ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ

Άρθρο 1ο:
ΒΙΒΛΙΑ - ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Αυτό το μήνα σας παρουσιάζουμε μια καλή έκπληξη απο τη σειρά βιβλίων,
Oι Γονείς, τα Παιδιά και η Πληροφορική.
Τίτλος:  "O ΠPΩTOΣ MOY YΠOΛOΓIΣTHΣ"
Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής φτάνει στο σπίτι του Kωστάκη και της Eλενίτσας. Παρέα με τον πατέρα τους ξεχύνονται στην μεγάλη περιπέτεια της εξερεύνησής του. Oι ερωτήσεις είναι πολλές: Πως λειτουργεί ένας υπολογιστής; Πως αποθηκεύουν τα δεδομένα οι δισκέτες και τα CD-ROM; Tι κάνουν τα "παράθυρα" στην οθόνη του υπολογιστή και τι ρόλο παίζουν τα κυκλώματα; Πως η λογική γίνεται μαθηματικά, τα μαθηματικά ηλεκτρικά σήματα, και τα ηλεκτρικά σήματα λογική; Όλες οι απαντήσεις στο μυθιστορηματικό ταξίδι, του Kωστάκη, της Eλενίτσας και του μπαμπά τους στον μαγικό κόσμο της πληροφορικής.
Tο βιβλίο "O πρώτος μου υπολογιστής" (εκδόσεις Kαστανιώτη) αναλύει τις αρχές της πληροφορικής και την λειτουργία των υπολογιστών. Eίναι γραμμένο σε απλή γλώσσα (με την μορφή διαλόγων μεταξύ γονέων και παιδιών) και πλούσια εικονογραφημένο με δεκάδες έγχρωμα επεξηγηματικά σκίτσα για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο των υπολογιστών, χωρίς να γίνουν "τεχνικοί"

Tο βιβλίο, που έχει γραφεί από τον δημοσιογράφο Πάσχο Mανδραβέλη και έχει εικονογραφηθεί από τον σκιτσογράφο Mιχάλη Kουντούρη, είναι το πρώτο της σειράς "Tα παιδιά, οι γονείς και η πληροφορική". Θα ακολουθήσουν: "H Iστορία των υπολογιστών" και το "Bουτιά στα δίκτυα" που θα καταπιάνεται με το Internet και την τηλε-πληροφορική.

BIOΓPAΦIKA ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
O Πάσχος Mανδραβέλης γεννήθηκε το 1963 στην Kοζάνη. Tελείωσε την Oικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στα media στο Πανεπιστήμιο New School for Social Research. Eργάζεται επί 15ετία στον Aθηναϊκό Tύπο σε επιτελικές θέσεις και αρθρογραφεί συχνά για θέματα πληροφορικής. Άρθρα του σχετικά με πληροφορική και media υπάρχουν στην διεύθυνση:
O Mιχάλης Kουντούρης γεννήθηκε το 1960 στην Pόδο, και είναι πολιτικός γελοιογράφος σε αθηναΪκές εφημερίδες. Έχει ασχοληθεί με εικονογράφηση βιβλίου, κινούμενο σχέδιο και πολύ περισσότερο με την τετράχρονη κόρη του.


Άρθρο 2ο: ΤΑ ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΗ
Κατερίνα Γανιάρη
Μαθήτρια του Γ1, 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης
Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Όλγα Λούφου
 
Τα αιλουροειδή ίσως είναι τα πιο επιβλητικά και ωραία ζώα. Σε γοητεύουν με την ευλυγισία τους , το πλούσιο τρίχωμα , τα μεγάλα μάτια, τα μυτερά αυτιά , τη μακριά ουρά , τα γαμψά νύχια και τους δυνατούς μυς .
Τα αιλουροειδή αν και διαφέρουν σε μέγεθος ( από την κοινή κατοικίδια γάτα μέχρι την τίγρη της Σιβηρίας) συμπεριφέρονται παρόμοια : μία τίγρης μπορεί να είναι τόσο παιχνιδιάρα και χαριτωμένη όσο μία κατοικίδια γάτα, έχουν κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά, είναι θηλαστικά, θερμόαιμα και προπάντων σαρκοφάγα και μοναχικοί κυνηγοί.
Τα χαρακτηριστικά τους είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι η τρομερή τους ευλυγισία. Ο καλοφτιαγμένος σκελετός τους και οι δυνατή μυς τους, τους επιτρέπουν να κάνουν τεράστια πηδήματα , να σκαρφαλώνουν σε μεγάλο ύψος , να πέφτουν και να στέκονται στα πόδια τους, να ισορροπούν σε ένα πολύ ψηλό και στενό φράχτη και να τρέχουν με την ταχύτητα μιας Φεράρι για 170 μέτρα .
Εκτός από την ευλυγισία έχουν πολύ ανεπτυγμένες αισθήσεις που τα βοηθούν να κινούνται αθόρυβα, να βλέπουν τα πάντα, να ακούν τον παραμικρό ήχο και να μυρίζονται όποιο άλλο ζώο παραβρίσκεται κοντά τους στο σκοτάδι.
Όσον αφορά την όραση τους ο λόγος που λάμπουν στο σκοτάδι τα μάτια π.χ. της γάτας όταν πέσει πάνω της φως οφείλεται σε ένα στρώμα ανακλαστικών κυττάρων στα μάτια της (φωτείνο τάπητα ) που απορροφούν το φως .Έτσι εξηγείται γιατί η γάτα και γενικά τα αιλουροειδή βλέπουν έξι φορές καλύτερα από τον άνθρωπο.
Όσο καλή είναι η όραση τους άλλο τόσο και η ακοή τους αν φανταστείτε ότι λαμβάνουν ήχους συχνοτήτων μεταξύ 60 και 65.000 κύκλων ενώ ο άνθρωπος από 30 εώς και 20.000 κύκλων καθώς επίσης μπορούν να υπολογίσουν την διεύθυνση του θορύβου .
Η όσφρηση τους δεν είναι άριστη αλλά μπορούν με τη μυρωδία να αναγνωρίζουν αντικείμενα, ζώα και ανθρώπους. Η αφή τους είναι περισσότερο αναπτυγμένη αναφέροντας κυρίως τα γνωστά σε όλους μας μουστάκια που τα βοηθάνε στο να αισθάνονται που βρίσκονται σε σχέση με τα γύρω αντικείμενα. Επίσης όταν το φως είναι ελλειπές , τα μουστάκια τους λειτουργούν και σαν ενισχυτές της όρασής τους .



 Άρθρο 3ο: Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κατακτά τον άνθρωπο.
Καρούμπαλου Κατερίνα
Μαθήτρια του Β2, 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης
Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Λίλα Γουλή

Ο Η/Υ έχει μπει τώρα πια στη ζωή μας. Σχεδόν όλοι έχουμε ένα Η/Υ στο σπίτι μας και όσοι δεν έχουμε θα θέλαμε να είχαμε.

Αυτό το μηχάνημα το οποίο από την αρχή μας άρεσε πολύ, μας βοηθάει να γράψουμε ή να τελειώσουμε μια εργασία, μας ψυχαγωγεί κατά κάποιο τρόπο με τα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε αλλά και με τόσες άλλες δραστηριότητες που μπορεί κανείς να αναπτύξει χρησιμοποιώντας το. Πολλές φορές έχουν παρομοιάσει τον Η/Υ με τα ναρκωτικά!

Μην σας φαίνεται παράξενο, γιατί δεν είναι!
Ένας άνθρωπος που παίρνει ναρκωτικά είναι εθισμένος, εξαρτημένος από αυτά. Έτσι είναι και πολλοί που χρησιμοποιούν τα κομπιούτερ καθημερινά και για πολλές ώρες. Αυτοί σιγά-σιγά απομονώνονται από τους ανθρώπους γύρω τους και ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τον Η/Υ. Κάθονται ώρες ατελείωτες μπροστά σε μια οθόνη, που έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή λίγο-πολύ όλων μας, άλλων περισσότερο και άλλων λιγότερο.

Προτιμούν να παίξουν ένα παιχνίδι ή κάτι άλλο στον Η/Υ , παρά να βγούν με τους φίλους τους. Έτσι γίνονται αντικοινωνικοί. Πιστεύοντας πως ένα μηχάνημα μπορεί να αντικαταστήσει κάποιον άνθρωπο ή να πάρει για λίγο τη θέση του , στο τέλος μένουν μόνοι.

Εκτός από αυτά που μόλις ανέφερα και που οι συνέπειές τους είναι καθαρά ψυχολογικές , υπάρχουν και άλλες συνέπειες. Όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά με την υγεία τους. Η απότομη εναλλαγή των έντονων κυρίως χρωμάτων , προκαλούν προβλήματα στην όραση , πονοκεφάλους κ.α. Οι άνθρωποι όμως που είναι ''εξαρτημένοι'' από τον Η/Υ τα καταλαβαίνουν συνήθως όλα αυτά όταν είναι πια πολύ αργά !

Γι' αυτό πρέπει να μην υποδουλωνόμαστε στον Η/Υ και να μάθουμε πότε και πόσο πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα κομπιούτερ. Γιατί αν δεν προσπαθήσουμε γι' αυτό, στο τέλος θα καταλήξουμε ''Σκλάβοι μιας μηχανής που οι ίδιοι κατασκευάσαμε για να μας εξυπηρετεί'' !