ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Διάφορα


Αρθρο: Κανόνες προς αποφυγή ατυχημάτων
Χρύσα Βάκαλου

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ...ΠΕΣΙΜΟ
· Για να φτάσετε κάτι που βρίσκεται ψηλά, χρησιμοποιήστε γερή σκάλα, την οποία θα τοποθετήσετε στη σωστή θέση.
· Κατά τη διάρκεια της δουλείας σας αλλάζεται συχνά τη θέση της σκάλας έτσι ώστε να μην αναγκάζεστε να τεντώνεστε επικίνδυνα, για να φτάσετε το αντικείμενο που χρειάζεστε.
· Ελευθερώστε το δάπεδο από διάφορα αντικείμενα στα οποία θα μπορούσε η σκάλα να γλιστρήσει.
· Τοποθετήστε μια ειδική ταινία κάτω από τα ελαφριά χαλιά και τα κιλίμια για να μη γλιστρούν στο δάπεδο.
· Μη γυαλίζετε υπερβολικά τις σκάλες και το δάπεδο.
· Καλύψτε την μπανιέρα και το δάπεδο του μπάνιου με πλακάκια που δε γλιστρούν. Για να σηκώνεστε εύκολα στην μπανιέρα, στερεώστε στην πλαϊνή της πλευρά μια χειρολαβή.

 ΡΕΥΜΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ
       Η ηλεκτρική εγκατάσταση στο σπίτι ή στο διαμέρισμα πρέπει να είναι ελεγμένη και 100% ασφαλής. Παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος παραμονεύει όταν μερικοί αποπειρώνται, χωρίς να ξέρουν, να επιδιορθώσουν κάποια βλάβη που παρουσιάστηκε ξαφνικά, ή όταν ανοίγουν τρύπα στον τοίχο και πέφτουν πάνω στη γραμμή του ρεύματος.
      Στα παλιά σπίτια υπάρχει ένας πρόσθετος κίνδυνος από φθαρμένους διακόπτες και καλώδια. Αυτά θα πρέπει να αντικαθίστανται όσο το δυνατόν γρηγορότερα ή ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρικές συσκευές με μονωτικό περίβλημα.

 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ:
· Παραιτηθείτε, αν  δεν έχετε τις ειδικές γνώσεις, από κάθε επισκευή ηλεκτρικής συσκευής, διακοπτών, πριζών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
· Προτού τρυπήσετε έναν τοίχο, εξετάστε αν από το σημείο αυτό περνάει κάποιο καλώδιο.
· Προσέξτε ώστε οι ηλεκτρικές συσκευές (ο διακόπτης τους, οι μηχανές τους κτλ.) να μην έρχονται σε επαφή με το νερό ακόμη κι αν είναι αδιάβροχες.
· Αγοράζετε συσκευές γνωστών, αναγνωρισμένων εταιρειών. Τις τελευταίες δεκαετίες αυξήθηκε ο αριθμός ασφαλείας των ηλεκτρικών συσκευών. Παρ’ όλα αυτά, πάντα βρίσκει κανείς στην αγορά συσκευές άγνωστης προέλευσης, οι οποίες κατά κανόνα παρουσιάζουν σοβαρά μειονεκτήματα.
· Μη χρησιμοποιείται ελαττωματικές συσκευές. Δώστε τις αμέσως για επιδιόρθωση.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
     Κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει πάντα από τη φωτιά στο τζάκι ή από τα αναμμένα κεριά. Για τα τζάκια μάλιστα έχουν δοθεί αυστηρές προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να τηρούνται επιμελώς. Μην αφήνετε αναμμένο το τζάκι ή τα κεριά όταν φεύγετε από το σπίτι έστω και για λίγο.
     Ενώ όμως η ζωντανή φλόγα του τζακιού ή των κεριών μας υπενθυμίζει τον κίνδυνο, οι ηλεκτρικές συσκευές και εγκαταστάσεις μας κάνουν να τον ξεχνάμε. Έτσι, το ατύχημα μας βρίσκει εντελώς απροετοίμαστους.

ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΕΥΦΛΕΚΤΗ ΥΛΗ
      Ποιος σκέφτεται για παράδειγμα ότι η ελαττωματική επαφή των συρμάτων μπορεί να προκαλέσει εύκολα φωτιά -ειδικά αν η πρίζα είναι κατασκευασμένη από υλικό που καίγεται εύκολα; Ή ποιος προνοεί ότι ένα πλαστικό κουτάλι (που μια ατυχής σύμπτωση το έριξε στην καυτή αντίσταση του πλυντηρίου των πιάτων) μπορεί να προκαλέσει φωτιά σε όλη τη συσκευή;
 Άφθονη εύφλεκτη ύλη υπάρχει και στην τηλεόραση. Όταν αυτή βρίσκεται τοποθετημένη στο βάθος ενός ντουλαπιού ή σε ένα ράφι (στο πίσω μέρος του οποίου δύσκολα κυκλοφορεί αέρας), εγκυμονούνται κίνδυνοι ανάφλεξης.
      Πάντως είναι πολύ σημαντικό προτού επιχειρήσετε μέσα στον πανικό σας να σβήσετε τη φωτιά με κουβάδες νερό, να διακόψετε τη ροή ρεύματος είτε τραβώντας την πρίζα είτε κλείνοντας τον αντίστοιχο διακόπτη.
      Αν λάβετε υπόψη σας ότι η φωτιά είναι υπόθεση δευτερολέπτων, θα καταλάβετε γιατί πρέπει ο ηλεκτρικός πίνακας να βρίσκετε σε μέρος που να το φτάνετε εύκολα και γιατί χρειάζεται ένας γενικός διακόπτης.

Η ΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ
     Σας συνιστούμε να έχετε πάντα έναν φακό μέσα στον ηλεκτρικό πίνακα, για να μην προσπαθείτε (σκοντάφτοντας μέσα στο σκοτάδι) να βρείτε το δρόμο σας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αντί να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας αλλά και τη ζωή των άλλων επιχειρώντας να σβήστε τη φωτιά, είναι προτιμότερο να την αφήσετε και αφού ειδοποιήσετε γρήγορα την Πυροσβεστική, εγκαταλείψτε το διαμέρισμα.
     Ο κίνδυνος πυρκαγιάς όμως παραμονεύει και όταν τηγανίζεται στην κουζίνα. Το καυτό λάδι μπορεί να μετατρέψει μέσα σε δευτερόλεπτα την ηλεκτρική κουζίνα σε φλεγόμενο βάτο. Μην αφήνετε λοιπόν τη φριτέζα από τα μάτια σας. Αν παρ’ όλα αυτά πιάσει φωτιά το λίπος, μην προσπαθήσετε να τη σβήσετε με νερό. Οι φλόγες θα ανέβουν ψηλά και το λίπος θα τιναχτεί επικίνδυνα.
      Αν καταφέρατε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, σκεπάστε τη φριτέζα με ένα καπάκι. Αν όχι, κλείστε καλά πίσω σας την πόρτα της κουζίνας και καλέστε την Πυροσβεστική.


Αρθρο: Αντιτορπιλικό Σαλαμίς
Χρύσα Βάκαλου

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

Αντιτορπιλικό Στόλου ΄΄Σαλαμίς΄΄ D - 78
     To 1904 ήταν μια χρονιά σταθμός για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, διότι πραγματοποιήθηκε η ανασύσταση του Στόλου. Στη δύναμη του στόλου προστέθηκαν τέσσερα μεγάλα και δέκα μικρά Αντιτορπιλικά , ένα Υποβρύχιο και το και το θωρηκτό ΄΄Αβέρωφ΄΄.
     Το 1912 η Ελλάδα εισέρχεται στην συμμαχία της Βουλγαρίας με την Σερβίας.
     Το Μάιο του ίδιου έτους δίδεται από την ελληνική κυβέρνηση στα γερμανικά ναυπηγεία Vulkan η κατασκευή ενός μέσου θωρηκτού μαζί με έξι τορπιλοβόλα τύπου ΄΄Αίγλη΄΄. Το θωρηκτό θα έπρεπε να έχει εκτόπισμα 13.000 τόνων, να αναπτύσσει ταχύτητα  21 κόμβων και να είναι εφοδιασμένο με οκτώ πυροβόλα των 350 χλστ., τρία δίδυμα πυροβόλα των 150 χλστ και έξι μονά του ίδιου διαμετρήματος. Το συνολικό κόστος έφθανε εκείνη την εποχή το εξωφρενικό ποσό του 1.050.000 λιρών. Ενώ οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο τμήμα της γάστρας του πλοίου, το ελληνικό επιτελείο θέτει νέες προδιαγραφές ώστε το πλοίο να έχει εκτόπισμα 19.000 τόνους και να επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων. Το ήδη μισοτελειωμένο σκάφος εγκαταλείπεται και ξεκινά η κατασκευή του νέου πλοίου που θα ήταν εφοδιασμένο με 4 δίδυμα πυροβόλα των 350 χλστ. και 6 δίδυμα των 150 χλστ. Δύο χρόνια μετά έχουν τελείωση οι αντιπαραθέσεις στα Βαλκάνια και Γερμανία προετοιμάζεται για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εργασίες στο ελληνικό πλοίο σταματούν, ενώ σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή, διότι η Γερμανική Κυβέρνηση δίνει επείγουσες παραγγελίες κατασκευής πλοίων στο ναυπηγείο. Η χώρα μας μη μπορώντας να διεκδικήσει το πλοίο χάνει και την προκαταβολή των 11,548,690 δρχ. που είχε δοθεί στο ναυπηγείο. Πολύ αργότερα το 1930 μαζί με άλλες παραγγελίες έγιναν κάποιες προσπάθειες για να διευθετηθεί το θέμα της προκαταβολής. Το όνομα που θα δίνονταν στο νέο πλοίο, ήταν το ΄΄Σαλαμίνα΄΄ που θύμιζε την ιστορική ναυμαχία του τότε μεγάλου ελληνικού στόλου.
     Το Ελληνικό Ναυτικό σε ανάμνηση του θωρηκτού που δεν παρέλαβε ποτέ, έδωσε το ίδιο όνομα σε ένα από τα δύο παραχωρηθέντα Αντιτορπιλικά Στόλου από το Βρετανικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλοίο στο Αγγλικό Ναυτικό είχε τον χαρακτηρισμό H – 77 και το όνομα ΄΄Boreas΄΄.
     Η τελετή παράδοσης έγινε στο Λίβερπουλ στις 16/3/1944 και το παρέλαβε ο κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Ελευθέριος Γεωργακόπουλος. Το πλοίο πριν ακόμη κλείσει ένα μήνα στο Ναυτικό μας και καθώς συμμετείχε στις επικίνδυνες νηοπομπές του Ατλαντικού, κατά την διάρκεια σφοδρής καταιγίδας απεκολλήθει το πυροβόλο των 3’’ με αποτέλεσμα να χαθεί στα αφρισμένα νερά του Ατλαντικού μαζί με την ομοχειρία που απετελείτο από επτά άνδρες.
     Το συγκεκριμένο συμβάν έγινε στις 23/4/1944. Τα πλοίο όπως και πολλά άλλα που είχαν δοθεί με δανεισμό, δόθηκε και πάλι στο Βρετανικό Ναυτικό το Σεπτέμβριο του 1951.

Αρθρο: Σάμογιεντ - Ο Βασιλιάς του χιονιού
Σωτήρης Τασιάς

Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Ανάμεσα στους σκύλους του Βορρά υπάρχει ένας που μοιάζει να είναι φτιαγμένος από χιονονιφάδες, άσπιλα λευκός σαν το τοπίο που τον γέννησε.

     Οι νομάδες του Βορρά ξεχώριζαν το Σάμογιεντ από τους άλλους σκύλους και ανέθρεφαν τα κουτάβια μέσα στις σκηνές τους μαζί με τα παιδιά τους, και συχνά κοιμούνταν με τους σκύλους τους για επιπλέον ζεστασιά.
     Οι γυναίκες μάλιστα ανέθρεφαν τα ορφανά κουτάβια οι ίδιες και τα θήλαζαν, αν η μητέρα τους δεν είχε γάλα. Χρησιμοποιούνταν στην έλξη των ελκήθρων μόνο περιστασιακά, μια και ο προορισμός τους δεν ήταν να κάνουν τα υποζύγια.
     Ήταν κυρίως σύντροφοι στο κυνήγι και φύλακες στα κοπάδια των ταράνδων. Η ζωή τους εξαρτιόταν από την ίδια σκληρή δικαιοσύνη που αποφάσιζε τη μοίρα των ανθρώπων στο αμείλικτο περιβάλλον των παγετώνων.
     Ο «άχρηστος» σκύλος γρήγορα έχανε το τομάρι του, που γινόταν γούνινο παλτό ή κουβέρτα για τους κυρίους του. Σήμερα στον «πολιτισμένο» κόσμο απολαμβάνει την εύνοια των κυνόφιλων ολόκληρου του πλανήτη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Όνομα φυλής:     Σάμογιεντ ( SAMOYED)
Καταγωγή:           Σκανδιναβία
Είδος:                    Σύντροφος σκύλος, έλξης ελκήθρων, ποιμενικός
Ύψος:                   Αρσενικά 57 εκ., θηλυκά 53 εκ.
Χρώμα:                 Λευκό, υπόλευκο
Χαρακτήρας:      Ισχυρός χαρακτήρας χωρίς να γίνεται ισχυρογνώμων. Περήφανος και
                             ικανός για πρωτοβουλία, είναι πάντα πρόθυμος για εργασία. Βαθιά
                             συναισθηματικός και οικογενειακός σκύλος.
 Απαιτήσεις:
     Διαφέρει αρκετά από τα «ξαδέλφια» του όπως τα Χάσκυ και τα Αλάσκαν Μάλαμουτ μια και είναι περισσότερο οικογενειακός σκύλος και λιγότερο … κούριερ. Με λίγα λόγια δεν έχει τόσο έντονη την ανάγκη για περιπλανήσεις.
Έχει ανάγκη όμως από πολλή εξάσκηση και συντροφικότητα. Είναι ευτυχισμένος όταν μοιράζεται τη ζωή του με άλλους σκύλους, μια και έχει συνεχή διάθεση για παιχνίδι. Το τρίχωμά του είναι ένας μπελάς για όσους θέλουν να το δουν έτσι.
Γι’ όσους όμως το βλέπουν δώρο της φύσης, δεν υπάρχει πρόβλημα, μια και είναι βέβαιο πως θα βρουν χρόνο για καθημερινή περιποίηση.
Υγεία:
     Είναι υγιέστατο ζώο και φτάνει σε αξιοσημείωτη ηλικία, αν διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Παρουσιάζει όμως, σε αρκετές περιπτώσεις, προδιάθεση για κληρονομικές παθήσεις όπως διαβήτη, ισχιακή δυσπλασία, γλαύκωμα και νεφροπάθειες.
Γι’ αυτό, τα ζώα που προορίζονται για αναπαραγωγή θα πρέπει να ελέγχονται πριν ζευγαρωθούν.
     Αυτονόητο είναι πως δεν πρέπει να αγοράζονται κουτάβια από ανεξέλεγκτες πηγές, που δεν μπορείτε να ελέγξετε τους γονείς.


Αρθρο: Η Καφέ αρκούδα
Σωτήρης Βαγενάς

Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

       Η καφέ αρκούδα είναι ένα από τα 8 είδη στον κόσμο. Η καφέ αρκούδα έως τον 15ο αιώνα ζούσε σε όλη την Ευρώπη . Η καταστροφή των βιότοπών της και το παράνομο κυνήγι της ( που απαγορεύτηκε πριν δύο μόλις δεκαετίες )είναι οι κύριες αιτίες τις σταδιακής εξαφάνισης της από τα περισσότερα δάση του κόσμου.
Στη Γαλλία έχουν απομείνει μόνο 10 ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία περίπου 50. Στην Ελλάδα μέχρι τον 17ο αιώνα η αρκούδα ζούσε μέχρι την Πελοπόννησο , στις μέρες μας όμως έχει περιοριστή μόνο στην βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη . Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 150 ζώα ,πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο ότι είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρωπαϊκοί ένωση .
      Η καφέ αρκούδα είναι ζώο μοναχικό και κινητέ το σούρουπο ,την νύχτα και την αυγή. Ζει 20 – 25 χρόνια  και τρέφεται κυρίως με φυτά , καρπούς , φρούτα και βολβούς. Είναι από την φύση της μη επιθετικό ζώο. Η καφέ αρκούδα πέφτει σε χειμέριο λήθαργο .
     Το θηλυκό γεννάει κάθε 2-3 χρόνια και ενώ βρίσκετε σε κατάσταση λήθαργου 1-2 μικρά και σπανιότερα 3.  Τα μικρά μένουν κοντά στην μητέρα τους 2 χρόνια , αυτή τους μαθαίνει να βρίσκουν την τροφή τους και να αποφεύγουν τους κινδύνους. Συνήθως ένα από τα δύο μικρά επιζεί .
      Η αρκούδα είναι είδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Χρειάζεται την βοήθειά μας , εμείς πρέπει να της την δώσουμε απλόχερα γιατί  δεν πρέπει να εξαφανιστεί.

     Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας