ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ


 Αρθρο 1: Στο χορό των ρίχτερ
Νατάσα Δήμου
Μαθήτρια Β' Γυμνασίου


Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 7ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
     Τα ρολόγια στην Κηφισιά σταματούν στις 14.58. Τότε που η γη σεί-στηκε σε ένταση 5,9 Ρίχτερ. Μαζί με τη γη σείστηκαν και τα πολυώροφα κτήρια. Οταν η ώρα που άλλοι ακόμα εργάζονταν, ενώ κάποιοι άλλοι ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Τα αποτελέσματα από το  χτύπημα του εγκέλαδου φάνηκαν από την αρχή αφού για αρκετή ώρα τα τηλέφωνα και τα κινητά δεν λειτουργούσαν. Επρεπε να περάσει αρκετή ώρα για να μάθουμε για τις καταστροφές που υπέ-στη η πρωτεύουσα της πατρίδας μας. Τα πρώτα μηνύματα έφτασαν πληροφορώντας μας για τον θάνατο ενός άνδρα μέσης ηλικίας από καρδιακό. Και ύστερα από τον πρώτο θάνατο μαθαίνουμε και τα υπόλοιπα θλιβερά γεγονότα. Η ΕΜΑΚ κινητοποιήθηκε άμεσα. Ολοι οι άντρες της ρίχτηκαν στη δουλεία για να απεγκλωβίσουν τους επιζώντες. Τα κατάφεραν πολύ καλά και μας απέδειξαν, ότι στις δύσκολες στιγμές μπορούμε να στηριχτούμε σ’ αυτούς.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
 Ο απολογισμός αυτού του σεισμού δεν είναι και τόσο ευχάριστος αφού 123 Ελληνες έχασαν τη ζωή τους ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά ή σοβαρά και διακομίστηκαν στα νοσοκομεία. Περισσότεροι από 100.000 είναι οι άστεγοι που αυτή τη στιγμή διαμένουν σε 15.000-20.000 αντί-σκηνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων των 300 συνεργείων του Υ-ΠΕΧΩΔΕ 12.728 κτήρια (ποσοστό 48%) χαρακτηρίζονται κατοικήσιμα, 10.336 (ποσοστό 39%) επισκευάσιμα και μη κατοικήσιμα, ενώ 3.340 (ποσοστό 13%) κατεδαφιστέα.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ
     Τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων ξεκίνησαν από τα πρώτα λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό και εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο. Οι άστεγοι παραπονέθηκαν ότι τα αντίσκηνα που μοιράστηκαν δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σεισμοπλήκτων. Αντίθετα η κυβέρνηση επισημαίνει ότι τα αντίσκηνα που διέθεσαν για τους σεισμόπληκτους υπερκάλυπταν τις ανάγκες τους. Πολλοί άστεγοι αρνούνται να πάνε στους καταυλισμούς φοβούμενοι την ακεραιότητα των υπαρχόντων τους αφού παρουσιάστηκαν κρούσματα ληστειών. Οσοι με-τακινήθηκαν στους καταυλισμούς τις πρώτες μέρες έμεναν εκτεθειμένοι στους ληστές αφού οι καταυλισμοί δεν αστυνομεύονταν. Ετσι αναγκάζονταν να κρα-τούν βάρδιες τις νύχτες φυλώντας τα προσωπικά τους αντίσκηνα καθώς και τα λιγοστά πράγματά τους. Οι χημικές τουαλέτες άργησαν να εγκατασταθούν.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗ-ΚΤΩΝ
Το κόστος για την αντιμετώπιση των ζημιών από τον σεισμό σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις θα φτάσει τα 200δις. Δραχμές. Κυβερνητικοί πα-ράγοντες στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 350δις. δραχμές. Προς το παρόν η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το οξύ θέμα της στέγασης με διάφορους τρόπους. Εκτός από τις σκηνές που στήνονται σε καταυλισμούς ή δίνονται σε ιδιώτες, ενοικιάζονται δωμάτια σε ξενοδοχεία και διαμορφώνονται κλειστοί αθλητικοί χώροι. Οι λύσεις αυτές δεν είναι τόσο ικανοποιητικές για τους σεισμοπαθείς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 20000 κλίνες σε ξενοδοχεία της Αττικής έχουν καταληφθεί μόνο 130.
 Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εγκαταστήσει σε πρώτη φάση 600 κοντέινερ αξίας 3.000.000 δραχμές το καθένα.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ?
     Δεν έπρεπε να είχαμε τόσες πολλές και μεγάλες καταστροφές. Σε σεισμούς διάρκειας μόνο 10 δευτερολέπτων και 5,9 Ρίχτερ ο δείκτης είναι μικρός - το ένα στα 7.200τ.μ. οικοδομήσιμου χώρου επιτρέπεται να καταρρεύσει. Εφόσον φυσικά είναι στέρεες κατασκευές. Από τον σεισμό της Τρίτης φαίνεται ότι οι καταστροφές είναι πολύ μεγαλύτερες.

 ΕΠΙΛΟΓΟΣ
 Ο μεγάλος φονικός σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου θα μείνει χαραγμένος στις μνήμες όπως έμειναν και οι παλαιότεροι σεισμοί (της Κοζάνης και του Αιγίου καθώς και ο σεισμός του 1981 στη Θεσσαλονίκη). Παρ’ όλο που περνάμε σε μια πενταετή περίοδο έντονης σεισμικότητας, ας ελπίσουμε ότι ο σεισμός αυτός δε θα ξανά- επαναληφθεί. Αρθρο 2: Σε έξαρση η εφηβική βία
Ιωάννα Βουλγαρίδου
Μαθήτρια Β' Γυμνασίου


Ανησυχητική δράση ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη
     Διαστάσεις  προσλαμβάνει το  τελευταίο  διάστημα η δράση συμμοριών  που  δεν  διστάζουν  να επιτίθενται σε συνομήλικους τους με σκοπό να τους αρπάξουν το καθημερινό τους χαρτζιλίκι.
     Τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι ούτε τα μισά από  όσα  πραγματικά συμβαίνουν  και συχνά δεν  καταγγέλλονται  καθώς ο φόβος  που  εμπνέουν  στα  θύματα τους οι συμμορίες  των  εκκολαπτόμενων  καποποιων  είναι αρκετός  για  να τους  κρατήσει  τα στόματα κλειστά.
     Οκτώ ανήλικοι  ηλικίας 10 έως 14 χρόνων επιτέθηκαν σε 13χρονο μα-θητή την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο του στην οδό Επταπυργίου 20στην Ανω πόλη. Οι τέσσερις ανήλικοι ακινητοποίησαν τον 13αχρονο και οι υπόλοιποι αφού τον χτύπησαν τον  με γροθιές και κλωτσιές  του  έκλεψαν  3.000δρχ . Ο 13αχρονος  επέστρεψε  αναστατωμένος  στο σπίτι  του και  διηγήθηκε στους γονείς του τι συνέβη και αυτοί στο αστυνομικό τμήμα της περιο-χης.
     Μέλη συμμορίας ανήλικων  διέρρηξαν το εργαστήριο  πληροφορικής του  2ου γυμνάσιου  Θεσσαλονίκης  στην Ανω Τούμπα και έκλεψαν Η\Υ άξιας 1.350.000δρχ


 Αρθρο 3: Απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας
Πάρις Γάλλος


     Η σημερινή κοινωνία είναι μια κοινωνία που έχει τις περισσότερες απαιτήσεις σε σύγκριση με όλες τις άλλες.
     Για παράδειγμα στις πρώτες κοινωνίες ανθρώπων οι απαιτήσεις ήταν μηδαμινές προς τις σημερινές. Το μόνο που χρειαζόταν κάποιος προϊστορικός άνθρωπος ήταν να ήξερε να επιβιώνει(να κυνηγάει την τροφή του και να ζει την οικογένεια του).
    Σήμερα οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Οι άνθρωποι για να επιβιώσουνε χρειάζεται να έχουν επεκτείνει το μυαλό τους κατά 1000000 φορές σε σχέση με κάποιον προϊστορικό άνθρωπο.   Βέβαια σήμερα ο άνθρωπος δεν ζει μια ζωή γεμάτη κακουχίες και προβλήματα.
     Βλέπουμε ότι η ζωή και η εργασία σήμερα στηρίζεται στην τεχνολογία.
     Η κύρια απαίτηση αυτής της ζωής, ενός φυσιολογικού ανθρώπου, είναι να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί σωστά την τεχνολογία. Βέ-βαια για να ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά την τεχνολογία πρέπει να έχεις μια μόρφωση ανωτέρου αν όχι ανωτάτου επιπέδου. Που απαρτίζεται από το Δημοτικό έως το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο.


 Αρθρο 4: Οι φίλοι μας τα ζώα
Αντώνης Τενεκετζής
Μαθητής Β' τάξης 6ου Γυμνασίου


Τα  ζώα  είναι  η  αγαπημένη  μας  σύντροφοι, είναι  οι  φίλοι  που  μπορούν  να  μας καταλάβουν  και  μπορούν  να  μας  βοηθήσουν.
    Ο  σκύλος  είναι  ζώο  που  προστατεύει  τον  εαυτό  του  και  τον  φίλο  του  ο  οποίος  μπορεί  να  μην  είναι  και  άνθρωπος. Αν  και  ο  σκύλος  είναι  αμίλητο  ζώο  καταλαβαί-νει  περισσότερα  από  μας. Ο  σκύλος  είναι  το  αγαπημένο  ζώο. Επιπλέον τα  ζώα  έχουν  αισθήματα  σαν  τους  ανθρώπους, πληγώνονται  σαν  εμάς.
    Γι'  αυτό  πρέπει  να τα  καταλαβαίνουμε  και  να  τα  σεβόμαστε. Επίσης  έ-χουμε  υποχρέωση  απέναντι  στα  ζώα, πρέπει  να  τα  βοηθούμε  και  να  τα  φροντίζουμε  σα  να  είναι  ένα  κομμάτι  του  εαυτού  μας. Τέλος  τα  ζώα  πρέπει  και  αυτά  να  μας  προστατεύουν  και  να  μας  κρατούν  συντροφιά .
 Ο  ΣΚΥΛΟΣ  ΕΙΝΑΙ  Ο  ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ  ΤΟΥ  ΑΝΘΡΩΠΟΥ!!!

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας