INTERNET
Αρθρο 1:  Μηχανές αναζήτησης στο Internet (Indexers)
Βαγγέλης Γκιμπερίτης Πληροφορικός - Συγγραφέας, Web master του site 6ου Γυμνασίου
Στη στήλη αυτή, θα βρίσκεται κάθε μήνα μια αναφορά για το Internet.

Απο το ομώνυμο κεφάλαιο του βιβλίου "Internet Οδηγός για όλους"
Οι μηχανές αναζήτησης είναι κάτι σαν τις σελίδες των τηλεφωνικών καταλόγων. Πρόκειται για εξαιρετικά προγράμματα τα οποία σε μερικά δευτερόλευτα αναζητούν και μας εμφανίζουν πληροφορίες από όλο το Internet. Προϋπόθεση για την αναζήτηση είναι να έχει ήδη καταχωρηθεί το αναζητούμενο site στη μηχανή αναζήτησης.

Οι μηχανές αναζήτησης διαθέτουν βάσεις δεδομένων με τις διευθύνσεις των site που έχουν δηλωθεί. Όταν δίνουμε αναζήτηση για εύρεση, τότε η αναζήτηση γίνεται μέσα στη βάση δεδομένων και τα αποτελέσματα είναι ταχύτατα. Οι μηχανές αναζήτησης, παλαιότερα λειτουργούσαν σαν θεματικοί κατάλογοι, δηλαδή για να αναζητήσουμε κάποιο στοιχείο, έπρεπε να επιλέξουμε τον σχετικό κατάλογο και αναζητήσουμε το περιεχόμενο. Σήμερα έχουν αλλάξει σχεδόν όλοι τη λογική αναζήτησης. Έχουν κρατήσει τους θεματικούς καταλόγους αλλά συγχρόνως μας δίνουν την δυνατότητα να πληκτρολογήσουμε το ζητούμενο σε ένα ειδικό πλαίσιο κειμένου και να αναλάβουν την αναζήτηση μόνοι τους. Μερικές μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν και τους δυο τρόπους, άλλες μόνο τον έναν ή το άλλο. Π.χ η GoGREECE δεν είναι ένας Indexer αλλά μια βάση δεδομένων των site που δηλώθηκαν. Η μηχανή αναζήτησης INFOSEEK δεν χρησιμοποιεί καθόλου την μέθοδο καταλόγων.

Όσο αφορά την ορολογία των μηχανών αναζήτησης, σήμερα χρησιμοποιούνται αρκετές ονομασίες. Θα τις βρούμε σαν Indexers, Search Engine, Μηχανές αναζήτησης κλπ.

Σήμερα όλα τα Web site είναι δηλωμένα σε κάποιον αναζητητή, επειδή μέσα από αυτόν γίνονται γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι αυτονόητο ότι η μηχανή αναζήτησης που δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις για εγγραφή είναι και η διασημότερη. Υπάρχουν μηχανές αναζήτησης που για να ικανοποιήσουν σήμερα μια εγγραφή καταχώρησης κάποιου server χρειάζεται πίστωση χρόνου πάνω από μήνα. Επομένως, για να μπορούν να αντοπίζουν οι χρήστες τις σελίδες μας θα πρέπει να τις δηλώνουμε στις μηχανές αναζήτησης.

Προς το παρόν, υπάρχει περίπου μια εικοσάδα πολύ γνωστών και διάσημων μηχανών αναζήτησης. Αμέσως παρακάτω θα παρουσιάσουμε τις γνωστότερες από αυτές.

Σχεδόν σε όλες τις αρχικές σελίδες των παροχέων υπάρχει κάποιο πλαίσιο και δίπλα του η ένδειξη Search. Μέσα σ΄αυτό μπορούμε να πληκτρολογήσουμε τη λέξη ή φράση που επιθυμούμε να αναζητηθεί και αφού πατήσουμε το κουμπί Search ξεκινά η αναζήτηση. Συνήθως οι μηχανές αυτές που υπάρχουν εξ ορισμού στις αρχικές σελίδες των παροχέων αναζητούν δεδομένα μόνο στον web server του παροχέα. Εδώ πρέπει να τονίσουμε κάτι που είναι πολύ σημαντικό και αυτό είναι το που θα γίνει η αναζήτηση. Η αναζήτηση λοιπόν μπορεί να γίνει πρώτον, στις πληροφορίες που διαθέτει ο παροχέας δηλαδή μόνο στα στοιχεία του δικού του Web server ή μπορεί να γίνει για στοιχεία που βρίσκονται σ' ολόκληρο το Internet.

Για να κάνουμε αναζήτηση σε ολόκληρο το Internet πρέπει να καλέσουμε τη μηχανή αναζήτησης πληκτρολογώντας το όνομά της στο Location για να φορτωθεί το πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να γίνει και από κάποιο Link υπερκείμενου ή γραφικού όταν υπάρχει. Για παράδειγμα αν επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μηχανή αναζήτησης Yahoo πληκτρολογούμε www.yahoo.com.

Για να αναζητήσουμε πληροφορίες από τον server του παροχέα μας, κάνουμε χρήση της μηχανής αναζήτησης που διαθέτει η αρχική του σελίδα, πληκτρολογώντας απλά το κείμενο αναζήτησης μέσα στο πλαίσιο κειμένου της αναζήτησης.

Για να αναζητήσουμε πληροφορίες από πολλούς Web servers εντός της Ελλάδας ή Ελληνικού περιεχομένου (που είναι δηλωμένοι), θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια Ελληνική μηχανή αναζήτησης (ATLAS, THEA, HIWAY), ή μια παγκόσμια μηχανή που αναζητεί δεδομένα Ελληνικού περιεχομένου (PHANTIS, Web Index).

Το γεγονός που έχει μαγάλη σημασία για τους Έλληνες χρήστες είναι η αναζήτηση μπορεί να γίνει και με τη χρήση ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ. Μεχρι τα μέσα του '97 αυτό δεν ίσχυε. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μερικές μηχανές δεν δεχονται Ελληνικούς χαρακτήρες. Δεν έχει σημασία αν είναι Ελληνικές ή ξένες. Οι περισσότερες ξένες παγκόσμιες μηχανές δεχονται Ελληνικούς χαρακτήρες, εξαίρεση αποτελούν οι Webcrawler και HotBot. Το παράδοξο της υπόθεσης όμως είναι ότι οι Ελληνικές μηχανές δεν δεχονται Ελληνικούς χαρακτήρες, ελπίζουμε και περιμένουμε.

Τονίζω και πάλι ότι, για να μπορεί η μηχανή να εντοπίζει τις σελίδες μας θα πρέπει να τις δηλώσουμε σε κάποια Search Engine ή σε όλες, τον τρόπο τον περιγράφουμε σ' αυτό το κεφάλαιο. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ο τρόπος λειτουργίας των μηχανών. Οι περισσότερες μηχανές κάνουν αυτόματη αναζήτηση σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε βδομάδα ή μήνα) στα δηλωμένα site και βλέπουν για νέες σελίδες. Αν έχουμε δημιουργήσει νέες σελίδες, η μηχανή θα τις εντοπίσει και θα τις τοποθετήσει στη βάση της, αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα τις εμφανίζει όταν κάποιος ζητήσει αναζήτηση. Υπάρχουν όμως μηχανές (σπάνιες) που τις δηλώνουν χειροκίνητα, επομένως, θα πρέπει να δηλώνουμε όλες τις νέες μας σελίδες που επιθυμούμε να εμφανίζει.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζουμε όλες τις παγκόσιες και διάσημες μηχανές που χρησιμοποιούνται στο Internet.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτές που είναι γραμμένες με μικρότερους χαρακτήρες χρησιμοποιούνται λιγότερο. Επίσης αυτές που σημειώνονται με την ένδειξη (GR) μετά το όνομά τους, είναι μεν παγκόσμιες μηχανές αλλά αναζητούν site με Ελληνικό Περιεχόμενο. Διασημότερη από όλες είναι η PHANTIS που εδρεύει στις Η.Π.Α.

Παγκόσμιες μηχανές αναζήτησης
Alta Vista altavista.digital.com 
Balkan www.balkan.simplenet.com 
CUI cuiwww.unige.com 
Deja News www.dejanews.com 
EuroSeek www.europeonline.com 
Excite www.excite.com 
GoGREECE (GR) www.gogreece.com 
HotBot www.hotbot.com 
Infoseek www.infoseek.com 
Inktomi inktomi.berkley.edu 
Internet Exploration www.amdahl.com
Lycos  www.lycos.com 
Magellan www.mckinley.com 
Nexor pubweb.nexor.co.uk 
NlightN www.nighttn.com 
Opentext www.opentext.com 
PHANTIS (GR) www.phantis.com 
Savvy Search www.cs.colostate.edu 
search.com  www.search.com 
Snoopie www.snoppie.com 
Webindex (GR) www.webindex.com 
WebCrawler  www.webcrawler.com 
WhoWhere www.whowhere.com 
World Wide Web Worm  wwwmcb.cs.colorado.edu
Yahoo www.yahoo.com 
Yellow Pages www.yellowpages.com 
Προσωπικά, χρησιμοποιώ περισσότερο τις μηχανές: Infossek, AltaVista, Yahoo, Phantis, Hellas Map. Κάτι άλλο που πρόσεξα μετά από εκατοντάδες ώρες χρήσης των μηχανών αναζήτησης είναι η συνεργασία ορισμένων μηχανών. Για παράδειγμα, δήλωσα μια σελίδα στη μηχανή αναζήτησης Infossek και την εμφανίζουν και οι Yahoo και Altavista. Από ότι φαίνεται η άλλη ομάδα συνεργασίας πρέπει να είναι μεταξύ Excite και Webcrawler.


Άρθρο 2ο: Το ηλεκτρονικό εμπόριο διαμέσου του Internet
Πετρογιάννης Πέτρος
Μαθητής του Γ3, 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης
Υπεύθ. Καθηγήτρια: Όλγα Λούφου
Ξαφνικά το Internet έγινε ένα πολύ σημαντικό κανάλι εμπορίου. Αφορμή έγινε το ότι πριν από ένα χρόνο το 40% των αμερικανικών σπιτιών απέκτησαν υπολογιστή και Internet. Έτσι ήταν επόμενο να προωθηθεί και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η διαδικασία για να παραγγείλουμε κάτι είναι απλή: ανοίγουμε τον υπολογιστή μας και γράφουμε τη διεύθυνση ενός καταστήματος που πουλάει αυτό που θέλουμε. Αν δεν ξέρουμε τι καταστήματα υπάρχουν, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε έναν κατάλογο, πάντα μέσα από τον υπολογιστή μας, που θα μας κατευθύνει όπου πρέπει. Μόλις γράψουμε τη διεύθυνση μεταφερόμαστε μπροστά στο κατάστημα. Κάνοντας ένα κλικ του ποντικιού, μπορούμε να ψάξουμε τα "ράφια του καταστήματος" και μόλις βρεθεί αυτό που επιθυμούμε, ένα τελευταίο κλικ, χρεώνει το αντίστοιχο ποσό στην πιστωτική μας κάρτα και παίρνει την παραγγελία μας. Το είδος που παραγγείλαμε θα μας έλθει ταχυδρομικώς στο σπίτι μας. Η διαδικασία είναι απλή και μπορούν να την εφαρμόσουν όλοι, ασχέτως γνώσεων για υπολογιστές.
Με το ηλεκτρονικό εμπόριο πολλές εταιρίες γνώρισαν τεράστια επιτυχία, και τώρα. κάνουν και πωλήσεις εκατομμυρίων δολαρίων διαμέσου του Internet.
Αυτοί που ξύπνησαν απότομα με την επιτυχία του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Αμερική, ήταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δεν πίστευαν και τόσο στο Internet.

Γι' αυτό και αποφάσισαν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη του Internet, ξεπερνώντας τους οποιουσδήποτε δισταγμούς τους. Τώρα, το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ένας Θεός ξέρει!