ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


Αρθρο: Συνέντευξη με το ζωγράφο Χριστόφορο Μελίδη
Ακης Γκόσιος, Δικαίου Ανθεια, Γκολιά ειρήνη, Γιαννούδη Σωτηρία
Μαθητές Γ' τάξης 6ου υμνασίου Σερρών



-Με τι ακριβώς ασχολείστε κ. Μελίδη ;
  Ζωγραφική . Πιο συγκεκριμένα απεικονίζω τα παραδοσιακά σπίτια των Σερρών .

-Πως αποφασίσατε να ασκήσετε την ζωγραφική ως επάγγελμα;
  Από μικρός, το είχα σαν χόμπι  τις ελεύθερες ώρες μου και σιγά - σιγά εξελίχτηκε σε επάγγελμα. Αυτό ήθελα να ακολουθήσω στη ζωή μου. Αυτό με αντιπροσώπευε.

-Είστε αυτοδίδακτος ή μάθατε την τέχνη σε κάποια σχολή;
  Βασικά είμαι αυτοδίδακτος, όμως έχω κάνει και τρία χρόνια σχέδιο σε μια σχολή.

-Κρατάτε κάποιο αρχείο από την παλιά πόλη;
  Ναι, εδώ και είκοσι χρόνια περίπου έχω συγκεντρώσει φωτογραφίες και σχέδια από παραδοσιακές γειτονίες, σπίτια, παλιές αυλόπορτες, φούρνους, γέφυρες και οτιδήποτε ανήκει στην κληρονομιά της περιοχής των Σερρών. Ομως, πραγματικά το να συλλέξω αυτές τις πληροφορίες είναι δύσκολο γιατί αυτά χρειάζονται επίμονη έρευνα. Πρέπει πρώτα να ερευνήσω για μερικά χρόνια, να φωτογραφίσω και τελικά να συγκεντρώσω έναν αριθμό από φωτογραφίες. Το αρχείο, αυτό όμως, δεν είναι ταξινομημένο ακόμα. Πιστεύω πως όταν βρω το χρόνο θα τα ταξινομήσω έτσι ώστε να τα εκθέσω και στο κοινό.

    

-Εχετε κάνει εκθέσεις των έργων σας εκτός από τις Σέρρες;
  Μάλιστα, εκτός από την πόλη των Σερρών, θα σας πω και άλλες πόλεις. Για παράδειγμα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Κέρκυρα, στην Ρόδο...

-Τα έργα Σα έχουν βρει ανταπόκριση στη Σερραϊκή κοινωνία;
  Νομίζω ναι, γιατί είμαι ο μόνος ζωγράφος στις Σέρρες που απεικονίζει παραδοσιακά τοπία. Πιστεύω πως με έχει αγαπήσει. Αλλοι καλλιτέχνες, απεικονίζουν γενικά, εγώ έχω κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα. Οπότε, με έχουν αποδεχτεί.

-Εχετε δεθεί με κάποιο από τα έργα σας συναισθηματικά;
  Με πολλά, αλλά αυτό συμβαίνει την πρώτη εβδομάδα. Οταν ζωγραφίσω ένα καινούργιο έργο, ξεχνάω το προηγούμενο.

-Εχετε μαθητές που τους μαθαίνετε την τέχνη της ζωγραφικής;
  Κάποτε είχα κάποιους μαθητές, κάποια περίοδο αλλά ήταν καθυστέρηση και ήθελα να αφοσιωθώ στη δουλειά μου .Οταν αφοσιώνεσαι σε ένα έργο δεν θέλεις τίποτα άλλο.



Αρθρο: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Κώστας Δημητριάδης
Μαθητής Γ' τάξης 6ου υμνασίου Σερρών

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος  (γνωστός κυρίως με το παρωνύμιο Ελ Γκρέκο). Το αφιέρωμα αυτ'ο είναι με την ευκαιρία του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος που ήταν η παρουσίαση των έργων του στην πρωτεύουσα.

     Ο Δο. Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης 1541 και πέθανε στο Τολέδο 1614. Σε ηλικία 35 περίπου ετών εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Το παράξενο και μοναδικό στην ιστορία της ζωγραφικής έργο του παρερμηνεύτηκε από τις νατουραλιστικές ,ακαδημαϊκές και νεοκλασικές αντιλήψεις που επικράτησαν στην Ευρώπη  από τα μέσα του 17ου αι.. Το Ρομαντικό κίνημα του 19ου αι. και κυρίως οι γενικότερες ανακατατάξεις των αξίων της τέχνης στων αιώνα μας οδήγησαν σε συστηματικές έρευνες γύρο από τα δυσεπίλυτα βιογραφικά και μορφολογικά προβλήματα που παρουσιάζουν η ζωή και το έργο του.
Σπούδασε ασφαλώς τους παραδοσιακούς τρόπους της αγιογραφίας σ’ένα από τα πολλά εργαστήρια της Βενετοκρατούμενης πατρίδας του. Η έντονη χαρακτηριστική βυζαντινή τέχνη της κρητικής αγιογραφικής σχολής του 16ου αι. θα παραμείνουν οι μόνιμοι και κύριοι στόχοι σε όλη τη διαδρομή της ζωγραφικής του. Έχουν σωθεί ελάχιστα έργα με την υπογραφή « Χειρ Δομηνίκου», τα οποία έχουν εκτελεστεί πάνω σε σανίδι με την τεχνικής της ωογραφίας και τα οποία αποδίνονται στο χρωστήρα της πρώτης νεανικής του περιόδου. Το 1566-1567 ο Θεοτοκόπουλος φεύγει από την Βενετία και γίνεται δεκτός από τον Τισιανό ίσως ως τακτικός μαθητής. Ασκείται στην ελαιογραφία, αυξάνει της γνώσης του, διδάσκεται την αρμονική κατανομή των μορφών στον πίνακα και την ένταξη τους στο φυσικό χώρο, πλουτίζει τη χρωματική του ευαισθησία, ελαφρώνει και εξευγενίζει το σχέδιο και την πινελιά και δίνη ενότητα στο σύνολο φωτίζοντας το μ’ένα θερμό έγχρωμο φως.
     Ο Θεοτοκόπουλος διατηρεί καταφανεί τα σημεία της τιτσιανικής επίδρασης στην οποία ακόμα οφείλει ασφαλώς την πετυχημένη επίδοση του στις προσωπογραφίες, που πολλοί, όπως μαρτυρούν οι σύγχρονες γραπτές πηγές, θεωρούσαν έργα του ιδίου του Τιτσανού. Οι πειραματισμοί με τους ισχυρούς φωτισμούς προβληματίζουν το νεαρό ζωγράφο και του ανοίγουν νέους δρόμους μεγάλης σημασίας για τη μετέπειτα εξέλιξη της ζωγραφικής του. Το 1570 ο Θεοτοκόπουλος βρίσκεται στη Ρώμη και επιβάλλεται σ’έναν εκλεκτό κύκλο ουμανιστών και καλλιτεχνών. Ο «Γκρέκο», όπως το αποκαλούν, έχει στη Ρώμη την ευκαιρία να γνωρίσει τα αρχαία και αναγεννησιακά καλλιτεχνήματα, αλλά κυρίως τις απόψεις των σύγχρονων μανιεριστών, από τους οποίους αποκόμισε τους τρόπους της κυκλικής και ωοειδούς σύνθεσης. Φαίνεται ότι στη Ρώμη οφείλει ακόμα ο Θεοτοκόπουλος την ευρύτερη ουμανιστική παιδεία του, καθώς και τις γνώσεις της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής που θα χρησιμοποιήσει αργότερα στην Ισπανία .
     Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι από το 1572ως το 1575-1576 ο Θεοτοκόπουλος επέστρεψε στη Βενετία και ότι στο διάστημα αυτό στράφηκε προς τη δυναμική σύνθεση  του Τιντορέτο με τις αντιθετικές κινήσεις που απαγκιστρώνουν τις μορφές από τις δεσμεύσεις του γήινου περιβάλλοντος και των στατικών προοπτικών και της μεταφέρουν σ’έναν ουράνιο ταραγμένο χώρο. Το 1577 βρίσκεται εγκαταστημένος στο Τολέδο και εργάζεται στη σημαντική παραγγελία των εικονοστασίων του Σάντο Ντομίνγκο ελ Αντίγουο. Μετά των ζωγραφικό άθλο του Οργκάθ, ο Θεοτοκόπουλος εκτός από τις μεμονωμένες προσωπογραφίες , στρέφεται αποκλειστικά στον κόσμο των θείων υποστάσεων και προσπαθεί να τον αποδώσει ζωγραφικά, στηριγμένος στην ιδιαίτερη ουσία του, το φως που για ένα διάστημα διαφέγγει απαλά μέσα από άγριες μορφές και τους δίνει ένα ποιητικό υπερκόσμιο κάλλος.
      Τα έργα του Θεοτοκόπουλου είναι πάρα πολλά μερικά από αυτά είναι : Ίαση του τυφλού(1570), Παιδί που φυσάει το κάρβουνο(1572-1573), Μετάσταση της Θεοτόκου(1577), Ταφή του κόμη Οργκάθ (1587), Βάπτιση(1600), Σταύρωση(1600-1605), πεντηκοστή(1610) κ.α.



Αρθρο: Οι 67 Εκκλησιές της πόλης
Απόστολος Γρηγοράκης
Μαθητής Γ' τάξης 6ου υμνασίου Σερρών


     Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν σήμερα 67 ορθόδοξες εκκλησίες ενεργεία. Οι 52 από αυτές λειτουργούν τακτικά, ενώ κάποιες από τις υπόλοιπες λειτουργούν μια ή δυο φορές το χρόνο.
     Κάποιες δεν λειτουργούν καθόλου. Μέχρι πρότινος αρκετές εκκλησίες βρίσκονταν σε κακή κατάσταση διότι δεν υπήρχε δυνατότητα συντήρησης.
     Τα τελευταία χρόνια με εκστρατεία ανακαίνισης, οι περισσότερες από αυτές ευπρεπίστηκαν με τη βοήθεια δωρητών από διάφορα μέρη της υφηλίου.
     Σ'  όποια γωνιά της πόλης και αν βρεθείς πάντως από κάπου ξεπροβάλει ένα καμπαναριό που μαρτυρεί την έντονη παρουσία του ορθόδοξου πολιτισμού στην πόλη των πόλεων.
    Δεν είναι τυχαία η ενόχληση κάποιων σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τις καμπάνες των εκκλησιών οι οποίες με φιρμάνι απαγορευόταν να χτυπούν εάν ήταν μεταλλικές και ακούγονταν έντονα. Δύο εκκλησίες της πόλης δυστυχώς υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 17ης Αυγούστου και έχουν ανάγκη από σοβαρές επισκευές. Μια από αυτές είναι ο Άγιος Ιωάννης της Αντιγόνης(το δεύτερο κατά σειρά Πριγκιποννήσια).



Αρθρο: Τα Πολιτιστικά - Καλλιτεχνικά γεγονότα του 1999
Ομάδα σύνταξης
Μαθητές Γ' τάξης 6ου υμνασίου Σερρών

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
1 ΙΑΝ.
Βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία της Ολγας  Μαλέα «Η Διακριτική Γοητεία των Αρσενικών», η οποία προσελκύει από την πρώτη ημέρα 4.000 θεατές ενώ τις επόμενες μέρες σπάει ταμεία.
5 ΙΑΝ
Το γνωστό αγγλοτζαμαϊκανό συγκρότημα «Jazz Jamaica» έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει μια σειρά εμφανίσεων στα Χανιά, το Ηράκλειο, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
14 ΙΑΝ
Πεθαίνει ο Γιώργος  Λεφεντάριος, ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας, ύστερα από τρίχρονη μάχη με την επάρατη νόσο.
15 ΙΑΝ
- Ο διάσημος τραγουδοποιός Πίτερ Χάμιλ που γιορτάζει τα 50α γενέθλιά του και την έκδοση του 40ου άλμπουμ του «This», φτάνει στη χώρα μας για να δώσει δυο συναυλίες : στο «Μύλο» της Θεσσαλονίκης και στο «Ρόδον» της Αθήνας.
  - Εμφανίζεται στη μουσική σκηνή «Αθηνά» η Μαρία Δημητριάδη έπειτα από 17 χρόνια απουσίας της από τους μουσικούς χώρους, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
- Το έργο «Μακρυκωσταίοι και Κοντογεώργηδες» των Σακελάριου - Γιαννακόπουλου, παρουσιάζεται ύστερα από 44 ολόκληρα χρόνια στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με πρωταγωνιστές τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιώργο Γαλίτη.
15 ΙΑΝ
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση την όπερα του Δημήτρη  Μαραγκόπουλου «Η μάσκα του κόκκινου», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Εντγκαρ Αλαν Πόε, σε λιμπρέτο της Φωτεινής Σωτήρχου και σε στίχους των Τ. Τόλια και Σ. Πασχάλη.
18 ΙΑΝ
Οι Ελληνες ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Βρετανό Αλφρεντ  Λόμας καταφέρνουν να εξασφαλίσουν απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».
22 ΙΑΝ
- Τιμάται ο Ιάκωβος Καμπανέλλης από το τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας.
25 ΙΑΝ
- Τίθεται στην Επιτροπή Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, που συνεδριάζει στο Παρίσι, το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
26 ΙΑΝ
- Φεύγουν από τη ζωή, ο πατριάρχης της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα μας Λυκούργος Σταυράκος, σε ηλικία 85 ετών και ο ηθοποιός Γιάννης Φέρμης σε ηλικία 97 ετών.
- Πεθαίνει ο Σίμων Καράς, ο κορυφαίος θεματοφύλακας της λαϊκής μας παράδοσης.
- Τιμάται με το Μετάλλιο της Πόλεως Αθηνών ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.
30 ΙΑΝ
- Αφήνει την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Βασίλης  Μπουγκουκλάκης σε ηλικία 55 ετών, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου νοσηλευόταν επί εννέα μέρες με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1 ΦΕΒ
- Ανανεώνεται για τρία ακόμη χρόνια η θητεία του Νίκου Κούρκουλου ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
2 ΦΕΒ
- Ξεκινά στην Αθήνα το Διεθνές Γκραν Πρι «Μαρία Κάλλας» που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ατενέουμ» με τη συμμετοχή 34 τραγουδιστών της όπερας απ’ όλο τον κόσμο.
4 ΦΕΒ
- Ξεκινά η τριήμερη συναυλία των «Πυξ  Λαξ στο «Ρόδον», σε συνεργασία με την Γκρίντης.
- Ρεσιτάλ τραγουδιού της διεθνούς φήμης υψίφωνου Γκαλίνα  Πισαρένκο στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο.
5 ΦΕΒ
- Παρουσιάζεται η όπερα «Φεντόρα» του Ουμπέρτο Τζορντάνο στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Πλάμεν Καρτάλοφ και με τη Μαρίνα Κρίλοβιτς στον ομώνυμο ρόλο.
12-13-14 ΦΕΒ
- Ερχονται στην χώρα μας οι «Sonic Youth», οι νονοί» του ανεξάρτητου ροκ και δίνουν συναυλίες στο «Ρόδον» και στο «Μύλο» της Θεσσαλονίκης.
18 ΦΕΒ
- Γιορτάζει τα ενενηκοστά της γενέθλια η Διδώ Σωτηρίου στην Εταιρεία Συγγραφέων, μαζί με ομότεχνους και καλούς της φίλους.
19 ΦΕΒ
Παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα με ταγκό και τραγούδια σε μουσική των Σκαρπίνο,  Πιατσόλα,  Ντισέπολο κ.α. από το αργεντίνικο σύνολο «Tango Passion» στο Μέγαρο Μουσικής.
23 ΦΕΒ
- Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, του ανώτατου ιδρύματος της χώρας, στην έδρα της θεατρικής δραματουργίας.
24 ΦΕΒ
- Δίνεται η εναρκτήρια συναυλία της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με έργα Αγγλων συνθετών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Μίλτου Λογιάδη.
28 ΦΕΒ
- Ερμηνεία αποσπασμάτων από δημοφιλείς όπερες από τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, στο γκαλά όπερας που διοργανώνεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

ΜΑΡΤΙΟΣ

1 ΜΑΡ
- Μουσικό συλλαλητήριο διάρκειας πέντε ωρών από Ελληνες καλλιτέχνες με την επονομασία «Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μαρτίου» στην Πλατεία Συντάγματος, για τη σύλληψη του Οτσαλάν.
3 ΜΑΡ
- Παραιτείται ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος από τη θέση του γενικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών.
4 ΜΑΡ
- Πεθαίνει ο γλύπτης Στέλιος Τριάντης.
7 ΜΑΡ
- Ανεβαίνει το περίφημο μπαλέτο «Μπαγιαντέρα» του Λούντβιχ  Μίνκους στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
8 ΜΑΡ
- Κοινή συναυλία της «Ξυπόλυτης ντίβας» από το Πράσινο Ακρωτήριο Σεζάρια Εβόρα και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στην «Ιερά Οδό».
9 ΜΑΡ
- Εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής «Αγιον Ορος, 1.000 χρόνια πνευματικότητας» του Βασίλη Θεοχαράκη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
14 ΜΑΡ
- Ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή η όπερα του Μότσαρτ «Οι γάμοι του Φίγκαρο» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.
20 ΜΑΡ
- Αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ο κ. Λουκάς Καρυτινός, έπειτα από την παραίτηση του κ. Περικλή Κούκου.
31 ΜΑΡ
- Συναυλία του «Συγκροτήματος Βυζαντινής Μουσικής Θεόδωρος Βασιλικός» στο Μέγαρο Μουσικής, με τον εξαιρετικό πρωτοψάλτη και χοράρχη Θεόδωρο Βασιλικό, ο οποίος συμπληρώνει 40 χρόνια δράσης και προσφοράς στον χώρο της Βυζαντινής μουσικής.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

2 ΑΠΡ
- Συναυλία εξήντα καλλιτεχνών στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, για να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στη Σερβία. Ανάμεσά τους οι : Γιώργος Νταλάρας, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Βίκυ Μοσχολιού,  Μανόλης Μητσιάς κ.α.
8 ΑΠΡ
- Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στο Βελιγράδι του Γιώργου Νταλάρα και του Αλκίνοου Ιωαννίδη.
15 ΑΠΡ
- Γίνεται κλοπή τμήματος ανάγλυφης επιτύμβιας στήλης από τον ημιυπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας από άγνωστους.
16 ΑΠΡ
- Πεθαίνει, σε ηλικία 85 ετών, από πνευμονικό οίδημα η Ρένα Βελισσαρίου, μια από τις πρώτες Ελληνίδες γυναίκες που ασχολήθηκαν με την κριτική κινηματογράφου.
- Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Κέντρο Μελέτης του Ελληνισμού Σπύρος - Βασίλειος Βρυώνης, συζήτηση με θέμα «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα : Διεθνής ή Εθνική κληρονομιά;» στο πλαίσιο της τριήμερης Διεθνούς Συνάντησης με τίτλο «Ποιος κατέχει τον πολιτισμό;» στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.
17 ΑΠΡ
- Διάλεξη της υπουργού Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη στο Χάρβαρντ με τίτλο «Οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού και η δύναμή τους στον 21ο αιώνα», στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου «Το πνεύμα της Ελλάδος εμπνέει», που γίνεται στη Βοστόνη.
- Πεθαίνει ο αρχιμουσικός Βύρων Κολάσης, ο επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου, σε ηλικία 79 ετών.
19 ΑΠΡ
- Ερχεται στη χώρα μας ο διεθνούς φήμης πιανίστας Αλέν  Λεφέβρ, προσκεκλημένος του Εθνικού Ωδείο στο πλαίσιο του Κύκλου «Master Class πιάνου».
- Ξεκινά στη Στοά του Βιβλίου, συμπόσιο με θέμα «Η σκηνοθετική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού δράματος από τον Δημήτρη Ροντήρη».
- Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η νέα, ανακαινισμένη πτέρυγα ελληνικής αρχαϊκής και κλασικής τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.
- Πεθαίνει ο ηθοποιός, χορευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Γιώργος Εμιρζάς, σε ηλικία 63 ετών.
20 ΑΠΡ
- Αφιερώνεται η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων» στα λαβωμένα, από τις παρατεινόμενες πολεμικές επιχειρήσεις, μνημεία της Γιουγκοσλαβίας.
- Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Νίκος Ρίζος, ένας από τους δημοφιλέστερους κωμικούς της ελληνικής θεατρικής σκηνής και του κινηματογράφου.
28-29 ΑΠΡ
- Συναυλία της «Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας το Μιλάνου» στο Μέγαρο Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Ρικάρντο  Μούτι.
- Διοργανώνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εκδήλωση για τον εορτασμό των 80 χρόνων της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύεται ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στα έργα «Μαουτχάουζεν», «Επιτάφιος» και «Αξιον εστί».
30 ΑΠΡ
- Παρουσιάζεται η περίφημη όπερα του Μπελίνη «Νόρμα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Αρμάντο Γκάτο.

ΜΑΪΟΣ

8 ΜΑΙΟΥ
- Συναυλία του Γιώργου Νταλάρα και της ρωσικής Λαϊκής Ορχήστρας της Κρατικής Ακαδημίας του Νικολάι Οσιποφ  στο Μέγαρο.
4 ΜΑΙΟΥ
- Παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα του Γιώργου Κουρουπού «Οι δραπέτες της Σκακιέρας».
- Η διάσημη «Μαμά» του αμερικανικού θεάτρου Ελεν Στιούαρτ έρχεται έπειτα από 25 χρόνια στην Ελλάδα.
5 ΜΑΙΟΥ
- Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο μεγάλος Ελληνας ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος.
6 ΜΑΙΟΥ
- Πεθαίνει ο ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφραστής Σπύρος Τσακνιάς, σε ηλικία 70 ετών.
10 ΜΑΙΟΥ
- Πεθαίνει ο παλαίμαχος ηθοποιός και ποιητής Κατσιγιάννης στο σπίτι του στο Ναύπλιο, σε ηλικία 69 ετών.
11 ΜΑΙΟΥ
- Συνάντηση στο Λονδίνο Ελλήνων ευρωβουλευτών και Βρετανών παραγόντων με τον Αγγλο υπουργό Πολιτισμού Κρις Σμιθ, για να συζητηθεί το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.
11 ΜΑΙΟΥ
- Πεθαίνει ο χαμηλών τόνων κωμικός και ηθοποιός της επιθεώρησης Γιώργος Καππής σε ηλικία 70 ετών.
22 ΜΑΙΟΥ
- Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Δενδραμής σε ηλικία 98 ετών.
25 ΜΑΙΟΥ
- Εκτίθεται στο Μουσείο - Κέντρο Τέχνης «Reina Sofia» της Μαδρίτης πενήντα έξι μικροί και πανέμορφοι πρεσβευτές της Ελλάδας, γλυπτά από τις Κυκλάδες, που αποτελούν σημαντικό μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή.
26 ΜΑΙΟΥ
- Ανώνυμος δωρητής χαρίζει στο Νομισματικό Μουσείο ένα σπάνιο αθηναϊκό δεκάδραχμο του 5ου αιώνα.

ΙΟΥΝΙΟΣ

1 ΙΟΥΝ
- Πραγματοποιείται στη Στοά του βιβλίου τιμητική εκδήλωση προς τιμήν της Γουόρις Ντίρι, ειδικής πρέσβειρας για τα δικαιώματα της γυναίκας, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της «Λουλούδι της ερήμου».
3 ΙΟΥΝ
Ο διεθνούς φήμης Σέρβος συγγραφέας Μίλοραντ Πάβιτς παρουσιάζει στη «Στοά Βιβλίου» το βιβλίο του «Καπέλο από δέρμα ψαριού» και μιλά για το βομβαρδισμένο Βελιγράδι».
7 ΙΟΥΝ
- Ο μεγάλος Ισπανός κιθαρίστας Πάκο Ντε Λουτσία δίνει συναυλία στο κατάμεστο Ηρώδειο.
9 ΙΟΥΝ
- Πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» Αγ. Ιωάννου Ρέντη συναυλία συμπαράστασης στον γιουγκοσλαβικό λαό με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη.
10 ΙΟΥΝ
- Ο Χρήστος Νικολόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής αποκλειστικά δικά του τραγούδια.
12 ΙΟΥΝ
- Οι Metallica δίνουν μεγάλη συναυλία στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη.
15 ΙΟΥΝ
- Ο Μίκης Θεοδωράκης δίνει συναυλία στο αίθριο της «Στοάς του Βιβλίου» παρουσιάζοντας το έργο του «Κατάσταση πολιορκίας».
16 ΙΟΥΝ
- Οι Residents παρουσιάζουν στο Θέατρο Λυκαβητού το «Wormwood Show».
- Η Ορχήστρα των Χρωμάτων παρουσιάζει στο «Μέγαρο Μουσικής» τα Τραγούδια της ρωμαϊκής αγοράς».
Η συναυλία συμπίπτει με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι.
18 ΙΟΥΝ
- Ξεκινά το 8ο Φεστιβάλ Ναυπλίου το οποίο διαρκεί 10 μέρες και φιλοξενεί πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις.
20 ΙΟΥΝ
- Κάνει πρεμιέρα στο Ηρώδειο, η όπερα «Κάρμεν» του Ζορζ  Μπιζέ, σε σκηνοθεσία Παρίσιας Πάντος.
22 ΙΟΥΝ
- Ξεκινά στην Εθνική Πινακοθήκη μεγάλη αναδρομική έκθεση με 166 έργα του Βλάση Κανιάρη. Πολλά από τα έργα παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.
23 ΙΟΥΝ
- Οι θρυλικοί « Socrates» - Γιάννης Σπάθας, Γιώργος Τρανταλίδης και Αντώνης Τουρκογιώρης - ξανασυναντιούνται έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια δίνοντας μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Λυκαβητού.
24 ΙΟΥΝ
- Το Φεστιβάλ Αθηνών διοργανώνεται στην Πνύκα εκδήλωση με τίτλο «Η ποίηση ανατέλλει τα μεσάνυχτα».
25 ΙΟΥΝ
- Ο Rene Aubry έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου και δίνει συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού, αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι.
28 ΙΟΥΝ
- Τα περίφημα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο εγκανιάζουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών με την παρουσίαση στο Ηρώδειο του σαιξπηρικού μύθου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ.
30 ΙΟΥΝ
- Ο ζωντανός μύθος της σόουλ, Τζέιμς Μπράουν, δίνει συναυλία στο θέατρο Νταμάρι Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη.
31 ΙΟΥΝ
- Πεθαίνει ο συγγραφέας και πολιτικός Αλέξης Σεβαστάκης σε ηλικία 74 ετών.

ΙΟΥΛΙΟΣ

1 ΙΟΥΛ
- Ο διάσημος Αμερικανός τραγουδοποιός Αρτ Γκαρφάνγκελ δίνει συναυλία στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».
- Ο τζέιμς Μπράουν πραγματοποιεί ένα μοναδικό live σόου στο κατάμεστο θέατρο Λυκαβηττού.
2 ΙΟΥΛ
- Πρεμιέρα για τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο.
3 ΙΟΥΛ
- Ο Θάνος Μικρούτσικος δίνει συναυλία στον Λόφο της Σάνης στη Χαλκιδική με τον Petur Guelfucci.
5 ΙΟΥΛ
- Ο Τσικ Κορία και οι «Οrigin» δίνουν μια ξεχωριστή συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Συμμετέχει ο Gary Barton.
6 ΙΟΥΛ
- Η Δήμητρα Γαλάνη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμηνεύουν στην Πνύκα τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι και τα έργα «Γυμνοπαιδιές Γνωσιανές» του Ερικ Σατί, συνοδευόμενοι μουσικά από τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο στο πιάνο και το μουσικό σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.
Η Σούζαν Βέγκα έρχεται στη χώρα μας έπειτα από 10 χρόνια για να δώσει συναυλία στο Θέατρο του Λυκαβηττού.
10 ΙΟΥΛ
- Η «Κρατική Ορχήστρα Αθηνών» παρουσιάζει στο Ηρώδειο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Κατά Σαδδουκαίων» σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και αποσπάσματα από το «Ρέκβιεμ», σε μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.
12 ΙΟΥΛ
- Ανοίγει τις πύλες του το «Rockwave Festival» στον Αγιο Κοσμά με τα χέβι μέταλ συγκροτήματα «Manowar», «Mercyful Fate», «Sodom», «Immortal», «Nightfall», «Exhumation» και «Horrified».
13 ΙΟΥΛ
- Δεύτερη μέρα του «Rockwave Festival», στον Αγιο Κοσμά  με τα συγκροτήματα «Blur», «Placebo», «Deus», «Mercury Rev», «Purple Overdose», «Ονειροπαγίδα», και Μιχάλη Δ.
14 ΙΟΥΛ
- Εμφανίζονται τα συγκροτήματα «Garbage», «Fun Lovin Criminals», «Terrovision», «Boholech», «Make Believe» «Closer» και η Patti Smith σε μια ροκ μουσική βραδιά στον Αγιο Κοσμά, στο πλαίσιο του «Rockwave Festival».
15 ΙΟΥΛ
- Τελευταία μέρα του «Rockwave Festival» με τους «Prodigy», «The Afghan Wings», «Bloodhound Gang», «Queens of the Stone Age», «The Earthbound» και «Sigmatropic».
16 ΙΟΥΛ
- Ο Γιώργος Νταλάρας δίνει συναυλία στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας με την περίφημη ρωσική λαϊκή ορχήστρα της Κρατικής Ακαδημίας του Νικολάι Οσιποφ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.
«Ξεκινά το Φεστιβάλ Χορού Καλαματάς».
18 - 19 ΙΟΥΛ
- Ο Δήμος  Μούτσης εμφανίζεται ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια δίνοντας μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο. Συμμετέχουν οι ερμηνευτές Δημήτρης Μητροπάνος, Δήμητρα Γαλάνη και Τζούλια Σουγκλάκου.
20 ΙΟΥΛ
- Ο διάσημος χορευτής από την Αργεντινή Julio Bocca, εμφανίζεται στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» συνοδευόμενος από το 25μελές Ballet Argention.
22 ΙΟΥΛ
- Οι «Massive Attack» δίνουν μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Λυκαβηττού.
23 ΙΟΥΛ
- Οι «R.E.M», έρχονται στη χώρα μας και δίνουν μια μεγάλη ροκ συναυλία στο αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά.
26 - 27 ΙΟΥΛ
- Ο Γιώργος Κιμούλης παρουσιάζει στο Ηρώδειο τον «Κοριολανό» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Στούρουα.
30 ΙΟΥΛ
- Το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» παρουσιάζει στην Επιδαύρου την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λοζάνη.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

2 ΑΥΓ
- Πεθαίνει η διεθνούς φήμης Ελληνίδα χορεύτρια και σύντροφος του Μάνου Κατράκη, Λίντα Αλμα, σε ηλικία 73 ετών από καρκίνο.
6 ΑΥΓ
- Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 74 ετών, στο θεραπευτήριο «Υγεία».
7 ΑΥΓ
- Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στο Ηρώδειο το μπαλέτο των Αντολφ Ανταμ και Λεό  Ντελέμπ «Κουρσάρος».
13 ΑΥΓ
- Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στην Επίδαυρο την τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.
23 ΑΥΓ
- Η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, παρουσιάζει στο Ηρώδειο ένα μουσικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με γενικό τίτλο «Νύχτες Μαγικές».
27 ΑΥΓ
- Η Ακρόπολη, η Πνύκα και άλλοι - 39 συνολικά - αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν την τελευταία αυγουστιάτικη πανσέληνο της χιλιετίας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

3 ΣΕΠ
- Συναυλία της Τζέσι Νόρμαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με «Ιερά Κονσέρτα» του Ellington.
5 ΣΕΠ
- Συναυλία του Ισπανού τροβαδούρου της αγάπης, Χούλιο Ιγκλέσιας στο Ηρώδειο.
6 ΣΕΠ
- Η κορυφαία μέτζο σοπράνο Τερέζα Μπεργκάνθα παρουσιάζει στο Ηρώδειο, συνοδευόμενη από τον κιθαρίστα Χοσέ Μαρία Γκαγιάρντο, ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λόρκα.
7 ΣΕΠ
- Η «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη παρουσιάζεται από το «ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας» και το «Θέατρο της Ανοιξης» στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Παίζουν οι : Πέμυ Ζούνη, Αγγελος, Αντωνόπουλος, Τάνια Τσανακλίδου κ.α.
- Δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα από τον σεισμό στην Μονή Δαφνίου και στο Αρχαίο Φρούριο της Φυλής. Επίσης, σπάνε
- 200 περίπου αγγεία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
8 ΣΕΠ
- Ξεκινά το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας - Ericsson» του περιοδικού «Σινεμα» στο Κολλέγιο Αθηνών.
10 ΣΕΠ
- Ο γνωστός αρχιμουσικός Σερ Νέβιλ  Μάρινερ αναλαμβάνει καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή της Καμεράτα, Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής.
14 ΣΕΠ
- Πεθαίνει ο Ακαδημαϊκός Περικλής Θεοχάρης σε ηλικία 78 ετών.
17 ΣΕΠ
- Ξεκινά στο Πεδίον του Αρεως το «28ο Φεστιβάλ Βιβλίου» που είναι αφιερωμένο στην «Εθνική και Πνευματική Παρουσία του Απόδημου Ελληνισμού».
18 ΣΕΠ
- Η  Μαρινέλλα δίνει στο Ηρώδειο μεγάλη συναυλία με τίτλο «Με βάρκα το τραγούδι».
20 ΣΕΠ
- Ανοίγει τις πύλες του το 22ο Ελληνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα.
21 ΣΕΠ
- Συναυλία στο «Ρόδον» των δυο συνιδρυτών των «Tuxedomoon», Steven Brown και Blaine L. Reiniger, που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
22 ΣΕΠ
- Η  Μονσερά Καμπαγιέ δίνει συναυλία μαζί με τον κόμη της  Μονσερά  Μαρτί στο Ηρώδειο.
24 ΣΕΠ
- Εγκανιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η έκθεση «Πάμπλο Πικάσο: Σπουδές για την Γκερνίκα».
- Συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου στο Ηρώδειο, με τους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δημήτρη Μπάση και Κώστα Μακεδόνα.
27 ΣΕΠ
- Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο υπέρ των σεισμοπαθών».

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

1 ΟΚΤ
- Η  Μαρινέλλα δίνει στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ολυμπιακού Σταδίου μεγάλη συναυλία συμπαράστασης για τους σεισμοπαθής της Αττικής.
4 ΟΚΤ
- Το συγκρότημα «Cubanismo» παρουσιάζει στην «Χώρα Τεχνών» στην Κυψέλη, κλασικούς κουβανέζικους ρυθμούς.
7 ΟΚΤ
- Πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής η πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας του Μίκη Θεοδωράκη «Αντιγόνη».
13 ΟΚΤ
- Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ζουφλί  Λιβανελί δίνουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κοινή συναυλία συμπαράστασης στους Τούρκους και Ελληνες σεισμοπαθείς. Ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη.
14 ΟΚΤ
- Το «Ελληνικό Φεστιβάλ» ύστερα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας αποκτά ως γενική διευθύντρια την Βαρβάρα Μπελεζίνη.
16 ΟΚΤ
- Συναυλίες της  Μάριαν Φέιφφθρουλ στο «Ρόδον».
17 ΟΚΤ
- Χάνει τη μάχη με την επάρατο νόσο η σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Μέμα Σταθοπούλου, σε ηλικία 57 ετών.
19 ΟΚΤ
- Ανοίγει τις πύλες του, στην Καλαμάτα, το «1ου Διαγωνιστικό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ».
21 ΟΚΤ
- Παρουσιάζονται στη Στοά του Βιβλίου δυο άγνωστα έργα του Ρήγα Φεραίου, «Το σαγανάκι της τρέλας» και το «Η δοκιμασμένη φιλία» που ήρθαν  στο φως χάρη στη νεοελληνίστρια του Ινστιτούτου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Βουκουρεστίου Lia Brad Chisacof.
22 ΟΚΤ
- Βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου «Safe Sex» η οποία σπάει ρεκόρ εισιτηρίων για ελληνική ταινία.
24 ΟΚΤ
- Ανοίγει τις πύλες του το «17ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας» με τη συμπαράσταση πολλών σημαντικών χορωδιακών συνόλων βαλκανικών χωρών.
27 ΟΚΤ
- Μεταφέρεται στο Μουσείο της Δήλου ένας εκ των περίφημων Λεόντων.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

1 ΝΟΕΜ
- Πεθαίνει, σε ηλικία 73 ετών, ο ζωγράφος Πάρις Πρέκας, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές και βασικούς εκπροσώπους της γενιάς του ’50.
2 ΝΕΟΜ
- Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Νίκος Ξυδάκης δίνουν στο Μέγαρο Μουσικής συναυλία με τίτλο «Στην αρχή των τραγουδιών».
3 ΝΕΟΜ
- Εγκαίνια της έκθεσης «Κύματα αργυρά του Αιγαίου» με αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων που έκανε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο.
4 ΝΕΟΜ
- Ανακοινώνονται οι νικητές των φετινών λογοτεχνικών βραβείων, για τη βιβλιοπαραγωγή του 1998. Πρόκειται για τους Ρέα Γαλανάκη (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος), Γιώργο Μαρκόπουλο (Κρατικό Βραβείο Ποίησης), Νίκος Πετσάλη Διομήδη (Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας) και Γιάννη Δάλα (Μεγάλο Λογοτεχνικό Βραβείο).
8 ΝΟΕΜ
- Η έγκυρη εφημερίδα «Γκάρντιαν» αποκαλύπτει ότι οι χώροι και η αίθουσα όπου φιλοξενούνται τα γλυπτά του Παρθενώνα προσφέρονται από το Βρετανικό Μουσείο, επίσημα και απροκάλυπτα, για εμπορική εκμετάλλευση 50 φορές το χρόνο.
9-10 ΝΟΕΜ
- Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής τρία μεγάλα έργα του με ερμηνευτές τον Μάριο Φραγκούλη, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τον Γιάννη Κότσιρα και τον Πέτρο Γαϊτάνο.
12 ΝΟΕΜ
- Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που γιορτάζει φέτος τα 40 του χρόνια και τα επτά χρόνια της διεθνούς πορείας του.
- Πεθαίνει, σε ηλικία 72 ετών, ο Νίκος Μπακόλας, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες λογοτέχνες.
14 ΝΟΕΜ
- Πεθαίνει ο στιχουργός χιλίων και πλέον αγαπημένων λαϊκών τραγουδιών, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, σε ηλικία 77 ετών, προδομένος από την καρδιά του.
15 ΝΟΕΜ
- Φεύγει ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης  Μίνως Βολανάκης, σε ηλικία 74 ετών.
21 ΝΟΕΜ
- Ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου και σε μουσική διεύθυνση των Ηλία Βουδούρη και Βασίλη Χριστόπουλου.
22 ΝΟΕΜ
- Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Κώστας Καπάκας με το «Pepprmint» κατακτά 9 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
23 ΝΟΕΜ
- Η Χάρις Αλεξίου και η Τουρκάλα τραγουδίστρια Σεζάν Ακσού δίνουν μια κοινή συναυλία στο κινηματοθέατρο «Παλλάς». Τα έσοδα διατίθενται στο «Χατζηκυριάκειο» Ιδρυμα που επλήγη από τους σεισμούς.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

5 ΔΕΚ
- Ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής η λαμπρότερη όπερα του 17ου αιώνα «Η Στέψη της  Ποπποίας» του Κλαούντιο Μοντεβέρντι, σε σκηνοθεσία  Μιχαέλ Χάμπε και σε λιμπρέτο Τζιοβάν  Φρανζέσκο Μπουσενέλο.
- Παρουσιάζεται στην εθνική Λυρική Σκηνή το μπαλέτο «Μπαγιαντέρα» του  Λούντβιχ Μίνκους, σε αναβίωση χορογραφίας Αλις Ελιοτ.
- Απονέμεται στον Νίκο  Μπακόλα μετά θάνατον το βραβείο Balkanica ’99 για το βιβλίο του «Μπέσα για μπέσα» από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη σε εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου.
7 ΔΕΚ
- Παραιτείται σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, μαζί με τον πρόεδρο Σπύρο Πλασκοβίτη και τη διευθύντριά του Μυρσίνη Ζορμπά, γιατί ο υπουργός Πολιτισμού αρνείται να καλύψει ολόκληρο το ποσό των 942 εκατ. δρχ. που έχει εγκριθεί από τον προκάτοχό της κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για τον προϋπολογισμό του ΕΚΕΒΙ για το έτος 1999.
8 ΔΕΚ
- Εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο έκθεση με παλιές κυπριακές φορεσιές, με δείγματα και από τις κατεχόμενες περιοχές, στην Παλιά Βουλή.
- Μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου φημισμένο θέατρο «Ελίζαμπεθ Ζάαλ» του Βελγίου αφιερωμένη στην Οικολογία και την Ειρήνη.
13 ΔΕΚ
- Ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζει στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου μια κασετίνα με 10 έργα του και το «Ο ήλιος και ο χρόνος» σε νέα εκτέλεση από τη Μαρία Φαραντούρη.
- Επίσημη παρουσίαση της επετειακής έκδοσης των χρονογραφημάτων του Δημήτρη Ψαθά «Στο καρφί... και στο πέταλο», με την ευκαιρία των 20 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα, στον Σύλλογο Κωνσταντινοπολιτών στην Καλλιθέα.
19 ΔΕΚ
- Ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ύστερα από 22 ολόκληρα χρόνια, η διάσημη όπερα των  Μπέρτολντ  Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ «Ανοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι», σε μουσική διεύθυνση Νίκου Τσούχλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου και σε χορογραφίες Χάρη Μανταφούνη.
πηγή μας "Η ατζέντα"

Αρθρο 1: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στπο Ορφέα
Χρύσα Κοτζάογλου

Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικη γιορτή στον Ορφέα στις 22 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα του Π. Κωστοπούλου 12.
     Μετά από μία σύντομη εισήγηση του Προέδρου του Ορφέα κ. Νίκου Χρηστίδη άρχισε το πρόγραμμα.
     Στο Α' μέρος παρουσιάστηκε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής « ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΝΕΟΣ» ΤΟΥ  Μαξίμειου πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Κώστα Τσαλαπάτη.  Η βυζαντινή Χορωδία παρουσίασε Χριστουγεννιάτικους ύμνους μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα για να κλείσει το πρόγραμμά της με Βυζαντινά Κάλαντα.
     Στο Β’  μέρος παρουσιάστηκε η μικτή χορωδία του Ορφέα υπό τη Δ/νση του μαέστρου Βαγγέλη  Παπατσαρούχα. Η χορωδία παρουσίασε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο και έκλεισε το πρόγραμμά της με τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Το ακροατήριο χειροκρότησε  και τις δύο χορωδίες καθώς και την καλλιτέχνιδα Νατάσα  Πατώνη που συνόδευσε στο πιάνο.
     Παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ. Μάξιμος, ο εκπρόσωπος του στρατηγού κ. Τράγκας Θωμάς και πλήθος κόσμου.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας