ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ


 Αρθρο 1: Οξινη βροχή - Θάνατος των δασών
Πορτοκαλίδου Χριστίνα
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Ποιός είναι ο μυστηριώδης ένοχος που ευθύνεται για την καταστροφή σε τόσο μεγάλη κλίμακα των δασών της κεντρικής Ευρώπης; Εχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί και όχι άδικα η όξινη βρο-χή, το όζον ακόμα και ένας φυτοπαθογόνος ιός. Το πιθανότερο είναι ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες επιδρούν από κοινού ώστε να έχουμε το φαινόμενο πολλά δέντρα να χάνουν τα φύλλα τους ,να μην αναπτύσσονται και τελικά να πεθαίνουν.
Λεπτομερέστερα μπορούμε να πούμε πως σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ότι η όξινη βροχή είναι η δυσάρεστη πλευρά της βιομηχανικής επανάστασης σ' όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα η όξινη βροχή είναι το αποτέλεσμα της καύσης του κάρβουνου και του πετρελαίου. Από την καύση αυτή ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του θείου και οξείδια του αζώ-του. Τα αέρια αυτά αντιδρούν με τους υδρατμούς και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας σχηματίζοντας θειικό οξύ.
     Τα φυτά  για να αναπτυχθούν χρειάζονται από το έδαφος μεταξύ των άλλων και ορισμένα θρεπτικά στοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Τα ιόντα υδρογόνου που περιέχει όξινη βροχή αντικαθιστούν αυτά τα στοιχεία στο έδαφος, με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη των φυ-τών παρεμποδίζεται.
     Εκτός από την απομάκρυνση αυτών των στοιχείων από το έδαφος η όξινη βροχή επιδρά και επί άλλων στοιχείων όπως ο χαλκός, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το μαγγάνιο, το βανάδιο.
     Η όξινη βροχή επιδρά επίσης απ' ευθείας και στα φύλλα καταστρέφοντας το εξωτερικό προστα-τευτικό τους κάλυμα, ενώ τα τοξικά συστατικά της εισχωρούν μέσα στα φύλλα από τα στομάτια.
     Τα πρώτα σημάδια της όξινης βροχής στην Ευρώπη ήρθαν από τη Σουηδία όπου στη δεκαετία του '70 , 18.000 λίμνες της είχαν όξινα νερά και σε 9.000 από αυτές ο πληθυσμός των ψαριών έχει μειωθεί δραματικά. Το 1982 στις Η.Π.Α. 3.000 λίμνες έχουν προσβληθεί από την όξινη βροχή.
     Εργαστηριακές μελέτες έγιναν σε χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία, η Γερμανία, η Σο-βιετική Ενωση, η Νορβηγία, η Ελβετία, οι Η.Π.Α. κ.α.. Τα δέντρα που είναι πιο ευαίσθητα στην καταστροφική μανία της όξινης βροχής είναι κυρίως τα κωνοφόρα και σε μικρότερο βαθμό τα φυλλοβόλα.


 Αρθρο 2: Βιβλίο "INTERNET Οδηγός για όλους"
Νάντια Ζγέρα
Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Αυτό τον μήνα θα σας παρουσιάσω ένα βιβλίο που έφτασε στην τέταρτη έκδοση, υποστηρίζεται απο τους μεγαλύτερους ISPs Providers της χώρας μας και είμαι υπερήφανη που το έγραψε ο καθηγητής μου της πληροφορικής κ. Βαγγέλης Γκιμπερίτης.
4η ΕΚΔΟΣΗ !!! Εκδόσεις Α.ΤΖΙΟΛΑ.Ε Θεσ/νίκη
Πρώτο σε κυκλοφορία στη χώρα μας
Το μοναδικό βιβλίο στον τομέα του, που πέτυχε στη χώρα μας 4η έκδοση !!! κόντρα στη ραγδαία εξέλιξη του υπερδικτύου και της πληροφορικής.
Ενα άριστο εγχειρίδιο που προτείνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης Σχολές, ΙΕΚ, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια, σπουδαστές, φοιτητές, καθηγητές.
Το βιβλίο που στηρίζεται με ειδική οικονομική χορηγία από τους μεγαλύτερους παροχείς Internet της χώρας μας που είναι οι:
FORTHnet  &  OTEnet

Με την αγορά του βιβλίου, σας παρέχεται ειδική έκπτωση στη συνδρομή σας Internet. Απλά προσκομίστε το ειδικό κουπόνι του βιβλίου σε έναν από τους παραπάνω παροχείς και κερδίστε:

1o.  Το πλεονέκτημα του να είστε συνδρομητής σε έναν από τους μεγαλύτερους ISP της χώρας μας, ώστε να απολαύστε της υψηλοτάτου επιπέδου υπηρεσίες του, και,
2o.  Το υψηλό ποσοστό έκπτωσης 30% πάνω στο ποσό της συνδρομής σας. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζετε τα έξοδα της αγοράς του βιβλίου και επιπλέον ένα επιπρόσθετο ποσό.


