INTERNET

Αρθρο 1:  Εισαγωγή στο Internet
Βαγγέλης Γκιμπερίτης Πληροφορικός - Συγγραφέας, Web master του site 6ου Γυμνασίου
Στη στήλη αυτή, θα βρίσκεται κάθε μήνα μια αναφορά για το Internet καθώς και μερικές χρήσιμες διευθύνσεις απο ΕΛΛΗΝΙΚΑ site.

.
Το Internet, όπως το ξέρουμε σήμερα, έχει αρκετά μεγάλη ιστορία, και, βασικά, έχουν διαφοροποιηθεί οι λόγοι και οι σκοποί ύπαρξης του.
Το Internet ξεκίνησε σαν ιδέα και πρόταση το 1969, από το Τμήμα Εθνικής Άμυνας των Η.Π.Α., με θέμα τις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες σε περίπτωση πολέμου.
Έχοντας σαν μοναδικό τηλεπικοινωνιακό μέσο το τότε τηλεφωνικό σύστημα, αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της εξάρτησης του δικτύου από τους κατά τόπους σταθμούς και βάσεις. Δηλαδή, αν σε περίπτωση επίθεσης καταστρεφόταν ένας σταθμός, όλο το υπόλοιπο σύστημα θα καθίστατο ανενεργό. Έπρεπε, λοιπόν, να σχεδιασθεί ένα δίκτυο που θα επαναδρομολογούσε την ψηφιακή επικοινωνία αν νέκρωνε ένα σημείο. Έτσι, σχεδιάστηκε η θεωρία του "ιστού", που αρχικά ονομάστηκε "catenet" και η χρήση δυναμικών πρωτοκόλλων δρομολόγησης που θα επανέφεραν την ροή της κίνησης μέσα στο υποτιθέμενο δίκτυο. Η DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency) ξεκίνησε αμέσως το πρόγραμμα.
Αντικείμενο έρευνας, πλέον, ακαδημαϊκών και στρατιωτικών ερευνητών, το πρόγραμμα πήρε περισσότερο από μια δεκαετία για να βγει από την αφάνεια και την αδράνεια, καθώς δραματικά γεγονότα αφενός συντάραξαν το αμερικανικό έθνος (Βιετνάμ, Γουότεργκέιτ, πετρελαϊκή κρίση, κ.λ.π.) και αφετέρου εξέλιπε και η απειλή της σύρραξης με την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Το 1972 συναντάται για πρώτη φορά στην ιστορία ο όρος "Internet" σαν συνθετικό του ονόματος μιας Ομάδας Εργασίας με την επωνυμία InterNetworking Working Group (INWG), στα πλαίσια έρευνας σε επίπεδο πρωτοκόλλων.
Τα διάφορα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στο δίκτυο εξελισσόταν συνεχώς από τις διάφορες ομάδες ερευνητών, ώσπου το 1975, η DARPA προχώρησε στην εκτέλεση και χρήση του προγράμματος που το βάπτισε ARPANET. Το 1983, η δικτυακή κοινότητα του Internet κυριαρχούταν από πανεπιστημιακά και στρατιωτικά sites. Η υπηρεσία που χρησιμοποιούταν ήταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Τον Αύγουστο του 1983 υπήρχαν 562 καταχωρημένοι υπολογιστές στο ARPANET (RFC 1296).
Όλα τα αρχικά πρωτόκολλα για το Internet αναπτύχθηκαν πρώτα για το λειτουργικό περιβάλλον UNIX, λόγω της μεγάλης ευκολίας που παρείχε στον προγραμματιστικό κώδικα.
Το National Science Foundation (NSF) ξεκίνησε το 1986 το πρόγραμμα των Υπερυπολογιστικών Κέντρων που πρόβλεπε τη δημιουργία 5 τέτοιων κέντρων στις Η.Π.Α. και την σύνδεση διαφόρων νέων χρηστών, εκτός των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών κέντρων, που είχαν σύνδεση έως τότε. Το δίκτυο αυτό αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσει τα πρωτόκολλα του Internet και έτσι γεννήθηκε το NSFNET, το οποίο αποσύρθηκε το 1995.
Από το 1990 παύει να υπάρχει πλέον το ARPANET και καθιερώνεται ο όρος INTERNET. (περισσότερες ιστορικές πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του Internet με τη διεύθυνση http://www.internetvalley.com/intval.html).
Η μεγάλη απήχηση και δόξα που βρήκε το Internet οφείλεται στο World Wide Web (WWW), μια από τις πιο συναρπαστικές πρόσφατες αναπτύξεις του δικτύου. Η ιδέα του υπερκειμένου περιπλανιόταν για πάνω από μια δεκαετία, αλλά το 1989, μια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μοριακών Ερευνών (CERN), στην Ελβετία, ανέπτυξε μια σειρά από πρωτόκολλα για μεταφορά υπερκειμένου διαμέσου του Internet. Η υπηρεσία αυτή του WWW έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν τα δεδομένα του Internet σε μορφή γραφικών και μορφοποιημένου κειμένου, να χρησιμοποιούν ήχο, animation και Video.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επεκτάθηκε από μια ομάδα του Εθνικού Κέντρου Υπευπολογιστικών Εφαρμογών (NCSA) του Πανεπιστημίου του Illinois, ενός από τα Υπερυπολογιστικά Κέντρα του NSF. Το αποτέλεσμα ήταν ο NSCA Mosaic, ένας αντικειμενοστραφής φυλλομετρητής (browser) γραφικών, με χρήση υπερκειμένου, που καθιστούσε εύκολη τη χρήση του Internet. Η επιτυχία ήταν δεδομένη !
Τα μέσα της δεκαετίας βρίσκουν το Internet να σημειώνει τεράστια διάδοση στις Η.Π.Α., αφού το υιοθετούν σαν μέσο επικοινωνίας οι εμπορικές κοινότητες και οι παροχείς των υπηρεσιών του πολλαπλασιάζονται. Η τηλεόραση, τα περιοδικά, τα βιβλία, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, όλοι πλέον μιλούν και προβάλλουν το νέο μέσον.
Η Κίνηση Ελεύθερου Λογισμικού δημιουργείται και ανδρώνεται μέσα από το Internet. Τα ηλεκτρονικά σημεία FTP ξεφυτρώνουν το ένα μετά από το άλλο και ο καθένας, πλέον, μπορεί να βρει εύκολα και γρήγορα αυτό που ζητάει.
Οι δικτυακές ομάδες ειδήσεων και οι ηλεκτρονικές ταχυδρομικές λίστες προσφέρουν, πλέον, ανοικτή και ελεύθερη επικοινωνία.
Σήμερα, πλέον, το Internet χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης προσφέροντας πολλές επικοινωνιακές υπηρεσίες, όπως: Παγκόσμιος Ιστός (WWW), Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail), Μεταφορά Αρχείων (FTP), Ομάδες Ειδήσεων (USENET), Συνομιλίες Κειμένου (IRC), με φωνή (Voice Chat), με βίντεο (TeleVideo) κ.λ.π.
Τα site που προτείνουμε αυτόν τον μήνα αφορούν τον  Τύπο On Line και είναι βέβαια Ελληνικά. Οι δουλειές των Ελλήνων μέσα στο Internet είναι πολύ αξιόλογες και δεν υστερούν σε τίποτα.
ΤΑ ΝΕΑ http://ta-nea.dolnet.gr/
Ο ΚΟΜΒΟΣ http://www.forthnet.gr/kombos
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ Επικοινωνία http://www.serres.hol.gr/media/epi/
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ http://www.hyper.gr/makthes/
ΜΕΤΑ http://www.serres.hol.gr/Media/Meta/cybernet.htm
ΚΥΒΕΡΝΟΓΡΑΦΟΙ www.hol.gr/kybernografoi 
SPORTline http://www.sport.gr/arxeio/eu-b-index.htm