ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


Αρθρο: Εκπαίδευση απο απόσταση
Ιωάννα Σολάκη - Τσουχνικά
Μαθήτρια Γ' τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ
     "Λόγος Ελλανιφόρος" ονομάζεται το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης από απόσταση για τους απόδημους της
Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΚΑ) Σερρών.
      Το πρόγραμμα απευθύνεται στους απανταχού Ελληνες και ιδιαίτερα σε μη οργανωμένα σχολεία που δημιουργούνται και
συντηρούνται από συλλόγους, εκκλησίες και φορείς στο εξωτερικό, τα οποία προωθούν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας
και τη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων της πατρίδας.
     Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο στο πρώτο συνέδριο αποδήμων Σερραίων και
η ιδέα της δημιουργίας του ανήκει στην πρόεδρο της ΔΕΠΚΑ, Κ. Εμμανουηλίδου.
     Το ΣΑΕ Ευρώπης έχει ήδη υποδείξει σχολεία και ομάδες σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης
Θάλασσας, οι οποίες χρήζουν άμεσης ανάγκης επιμόρφωσης.
     Η έναρξη του προγράμματος έγινε στα τέλη Νοεμβρίου με την πρώτη τηλετάξη, που δημιουργήθηκε στη Βάρνα της
Βουλγαρίας σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία προετοιμασίας
ανάλογης τάξης στην Τσεχία.
     Για τις ανάγκες της On Line εκπαίδευσης, θα χρησιμοποιηθεί  και το σύγχρονο εργαστήριο πληροφορικής και τηλεματικής του
6ου Γυμνασίου Σερρών, το οποίο διαθέτει άρτιο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και γραμμές ISDN.


ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
Ο εθνικός μας ποιητής γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798 και πέθανε το 1857.
    Σε ηλικία δέκα ετών πήγε στην Ιταλία για τις σπουδές του. Εκεί έδειξε την ιδιέτερη κλίση του για την ποίηση. Σπούδασε νομικά. Το 1818 γύρισε στην Ζάκυνθο και άρχισε να γράφει ποιήματα στα ελληνικά χρησιμοποιώντας τη δημοτική γλώσσα.
     Όταν ξέσπασε η επανάσταση, ο Σολωμός, συγκινημένος βαθύτατα, έγινε ψάλτης της. Το 1823 έγραψε τον « Ύμνο εις την ελευθερία », το1824 την « Ωδή εις τον θάνατον » του λόρδου Μπάιρον και από το 1826 άρχισε να συνθέτει τους « Ελεύθερους πολιορκημένους. ’λλα του έργα είναι « ο Λάμπρος, ο Κριτικός, ο Πόρφυγας κ.α. Πεζά έγραψε « τον Διάλογο και την γυναίκα της Ζακύνθου.
     Το 1828 έφυγε για την Κέρκυρα, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Μετά Το θάνατό του ο φίλος του Ιάκωβος Πολυλάς, ποιητής και λόγιος, συγκέντρωσε και εξέδωσε ’παντα ευρισκόμενα του ποιητή. Το σπίτι όπου έμενε στην Κέρκυρα αναστυλώθηκε και είναι σήμερα το μουσείο του Σολωμού.
     Η προσφορά του στα γράμματα είναι ανεκτίμητη. Ουσιαστικά είναι αυτός που έβαλε τα θεμέλια για τη νεότερη ποίησή μας.



Αρθρο: Πως γεννήθηκε ο Κινηματογράφος
Ευμορφία Μπουτσιούκα
Μαθήτρια Γ' τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Εδώ και αιώνες, οι Κινέζοι ήταν περίφημοι τεχνίτες στο να παρουσιάζουν κινούμενες εικόνες πάνω στην οθόνη. Ακόμη και σήμερα είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο το κινέζικο Θέατρο σκιών.
     Από το1826 υπήρξαν αρκετές οπτικές συσκευές, που επέτρεπαν να προβάλλονται σειρές από εικόνες. Πρώτο το περίφημο<< Μαγικό Λυχνάρι>>, όπου το φως συγκεντρωνόταν μέσα από ένα φακό πάνω σε εικόνες ζωγραφισμένες σε γυαλί και τι πρόβαλλε μπροστά σε ένα έκπληκτο κοινό. Μια παραλλαγή του λυχναριού ήταν το <<Φερακίστισκοπιο >> του Αυστριακού Ουχάτιους, με τις τοποθετημένες σε ένα περιστρεφόμενο δίσκο. Με παρόμοιο τρόπο λειτούργησε και το <<Πραξικοσκόπιο>>
του Γάλλου Ρευνώ.
     Το 1899 ο Αμερικάνος Ήστμαν εφευρίσκει το διάφανο φωτογραφικό φίλμ. Ο Αμερικάνος εφευρέτης Έντισον ανακάλυψε τη δική του μηχανή προβολής, που την ονόμασε <<Κινητοσκόπιο>>. Η ταινία δεν προβάλλονταν σε οθόνη, αλλά την έβλεπαν οι θεατές μέσα από ειδικά ανοίγματα.
     Το 1895οι Γάλλοι αδερφοί Λυμιέρ, παρουσίασαν μια συνταρακτική εφεύρεση τους, την πρώτη μηχανή λήψης (κάμερα), που ήταν και μηχανή προβολής και την ονόμασαν <<Κινηματογράφος>>. Έφτιαξαν και την πρώτη κινηματογραφική ταινία, όπως την ξέρουμε σήμερα. Η μηχανή λήψης φωτογράφιζε 16 εικόνες το δευτερόλεπτο και με την ίδια ταχύτητα της πρόβαλλε πάλι. Για πρώτη φορά η κίνηση αποδιδόταν με τρόπο φυσικό. Έτσι γεννήθηκε ο <<βουβός>> κινηματογράφος.



Αρθρο: Οδυσσέας Ελύτης
Μαρία Πάτση
Μαθήτρια Γ' τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά καταγόταν από την Μυτιλήνη. Ο Οδυσσέας Ελύτης ανήκει κι αυτός στη λεγόμενη γενιά του 30 και στην αρχή παρουσιάστηκε στην ποίηση ως σουρεαλιστής με την ποιητική συλλογή "Προσανατολισμοί".
      Μέσα στην κατοχή κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο "Ήλιος ο Πρώτος". Η θάλασσα,  ο ουρανός, ο ήλιος κι ο έρωτας είναι τα κεντρικά στοιχεία που προβάλλονται κι εξυμνούνται σε όλα τα ποιήματά του. Αλλά ο Ελύτης δεν είναι μόνο ένας φυσιολάτρης, είναι κι ένας θερμός πατριώτης. Μετά την απελευθέρωση θα κυκλοφορήσει το έργο "’σμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας", που αποτελεί ένα μήνυμα για ελληνική αλλά και πανανθρώπινη ελευθερία. Στη συνέχεια αφού εκδώσει το βιβλίο "Η καλοσύνη στις Λυκοπαριές", θα σωπάσει για αρκετά χρόνια ενώ μάλιστα θα φύγει από τη χώρα και θα εγκατασταθεί στο Παρίσι, 'όπου θα σπουδάσει και θα μεταφράσει πολλά ποιήματα Γάλλων ποιητών. Αργότερα θα εκδώσει νέες ποιητικές συλλογές και μάλιστα το πιο αντιπροσωπευτικό έργο της λογοτεχνικής του παραγωγής, το "’ξιον Εστί".
      Στη συνέχεια ο Ελύτης θα εκδώσει τα : "Έξι και μια τύψεις για τον ουρανό", " Ήλιος ο ηλιάτορας", "Τα ρω του έρωτα", " Το φωτόδεντρο και η 14η Ομορφιά", "Το μονόγραμμα" και "Τα ετεροθαλή". Κυκλοφόρησε επίσης τα δοκίμια "Ο ζωγράφος Θεόφιλος" και "Ανοιχτά χαρτιά", καθώς και πολλά άλλα. Ακόμη μετέφρασε με επιτυχία ποιήματα των :Λόρκα, Ελυάρ και Λωτρεαμόν. Το 1976 κυκλοφόρησαν τρία ακόμα βιβλία του με τους τίτλους : "Δεύτερη γραφή", "Η μαγεία του Παπαδιαμάντη" και "Σηματολόγιο". Τα έργα του Ελύτη μεταφράστηκαν και σε πολλές ξένες γλώσσες.
      Ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Ελύτης θα παραμείνει ως ο ποιητής του ελληνισμού, αφού αυτός τον έφτασε στην πιο τέλεια του μορφή. Ο Ελύτης σπουδαιότατος και πνευματώδης ποιητής με παγκόσμια ακτινοβολία, αξιολογήθηκε και τιμήθηκε όπως πραγματικά του άξιζε. Το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του "’ξιον εστί". Αυτό τιμά όχι μόνο τον Οδυσσέα Ελύτη αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας