ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ & ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ
Σ΄αυτή τη στήλη φιλοξενούμε άρθρα απο οποιοδήποτε σχολείο.

Αυτό το μήνα φιλοξενούμε 1 άρθρο απο το Γυμνάσιο Πλατανιά της Κρήτης


Αρθρο 1: Τοπικά Σερραϊκά νέα
Φωτεινή Μπάλα
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών



Δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.
     Κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών τη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.
     Το Συμβούλιο αυτό θα είναι 25μελές και θα αποτελείται από εκπροσώπους που θα ορίσουν σ' αυτή τη φάση τα 15μελή συμβούλια των Λυκείων & Γυμνασίων της πόλης και των σπουδαστικών σχολών (ΤΕΙ και ΤΕΦΑΑ).
     Στο μέλλον θα προταθεί οι δημοτικοί σύμβουλοι του συμβουλίου νέων να εκλέγονται απευθείας από τους μαθητές και τους σπουδαστές.
     Ο θεσμός θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και θα ενεργοποιηθεί από την 1η Μαρτίου. Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία στους νέους ν' ασχοληθούν με τα κοινά.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοτικό Συμβούλιο Νέων θα χρηματοδοτείται από Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ξεκινά τη δράση του έχοντας ήδη εξασφαλίσει από το δήμο πέντε εκατομμύρια δραχμές.

67.732 αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους του Ν. ΣΕΡΡΩΝ.
     Περίπου 67.732 αυτοκίνητα παντός τύπου κυκλοφορούν στους δρόμους του Νομού, ενώ ο αριθμός αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων που ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 500 κάθε χρόνο.
     Να σημειώσουμε ότι ολόκληρος ο Ν. ΣΕΡΡΩΝ καλύπτεται μόνο από 7 ασθενοφόρα, ενώ υπάρχει πληθώρα ταξί στην πόλη όσο και στην περιφέρεια. Ικανοποιητικός είναι ο αριθμός των υπεραστικών και αστικών λεωφορείων.

Δυο Ευρωβουλευτές θα είναι εισηγητές σε ημερίδα στις Σέρρες.
     Ημερίδα με την συμμετοχή δυο Ευρωβουλευτών για θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στην αίθουσα συνδιαλέξεων της Δ.Ε.Π.Κ.Α. Οι Ευρωβουλευτές που  συμμετείχαν είναι ο Παρασκευάς Αυγερινός και η Αικατερίνη Δασκαλάκη. Τα θέματα που  αναπτύχθηκαν είναι:

" Ευρώ. Ενα νόμισμα για την Ευρώπη.
Η διερεύνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου και η πρακτική του."


Αρθρο 2 Λαϊλιάς Σερρών
Βικτωρία Παπαναγιώτου
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Ενα αφιέρωμα στον τόπο αναψυχής και χιονοδρομικό κέντρο των Σερρών
      Το βουνό του Λαϊλιά, ανήκει στο ορεινό συγκρότημα της Βροντούς, το  οποίο ορθώνεται στα βόρια του νομού Σερρών.  Στο δάσος που απλόνεται σε έκταση 33.000 στρεμμάτων, κυριαρχεί πυκνή βλάστηση οξιάς και δασικής πεύκης.  Είναι ένα ορεινό σύμπλεγμα με ψηλότερη κορυφή τον "Αλί-Μπαμπά"
 με υψόμετρο 1848 μέτρων.  Η περιοχή έχει αξιοποιηθεί από τον Ε.Ο.Σ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) Σερρών με την ανέγερση δύο κτιρίων  (καταφύγιο-chalet) καθώς επίσης και με την διάνοιξη τριών χιονοδρομικών  πιστών (μια καταβάσεων-δύο δρόμων αντοχής)εκ τον οποίων οι δύο διεθνών
 προδιαγραφών.
Ο Λαϊλιας αποτελεί έναν μοναδικό επίγειο παράδεισο για τους Σερραίους-και όχι μόνο-που απέχει από την πόλη μόλις 25Km. Είναι  Συνδεδεμένος με πάμπολλες παραδόσεις, ιστορίες, θρύλους, όπως αυτός της Κατίγκας Φερώνυμο του βράχου που βρίσκεται στην Βορειοδυτική πλευρά του  βουνού. Ο βράχος αυτός είναι στο χείλος μίας βαθιάς χαράδρας απ'όπου η θέα πραγματικά προκαλεί δέος, και ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών  εστιάζει το ενδιαφέρον του εκεί. Ακόμα, τα μοναδικά στο είδος τους
 λουκούμια, οι περίφημοι<<ακανέδες>> είναι άρρηκτά δεμένοι με το βουνό
 του ΛΑΪΛΙΑ.
     Οι μπέηδες και οι πασάδες  είχαν σε ξεχωριστή προτίμηση αυτό το βουνό, το οποίο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτελούσε  ένα θεσπέσιο θέρετρο. Ετσι δεν είναι τυχαία η ονομασία <<Γαϊλιάς>>,  η οποία τούρκικη σημαίνει τόπος ξεφαντώματος, γλεντιού, και με το πέρασμα
 των χρόνων υπέστη παραφθορά και κατέληξε να είναι <<Λαϊλιάς>>. Η τοποθεσία,  είναι ιδανική για περιπάτους αλλά και για αθλητισμό ιδιαίτερα κατά την χειμερινή σαιζόν (σκι, snowboard). Επίσης, από την περιοχή αυτή διέρχονται από Βουλγαρία ένα περιηγητικό διεθνές μονοπάτι Ε4/Ε6 και συνεχίζουν
 προς την Ανατολική Ελλάδα.
Σήμερα στην βόρεια πλευρά του βουνού και σε υψόμετρο1600m, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά το οποίο αποτελεί προϊόν μεγάλων προσπαθειών και σκληρής δουλείας που άρχισαν από το έτος 1973 όταν ο Ε.Ο.Σ.Σερρών  πήρε την έγκριση από το υπουργείο Γεωργίας για την διάνοιξη χιονοδρομικής  πίστας.
     Την ίδια χρονιά το Δασαρχείο Σερρών επιμελήθηκε την κοπή των δέντρων  και των καθαρισμό, και οι εργασίες τελείωσαν το 1975 με την δημιουργία  μιας πίστας  μήκους 980(περίπου)m πλάτους 60mκαι κλίση διαφοράς42%.
     Αργότερα , (1977) πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση συρόμενου χιονοδρομικού αναβατήρα 850m με δυναμικότητα μεταφοράς 750 ατόμων την ώρα.
     Πρόσφατα , (1996)έγινε μια επέκταση του αναβατήρα αυτού κατά 200m, ο οποίος φτάνει σχεδόν την κορυφή του βουνού.
Επίσης, λειτουργεί ένας τρίτος μικρός αναβατήρας για τους αρχάριους. Στο τέρμα της πίστας, γίνονται ενοικιάσεις χιονοδρομικού υλικού καθώς επίσης, λειτουργούν και ιδιωτικές Σχολές Εκμάθησης της τεχνικής του σκι από έμπειρούς καθηγητές. Ακόμα, υπάρχει δυνατότητα νυχτερινού σκι,  αφού η τοποθέτηση προβολέων από τους ανάλογους φορείς έγινε. Το θέαμα της  φωτιζόμενης πίστα, που μπορεί  να απολαύσει ένας σκιέρ, είναι πραγματικά φαντασμαγορικό. Το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά είναι ένα από τα αξιολογότερα στην Ελλάδα και κάθε χρόνο διεξάγονται περιφερειακά, πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά και τοπικοί και διεθνείς αγώνες καταβάσεων, δρόμών αντοχής και διάθλου.     Λειτουργεί κάθε Παρασκευή Σάββατο Κυριακή και όλες τις αργίες.
      Σε απόσταση 24Km από την πόλη και μόλις 3 1/2km από την χιονοδρομική πιστά βρίσκεται το καταφύγιο<<Χρίστος Καραμπουρούνης>>. Η τοποθεσία ονομάζετε <<Ολύμπια>>και έχει υψόμετρο 1500m. Η ιστορία αρχίζει όταν το 1956 αγοράστηκε το οικόπεδο και το 1958 ρίχτηκαν και θεμέλια. Τα όνειρα των ορειβατών  παίρνουν σάρκα και οστά δύο χρόνια αργότερα,  όταν τελείωσαν οι δύο όμορφοι και τοποθετήθηκε στέγη. Τα πρώτα επίσημα  εγκαίνια, αν και έγιναν το 1964, το καταφύγιο ουσιαστικά τελειοποιήθηκε το 1978όταν τότε χτίστηκε και τέθηκε σε λειτουργία η δεύτερη πτέρυγα.
     Αρχικά, για την ανέγερση, τα μέλη του Ε.Ο.Σ πρόσφεραν ό, τι ήταν δυνατόν σε χρήματα, υλικά και  προσωπική εργασία, άλλά λίγο αργότερα παραχωρήθηκαν κονδύλια από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και από των Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Σήμερα, το καταφύγιο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, έχει κεντρική θέρμανση, δύο μεγάλες τραπεζαρίες και μια οργανωμένη κουζίνα. Είναι δυναμικότητάς 90 κλινών, αλλά μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 110 άτομα σε περιόδους αιχμής. Στό καταφύγιο μπορεί να διανυκτερεύσει οποιοσδήποτε επισκέπτης σε αντίθεση με το σαλέ που διανυκτερεύουν μόνο αθλητές- αφού πρώτα προσυνεννοηθεί με τον υπεύθυνο στο γραφείο του Ε.Ο.Σ.
     Στο τέρμα της χιονοδρομικής πίστα, υπάρχει ένα ωραιότατο χιονοδρομικό περίπτερο-Σαλέ. Στους τρεις ορόφους του έχει εστιατόριο, αναψυκτήριο και  κοιτώνες. Η ανέγερσή του άρχισε το 1978 και οι εργασίες τελείωσαν δύο χρόνια  αργότερα. Στους κοιτώνες του μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 25 αθλητές.
      Το Σαλέ είναι ιδιοκτησία του Ε.Ο.Σ Σερρών, αλλά κατόπιν δημοπρασίας,  νοικιάστηκε σε ιδιώτη για την λειτουργία του.
                        τηλέφωνο καταφυγίου:(0321)-62400
                         >>        Σαλέ    :(0321)-58783
                         >>         >>     :(0321)-58784

   <<Eν αρχή ην ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ>>. Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών είναι μέλος της Ε.Ο.Ο.Σ(Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων)και της Ε.Ο.Χ ( Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας). Ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου του 1930 από 8 ενθουσιώδεις ορειβάτες που πραγματικά αγαπούσαν το βουνό και τη φύση και βασικός τους στόχος ήταν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον  για την  ορειβασία, αναρρίχηση και χιονοδρομία. Εκτοτε, ο Ε.Ο.Σερρών παρουσίασε έντονη  ορειβατική δραστηριότητα τόσο σε Ελληνικά βουνά (Ολυμπος, Σμόλοκας, λευκά όρη,  Παγγαίο, Μποζ-νταγ, Γκαμήλα, Καϊμακταλάν, και τόσα άλλα)όσο και σε βουνά του  εξωτερικού(Μόντε-Ρόζα Ελβετίας, Αλπεις, Μάντερχον, Ολυμπο Προύσης, Ρίλλα  Βουλγαρίας, Ιμαλάϊα...) Το 1932 κέρδισε 3ο βραβείο Πανελλήνιων αναβάσεων, και παράλληλα δημιουργεί το πρώτο καταφύγιο, στην Ιερά Μόνη Τιμίου Σταυρού, το οποίο δυναμηκόητας 35 ατόμων. Το 1940με την κηρύξει του Ελληνοϊταλικού πολέμου, 10 χιονοδρόμοι του Συλλόγου εντάχτηκαν στο νεοϊδρυθέν τότε τάγμα Χιονοδρόμων.
      Το 1958 άρχισε την ανέγερση του Ορειβατικού Καταφυγίου στον ΛΑΪΛΙΑ, το οποίο είναι δυναμικότητας 90 κλινών. Αργότερα, δημιουργεί το χιονοδρομικό κέντρο ΛΑΪΛΙΑ, το οποίο είναι διεθνών προδιαγραφών. Το 1978 ανέγειρε και ένα χιονοδρομικό περίπτερο Σαλέ. Ο Ε.Ο.Σ Σερρών συνεχίζει την έντονη δραστηριότητά του σε όλους τους τομείς: Ορειβασία, Αναρρίχηση, ιονοδρομία, Ποδηλασία,  Ralting/Kayacκαι συμμετέχει σ'όλους σχεδόν τους αγώνες σύμφωνα με ο Καλλεντά-
 ρι, που εκδίδουν οι ανάλογες Ομοσπονδίες.


Αρθρο 3: Συνέντευξη σκηνοθέτη Ι. Σμαραγδή

Αρβανιτάκη Κλεοπάτρα - Κουκάκης Ματθαίος - Γιαμιάκη Προκοπία - Ανδριανάκης Χάρης
Μαθητές της Β’ τάξης του Γυμνασίου Πλατανιά Κρήτης



     Είμαστε μια ομάδα από 23 παιδιά του Γυμνασίου Πλατανιά Ν. Χανίων που συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα Δράσης ΙΙΙ του Ε.Ι.Ν. με θέμα την μελέτη του Ευρωπαϊκού ορειβατικού μονοπατιού Ε4.
     Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος μελετούμε το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται στην επαρχία Σελίνου του νομού Χανίων από το οποίο διέρχεται τμήμα του Ε4
     Η μελέτη μας δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής αλλά συμπεριλαμβάνει ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του φαραγγιού και των γύρω χωριών.
     Στις 24-1-1999 η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) οργάνωσε μνημόσυνο μνημόσυνο για τον μεγάλο ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλο ( El Greco), του οποίου η καταγωγή εικάζεται ότι ήταν από το Κουστογέρακο (χωριό δίπλα στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης), εικασία που στηρίζετε στην μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει στο Ναό του Αγίου Γεωργίου (Από εκεί και οι φωτογραφίες), που μεταξύ των άλλων κτητόρων αναφέρεται και το όνομα της Μάρθας Θεοτοκοπούλου προγόνου του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.
     Τέσσερα παιδιά της ομάδας συμμετείχαν στην παραπάνω εκδήλωση και είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από τον σκηνοθέτη κ. Ιωάννη Σμαραγδή, ο οποίος ετοιμάζει μια υπερπαραγωγή για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο.


Η συνέντευξη:
- Κύριε Σμαραγδή, είμαστε μαθητές του Γυμνασίου Πλατανιά και μελετάμε το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης.
Θα θέλαμε να μας πείτε ποιο θα είναι το θέμα της ταινίας σας.
- Το θέμα της ταινίας, θα είναι ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.
- Προφανώς έχετε μελετήσει πολύ καιρό το θέμα και έχετε βρει αρκετά στοιχεία γι’ αυτόν;
Με δύο τρόπους πλησιάζεις τα θέματα όταν θες να δημιουργήσεις. Ο ένας είναι ν’ ακούς τα όνειρα σου, δηλαδή να περιμένεις να έρθει κάτι από το πράγμα που δεν ορίζεις, από το μη ορατό. Ο άλλος τρόπος είναι να μελετήσεις πολύ καλά  τα στοιχεία που θα οργανώσουν την βάση του υλικού πάνω στην οποία θα κάνεις την επεξεργασία.
Η ουσία, όταν ασχολείσαι με κάτι, ας πούμε για το Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, είναι το γιατί παρακινείσαι να το κάνεις, το τι θέλεις να πεις, δηλαδή τι θέλεις να δώσεις στους θεατές σου να εισπράξουν απ’ αυτό το θέμα. Να σας πω ποιο είναι αυτό;
- Μάλιστα.
Είναι ότι ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ενώ ζωγράφιζε, στην πραγματικότητα ήταν ένας Κρήτας επαναστάτης. Δηλαδή τι έπραξε; Ανόρθωσε την αξιοπρέπεια του τόπου του, ενώ ήταν κατακτημένοι από τους Βενετσιάνους. Με το έργο και τη σοφία του κατέκτησε τους κατακτητές του τόπου του. Έτσι ανόρθωσε την περηφάνια μας.
  Αυτό δεν το έκανε για τους καιρούς του μόνο αλλά και για το μέλλον. Δηλαδή, σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου και τον διεκδικούν χώρες όπως η Ισπανία γιατί εκεί ζωγράφιζε. Ο Greco όμως πήγε και ζωγράφιζε στην Ισπανία, μεταφέροντας μέσα από τους πίνακες του το Ελληνικό αίσθημα, που υπήρχε πριν από αυτόν και συνεχίζει να υπάρχει μετά απ’ αυτόν στους αιώνες. Άρα είναι ένας Κρήτας που έβαζε σε κίνηση τα μεγάλα πράγματα που γέννησε αυτός ο τόπος και τα εγκαθίδρυσε στο κέντρο της Ευρωπαϊκής κοινότητας ως πρόταση για το μέλλον. Αυτό είναι άκρως επαναστατικό.
- Σε ποιες περιοχές θα γυρίσετε την ταινία σας;
- Πρώτα απ’ όλα θα γυριστεί στην Κρήτη. Και αυτό έχει ένα λόγο ακόμα, εκτός της καταγωγής του Greco, να γίνει. Αν η ταινία έχει την επιτυχία που περιμένει κανείς, δηλαδή να την δει όλος ο κόσμος, μέσα από τη μυθολογία που μπορεί να φτιάξει η ταινία θα φέρει επισκέπτες στην Κρήτη, όχι ως τουρίστες αλλά ως προσκυνητές.
- Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Χαρήκαμε που σας γνωρίσαμε.
- Κι εγώ χάρηκα παιδιά.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας