ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ & ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ
Σ΄αυτή τη στήλη φιλοξενούμε άρθρα απο οποιοδήποτε σχολείο.

Αυτό το μήνα φιλοξενούμε 2 άρθρα απο μαθητές Λυκείων


Αρθρο 1: Στα κανάλια του υποσυνείδητου
Ζαφειρούλα Καλλιτσάρη
Μαθήτρια Β' Τάξης 3ου Λυκείου Σερρών

       Είναι κάποιες στιγμές της  ζωής μας κάποιες παράξενες μικρές στιγμές, που μας ακολουθούν αδιάκοπα. Κομμάτια σπασμένα ενός περιστατικού που χάθηκε και που κουβαλάμε απειλητικό και μεγενθυμένο. Πολλές φορές η δημιουργία μας δεν είναι παρά το γλυκό κόστος οδύνης παλιάς, και τότε οι διάστασης της ζωής μας πλαταίνουν σ’ ένα χρόνο χαμένο αντίστροφα μέσα στην μνήμη.
     Η πραγματικότητα παίρνει μια άλλη διάσταση. Γίνεται αίσθηση και πόνος του χαμένου.
    Ολα αυτά τα περιστατικά που στο παρελθόν μας πλήγωσαν και μας σημάδεψαν μπαίνουν κρυφά στο υποσυνείδητο και μετατρέπονται σε βασανίστηκες εικόνες, εφιάλτες μέχρι και σε ακραίες καταστάσεις ψυχολογικών μεταπτώσεων. Τέτοιες καταστάσεις δημιουργούνται κατά μεγάλο ποσοστό όταν προσπαθούμε να πείσουμε τους γύρο μας πως πίσώ από αυτά τα απειλητικά όνειρα βρίσκεται ένα γεγονός, ένα αληθινό γεγονός που μας τραυμάτισε. Και αυτό το γεγονός μπορεί επιφανειακά να έχει ξεχαστεί, αλλά υπάρχει μέσα μας τόσο απειλητικό και σκοτεινό, τόσο καθοριστικό, που μπορεί ακόμα και να μας συντρίψει.
   Ο μόνος τρόπος  για να ξεπεραστεί αυτή η επίπονη και βίαιη για την ψυχολογήσει σταθερότητα, κατάσταση είναι η αντιμετώπιση τις πραγματικότητας που υπάρχει μέσα στο υποσυνείδητο. Η ανεύρεση των πηγών, αυτών των ονείρων. Μετά από μια ψύχραιμη ``μάχη`` με τόσο σημαντικό γεγονός που μας κυνήγησε τόσο πολύ, ενώ τη που συνέβη μας φάνηκε τόσο ασήμαντο, θα μπορέσουμε να απαλλαχτούμε από παλιές επώδυνες εικόνες και να δημιουργήσουμε μία νέα αντίληψη των γεγονότων.
  Η έννοια αυτής της άποψης περί του ονείρου και των κρυφών γεγονότων του υποσυνείδητου μπορεί να είναι μηδαμινή. Κατά την  γνώμη μου όμως χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποια ίσως ασήμαντα πράγματα, όπως είπε και Οδυσσέας Ελύτης ``έφθασαν στιγμές που ένιωθαν κυριευμένος από ένα συναίσθημα αλληλοδιεισδύσεις της ζωής μέσα στο όνειρο και του ονείρου μέσα στη ζωή``.


Αρθρο 1: Εκδρομές στις Σέρρες
Ιωάννα Τσολάκη - Τσουχνικά
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ
ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ
     Πριν αποφασίσετε να κάνετε μακρινές εκδρομές για να γνωρίσετε τα όμορφα και ενδιαφέροντα μέρη σ’ όλη τη χώρα μας, θα ήταν καλό να επισκεφτείτε πρώτα τα πανέμορφα μέρη που διαθέτει ο Νομός μας. Τόσο κοντά μας που είναι κρίμα να μην τα γνωρίσουμε.

ΚΕΡΚΙΝΗ
     Και πρώτα απ’ όλα η πανέμορφη λίμνη της Κερκίνης που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Ν. Σερρών και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη μας. Η λίμνη σε συνδυασμό με την παρουσία ορεινών όγκων (Μπέλες και Κρούσια) αποτελεί έναν σπάνιο συνδυασμό φυσικών βιοτόπων με μεγάλη ποικιλία ζώων, φυτών, πουλιών και ψαριών. Ο υγρότοπος της λίμνης είναι ο σπουδαιότερος τόπος σ’ όλη την Ευρώπη όπου διαχειμάζει ο αργυροπελεκάνος, είδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Υπάρχει οργανωμένη οικοπεριήγηση.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ
     Το τουριστικό σπήλαιο Αλιστράτης στην περιοχή Πετρωτού Αλιστράτης Σερρών βρίσκεται στα 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Σερρών, καλύπτει 25.000 τ.μ. και έχει μήκος 3.000 μ. Μεγάλη είναι η ποικιλία σταλαγμιτών και σταλακτιτών που το διακοσμούν και δίκαια το θεωρούν το ωραιότερο Σπήλαιο από πλευράς στολισμού στην Ευρώπη. Λίγα μέτρα πιο πέρα από το Σπήλαιο την ομορφιά συμπληρώνει το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο φαράγγι με ειδικό σκάφος RAFTING, διαδρομή 15 χιλιομέτρων.

ΛΑΪΛΙΑΣ
     Μια ακόμη όμορφη περιοχή του Νομού μας είναι ο Λαϊλιάς. Μπορούμε να τον επισκεφτούμε τον χειμώνα και να συνδυάσουμε διασκέδαση και άθληση (σκι) στο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο του καθώς επίσης και το καλοκαίρι για τη φανταστική δροσιά του.


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας