ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ - Διάφορα
Στη στήλη θα βρείτε γελοιογραφίες, ανέκδοτα, σταυρόλεξα, σπαζοκεφαλιές, κουίζ, κουφά.
Επίσης, στη στήλη αυτή έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε μερικές γελοιογραφίες ενός μεγάλου και σημαντικού Ελληνα γελοιογράφου, δημοσιογράφου, ποιητή, φύλακα των συνόρων μας (απο την Σύμη), και αγαπητού φίλου του σχολείου μας, Μάριου Ζαμπίκου. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Οι μαθητές & υπεύθ. καθηγητής του σχολείου

  
Αρθρο: ΠΟΚΕΜΟΝ, Τηλεοπτική επιτυχία
Γιώργος Παπαδήμας
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Ένας ολόκληρος πλανήτης παιδιών τους έχει παραδοθεί. Οι Ιάπωνες εμπνευστές θησαυρίζουν. Στην Αμερική υπάρχουν ομάδες απεξάρτησης παιδιών από τα Πόκεμον.
Η πασίγνωστη τηλεοπτική σειρά ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1998 και μέσα σε λίγους μήνες η θεαματικότητα στις ηλικίες 4-9 ετών έφτασε στο 96%! Ανάλογη ήταν και η επιτυχία της ταινίας που ακολούθησε τη τηλεοπτική σειρά. Το γνωστό "Πόκεμον, η ταινία" της Warner Bros., έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 21 του περασμένου Απριλίου και δημιούργησε στρατιές μικρών θεατών έξω από τις αίθουσες. Τις 10 πρώτες εβδομάδες προβολή έκοψε 97.000 εισιτήρια. Φυσικό είναι να ακολουθήσει συνέχεια. Το "Πόκεμον 2, η δύναμη του ενός" που θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεπεράσει σε εισπράξεις κατά πολύ το πρώτο μέρος.
     Gotta catch'em all! Πιάστε τα όλα! Αυτό είναι το σύνθημα των εξαρτημένων ποκεμονόφιλων. Παλαιότερα Υπήρξαν οι Power Rangers, οι Transformers και τα Χελωνονιτζάκια. Ωστόσο η στρατιά των 151 γιαπωνέζικων τεράτων τσέπης κατάφερε να επισκιάσει ότι υπήρξε!
Το φαινόμενο Πόκεμον γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1996. Η Nintendo ξεκίνησε όταν λανσάρισε το φορητό βίντεο σύστημα Game Boy με το χαρακτηριστικό τίτλο Pocket monsters, τερατάκια τσέπης, δηλαδή, από όπου προήλθε και το όνομα Πόκεμον.
όμως τι είναι αυτό το όνομα που κάνει τα Πόκεμον να ξεχωρίζουν; Ο γεμάτος φαντασία πολυεπίπεδος κόσμος τους και η μυθολογία που τα συνοδεύει. Επίσης διαθέτουν τα ελκυστικά χαρίσματα του παραδοσιακού παιχνιδιού ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνουν πλευρές της νέας ηλεκτρονικής εποχής της ταχύτητας και της μεταβολής. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι το οργανωμένο έγκλημα. Εξοικειώνει τα παιδιά στην ιδέα της μετάλλαξης. Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που τα παιδιά θα φάνε, θα φορέσουν, θα δούνε και θα βιώσουν στο μέλλον, υπάρχουν σε μικρογραφία σε αυτό το παιχνίδι.
     Σκοπός του κάθε παίχτη, δηλαδή εκπαιδευτή είναι να εξουδετερώσει τα Πόκεμον των αντιπάλων του στη μάχη μέχρι να κερδίσει το απόλυτο βραβείο τιμής και να γίνει ο μεγαλύτερος Πόκεμον μάστερ του κόσμου. Οι πιτσιρικάδες δείχνουν να παίζουν στα δάχτυλα τους κανόνες. Αντιθέτως όλα αυτά μοιάζουν στους μεγάλους… γιαπωνέζικα!
Κασέτες Πόκεμον, μηχανήματα Game Boy, κόμικς, επιτραπέζια παιχνίδια, ρούχα, βιβλία, περιοδικά και φυσικά χαρτάκια!
     Είναι χαρακτηριστικό στην Ελλάδα ότι κάποια από τα σπανιότερα χαρτάκια  των συλλογών αυτών έχουν φτάσει και πουλιούνται στη μαύρη αγορά σε τιμές που φτάνουν και τις 50.000 δρχ.!
     Τι θα γίνει με αυτά τα τερατάκια; Θα μας καταδιώκουν για πολύ ακόμα ή θα ανήκουν σύντομα στο παρελθόν; Υπομονή, μέχρι να πιάσετε όλα τα Πόκεμον θα έχουν φτάσει τα Digimon, ψηφιακά τερατάκια που ήδη κάνουν θραύση στην Αμερική. Μόνο που δυστυχώς, τα χρόνια των Πόκεμον, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πια χρόνια της …αθωότητας!

Αρθρο: Ανέκδοτα
Ειρήνη Ασπανίτζε
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Είναι η κάθε μικρή ιστοριούλα που έχει αρκετό πνεύμα και χιούμορ και λέγεται από διαφόρους απλούς η επιφανείς ανθρώπους. Τα ανέκδοτα διαδίδονται από στόμα σε στόμα και κυκλοφορούν ανάμεσα σε συντροφιές που διασκεδάζουν ακούγοντάς τα. Πολλά δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά, και υπάρχουν και συγκεντρωμένη σε ειδικά βιβλία.
     Τα ανέκδοτα φανερώνουν την εξυπνάδα και το χιούμορ κάθε λαού, χωρίζονται δε σε διάφορες κατηγορίες. Απ' όλα πιο σημαντικά είναι τα ιστορικά ανέκδοτα, που έχουν ειπωθεί κατά καιρού, από σοφούς ή άλλα ιστορικά πρόσωπα. Το ανέκδοτο παρ' όλο που δεν είναι πάντα ακριβές από ιστορική άποψη, εκφράζει ωστόσο τις περισσότερες φορές μια πραγματική κατάσταση. Παράδειγμα το περίφημο "το κράτος είμαι εγώ!" του Λουδοβίκου ΙΔ', που μεν δεν το είπε ποτέ, αλλά εκφράζει τον πραγματικό απολυταρχικό χαρακτήρα του βασιλιά εκείνου της Σαλτίας. Οι Έλληνες διακρίνονται ιδιαίτερα στην ανεκδοτολογία από τα αρχαία χρόνια.
     Μνημειώδη έμειναν τα ανέκδοτα του Διογένη, του Σωκράτη και άλλων σοφών. Ωραία, επίσης, ανέκδοτα έχουν αφήσει και διάφοροι αγωνιστές του '21, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης και άλλοι. Χαριτωμένα είναι και τα ανέκδοτα που διασκεδάζουν με τον έξυπνο παιδικό χιούμορ μικρούς και μεγάλους.

-Έχω δέκα χρόνια να μιλήσω με την γυναίκα μου.
-Μα γιατί:
-Δεν μπορώ να την διακόψω!
    ================
-Τι δουλειά κάνει ο νοικάρης σου:
-Εφευρέτης!
-Δηλαδή:Τι εφευρίσκει:
-Δικαιολογίες για να μην πληρώσει το νοίκι!
    ================
-Πώς λέγεσαι? Ρωτάει ο καθηγητής τον Τοτό.
-Όπως λέγεται και ο πατέρας μου.
-Και πως λέγεται ο πατέρας σου?
-Όπως λέγομαι και εγώ
-Καλά, πως λέγεστε εσύ και ο πατέρας σου?
-Όπως λέγεται ο ένας λέγεται και ο άλλος!
    =================
-Στο δικαστήριο:
-Κυρία μου, πριν καταλήξετε στην απόφαση να ζητήσετε διαζύγιο, κάνατε καμία προσπάθεια για να διορθωθεί ο σύζυγός σας?
-Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχω πιάτο γερό στην κουζίνα!
    =================
-Ο πατέρας κοιτάει το ρολόι που σταμάτησε και λέει:
-Σταμάτησε, θα θέλει ασφαλώς καθάρισμα.
-Καθάρισμα δεν θέλει, πετιέται ο μικρός Πετράκης που τ'ακούει.
-Και πως το ξέρεις?
-Μα χθες το έπλυνα με σαπουνάδα.
    =================
-Ο δάσκαλος: Κωστάκη, κλείνε μου το ρήμα τρέχω.
Και ο Κωστάκης: Τρέχω, έτρεχα, σκόνταψα, έπεσα, χτύπησα, έκλαψα, σηκώθηκα και έφυγα!
    ===============
-Τον αγαπάς τον Κωστάκη, Νίκο?
-Όχι, γιατί με δέρνει.
-Και τον Παυλάκη, τον αγαπάς αυτόν?
-Ναι. Αυτόν τον δέρνω εγώ!
    ===============
-Μαμά, γιατί στα μαλλιά σου έχεις μερικές άσπρες τρίχες?
-Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος έχει ανυπάκουα παιδιά σαν εσένα.
-Α! Τώρα καταλαβαίνω γιατί της γιαγιάς τα μαλλιά είναι κάτασπρα!
    ===============
-Τι κάνεις εκεί μαμά?
-Κρέμα σαντιγί.
-Πω,πω! Κρέμα-σαν-τη-γη!


ΑΙΝΙΓΜΑ
 Είναι ένα παιχνίδι που το αγαπούν πολύ τα παιδιά. Το αίνιγμα είναι κάτι που πρέπει να καθορίσεις μαντεύοντάς το από τις παρομοιώσεις που θα σου πουν. Το αίνιγμα προβάλλεται πάντα σαν ερώτημα.
 Τα αινίγματα του παλιού καιρού δεν ήταν για να διασκεδάζουν τα παιδιά. Οι Εβραίοι, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν το αίνιγμα πνευματικό αγώνισμα. Πανάρχαιος είναι ο μύθος της Σφίγγας, που έβαλε τον Οιδίποδα να της λύση το αίνιγμα: "Ποιο είναι το ζώο που περπατάει το πρωί με τα τέσσερα, το μεσημέρι με τα δύο και το βράδυ με τα τρία? (Και εννοούσε τον άνθρωπο).

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ
-Τι είναι το μουλάρι κόκκινο, ο καβαλάρης μαύρο?
         (Η φωτιά και ο καπνός)
-Τι εννοεί:Έχω ένα μοναστηράκι γεμάτο ασπροφόρους?
         (Το στόμα και τα δόντια)
-Γύρο-γύρο κάγκελα στη μέση πάπια παίζει.
         (Το στόμα και η γλώσσα)
-Πέντε-δέκα στρατιωτάκια, όλα με τα κασκετάκια.
         (Τα δάκτυλα με τα νύχια)

 Εκείνο τον καιρό, ακόμα και στο θέατρο τους, οι αρχαίοι κωμικοί έβαζαν ανάμεσα στη κωμωδία αινίγματα, γιατί τ'αγαπούσαν πολύ οι θεατές. Στα συμπόσια ήταν απαραίτητα το πνευματικό αυτό παιχνίδι και παίρναμε σοφοί, ρήτορες και φιλόσοφοι. Αργότερα, στους ρωμαϊκούς χρόνους, στα συμπόσια, ο φροντιστής του γεύματος έδινε σε όλους τους συνδαιτυμόνες από ένα αίνιγμα να λύσουν. Ύστερα τραβούσαν κλήρο και ο τυχερός έπαιρνε για βραβείο ένα βιβλίο αρχαίου συγγραφέα και το στεφάνι της νίκης. Στους βυζαντινούς χρόνους το αίνιγμα ήταν λογοτεχνικό είδος. Σε αρκετές βυζαντινές συνταγές βρέθηκαν αινίγματα. Σήμερα, όμως, το αίνιγμα έχει χάσει τη θέση που είχε τον παλιό καιρό και δεν είναι πια το μέτρο της σοφίας και της μορφώσεως των ανθρώπων.

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ
-Ποια πηγαίνει στο γιατρό όταν είναι πολύ καλά στην υγεία της?
          (Η Νοσοκόμα)
-Ποια γυναίκα πήρε για άντρα τον πρώτο που βρέθηκε μπροστά της?
          (Η Εύα)
-Ποιος ενώ τα ακούει όλα, ποτέ του δεν μιλάει?
          (Το αυτί)
-Τι κάνει αυτός που σπαταλάει την αδειά του για ντύσιμο.
          (Αδια-φορεί)
-Ποιος είναι εκείνος που μπαίνει με το κεφάλι και βγαίνει με την πλάτη.
          (Ο περιπτεράς)
-Τι κοινό έχουν ένας ανιψιός και ένα σπίρτο?
            (Έχουν και οι δύο θείο)
-Πως λέγονται τα παιδιά του γουρουνιού?
          (Χειροπέδες)
-Τι υπάρχει στο κέντρο της γης?
          (Το "η")
-Ποια πόλη μας ρωτά αν θέλουμε άλλο νοίκι?
                 (Θεσσ-άλο-νίκη)
-Τι είναι ο μοτοσικλετιστής που δεν φοράει κράνος?
                    (Ου-κρανός)
-Πως λέγεται η γυναίκα που έχει γεννήσει τρία παιδιά?
            (Γεννή-τρια)
-Πως θα ονομάσουμε αυτόν που μένει στον πόρο?
          (Πορο-μένω)
-Τι έχουμε στο σπίτι όταν δεν υπάρχει μία?
          (Οικο-νο-μία)
-Σε ποιά χώρα τα αυγά φέρνουν νύστα?
          (Αυγανιστάν)
-Ποια πόλη έχει μικρή καρδιά?
          (Καρδίτσα)
-Ποιο γράμμα αν το πατήσουμε γίνεται κάτι που τρώμε?
          (Πατά-τα)


.Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας