ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ '97
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
Φλαμούρης Πασχάλης,
Διευθυντής Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών
 
Ο κ. Φλαμούρης Πασχάλης με τους μαθητές 
Σκιαγραφούμε την προσωπικότητα του καλεσμένου μας. Ο κύριος Φλαμούρης μας έδωσε την εντύπωση του ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά το εργοστάσιο ζάχαρης. Πρόκειται για ένα άτομο πολύ ευγενικό, κινητικότατο με αρκετά μεγάλη μόρφωση και θέση σε πολλά θέματα. Πολύ λεπτομερής στις επεξηγήσεις του και παραστατικός. Θα λέγαμε με βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να κάνει καριέρα σαν εκπαιδευτικός με το χαρακτηριστικό της μεγάλης μεταδοτηκότητας.
Τον ευχαριστούμε πολύ για την ωραία του υποδοχή και για τον χρόνο που μας αφιέρωσε.
Οι Μαθητές της ομάδας συνεντεύξεων

Για τις συνεντεύξεις μας χρησιμοποιούμε: 2 δημοσιγραφικά κασετόφωνα, μια Φωτογραφική μηχανή, και μια Βιντεοκάμερα. Στη συνέχεια γίνεται απομαγνητοφώνηση και την αναλαμβάνουν οι συμμαθητές μας της ομάδας Web Team οι οποίοι την πληκτρολογούν σε Word ή απευθείας σε htm. Τέλος, ο καθηγητής μας κύριος Βαγγέλης Γκιμπερίτης, που είναι και ο συντονιστής όλης της εφημερίδας και του site του σχολείου μας, αναλαμβάνει την δημιουργία της τελικής σχεδίασης της σελίδας και την τοποθέτησή της στο υπερδίκτυο.

Οι μαθητές της ομάδας συνεντέυξεων: Πίτσιου Στέλλα, Σαρμαδάκη Ειρήνη, Σαρραίου Ανθή, Σιμητσή Τάνια, Σιώγκα Βαία, Σταμπουλή Φωτεινή, Ταϊρη Ελένη, Τσαγκαλιδης Στράτος, Τσολάκη Τζέφη, Τύμτσιου Σταυρούλα, Χομόδοσλη Ειρήνη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε ιδρύθηκε η Βιομηχανία ζάχαρης και πότε έγινε το εργοστάσιο Σερρών; Από πότε λειτουργούν τα εργοστάσια;
Η βιομηχανία ζάχαρης ιδρύθηκε το 1961 σαν Α.Ε. Από τότε εξακολουθεί να μένει και να λειτουργεί σαν ανώνυμη εταιρία. Στην αρχή λειτούργησε με τρία εργοστάσια και μετά με άλλα δύο. Σήμερα λειτουργεί με το σύνολο των 5 εργοστασίων. Το 1ο εργοστάσιο λειτούργησε το 1961 στη Λάρισα, το 2ο το 1962 στο Πλατύ Ημαθίας και το τρίτο στις Σέρρες το 1963. Η βιομηχανία, τότε είχε στόχο να παράγει 60.000 τον. Ζάχαρη. Αργότερα όμως, στη δεκαετία 70-80 ιδρύθηκαν άλλα δύο εργοστάσια στη Ξάνθη και στην Ορεστιάδα.
Όλα αυτά τα εργοστάσια, μετά από την σύνδεσή μας με την Ευρωπαϊκή αγορά, έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να παράγουν 240.000 τον. Ζάχαρη. Τόσο το δικαίωμα Παραγωγής μας επιτρέπει η Ε.Ο.Κ. Πέρα από αυτό το "τονάζ" έχουμε μας επιτρέπουν να παράγουμε και άλλο 10%. Συνολικά δηλαδή φθάνουμε στους 319.000 τον ζάχαρη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έχετε να μας πείτε για την παραγωγή ζάχαρης παγκοσμίως, στην Ευρώπη και Ελλάδα;
Η παραγωγή ζάχαρης παγκοσμίως κυμαίνεται περίπου στους 115 μ3 117.000.000 τον. Από τη ζάχαρη αυτή, το 55% παράγεται από ζαχαροκάλαμο και το 45% από τεύτλα. Τα τεύτλα, συνήθως είναι φυτά βορείων χωρών ενώ το ζαχαροκάλαμο των νοτίων χωρών. Επίσης το τεύτλο είναι φυτό που καλλιεργείται σε αναπτυγμένες χώρες ενώ το ζαχαροκάλαμο των μη αναπτυγμένων.
Από τους 117 εκατομμύρια τόνους της παγκόσμιας παραγωγής, η Ευρωπαϊκή παραγωγή, στην οποία υπάγεται και η Ελλάδα, είναι περίπου 17.000.000 τον. Από αυτά τα 17 εκατομμύρια ένα μεγάλο ποσοστό εξάγεται στο διεθνή εμπόριο. Η τιμή στο διεθνές εμπόριο κυμαίνεται περίπου στα 300-400 δολάρια ο τόνος, δηλαδή από 90.000 -110.000 σε δραχμές. Στην Ευρωπαϊκή αγορά, η ζάχαρη είναι ακριβότερη (γύρω στα 800 δολάρια).
Η Ευρωπαϊκή αγορά εξάγει ένα μεγάλο ποσό ζάχαρης και είναι η πρώτη ομάδα χωρών παγκοσμίως που έχει την μεγαλύτερη εξαγωγή ζάχαρης. Επίσης είναι η πρώτη ομάδα χωρών παραγωγής ζάχαρης.
Η ζάχαρη που παράγεται στην Ελλάδα από τεύτλα. Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χρονιάς, παράγουμε 2.700.000 με 3.000.000 τόνους τεύτλα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα στρέμματα καλλιεργούνται στο Νομό μας και πόσα συνολικά σ όλόκληρη της Ελλάδα;
Στο Νομό μας καλλιεργούνται 70.000 στρέμματα και σ΄όλη την Ελλάδα είναι 450.000. Έχουμε περίπου 130.000 στη Λάρισα, περίπου 120.000 στο Πλατύ, 70.000 στις Σέρρες. 80.000 στην Ξάνθη και 80.000 στην Ορεστιάδα.
Από ένα στρέμμα τεύτλων παίρνουμε γύρω στους 6,5 - 7 τόνους τεύτλα. Τα τεύτλα Περιέχουν ζαχαρικό τίτλο (δηλαδή ποσοστό ζάχαρις) γύρω στο 15%. Η ακατέργαστη ζάχαρη που παίρνουμε από κάθε στρέμμα τεύτλων είναι περίπου 1000 κιλά. Από αυτά τα κιλά η καθαρή κρυσταλλική ζάχαρη είναι περίπου 750 κιλά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επαρκεί η ζάχαρη στην Ελληνική αγορά ή χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγές από ξένες χώρες;
Η ζάχαρη που παράγουμε στην Ελληνική αγορά είναι 319.000 τόνοι από τους οποίους 290.000 είναι ποσόστωσης α' και 30.000 τόνοι είναι ποσόστωσης β'. Η ζάχαρή μας είναι αρκετή.
Στην Ελλάδα καταναλώνουμε κάθε χρόνο 308 - 310.000 τόνους. Κατά μέσο όρο, αν πούμε ότι είμαστε 10 εκατ. Κάτοικοι, ο κάθε Έλληνας καταναλώνει 30 περίπου κιλά ζάχαρη το χρόνο.
Υπάρχουν χρονιές, που λόγω κλιματολογικών συνθηκών περισσότερα τεύτλα, άρα παράγουμε περισσότερη ζάχαρη και εκ των πραγμάτων έχουμε κάποιο μικρό πλεόνασμα το οποίο κάνουμε εξαγωγή. Υπάρχουν όμως χρονιές που κάνουμε εισαγωγή ζάχαρης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα άτομα εργάζονται στην Βιομηχανία;
Στην Ελληνική Βιομηχανία ζάχαρης εργάζονται περίπου 1.400 άτομα. Σε κάθε εργοστάσιο απασχολούνται περίπου 230 - 240 εργαζόμενοι. Στα κεντρικά γραφεία της Θεσ/νίκης εργάζονται άλλα 200 άτομα.
Στο εργοστάσιο των Σερρών απασχολούνται 205 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ στην περίοδο της καμπάνιας που λειτουργεί το εργοστάσιο για την παραγωγή, εργάζονται άλλα 300 περίπου άτομα. Η καμπάνια, η επεξεργασία δηλαδή των τεύτλων, αρχίζει στις αρχές Σεπτεμβρίου και τελειώνει στο τέλος Νοεμβρίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Προσλήψεις γίνονται συχνά;
Προσλήψεις γίνονται συχνά για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μάθαμε ότι κατασκευάσατε στο εργοστάσιό σας, εξαρτήματα για το εργοστάσιο της Ξάνθης. Τι οικονομικά οφέλη επέφερε αυτό;
Όταν χρειάζεται να κάνουμε επέκταση των εργοστασίων, χρειαζόμαστε εξαρτήματα από άλλες χώρες τα οποία πληρώνουμε σε συνάλλαγμα. Σκεφτήκαμε λοιπόν και δημιουργήσουμε εδώ στο χώρο του εργοστάσιου μας ένα μεγάλο μηχανουργείο στο οποίο πλέον κατασκευάζουμε εξαρτήματα για τα υπόλοιπα ζαχαρουργεία.
Αυτές οι κατασκευές των εξαρτημάτων μας φέρνουν ένα τεράστιο κέρδος. Έγινε η επέκταση του εργοστασίου της Ορεστιάδας για την κατεργασία άλλων 2.000 τόνων τεύτλων αλλά και της Ξάνθης, του Πλατέως και της Λάρισας. Έτσι είχαμε τεράστια οικονομικά οφέλη, τα οποία τα τελευταία 4 χρόνια ξεπερνούν τα 6 δις. δραχμών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έχετε να μας πείτε για τον αγροτικό τομέα της πρώτης της ζάχαρης που είναι τα τεύτλα;
Στην Ελλάδα, έχουμε περίπου 30.000 αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν 500.000 στρέμματα. Σε κάθε εργοστάσιο έχουμε περίπου 5-6.000 αγρότες και ο κάθε αγρότης καλλιεργεί κατά μέσο όρο 15 στρέμματα.
Εδώ, η βιομηχανία ζάχαρης παράγει η ίδια σπόρο για τα τεύτλα, η ίδια διανέμει τους σπόρους και η ίδια επιτρέπει τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν ή όχι τεύτλα στα χωράφια τους.
Επίσης η βιομηχανία ζάχαρης έχει μια πολύ αξιόλογη γεωτεχνική υπηρεσία η οποία στηρίζει Τεχνικά την τευτλοκαλλιέργεια, δηλαδή δίνει πληροφορίες σε όλους τους αγρότες γύρω από την καλλιέργεια. Κάνει ψεκασμούς για την καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών, κάνει επίσης εδαφοαναλύσεις για να προσδιορίσει τα λιπάσματα που θα χρησιμοποιήσουν και δίνει οδηγίες για τα γεωργικά φάρματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα.
Προσπαθούμε συνέχεια την τευτλοκαλλιέργεια ανταγωνιστική των υπολοίπων καλλιεργειών. Μας ενδιαφέρει να αμείβονται οι αγρότες καλύτερα από άλλες παραγωγές (βαμβάκια, καλαμπόκια, ντομάτα) ώστε να υπάρχει κίνητρο για να καλλιεργούν τεύτλα.
Ο βασικός στόχος μας είναι να έχουμε συνέχεια τεύτλα, γιατί αν δεν έχουμε δεν θα υπήρχε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να έχουμε και μικρό κόστος παραγωγής της ζάχαρης.
Το κόστος παραγωγής εξαρτάται από τους εξής τρεις παράγοντες.
Ο ένας είναι, η αξία του τεύτλου, ο δεύτερος είναι η αμοιβή της εργασίας των υπαλλήλων μας και ο τρίτος είναι τα λειτουργικά μας έξοδα.
Όλα αυτά πρέπει να είναι χαμηλά ώστε να μπορούμε και να πωλούμε σε χαμηλή τιμή τη ζάχαρη στην Ελλάδα και στην Ε.Ο.Κ αλλά και να αμείβουμε καλά τους τευτλοπαραγωγούς.-
Ομάδα δημοσιογράφων του σχολείου
Κύριε Φλαμούρη ευχαριστούμε πολύ.

Επιστροφή στη σελίδα Συνεντεύξεις