Ο συγγραφέας Βαγγέλης Γκιμπερίτης, είναι Καθηγητής Πληροφορικής με μεγάλη εμπειρία στις αίθουσες διδασκαλίας και στη συγγραφή βιβλίων με θέματα, τα Λειτουργικά περιβάλλοντα, Βάσεις Δεδομένων, Λογιστικά Φύλλα, Επεξεργασία Κειμένου, Πολυμέσα, Γραφικά, Υπερδίκτυο. Εχει γράψει 16 τίτλους.
Αλλα βιβλία του συγγραφέα που κυκλοφορούν σήμερα από τον Εκδοτικό οίκο Α. ΤΖΙΟΛΑ. Ε. είναι τα: WINDOWS 95, WORD 6.0, WORD 7.0, EXCEL 7.0, WINDOWS 98, Εφαρμογές Τηλεματικής & Πληροφορικής.
Είναι ο δημιουργός του πολυβραβευμένου σχολικού Internet site www.6gymnasio.gr (με δεκατρία βραβεία μέχρι σήμερα). Ο πρώτος εκπαιδευτικός που σύνδεσε δημόσιο σχολείο στο Internet απο το '95 και άνοιξε το δρόμο.
Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας που έγραψε το νέο βιβλίο "Εφαρμογές πληροφορικής - Υπολογιστών Α',Β',Γ' Τάξης" του Ενιαίου Λυκείου το οποίο διδάσκεται απο τον Σεπτέμβρη του 98 σε όλα τα Λύκεια της χώρας.


Στις 750 σελίδες του βιβλίου αναφέρονται όλες οι υπηρεσίες του Internet
και περιγράφονται δέκα !!! εφαρμογές.
Εισαγωγή - Πρωτόκολλα - Ορολογία. Παροχείς και Κόμβοι του Internet. Εγκατάσταση του Modem στα Windows 98. Σύνδεση στο Internet με τα Windows 98. Σύνδεση με Ελληνες παροχείς. Ο παγκόσμιος ιστός World Wide Web. Εκμάθηση του Browser Netscape Navigator &  Internet Explorer. Μηχανές αναζήτησης. Πολυμέσα γραφικά. Δημιουργία ιστοσελίδων (Netscape, FrontPage). Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Eudora & Outlook Express). Μεταφορά αρχείων ( WS - FTP & Netscape Navigator). Ομάδες ειδήσεων (Newsgroups). Συνομιλίες με Πληκτρολόγιο (Mirc, Microsoft Chat). Συνομιλίες με εικόνα και ήχο (NetMeeting & Web Phone). Κινητή τηλεφωνία και Fax. Τηλεματικές Υπηρεσίες & Εφαρμογές (Χρηματηστήριο On Line με το SMART - Τηλεεκπαίδευση - Τηλεϊατρική - Τηλεεργασία - Ηλεκτρονικό εμπόριο κ.α).
      Το βιβλίο διανέμεται σε ολόκληρη την Ελλάδα από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.ΤΖΙΟΛΑ Ε. Αρμενοπούλου 23, Θεσσαλονίκη τηλ : 031 - 211823 - 219184 - 247887 Fax : 031-201274. Κατάστημα Αθηνών: Στοά βιβλίου - Αρσάκειο Μέγαρο, Πανεπιστημίου 39 (Πεσματζόγλου 5) τηλ. 01-3211097.
Πωλείται σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία σ' ολόκληρη την Ελλάδα και στους κατά τόπους Κόμβους της Forthnet και της OTEnet.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ
TECHNICAL BOOKS PUBLICATIONS

 Αρθρο 3: Νοστράδαμος
Κώστας Δημητριάδης
Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


      (Nostradamus-εκλατινισμένο όνομα Michel de Nostredem καταγόμενος  από Εβραϊκοί οικογένεια ).
Γάλλος Ιατρός - Αστρολόγος (Σαιν-Ρεμυ, Προβηγκία  1503-Σαλόν 1566).
     Σπούδασε με λαμπρή επιτυχία ιατρική στο Μονπελιέ και άσκησε με πολλή σοβαρότητα το ιατρικό επάγγελμα. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Θ' τον έκανε ιδιαίτερο γιατρό του αφοσιώθηκε όμως στην αστρολογία, όπου απόκτησε εξαιρετική φήμη, η οποία δεν έχει σβήσει ακόμα.
     Εκτός από τα αλμανάκ, δημοσίευσε το 1555 ένα βιβλίο με προγνωστικά στη Λυών μια συλλο-γή τετράστιχων με τίτλο Centuries (είναι γνωστοί και άλλοι τίτλοι του ίδιου έργου), σχετική με τα μέλλοντα να συμβούν ακόμα και ύστερα από αιώνες.
Φυσικά καθώς η γλώσσα είναι συμβολικοί και αινιγματική και κυρίως καθώς δεν προσδιορίζεται η εποχή κατά την οποία θα συμ-βούν τα προβλεπόμενα, η συλλογή προσφέρεται σε κάθε είδους ερμηνεία εκ μέρους αυτόν που ασχολούνται με την αστρολογία, δίνοντας αφορμή σε ισχυρισμούς παραλόγους ή γελοί-ους, ακόμα και από την άποψη των αστρολογικών θεωριών.
     Πολλά από τα προβλέψιμα βγήκαν αληθινά και πολλή των θεωρούσαν και προφήτη. Η φήμη του μεγάλωσε περισσότερο  ύστερα από των θάνατο του. Ο πάπας όμως το αφόρεσε το 1881 και το συμπεριέλαβε στο μαυροπίνακά του.


 Αρθρο 4: Τα άχρηστα φύλλα γίνονται λίπασμα
Σωτήρης Βαγενάς
Μαθητής Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Τα άχρηστα  φύλλα γίνονται λίπασμα. Στην Κύπρο, στην  οδό Αιγύπτου, τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα, και οι υπόλοιπες φυτικές ουσίες, συγκε-ντρώνονται σε ένα μεγάλο χωράφι όπου θα    αποσυντεθούν και σε δύο χρόνια  θα πάρουν ένα λίπασμα πρώτης ποιότητας. Ετσι θα γίνουν οικολογικές καλλιέργειες.
     Το κράτος της Κύπρου θα είναι υπερκερδισμένο και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αν συνεχιστεί αυτό το έργο κι από άλλα κράτη θα  σταματή-σουν οι καλλιεργητές να ρίχνουν στα φυτά αυτά τα τοξικά λιπάσματα που μο-λύνουν το περιβάλλον και συγχρόνως βλάπτουν σοβαρά τον άνθρωπο.

Αυτό το μήνα αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του ΜΠΕ που πήραμε απο τις σελίδες του Phantis www.phantis.gr
Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.  Τον Ιανουάριο του 2000 θα λέιτουργήσει ο ηλεκτρονικός κόμβος γλωσσικής διδασκαλίας του ΚΕΓ   Oct 22, 1999


                 Ηλεκτρονικό κόμβο για τη υποστήριξη των διδασκόντων το
                 μάθημα της γλωσσικής αγωγής και συμπεριφοράς (μητρική
                 γλώσσα) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με έμφαση στο
                 λύκειο, θέτει δοκιμαστικά σε λειτουργία το Κέντρο
                 Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) από την 1η Ιανουαρίου του 2000
                 ενώ η πλήρης λειτουργία του θα αρχίσει στις 30 Ιουνίου του
                 ιδίου έτους.

                 Στο πλαίσιο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού κόμβου το
                 ΚΕΓ διοργανώνει αύριο στην αίθουσα τελετών της
                 φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ διεθνή μερίδα με θέμα
                 "Πληροφοριακή επικοινωνιακή τεχνολογία και γλωσσική
                 αγωγή: η διεθνής εμπειρία". Στην ημερίδα διακεκριμένοι
                 γλωσσολόγοι και φιλόλογοι από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη
                 Γαλλία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία θα
                 παρουσιάσουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό κοινό τη διεθνή
                 εμπειρία μέσα από την περιγραφή και αξιολόγηση
                 δοκιμασμένων εκπαιδευτικών μοντέλων.

                 Το εξαιρετικά πολύπλευρο και πολύπλοκο θέμα της
                 παιδαγωγικής αξιοποίησης των ηλεκτρονικών υπολογιστών
                 στο γλωσσικό μάθημα απασχολεί ολοένα εντονότερα τη
                 διεθνή επιστημονική κοινότητα από τη δεκαετία του 1980 και
                 αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές προβληματισμού σε
                 παγκόσμιο επίπεδο. Η πλειονότητα των χωρών που θα
                 εκπροσωπηθούν στην ημερίδα έχουν ήδη αξιοσημείωτη
                 παράδοση στο χώρο αυτό σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου οι
                 προσπάθειες για την ένταξη και εκμετάλλευση των
                 ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Ιντερνετ στη γλωσσική
                 εκπαίδευση βρίσκονται σε εμβρυακό επίπεδο.

                 Η δημιουργία ηλεκτρονικού κόμβου του ΚΕΓ αποτελεί μία
                 φιλόδοξη και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα
                 προσπάθεια που συμβαδίζει με αντίστοιχα εγχειρήματα σε
                 άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η δημιουργία του στηρίζεται στην
                 αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν το Internet και
                 οι νέες τεχνολογίες και στοχεύει στην ευρεία και όσο το
                 δυνατόν επαρκέστερη κάλυψη των αναγκών του σύγχρονου
                 εκπαιδευτικού.

                 Ο υπό δημιουργία ηλεκτρονικός κόσμος του ΚΕΓ θα
                 περιλαμβάνει ηλεκτρονικά εργαλεία τα οποία είναι
                 απαραίτητα στην προετοιμασία του διδάσκοντος την
                 ελληνική γλώσσα , αλλά και χρήσιμα κατά τη διδασκαλία.
                 Συγκεκριμένα θα υπάρχει βάση δεδομένων που θα περιέχει
                 το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής Γλώσσας του Ιδρύματος
                 Μ. Τριανταφυλλίδη, το Επίτομο Λεξικό της Μεσαιωνικής
                 Δημώδους Γραμματείας, το Αντίστροφο Λεξικό της
                 Νεοελληνικής Κοινής και το Ελληνο-αγγλικό λεξικό
                 Γεωργακά. Η βάση δεδομένων, μαζί με ένα ψηφιακό corpus
                 νεολληνικών κειμένων θα είναι προσβάσιμα μέσω Internet
                 και θα αξιοποιούν διδακτικά το θησαυρό της ελληνικής
                 γλώσσας.

                 Μέσω του κόμβου θα παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες
                 στους διδάσκοντες την ελληνική γλώσσα ως μητρική, για την
                 προετοιμασία των μαθημάτων τους και τον προβληματισμό
                 τους σε θέματα θεωρίας και πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό
                 εκπονούνται: ηλεκτρονικό περιοδικό για τη γλώσσα και τη
                 διδασκαλία της, εγκυκλοπαιδικός οδηγός ο οποίος θα
                 καλύπτει τις βασικές πτυχές του φαινομένου γλώσσα,
                 βοήθημα ορολογίας για τον καθηγητή που θα βασίζεται στα
                 διδακτικά εγχειρίδια, και ηλεκτρονικός βιβλιογραφικός
                 οδηγός.

                 Παράλληλα προβλέπεται η παραγωγή υποστηρικτικού
                 υλικού για τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος και η
                 δημιουργία του κατάλληλου ηλεκτρονικού δικτυακού
                 περιβάλλοντος το οποίο επιτρέπει την από απόσταση
                 αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των διδασκόντων αλλά και
                 μεταξύ επιμορφωτών-επομορφουμένων. Επίσης προβλέπεται
                 η υποστήριξη του έργου του καθηγητή στη διδασκαλία του
                 νέου εγχειριδίου "Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία" και η
                 ενημέρωσή του σε ζητήματα ενδογλωσσικής και
                 διαγλωσσικής μετάφρασης.

                 Το έργο χρηματοδοτείται από το Β Κοινοτικό Πλαίσιο
                 Στήριξης και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε μία πρώτη
                 πιλοτική φάση το Δεκέμβριο του 1999 ενώ θα ακολουθήσει
                 επιστημονική αξιολόγηση του έργου κατά το πρώτο εξάμηνο
                 του επόμενου έτους και ολοκλήρωση τον Ιούνιο του 2000. Την
                 επιστημονική , διοικητική και κατασκευαστική ευθύνη του
                 έργου έχει αναλάβει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε
                 συνεργασία με την πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ καθώς και με
                 περισσότερους από 100 επιστήμονες , πανεπιστημιακούς από
                 ελληνικά και ξένα ΑΕΙ, σχολικούς συμβούλους και
                 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το συνολικό
                 κόστος του έργου ανέρχεται στα περίπου 700 εκατομμύρια
                 δραχμές και υπάρχει δυνατότητα επέκτασής του από το
                 Λύκειο στο Γυμνάσιο, από το εσωτερικό της επικράτειας στο
                 εξωτερικό και από τη διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής
                 γλώσσας στη διδασκαλίας της ως δεύτερης κα ξένης
                 γλώσσας.

                 © Copyright 1999. All rights reserved. Macedonian Press Agency


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας