ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ


Αρθρο 1: Millennium Bug
Χρύσα Ιακωβίδου
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών
«2000» θα ξημερώσει μια μεγάλη μέρα ή μια μεγάλη απειλή;
     Μας χωρίζει κάτι λιγότερο από ένας χρόνος από την Πρωτοχρονιά του 2000, από τον ερχομό μιας νέας χιλιετηρίδας. Με αγωνία προσμένουν την ημέρα αυτή δισεκατομμύρια άνθρωποι, υπάρχουν όμως και ορισμένοι που ίσως να βλέπουν την ίδια μέρα σαν τον μεγαλύτερο εφιάλτη που θα σκεπάσει την ανθρωπότητα.
Τι είναι όμως αυτό που ανησυχεί τόσο αυτούς τους ανθρώπους; Είναι ο λεγόμενος «ιός των υπολογιστών» που μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω στον κόσμο. Πολλοί τον παρομοιάζουν με τον «ιό του AIDS» μόνο που αυτός αντί για ανθρώπους, χτυπά τους υπολογιστές και τους «τρελαίνει».
     Ολο το θέμα δημιουργήθηκε λόγο μιας μικρής λεπτομέρειας που δεν είχε σκεφτεί κανείς, ή μάλλον την είχαν αλλά... Σε ερώτηση που  έκαναν κάποτε οι δημοσιογράφοι, πριν 30 χρόνια σε προγραμματιστή και υπεύθυνο εταιρείας, απάντησε:
"""μέχρι το 2000 ποιός ζει ποιος πεθαίνει""" αλλά το πιο ωραίο είναι ότι ο κύριος αυτός ζει και ζορίζεται σήμερα. Στην Αμερική, οι συνταξιούχοι προγραμματισμές έχουν μεγάλη μεγάλη ζήτηση γιατί τους κάλεσαν οι εταιρείες για να αλλάξουν τον κώδικα των προγραμμάτων, συγνώμη για την παρένθεση που θα κάνω αλλά (θυμήθηκα και τους Ελληνες συνταξιούχουν που στοιβάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου για να τους αναγγείλει ο Πρωθυπουργός ότι θα πάρουν 126 δρχ αύξηση την ημέρα)... παναγία μου !!!
     Με σκοπό λοιπόν την οικονομία μνήμης στους υπολογιστές στο έτος δεν υπολογίζονταν  με τέσσερα ψηφία (1998) αλλά μόνο με τα δύο τελευταία ψηφία (98).
Ξέρετε γιατί; "ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ RAM ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ", τι να κάνουμε ήταν πανάκριβη κάποτε.
     Ετσι για το 1997 αντιστοιχούμε το 97, για το 1998 το 98, για το 1999 το 99, για το 2000 το 00, όμως στην μνήμη των υπολογιστών ο διψήφιος 00 αντιστοιχεί στο 1999! Δηλαδή θα γυρίσουν οι υπολογιστές έναν αιώνα πίσω στα προγράμματα που υπήρχαν πριν έναν αιώνα, όμως ...δεν υπήρχαν προγράμματα τότε! Και ενώ παρηγοριόμασταν  πως μόνο στους υπολογιστές θα συμβεί αυτό έρχεται ο καιρός και μας το διαψεύδει. Με τις μελέτες που έγιναν βρέθηκε πως πολλές ακόμα συσκευές θα πάψουν να μας υπηρετούν.
     Το φως θα γίνει σκοτάδι και το τηλέφωνο θα μείνει νεκρό. Το αυτοκίνητο θα αρνείται να πάρει εμπρός και χιλιάδες μικροσυσκευές του νοικοκυριού θα φαντάζουν με άχρηστα σκουπίδια πάνω στο πάγκο της κουζίνας.
   Ακόμα όμως και να λειτουργούν ορισμένα όπως το φως ή το τηλέφωνο τα μπερδέματα θα είναι σοβαρά. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς εύκολα με το παρακάτω παράδειγμα (διατυπώθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή).
     Αν λοιπόν κάποιος πάρει τηλέφωνο 5 λεπτά πριν την Πρωτοχρονιά του 2000, δηλαδή 12 παρά 5 και μιλήσει ως τις 12 και 1, στο λογαριασμό θα πληρώσει μονάδες σαν να μίλησε...έναν αιώνα και 5 λεπτά!
     Ακόμα και μεγάλους οργανισμούς όπως τράπεζες κ.τ.λ. θα πλήξει ο ιός. Επιπλέον και με τις αεροπορικές εταιρίες θα δημιουργηθούν προβλήματα, αφού ο Πύργος Ελέγχου Δε θα μπορεί να ελέγξει τίποτα!
     Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα για την ανθρωπότητα θα έρθει από τους πυρηνικούς πυραύλους στους οποίους από λάθος ίσως τους δοθεί εντολή πολέμου...και εκραγούν! Γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να τους αφαιρεθούν οι πυρηνικές κεφαλές γιατί ένα ρίσκο σαν κι αυτό δύσκολα το παίρνει κανείς. Το ερώτημα που τίθεται στο σημείο αυτό είναι θα προλάβουν οι άνθρωποι να αντιδράσουν και να επιλύσουν το πρόβλημα; Η μόνη ειλικρινή απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι «ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ». Για να υπάρχει όμως τουλάχιστον ο χρόνος να λυθεί θα έπρεπε να αρχίσουν οι προσπάθειες από τον πρώτο κιόλας τρίμηνο του 1998. Η Ελλάδα, δια στόματος Υπουργπύ Εσωτερικών, έχουμε ακούσει να λέει ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
     Τι θα γίνει άραγε, θα προλάβουμε; Ορισμένοι απαισιόδοξοι έχουν κιόλας αγοράσει αποθέματα ξηράς τροφής στα ντουλάπια τους και πλήθος από κεριά στα συρτάρια!
   Θα προλάβουμε άραγε; Θα υποδεχτούμε την πρώτη μέρα της νέας χιλιετηρίδας με την λαμπρότητα που της αρμόζει ή μήπως βυθισμένοι στο σκοτάδι και στον πανικό;
Θα δείξει...



Αρθρο 2: ΒΙΒΛΙΑ
Νάντια Ζγέρα
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών
ΒΙΒΛΙΟ "Εφαρμογές Πληροφορικής & Υπολογιστών"για τις Α', Β', Γ' Τάξεις του Ενιαίου Λυκείου

    Με υπερηφάνεια σας παρουσιάζω το νέο βιβλίο Πληροφορικής για το Ενιαίο Λύκειο γιατί στη Συγγραφική ομάδα ανήκει ο Καθηγητής μου κ. Γκιμπερίτης Βαγγέλης Πληροφορικός και δημιουργός του internet site του σχολείου μας.
Το βιβλίο περιλαμβάνει την ύλη του σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων που προέκυψαν απο τη νέα μεταρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας.
Διδάσκεται ήδη απο φέτος σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Τα θέματα που περιλαμβάνει είναι επιγραμματικά τα παρακάτω:
Επεξεργασία πληροφοριών, Υλικό, Λογισμικό, Δεδομένα, Επικοινωνίες, Σχεδίαση προγραμμάτων, Γλώσσα προγραμματισμού, Υπερμέσα, Πολυμέσα, Γραφικά, Ήχος, Internet, Εφαρμογές πληροφορικής, Αυτοματισμός γραφείου, Κοινωνικές επιπτώσεις, Επικοινωνία ανθρώπου μηχανής.
Στη στγγραφική ομάδα συμμετέχουν οι: Γιαλούρη Κων/νος, Γκιμπερίτης Ευάγγελος, Κόμης Βασίλειος, Σιδερίδης Αλέξανδρος, Σταθόπουλος Κων/νος.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και καλές κριτικές


Αρθρο 3: Σύντομη αναφορά στις πυραμίδες
Αντώνης Σταματιάδης
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

      Η Πυραμίδα είναι αρχιτεκτονική κατασκευή με μεγάλες διαστάσεις ήτανε συνήθως τάφος ισχυρών προσωπικοτήτων ή ως λατρευτικός χώρος.  Πυραμίδες υπάρχουν σε πολλά μέρη της γης όπως η νότια Αμερική και η Ασία, όμως γνωστότερες είναι αυτές της Αιγύπτου.
      Στην Αίγυπτο  οι Πυραμίδες που υπάρχουν άρχισαν φτιάχνονται γύρω στο 2650 π. Χ. Ως το 2600 π. Χ. οι Ευγενείς και οι βασιλιάδες είχαν απλοϊκούς τάφους.
     Η Πυραμίδα του Χέοπα αποτελεί το αποκορύφωμα της αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής αποτελείται από 2300000 ογκόλιθους με βάρος 2,5 έως και 15 τόνους και μπορεί να χωρέσει 3 εκκλησίες στο μέγεθος του Αγίου Παύλου της Ρώμης. Η πλευρά της Τετραγωνικής βάσης της είναι 230μ. και έχει ύψος 149,59μ. Η είσοδός της έχει ύψος 27,50μ. πάνω από το έδαφος.
      Οι Πυραμίδες είχανε πολλές στοές και μάλιστα  έκρυβαν παγίδες για να μην πάρουν οι ληστές τα πλούσια σκεύη που συνόδευαν τον νεκρό.



Αρθρο 4: Αναιμία
Ζωή Κοκκώνη
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών
     Οταν μετά απο λίγα χρόνια θα γίνω γιατρός θα σας τα εξηγήσω καλλύτερα!!!
     Η ελάττωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων προκαλεί αναιμία. Η χλομάδα των βλεννογόνων(γλώσσα, χείλη) είναι μία ένδειξη. Συνδυάζεται με μία κούραση ανάλογη με τον βαθμό της αναιμίας και με λαχάνιασμα σε κάθε σημαντική προσπάθεια.
     Υπάρχουν περιπτώσεις που η αναιμία αντιπροσωπεύει ολόκληρη την αρρώστια: αναιμία π.χ. που οφείλεται στη συνεχιζόμενη απώλεια αίματος, όπως οι τραυματίες πολέμου.
     Σ’ άλλες περιπτώσεις η αναιμία δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα: όπως π.χ. η αναιμία των μεγάλων ασθενειών του αίματος, όπου η ελάττωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να οφείλεται στη μεγάλη καταστροφή τους μέσα στο μυελό των οστών, η αναιμία των καρκινοπαθών ή των αρρώστων από ελονοσία, οι δευτεροπαθείς αναιμίες των μεγάλων πεπτικών συνδρομών ή των δηλητηριάσεων.
     Ο γιατρός θα βρει την πραγματική αιτία της αναιμία.
     Θεραπεία: Η θεραπεία είναι ανάλογη με την αιτία που προκάλεσε την αναιμία. Η θεραπευτική της αναιμίας χρησιμοποιεί: εκχυλίσματα συκωτιού ή γαστρικού βλεννογόνου, τις μικρές μεταγγίσεις αίματος, το σίδηρο, τις βιταμίνες και κυρίως τη βιταμίνη Β12. Η τροφή πλούσια σε χόρτα, φρούτα, κρέας (συκώτι μοσχαριού).


Αρθρο 5: Χρήση μαζούτ υπεύθυνη της ρύπανσης
Αλέξανδρος Μικρούλης
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

       Από μετρήσεις που έγιναν το 1996 και το 1997, προκύπτει ότι σημειώνονται σημαντικές υπερβάσεις στο διοξείδιο του θείου, το οποίο προέρχεται από την καύση μαζούτ. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φαίνεται πως αδιαφορούν, καθώς οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, τόσο στα καύσιμα όσο και στη συντήρηση των καυστήρων.
Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το Εργαστήριο Ηπιων Μορφών Ενέργειας στο 22% των κτισμάτων γίνεται χρήση μαζούτ σε τέτοιο βαθμό, που ξεπερνά το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης Πετρελαίου.
       Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα χρήσης μαζούτ είναι έντονο, καθώς επιβαρύ-νει σοβαρά την ατμόσφαιρα, τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης. Στις περισσότερες οικοδομές εντοπίστηκαν προβληματικά λεβητοστάσια χαμηλού βαθμού απόδοσης, τα οποία εκπέμπουν ρύπους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 70% των κτιρίων της αστικής περιοχής κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 και διαθέτουν παλαιούς καυστήρες και λέβητες.
     Ο πρόεδρος του Σωματίου Καυσίμων Βορείου Ελλάδος, που γνωρίζει το πρόβλημα σημειώνει ότι η χρήση μαζούτ, το οποίο προτιμάται για οικονομικούς λόγους, δημιουργεί πρόβλημα ρύπανσης. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που χρησιμοποιούν παράνομα μαζούτ, ενώ στη διεύθυνση της Πολεοδομίας δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Δυστυχώς, το πρόβλημα επιδεινώνεται και εξαιτίας της κακής χρήσης των λεβήτων που δεν συντηρούνται.
        Το αποτελέσματα αυτά κρίθηκαν σημαντικά για την εκτίμηση της κατάστασης, ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχουν γίνει αρκετά βήματα για τη βελτίωσή της.



Αρθρο 6: Σύντομο ιστορικό του Ελληνικού αλφάβητου
Μέλκου Κωνσταντίνα
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Το ελληνικό αλφάβητο προήλθε από την εξέλιξη και τη βελτίωση των διάφορων πρωτοελληνικών συστημάτων γραφής.
Σύμφωνα με την άποψη των ιστορικών, των αρχαιολόγων και των γλωσσολόγων.
     Οι αρχαίοι Ελληνες με την επικοινωνία που είχαν με τους Φοίνικες, βρήκαν το αλφάβητο εκείνων πιο απλό από τα δικά τους και γι’αυτό το πήραν και το προσάρμοσαν στις δικές τους γλωσσικές ανάγκες, συμπληρώνοντάς το και τελειοποιώντας το με το καιρό.
      Το σημερινό ελληνικό αλφάβητο. Το σημερινό μας ελληνικό αλφάβητο έχει την αρχή του στο ιωνικό.
     Η καθιέρωση του στην Αθήνα έγινε το 403 π. Χ. και γύρω στο 350  η χρήση του έχει ήδη γενικευτεί σ’όλους τους ελληνικούς χώρους.
     Από το 146 π. Χ. και ύστερα επικράτησε το ιωνικό αλφάβητο το οποίο απλώθηκε σ’ όλο το ν ελληνικό κόσμο, αλλά και σε πολλές ρωμαϊκές περιοχές.
      Από το 150 π.Χ. παρουσιάζει καινούργιες καινούργιες εξελίξεις, συντομογραφίες ή βελτιώσεις και αρχίζει πια να γενικεύεται η χρήση της μι-κρογράμματης γραφής.
     Από το 16 αιώνα μ.Χ. και πέρα με τη εφεύρεση της τυπογραφίας οριστικοποιείται ο τύπος, της μικρογράμματης γραφής με ελαφρές μορφολογικές διαφορές στα τυπογραφικά στοιχεία.
     Η τελική του μορφή είναι η σημερινή με 24 γράμματα.



Αρθρο 7:  Ιιστορικό του Ελληνικής γλώσσας
Δέσποινα Παπαδοπούλου
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Ελληνική γλώσσα  είναι μια από τις γλώσσες της λεγόμενης ινδοευρωπαϊκής ομογλωσσίας  και δεν αποτελεί μέρος καμιάς από τις υποομάδες στις οποίες υποδιαιρείται .
Με τον όρο Ελληνική γλώσσα εννοούμε την γλώσσα που μιλούσαν και μιλούν εδώ και 3500 χρόνια όσοι ανήκουν στο ελληνικό έθνος το οποίο κατέχει με μικρές ή μεγάλες χρονικά εδαφικές αυξομειώσεις το άκρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα γύρω του νησιά καθώς και το δυτικό τμήμα της Μ.Ασίας.
     Ελληνόφωνες γλωσσικές νησίδες υπάρχουν ακόμα σήμερα στο νότιο άκρο της Απουλίας  και της Καλαβρίας και στο χωριό Καρχκέτε της Κορσική.
     Η Ελληνική γλώσσα γνώρισε την μεγαλύτερη διάδοσή στα χρόνια των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου ,και αποτελούσε διεθνή, όπως θα λέγαμε σήμερα, γλώσσα πολιτισμού και παιδείας την ίδια αυτή εποχή καθώς και μετέπειτα ,στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .
     Τα πιο γνωστά κείμενα σε Ελληνική γλώσσα είναι οι πινακίδες της Γραμμικής γραφής Β που γράφτηκαν το 1500 π.Χ.
     Η Ελληνική γλώσσα ακολουθώντας τις ιστορικές τύχες του λαού ,δέχτηκε πολλά ξένα στοιχεία κυρίως λεξιλογικά .
     Η Ελληνική γραπτή γλώσσα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο τον ακτιβισμό δηλαδή την μίμηση της γλώσσας των πεζογράφων της κλασικής περιόδου που άρχισε από τα αλεξανδρινά χρόνια και διαιωνίζεται ως σήμερα  με τη μορφή της καθαρεύουσας νεοελληνικής γραπτής γλώσσας.-


Αρθρο 8: Ο ατσαλένιος αετός F16
Ζαφειράκης Κώστας
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

Ο καλύτερος μονομάχος της ΠΑ θεωρείται το F16
     Ο καλύτερος μονομάχος θεωρείται το επαναστατικό μαχητικό αερο-σκάφος  4ης γενιάς που δεν είναι άλλο από το F16.
Ο όρος ‘μαχητικό αεροσκάφος’ είναι σχεδόν ανώνυμο με τον εναέριο μονομάχο, που έχει την που έχει τη μετατροπή του αντιπάλου σε δεκάδες μι-σοκαμένα κομμάτια στο πεδίο της μάχης.
     Ο τελικός σκοπός καθενός πιλότου είναι η κατάρριψη του αντιπάλου επιβάλει στα μαχητικά η οποία βέβαια θα επιτευχθεί με τη σωστή χρήση των όπλων.
     Η αύξηση λοιπών των πιθανοτήτων κατάρριψης του αντιπάλου επιβάλει στα μαχητικά να έχουν τη δυνατότητα προσέγγισης τις περιμέτρους επι-τυχούς βολής των όπλων τους μέσο της υπεροχής τους στην εκτέλεση.
     Τα πολεμικά αεροσκάφη χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: επιθετικά, μαχητικά, βομβαρδιστικά, αναγνωριστικά, μεταφορικά και εκπαιδευτικά.
     Το F16 ανήκει στην κατηγορία των μαχητικών αεροσκαφών που χαρα-κτηρίζονται από τη γρηγοράδα τη ευελιξία και τα υπερσύγχρονα βαρύ εξοπλισμό τους με αντιαεροπορικούς πυραύλους αέρος- αέρος. Σκοπός τους είναι ο έλεγχος των εναέριων χώρων και η εξολόθρευση οποιουδήποτε στόχου του τομέα τους.
     Το F16 έχει τη δυνατότητα να χωράει έναν πιλότο. Η ταχύτητά του ξε-περνά τα 2.000 χμ. ανά ώρα. Ο εξοπλισμός του «εναέριου μονομάχου» αποτε-λείται από ένα υπερσύγχρονο πολυβόλο και από 6.897 τόνους βόμβες ΑΕΡΟΣ - ΑΕΡΟΣ.


Αρθρο 9: Γήπεδο με ρόδες
Απόστολος Γρηγοράκης
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Οταν η ομάδα RUGBY NEW YORK METS εγκαινιάσει το καινούριο γήπεδό της το 2002 σίγουρα θα μπει στο μάτι της αντιπάλου της NEW YORK YANKEES.
Πράγματι το νέο στάδιο των NEW YORK METS θα διαθέτει επαναστατικό γκαζόν που θα αποσύρεται όταν η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη. Η οροφή του κτιρίου θα μαζεύεται μετατρέποντας το στάδιο από κλειστό σε ανοικτό. Οταν λοιπόν το σταδιο θα φιλοξενεί συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις, το γκαζόν του γηπέδου θα κυλάει έξω από και θα βρίσκει προσωρινό καταφύγιο σε τμήμα του πάρκινγκ των εγκαταστάσεων. Η όλη διαδικασία απόσυρσης του γκαζόν δεν θα διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά της ώρας.
     Το όλο σύστημα του γκαζόν θα μοιάζει με γιγάντιο <<τασάκι>> βάθους 40 εκατοστών περίπου που θα υποστηρίζεται από ατσάλινη υπερδομή ύψους 2 μέτρων. Στη βάση της υπερδομής θα υπάρχουν ρόδες πάνω στις οποίες θα κυλά το γήπεδο κατά την έξοδό του από τον χώρο του σταδίου. Από κάτω θα υπάρχει το τσιμεντένιο δάπεδο το οποίο θα παραμένει προς χρήση όταν το γήπεδο μεταβάλλεται σε θέατρο. Το νέο στάδιο θα έχει χωρητικότητα 45000 ατόμων όταν λειτουργεί ως γήπεδο με το γκαζόν και 65000 όταν αξιοποιείται το τσιμεντένιο του δάπεδο.


ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΡΟΜΠΟΤ
     Πως θα σας φαινόταν ένας οικιακός τετράποδος σύντροφος με μεταλλικό σκελετό; Μπορεί να μην είναι σε θέση να γλείψει το χέρι σας, αλλά το κατοικίδιο ρομπότ που παρασκεύασαν οι ερευνητές της Ιαπωνικής εταιρείας Sony υπακούει σε ένα νεύμα σας προκειμένου να περπατήσει, να σταθεί, να καθήσει ή να ξαπλώσει και βρίσκει επιπλέον τρόπους να εκδηλώσει την προσωπικότητά του.
     Το κατοικίδιο ρομπότ έχει μεγεθος γάτας και είναι εξοπλισμένο με κεντρικό επεξεργαστή 64 bits. Διαθέτει επίσης ευέλικτη εσωτερική αρχιτεκτονική που σας επιτρέπει να αντικαταστήσετε τα πόδια του με ρόδες.
     Μελλοντικές εκδοχές του ρομπότ θα διαθέτουν πιθανότατα και σύστημα αναγνώρισης φωνής που θα το φέρουν πιο κοντά στο κατοικίδιο που μιμείται. Η εταιρία υπολογίζει ότι γύρω στο 2000 θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ρίξει στο εμπόριο το νέο προϊόν της.



Αρθρο 10: Μάθημα: - Τα πουλιά
Αναστασία Καλλινικίδου
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Τα πουλιά εμφανίστηκαν στη Γη κατά την ανώτερη ιουράσιο περίοδο, όπως μαρτυρούν διάφορα απολιθώματά τους που βρέθηκαν στη Γερμανία. Τα μορφολογικά γνωρίσματα των πρώτων πουλιών έμοιαζαν πολύ με των ερπετών, από τα οποία θεωρούνται πως προέρχονται φυλογενετικά. Το γένος αρχαιοπτέρυξ, που βρέθηκε απολιθωμένο μέσα στο λιθογραφικό σχιστόλιθο του Σαλιχόφεν, χαρακτηρίζεται από ράμφος με δόντια, ελεύθερα δάχτυλα στα μπροστινά άκρα, μακριά ουρά με σπονδύλους, ύπαρξη φτερώματος κ.ά. Ωστόσο, τα σημερινά χαρακτηριστικά των πουλιών διαμορφώθηκαν κατά την κρητιδική περίοδο και η δημιουργία και η εξέλιξη πολυπληθών ειδών έγινε κατά την τριτογενή περίοδο.
Τα πουλιά αποτελούν μια μεγάλη και ποικιλόμορφη ομάδα του ζωικού βασιλείου, που περιλαμβάνει στους κόλπους της δέκα χιλιάδες περίπου είδη. Επειδή έχουν την ικανότητα να πετούν, είναι διαδεδομένα σ’ όλες τις περιοχές της Γης, ακόμα και στις πολικές. Ωστόσο, οι πιο πολυάριθμες πληθυσμοί σε άτομα συναντούνται σε υγρές και θερμές περιοχές.
     Τα κυριότερα  μορφολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά των πουλιών είναι τα εξής: Ολόκληρο το σώμα τους, εκτός από το ράμφος και τα πόδια τους, καλύπτεται από φτερά, που εμποδίζουν την μείωση της θερμοκρασίας του και συμπληρώνουν τον πτητικό μηχανισμό. Τα φτερά αποτελούν κεράτινες αποφύσεις του δέρματος και το χρώμα τους διαφέρει από είδος σε είδος, φύλο, ηλικία και εποχή του χρόνου. Το δέρμα τους δεν έχει ιδρωτοποιούς αδένες και είναι πολύ λεπτό. Παρόλη τη μεγάλη ποικιλία που παρατηρείτε στο μέγεθος του σώματός τους από είδος σε είδος, όλα τα πουλιά έχουν ατρακτοειδές σχήμα. Τέλος, η θερμοκρασία του σώματός τους κυμαίνεται από 40 έως 43 βαθμούς C.
Ο σκελετός των πουλιών είναι λεπτός, οστεοποιημένος και στο σύνολό του μοιάζει με το σκελετό των θηλαστικών. Αποτελείτε από κοίλα οστά, που συνδέονται με θύλακες αέρα του αναπνευστικού συστήματος, ιδιόμορφη κατασκευή που διευκολύνει πολύ το πέταγμα. Το κρανίο αρθρώνεται με την σπονδυλική στήλη με ένα μόνο κόνδυλο, πράγμα που επιτρέπει στο κεφάλι να γυρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι πλευρές συνδέονται μεταξύ τους με αγκιστροειδείς αποφύσεις και στην ωμική ζώνη οι δύο κλείδες είναι ενωμένες και σχηματίζουν ένα κόκαλο με σχήμα ‘Υ’. Τα οστά του θώρακα, εκτός από το ότι προστατεύουν τα εσωτερικά όργανα, αποτελούν το υπόβαθρο του πτητικού μηχανισμού. Η ζώνη του πυέλου αποτελείτε από δύο συμμετρικά οστά, καθένα από τα οποία αποτελείται από το λαγονιαίο, το ισχιακό και το ηβικό οστό, που είναι στη θωρακική και οσφυϊκή χώρα, ενώ στην αυχενική χώρα συνδέονται σφιχτά μεταξύ τους. Ο αριθμός των σπονδύλων κυμαίνεται από 39 (στρουθιόμορφα) μέχρι και 63 (κύκνοι). Στα κάτω άκρα, η κάτω σειρά των ταρσικών οστών συνδέεται με το μετακαρπικό σχηματίζοντας το ταρσομετάρσιο και η πάνω σειρά των ταρσικών οστών συνδέεται με την κνήμη σχηματίζοντας το κνημοτάρσιο. Τα δάχτυλα των ποδιών είναι συνήθως τέσσερα και εκτός από το πρώτο(εσωτερικό) που αποτελείται από δύο φάλαγγες, τα υπόλοιπα αποτελούνται από τρεις φάλαγγες.
      Το αναπνευστικό σύστημα των πουλιών αποτελείται από τη ρινική κοιλότητα, τη στοματική κοιλότητα, το φάρυγγα, τη γλωττίδα, το λάρυγγα, την τραχεία, του βρόγχους, τα βρογχίλια και τους αεροφόρους σάκους. Κατά την εισπνοή ο αέρας εισέρχεται όχι μόνο στους πνεύμονες, ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα, ακόμη και μέσα στα οστά. Η λειτουργική σημασία των αεροφόρων σάκων συνίσταται στη αύξηση του όγκου και κατά συνέπεια στην ελάττωση του ειδικού βάρους του σώματος και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σταθερής. Επίσης, κατά την διάρκεια της πτήσης ο αέρας των αεροφόρων σάκων χρησιμοποιείται για την αναπνοή και εξοικονομείται έτσι μυϊκή ενέργεια. Στη βάση της τραχείας βρίσκεται το φωνητικό όργανο πουλιών που ονομάζεται σύριγγα.
      Το κυκλοφοριακό σύστημα είναι πλήρες, όπως και στα θηλαστικά, και αποτελείται από μια καρδιά με τέσσερις θαλάμους, καλά διαχωρισμένους μεταξύ τους. Το αίμα κυκλοφορεί μέσα σε αρτηρίες και φλέβες, όπως  τα θηλαστικά, με τη διαφορά ότι η καρδιακοί παλμοί των πουλιών είναι συχνότεροι και η αρτηριακή πίεση υψηλότερη.
      Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει δύο νεφρούς, που αποτελούνται από τρεις λοβούς ο καθένας, οι απεκκρίσεις των οποίων καταλήγουν στην αμάρα περνώντας μέσα από δύο ουρητήρες.
 Τα πουλιά γεννούν αυγά, που το χρώμα, το μέγεθος και ο αριθμός τους χαρακτηρίζουν κάθε είδος και διαφέρει πολύ από είδος σε είδος. Πολλά αρσενικά μοιάζουν πολύ με τα θηλυκά, όμως συχνά παρατηρείται και αξιόλογος γενετήσιος διμορφισμός, που μπορεί να είναι μόνιμος η να διαρκεί μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Επίσης, ο γενετήσιος διμορφισμός είναι δυνατό να είναι μόνιμος και να γίνεται πιο έντονος κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Συνήθως, τα αρσενικά άτομα είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά και κατά τη περίοδο της αναπαραγωγής τα χρώματα του φτερώματός τους γίνονται πιο έντονα και βγάζουν διάφορους ήχους και μελωδικό κελάηδημα, για να προσελκύσουν τα θηλυκά.
Τα πουλιά κατασκευάζουν τη φωλιά τους στα κλαδιά δέντρων, θάμνων η μέσα σε κρύπτες απρόσιτων βράχων και σε κορυφές. Ζουν κατά σμήνη η μοναχικά και την εποχή του ζευγαρώματος εμφανίζουν αναπτυγμένα νυμφικά ήθη, όπως είναι η οικογενειακή συμβίωση, η μονογαμία, η ερωτική αφοσίωση, η ανατροφή των νεοσσών κ.α. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πολυγαμικά είδη, στα οποία οι φροντίδες των γονέων είναι περιορισμένες στη μητέρα, ενώ τα αρσενικά δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την κατασκευή της φωλιάς και τη διατροφή των μικρών.
      Τα πουλιά τρέφονται με φυτικές ουσίες όλων των ειδών (σπόρους, καρπούς, νεαρούς ,νεαρούς βλαστούς) καθώς επίσης και με διάφορα είδη ζώων, όπως έντομα, σκουλήκια, μαλάκια, ερπετά αμφίβια ψάρια και μικρά θηλαστικά. Μερικά τρέφονται και με πτώματα.
      Σπάνια ζουν στον ίδιο τόπο όλο το χρόνο. Συχνά κάνουν μεγάλα ταξίδια. Τα είδη εκείνα που ζουν μόνιμα σε μια ορισμένη μικρή γεωγραφική περιοχή ονομάζονται ενδημικά, ενώ εκείνα  που  μετακινούνται  από τις ψυχρότερες προς τις θερμότερες περιοχές αποδημητικά (μεταναστευτικά). Κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων τα π. ακολουθούν  πάντοτε μία ορισμένη διαδρομή.
     Εκτός, από μερικές εξαιρέσεις, τα  πουλιά είναι γενικά ωφέλιμα για τον άνθρωπο. Τα αβγά και το κρέας τους χρησιμοποιούνται ως είδη διατροφής και τα φτερά ορισμένων ειδών για καλλωπισμό. Επίσης πολλά είδη είναι χρήσιμα για τη γεωργία και τη δημόσια υγεία, γιατί εξολοθρεύουν πολλά επιβλαβή ζώα, κυρίως έντομα.
     Τα πουλιά υποδιαιρούνται σε δυο υποκλάσεις, στους αρχαιόρνιθες και τους νεόρνιθες. Στους αρχαιόρνιθες υπάγονται όλα τα απολιθωμένα πουλιά των ιουρασικών στρωμάτων της Γερμανίας.
     Στους νεόρνιθες υπάγονται όλα τα π. που οι φτερούγες τους αποτελούνται από τρία δάχτυλα τροποποιημένα σε μεγάλο βαθμό και συγχωνευμένα σε ορισμένα τμήματα. Ο αριθμός των ουραίων σπονδύλων των νεόρνιθων είναι μειωμένος και το  στήθος είναι επίπεδο ή διαθέτει τρόπιδα. Οι νεόρνιθες είναι γνωστοί από το κρητιδικό. Υποδιαιρούνται στις υπερτάξεις των οδοντόγναθων, των παλαιόγναθων και των  νεόγναθων. Η πιο πολυπληθής   υπερτάξη είναι των νεόγναθων, που περιλαμβάνει εικοσιδύο τάξεις, στις οποίες υπάγονται τα περισσότερα σημερινά είδη.



Αρθρο 11: Το νερό κινδυνεύει
Χαρούλα Στοίλα
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

       Μέσα σε 50 χρόνια, ολόκληρη η γη θα χάσει το πόσιμο νερό της. Αυτό συζητήθηκε στην πρώτη παγκόσμια συνάντηση (Forum) με θέμα το νερό, στο Μαρακές ( στο Μαρόκο ).
Ενας κόσμος χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς γλυκό νερό, θα γίνει μια πραγματική έρημος. Τα ζώα, τα φυτά, τα δέντρα, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη το γλυκό νερό για να ζήσουν. Λοιπόν, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη παγκόσμια συνάντηση το γλυκό νερό τείνει να εξαφανιστεί. Στον πλανήτη μας υπάρχει όλο και λιγότερο. Σήμερα, στους έξι κατοίκους ο ένας δεν έχει πόσιμο νερό. Οι χώρες, οι οποίες το στερούνται περισσότερο, είναι οι ζεστές χώρες κυρίως στην Αφρική. Μέσα σε πενήντα χρόνια όλη η γη θα έχει έλλειψη γλυκού και πόσιμου νερού αν δεν φροντίσουμε για την εξασφάλισή του.

Μολυσμένο νερό
Ο μεγάλος εχθρός του γλυκού νερού, είναι ο άνθρωπος. Συχνά, είναι αυτός που το μο-λύνει. Ρίχνει οτιδήποτε μέσα στα νερά των ποταμών, των λιμνών: τα φυτοφάρμακα, τα χημικά προϊόντα των εργοστάσιων κτλ. Ανεπτυγμένες ή μη χώρες του κόσμου ότι αυτό το νερό είναι σπάνιο. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα της μόλυνσης από τα γεωρ-γικά λιπάσματα εκεί ακριβώς πρέπει να αρχίσουμε πραγματικά να φοβόμαστε. Συχνά οι υπόγειες πηγές δέχονται αυτά τα λιπάσματα, μολύνονται και αυτές. Τέλος ο καθένας μας σπαταλά νερό. Αφήνοντας πχ. το νερό να τρέχει όταν πλένουμε τα δόντια μας. Γεμίζοντας ένα ποτήρι νερό θα μπορούσαμε ξοδεύοντας λιγότερο νερό να κάνουμε την ίδια εργασία.

Νερό υπό προστασία
       Οι μετέχοντες στο Συνέδριο συζήτησαν για όλους αυτούς τους κινδύνους και τα μέσα που μπορούμε να οργανωθούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε το νερό.
Πρέπει να δημιουργήσουμε μία χάρτα (κείμενο) με κανόνες όπου όλες οι χώρες και όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να υπακούν για να σώσουμε το πόσιμο νερό. Για να επιτύχουμε την προστασία του νερού και να εξαλείψουμε τη μόλυνσή του πρέπει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα.
       Αλλά τώρα, εάν προσπαθήσουμε να μολύνουμε λιγότερο και να ξοδεύουμε λιγότερο νερό θα φτάσουμε στο σημείο να το σώσουμε; Κυρίως όταν το 2000 θα είμαστε 6 δις κά-τοικοι στον πλανήτη και 10 δις το 2050 !!

      Οι αριθμοί του νερού.
       Στη γη περίπου υπάρχει 1,34δις m3 νερό. Από αυτό το 97% είναι αλμυρό. Μένει 40εκ. km3 γλυκό και πόσιμο νερό. Οι περιοχές που έχουν το περισσότερο γλυκό νερό είναι οι περιοχές των πόλων (βόρειος και νότιος ). 10 χώρες έχουν 60% του γλυκού νερού όλου του κόσμου. Αλλά είναι συχνά αυτές οι ίδιες χώρες που το μολύνουν ή το ξοδεύουν. Οι πιο θερμές χώρες όπως οι χώρες της Αφρικής, μερικές χώρες της Νότιας Ασίας και η Αυστραλία έχουν το λιγότερο γλυκό νερό. Γι` αυτούς, η έλλειψη νερού είναι ήδη ένα πρό-βλημα.
        Το 73% του γλυκού νερού του πλανήτη χρησιμοποιείται για άρδευση, το 20% χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και μόνο το 7% είναι για τους κατοίκους ( για να το πίνουμε, να πλενόμαστε κτλ ).



Αρθρο 12: Καταστροφή του Οζοντος
Ελένη Πορτοκαλίδου
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές συζητήσεις από επιστήμονες σε συσκέψεις  και συνεδριάσεις καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το φαινόμενο της καταστροφής του όζοντος της ατμόσφαιρας, Φαινόμενο πολύ σοβαρό, αρκεί να πούμε ότι πρόσφατα (1989) στο Λονδίνο έγιναν συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ελήφθησαν αποφάσεις που δείχνουν τη σοβαρότητα και ανησυχία των κυβερνήσεων για το μέλλον του πλανήτη μας.
Το όζον είναι αέριο με έντονη μυρωδιά και αποτελεί την αλλοεροπική μορφή, του οξυγόνου με τρία άτομα στο μόριό του. Βρίσκεται στην ατμόσφαιρα και καλύπτει τη Γη σαν προστατευτικός μανδύας σε ύψος 2035χλμ.
     Ο ρόλος του όζοντος είναι τεράστιος αφού προστατεύει εκατομμύρια χρόνια τώρα τη ζωή πάνω στη γη απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Οι ακτίνες αυτές αν φτάσουν στη γη προκαλούν καρκίνο του δέρματος στον άνθρωπο, γενετικές μεταλλαγές σε όλα τα ζώα, μείωση της ανάπτυξης των φυτών, καταστροφή του πλαγκτού, διατάραξη της τροφικής αλυσίδας κ.α.
     Με λίγα λόγια είναι καταστρεπτική η επίδραση των ακτινών στα  έμβια όντα. Αυτή τη καταστροφή εμποδίζει το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται γύρω από τη γη. Η μεγαλύτερη μείωση του στρώματος του όζοντος παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια πάνω από την Ανταρκτική και ονομάσθηκε <<η τρύπα του όζοντος>>. Το πρόβλημα αυτό είναι σήμερα η μεγαλύτερη οικολογική απειλή για τον πλανήτη μας.


Αρθρο 13: Συζήτηση απο... υψηλού
Γιώργος Τύμτσιος
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών
Προσγείωση ιπτάμενου δίσκου και επαφή με τον οδηγό
     Ηταν Τετάρτη 12 η ώρα τα μεσάνυχτα. Μόλις ξάπλωσα, έκλεισα το φως, μα το δωμάτιο φωτίζονταν από ένα μπλε διαπεραστικό φως.
     Ξύπνησα τον αδερφό μου, αλλά εκείνος με αγνόησε επειδή το μόνο που μπορούσε να δει ήταν η μύτη του, άρα μόνο εγώ μπορούσα να δω αυτή την λάμψη.
     Πήρα την απόφαση να κοιτάξω από το παράθυρο, ξαφνικά, η λάμψη εξασθένησε και μετά από εκει δεν ξεχώριζα μαύρο από άσπρο.
     Κάτι με τύλιξε γύρω από το λαιμό μου ξαφνικά και με έσερνε για αρκετή ώρα ώσπου τελικά κατάλαβα πως κάτι έτρεχε με ιλιγγιώδει ταχύτητα και προσπαθούσε να πιαστεί από κάτι και αυτό το κάτι ήμουν εγώ.
     Σηκώθηκα και είδα ποιος με χρησιμοποίησε για μπάρα προστασίας. Ηταν ένα κοχύλι λίγο… μεγαλύτερο από τα άλλα, όσο το σπίτι μου. Βρήκα μια πόρτα, μόνο πόρτα δεν ήταν. Μπήκα μέσα και αντίκρυσα μια αίθουσα κυκλική που είχε κάτι εξογκόματα στην κάτω μεριά.
Ψυθίρισα, <τι είναι αυτό>; Μια τσιβδή φωνή απάντησε, <τακθί είναι δεν το βλέπειθ γκαβόθ είθαι>, τα εξογκόματα άρχισαν να μεγαλώνουν ώσπου ένα εξόγκομα χτύπησε στην πάνω μεριά της αίθουσας και τότε ακούστηκε <αθ το καλό πάλι θκοτώθηκα>, εκείνο το εξόγκομα ήταν ο εξωγήινος.
     Τον ρώτησα τι γυρεύει εδώ και μου είπε <αντί να θτρίπθο δεκθιά έπριπθα αριθτερά>. Είδα κάτι άλλα ζωάκια, μετά τον ρώτησα τι είναι αυτά και μου είπε <Η πελατεία μου δεν θου είπα πωθ αυτό είναι τακθί> Τότε εγώ του είπα πως έπρεπε να φύγω γιατί αύριο είχα σχολείο. Τότε μου είπε <γειάθου και πέρνα καμιά φορά από μάθ>, τότε του είπα <εντάκθει>, τι στο καλό το κόλλησα και γω.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας