INTERNET

Αρθρο: Το Internet - Τα βασικά πρωτόκολλα του Internet
Σωτήρης Τασιάς

Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Σαν ορισμό του πρωτοκόλλου μπορούμε να περιγράψουμε «την συγκεκριμένη περι-γραφή των σχηματισμών μηνυμάτων και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν δύο ή πε-ρισσότερους υπολογιστές (μηχανήματα) για να εναλλάσσουν αυτά τα μηνύματα».
     Υπάρχουν πρωτόκολλα δύο ειδών. Σε μορφή κειμένου για να είναι κατανοητά από τους ανθρώπους και σε μορφή προγραμματιστικού κώδικα για να είναι κατανοητά από τους υπολογιστές. Και οι δύο μορφές πρέπει να ορίζουν την ακριβή μετάφραση κάθε μέρους κάθε μηνύματος που εναλλάσσεται διαμέσου ενός δικτύου.
     Με απλά λόγια, τα πρωτόκολλα είναι οι διερμηνείς που παρεμβαίνουν και μεταφρά-ζουν τα δεδομένα που εναλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών λογισμικών και συστημά-των.
Πρωτόκολλο HTTP (Hyper Text Transport Protocol)
Πρόκειται για το πρωτόκολλο ανάγνωσης των ιστοσελίδων. Πρόκειται για αντικει-μενοστραφές πρωτόκολλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές. Πρόκειται για το γνωστότερο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται στο Internet από τους φυλλομετρητές (browser).
Πρωτόκολλο TCP (Transmission Control Protocol)
Πρόκειται για το πρωτόκολλο ελέγχου και μετάδοσης. Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί πρότυπο, παρέχει μέγιστη αξιοπιστία και χρησιμοποιείται σε επικοινωνιακά δίκτυα υ-πολογιστών και σε διασυνδεδεμένα συστήματα παρόμοιων ή διαφορετικών δικτύων.
Το TCP παρέχει διεργασιακές επικοινωνιακές υπηρεσίες σε πολυδικτυακό περιβάλ-λον και προσφέρεται για ταυτόχρονη κοινή χρήση σε πολλαπλά δίκτυα. Το Internet α-ποτελείται από εκατομμύρια υπολογιστές, δίκτυα διαφόρων τύπων και λειτουργικά συ-στήματα διαφόρων τύπων. Το πρωτόκολλο αυτό παίζει το ρόλο του οργανωτή ώστε να είναι συμβατά όλα τα παραπάνω ανόμοια συστατικά. Με απλά λόγια, όλες οι εταιρείες λογισμικού αποφάσισαν, για να είναι συμβατά μεταξύ τους τα προϊόντα που κατασκευ-άζουν πρέπει να διέπονται από ορισμένους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί αποτελούν το πρωτόκολλο TCP/IP.
Πρόκειται στην ουσία για μια πλατφόρμα ή ένα σύστημα περισσοτέρων των 100 πρωτοκόλλων τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διασύνδεση υπολογιστών και δικτύων.
Το TCP έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα συνεχόμενο πακέτο από ψηφιολέξεις των οκτώ bits προς κάθε κατεύθυνση μεταξύ των χρηστών του, «πακετάροντας» τα δε-δομένα σε τμήματα προς μετάδοση διαμέσου του συστήματος Internet.
Για τη μετάδοση των δεδομένων στο Internet, αυτά, χωρίζονται σε μικρότερα τμή-ματα που ονομάζονται "πακέτα".
Το TCP είναι αυτό που αποφασίζει πότε θα τμηματοποιήσει και  θα προωθήσει δεδο-μένα. Στη συνέχεια, επεμβαίνει το IP για να υλοποιήσει τις παραπάνω λειτουργίες και να φροντίσει για την μεταφορά τους. Δηλαδή, το πρωτόκολλο TCP αριθμεί τα πακέτα του IP, τα τοποθετεί στη σειρά, δίνει τον προορισμό και αναθέτει την αποστολή τους στο IP. Στην άλλη άκρη του δικτύου, δηλαδή κατά την λήψη, το TCP αναλαμβάνει τον έλεγχο για σφάλματα μεταφοράς. Αν εντοπίσει κάποιο σφάλμα, ζητά την επανάληψη της αποστολής του συγκεκριμένου πακέτου.
Πρωτόκολλο IP (Internet Protocol)
Σχεδιάσθηκε και ορίσθηκε σαν πρωτόκολλο το 1981, για χρήση σε διασυνδεδεμένα συστήματα επικοινωνιακών δικτύων υπολογιστών. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο πα-ρέχει τη δυνατότητα μετάδοσης στοιβών δεδομένων, τις λεγόμενες «datagrams.
Η βασική λειτουργία αυτού του πρωτοκόλλου είναι η αποστολή των πακέτων δεδο-μένων. Προσδιορίζει δηλαδή τον προορισμό και μεταφέρει τα δεδομένα χρησιμοποιώ-ντας την καλύτερη και ταχύτερη μέθοδο δρομολόγησης.
Αναλυτικότερα, οι διεργασίες που εκτελούνται από το IP είναι:
Κατάτμηση: Διαχωρισμός ενός μηνύματος ή πακέτου σε ακόμα μικρότερα πακέτα.
Επανασυναρμολόγηση: Πρόκειται για τη διαδικασία των πακέτων δεδομένων στο αρχικό τους μέγεθος.
Συνένωση: Είναι ο συνδυασμός πολλαπλών πακέτων δεδομένων σε ένα μεγαλύτερο.
Διαχωρισμός: Είναι η αντίστροφη διαδικασία συνένωσης, δηλαδή ο διαχωρισμός δε-δομένων σε πακέτα.

Πρωτόκολλο FTP (File Transfer Protocol)
Πρωτόκολλο για μετακίνηση αρχείων μεταξύ των υπολογιστών που είναι συνδεδε-μένοι στο Internet. Παρέχει έλεγχο πρόσβασης και διαπραγμάτευση των παραμέτρων των αρχείων.
Πρωτόκολλο POP - (Post Office Protocol)
Πρωτόκολλο εισερχόμενης αλληλογραφίας. Ο σκοπός αυτού του πρωτοκόλλου είναι να επιτρέπει τον σταθμό εργασίας του χρήστη να παίρνει την αλληλογραφία του από έναν εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πρωτόκολλο SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)
Πρωτόκολλο εξερχόμενης αλληλογραφίας. Για να γίνουν κατανοητές οι διεργασίες του SMTP, παρατίθεται το ακόλουθο παράδειγμα:
Έστω ότι είμαστε συνδρομητές του OTEnet και θέλουμε να στείλουμε ένα ηλεκτρο-νικό μήνυμα σε κάποιον φίλο μας που έχει πρόσβαση στο Internet μέσω κάποιου παρο-χέα στις ΗΠΑ. Στέλνοντας το μήνυμα μας, ο εξυπηρέτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της OTEnet (mail.otenet.gr) ελέγχει θετικά ή αρνητικά την δυνατότητα να παραλάβει ή όχι μήνυμα. Σε θετική απάντηση, ο εξυπηρέτης ελέγχει την ταυτότητα μας και την δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων από μέρους μας. Στη συνέχεια, ελέγχει την ταυτότητά του παραλήπτη του μηνύματος και παραλαμβάνει το μήνυμά μας. Έπειτα, ελέγχει την διεύθυνση και την ταυτότητα του παραλήπτη και στέλνει το μήνυμα στον εξυπηρέτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παροχέα του παραλήπτη. Τέλος, ο δικαιούχος παρα-λαμβάνει το μήνυμα από τον εξυπηρέτη του παροχέα του.

Πρωτόκολλο NNTP (Network News Transport Protocol)
Δημιουργήθηκε για την διανομή, απαίτηση, παραλαβή και αποστολή άρθρων ειδή-σεων (NEWS), μεταξύ της δικτυακής κοινότητας του Internet.



Κατηγορίες EMusic προς Napster
                      Τεχνικοί της ιστοσελίδας μουσικών αρχείων EMusic εντόπισαν χιλιάδες χρήστες της να
                      ανταλλάζουν μουσικά αρχεία στην παρόμοια ιστοσελίδα Napster, αφού έκρυψαν
                      υδατόσημα στα αρχεία τους για να ανακαλύψουν ποιοί πραγματοποιούσαν τις
                      παράνομες ανταλλαγές.

                      Η ΕMusic ζήτησε από τη Napster να αποκλείσει 600 άτομα από το σύστημα
                      ανταλλαγής, αφού εντοπίστηκαν 35.000 αρχεία στην ιστοσελίδα της, με προέλευση την
                      ιστοσελίδα της EMusic.

                      Από την πλευρά της, η Napster δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό, αφού υποστηρίζει
                      ότι τα υδατόσημα που χρησιμοποίησε η EMusic παραβιάζουν τους κανόνες απορρήτου.

                      © Copyright 2000. All rights reserved. Macedonian Press Agency


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας