ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Άρθρο 1ο: ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΖΑΝΙ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ
Μπάλλα Φωτεινή Β3
Μανδάνας Γιώργος Β2
Μαθητές  6ου Γυμνασίου Σερρών.
Υπεύθ. Καθηγητής: Βαγγέλης Γκιμπερίτης
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 1997, Χρυσό Σερρών. Οι μαθητές Φωτεινή και Γιώργος παίρνουν συνέντευξη απο τον Μπαρμπαγιώργη. Για την συνέντευξη αναγκαστήκαμε να πάμε εκτός έδρας!!! γιατί το καζάνι είναι στο Χρυσό - Σερρών. Μας μετέφερε ο υπεύθυνος καθηγητής μας του Web site κύριος Βαγγέλης. Την  συνέντευξη την πήραμε μέσα στο εργαστήριο. Ένας χώρος παλαιός και εντυπωσιακός, γεμάτος απο κόσμο που πηγαινοέρχεται για να κλείσει δουλειές και για να δοκιμάσει το ποτό. Στην πρόχειρη σχάρα υπάρχουν πάντα "μεζέδες" για τους μερακλήδες.
Το καζάνι του μπαρμπα-Γιώργη. Ο μπαρμπαγιώργος, ένας καταπληκτικός και ευγενικός κύριος γεμάτος καλωσύνη και πρόθυμος να μας εξηγήσει τα πάντα. Επιβλητική φυσιογνωμία με αρχοντικό πρώσοπο που κάνει εντύπωση. Μας είπε ότι επιθυμεί να τον φωνάζουμε Μπαρμπαγιώργη.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπαρμπαγιώργη, μάλλον θα σου κάναμε έκπληξη, θα λες τι θέλουν τα παιδιά του Γυμνασίου εδώ. Πρέπει να σου πούμε ότι στο σχολείο μας διδασκόμαστε στο μάθημα της χημείας αυτό ακριβώς που κάνετε εδώ. Εκτός όμως απο αυτό, θέλουμε να γράψουμε για το καζάνι γιατί μάθαμε ότι έχει μεγάλη ιστορία. Πέστε μας λοιπόν, πόσων χρόνων είναι το καζάνι;
Το καζάνι λειτουργεί 150 χρόνια . Φυσικά το πήραν πολύ πιο πριν. Όταν το αγόρασε ο παππούς μου, από έναν Τούρκο, το καζάνι τότε  ήταν 60 χρονών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος άρχισε αυτή τη δουλειά;
Την άρχισε ο παππούς μου, ύστερα τη συνέχισε ο πατέρας μου. Η δουλειά, μάλλον τα μυστικά της τέχνης κληρονομούνται από πατέρα σε γιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς πόσα χρόνια δουλεύετε στο καζάνι;
50 χρόνια . Από το 1945, (δεν έγινα πλούσιος!!!).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα άτομα δουλεύετε εδώ τώρα;
Μόνο 2 . Οι νέοι έχουν άλλες δουλειές τώρα και δεν ασχολούνται μ' αυτά.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Θα θέλατε να μας πείτε τη διαδικασία για να γίνει το τσίπορο;
Κατ' αρχήν πατάμε τα σταφύλια . Από εκεί παίρνουμε τον κρασί. Ότι μένει το βάζουμε μέσα στο καζάνι. Για να πάρουμε περισσότερο ούζο, αφήνουμε μέσα και το κρασί. Για την παραγωγή του τσίπουρου ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
1. Σφραγίζουμε το καπάκι με λάσπη και το βάζουμε στη φωτιά. Το καζάνι με το περιεχόμενό του σηκώνει ατμό στο καπάκι.
2. Ο ατμός περνά από μια δεξαμενή με κρύο νερό και δεν το αλλάζουμε (το νερό).
3. Από εκεί μπαίνει στο λαμπίκο (υγροποιητής), υγροποιείται ο ατμός
4. Τέλος φεύγει από τον λαμπίκο και βγαίνει από την έξοδο η γράπα που είναι το τσίπουρο της πρώτης απόσταξης
Κανονικά δεν επιτρέπεται η δεύτερη απόσταξη, αλλά έτσι για να γνωρίζετε, σας λέω ότι για να γίνει καλό το ούζο, ρίχνουμε τη γράπα στο καζάνι και ακολουθούμε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία. Επαναλαμβάνω, αυτό απαγορεύεται, αλλά ..... μπορεί κάποιος να το κάνει. Έπειτα το ούζο το βάζουμε σε γυάλινα δοχεία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόση ώρα διαρκεί η απόσταξη;
Περίπου 2 ώρες. Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα τσίπουρων που θα τοποθετήσουμε στο καζάνι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσους βαθμούς έχει το τσίπουρο;
Το αφήνουμε στους 55 βαθμούς δηλαδή 22 γράδους. Την άλλη μέρα που θα κρυώσει θα πέσει στους 52 βάθμούς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα λίτρα παραγωγή βγάζετε ;
Πρώτα πρέπει να σας πω ότι έχουμε ανοικτό το καζάνι από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου και βγάζουμε 4 με 5 τόνους ούζο .
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί η ''παραγωγή'' κρατάει 2 μήνες ;
Το ούζο είναι ποτό που βγαίνει από τα σταφύλια. Η εποχή του τρύγου γίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο και η αναμονή των πατημένων σταφυλιών είναι περίπου ένας μήνας, επομένως πέρα από αυτές τις ημερομηνίες δεν υπάρχει η πρώτη ύλη για το τσίπουρο. Έτσι το τελωνείο μας το σφραγίζει και μας το ξανανοίγει όποτε πρέπει .
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πληρώνετε τίποτα στο τελωνείο ή στην εφορία ;
Ναι , 1000 δρχ την ώρα για τη δουλειά μας. Τα ξύλα που χρειάζονται για την φωτιά του καζανιού, τα φέρνουν οι παραγωγοί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βάλατε κανένα καινούριο μηχάνημα στο καζάνι;
Πολύ λίγα η δουλειά γίνεται όπως παλιά .
Φάση 1η: Η φωτιά
Φάση 2η: Τοποθέτηση τσίπουρων
Φάση 3η: Αποστακτήρας
Φάση 4η: Έξοδος του 
τσίπουρου
Φάση 5η: Αποθήκευση στην 
νταμιτζάνα
Φάση 6η: Δοκιμή. Ο μπαρμπαγιώργης
με τον καθηγητή μας κ. Β. Γκιμπερίτη


 
Άρθρο 2ο: Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;
Δομπεκίδης Μιχάλης, Δαφνάς Γιάννης
Μαθητές του Β1, 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης
Υπεύθ. Καθηγήτρια: Όλγα Λούφου
Αυτό είναι ένα από τα καυτά θέματα της εποχής μας. Αν μάλιστα ρίξουμε μια
ματιά θα δούμε ότι όλοι οι ανεπτυγμένοι λαοί έχουν ασχοληθεί με αυτό το
θέμα. Πρόσφατα στοιχεία και έρευνες που διεξήχθησαν οδηγούν στο
συμπέρασμα ότι "δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν". Το ερώτημα είναι
κατά πόσον είναι αληθινά τα στοιχεία αυτά;
Στις 24 Ιουνίου το 1947, ο Κένεθ ΄Αρνολντ ερασιτέχνης πιλότος δήλωσε ότι ενώ πετούσε με το αεροπλάνο του συνάντησε 9 μεταλλικά αντικείμενα πάνω απ'την Ουάσιγκτον σε ύψος 14.000 ποδιών. Τα ανεξήγητα γεωμετρικά σχήματα που βρέθηκαν σε χωράφια της Αγγλίας, του Βελγίου και του Μεξικού αποτελούν απόδειξη για μερικούς επιστήμονες ότι εκεί προσγειώθηκαν κάποτε U.F.O.
Το 1984, στην Ανταρκτική επιστήμονες βρήκαν έναν μετεωρίτη πάνω στον οποίο εντοπίστηκαν ύστερα από έρευνες με μικροσκόπιο πρωτόγονα ίχνη ζωής που δεν είναι όμοια με τα γήινα! Στις περιοχές όπου έζησαν οι Ίνκας έχουν βρεθεί τεράστιες αερογραμμές για προσγείωση, που δεν χρησίμευαν σε τίποτα. Ακόμα υπάρχουν και ναοί που απεικονίζουν όντα όχι ανθρώπινα που μοιάζουν με την εικόνα των εξωγήινων που έχουμε. Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά από όλο τον κόσμο για απαγωγή από εξωγήινους. Το θέμα είναι ότι στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο πολλοί άνθρωποι πιέζονται από τις κυβερνήσεις να σιωπήσουν διαψεύδοντας τα πάντα.

Η φυλή Dogon που ζει νότια από την έρημο Σαχάρα ήξερε πολλά στοιχεία για τον γαλαξία μας πολύ πριν τ' ανακαλύψουν οι επιστήμονες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πριν από αιώνες επισκέπτες από τον ουρανό τους είπαν αυτά τα στοιχεία.


Άρθρο 3ο: Το δάσος είναι η ζωή μας
Κατερίνα Καρούμπαλου
Μαθήτρια του Β2, 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης
Υπεύθ. Καθηγήτρια: Λίλα Γουλή
Εκατοντάδες χρόνια τώρα οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται και ζουν από το δάσος.
Το δάσος είναι πηγή ζωής, ενέργειας, ψυχικής και σωματικής γαλήνης και ηρεμίας για τον άνθρωπο, πηγή έμπνευσης καθώς και καταφύγιο για τα ζώα. εκτός όμως από όλα αυτά μας προσφέρει εργασία. είναι παρά πολλοί που εργάζονται στο δάσος είτε σαν υλοτόμοι, δασοκόμοι, δασοφύλακες, δασοπυροσβέστες. Ακόμα μας δίνει τα προϊόντα του. Την ξυλεία και το ρετσίνι, από τα οποία παράγουμε διάφορα χρήσιμα υλικά . Προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση ,τις πλημμύρες και το κυριότερο, Μας δίνει ''ΟΞΥΓΟΝΟ''.
Όλα αυτά είναι οι βασικότεροι λόγοι , για τους οποίους θα πρέπει να φροντίζουμε το δάσος. Αν και δεν έχει τίποτα το αρνητικό για τον άνθρωπο και τη φύση, αντιθέτως μόνο καλά προσφέρει, έχει πολλούς εχθρούς, ο κυριότερος είναι ο άνθρωπος. Η παράνομη και αλόγιστη υλοτομία είναι ένας από τους καταστροφικούς παράγοντες για τους οποίους κάθε χρόνο εξαφανίζονται χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης και για βοσκοτόπια. Μα το σπουδαιότερο είναι οι πυρκαγιές που κάθε καλοκαίρι αποτεφρώνουν τα λιγοστά πια δάση μας. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας είναι δύσκολη η κατάσβεσή τους. Αρκετές ή καλύτερα τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για αμέλεια κάποιου ανθρώπου αλλά για εμπρησμό.
Σε λίγα χρόνια, στην Ελλάδα που κάποτε υπήρχε πληθώρα δασικής έκτασης, θα κινδυνεύει να εξαφανιστεί κάθε μορφή του. Γεγονός που θα είναι πολύ καταστροφικό για τη φύση , αλλά και για εμάς τους ανθρώπους, που οι ίδιοι ασυνείδητοι όπως είμαστε, και αποσκοπώντας πάντα το δικό μας συμφέρον τα καταστρέφουμε.
Γι΄ αυτό ας προστατέψουμε τουλάχιστον τα δάση που έχουν απομείνει. Ας είμαστε προσεχτικοί στις εξορμήσεις μας στην ύπαιθρο και στο δάσος που μας προσφέρει.

Θυμηθείτε: Προστατεύοντας το δάσος προστατεύετε τη ζωή σας. Τη ζωή όλων μας. Γιατί τελικά ''το δάσος είναι η ζωή μας''