γιατρό . Απλά ότι κάνουν να το  αγαπάνε .

Τον ελεύθερο χρόνο σου πώς τον περνάς ;
Δεν μου αρέσει να διαχωρίζω τον χρόνο μου σε ελεύθερο και μη. Ο χρόνος είναι ένας. Εκτός προπόνησης προσπαθώ να τον αξιοποιήσω μέσα από την μουσική , το διάβασμα, αλλά πάντα επιλεκτικά . Δε μου αρέσουν τα κενά και ανούσια πράγματα .Π.χ. μου είναι δύσκολο να παρακολουθώ τηλεόραση . Μόνο ειδήσεις κάποιες φορές.

Πώς σκέφτεσαι τον εαυτό σου εκτός γηπέδων;
Ανάλογα με τι θα θέλω τότε . Από το παρόν και την ποιότητα ζωής καθορίζεται το μέλλον . Θα συνεχίσω να είμαι αθλητής μέχρι να εξαντλήσω τα όρια μου, να προσφέρω το καλύτερο δυνατό σε εμένα , στο κόσμο, τον Θεό, την Ελλάδα.

Κάποια παιδία εξαιτίας διαφόρων ιατρικών προβλημάτων , δεν μπορούν να μπουν στον αθλητισμό .Τι μήνυμα θα τους έστελνες;
Δε μου αρέσει να περιορίζω τον αγώνα και τον αθλητισμό . Αγώνας είναι ολόκληρη η ζωή . Ο καθένας να κάνει αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα . Εγώ είμαι καλός στην γυμναστική , οι ηθοποιοί καλοί στην υποκριτική. Όλοι στην ζωή πρέπει να παίξουμε καλά τον ρόλο που μας πάει καλύτερα.  Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας