ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Άρθρο 1ο: ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Μαθητές του Γ4 6ου Γυμνασίου Σερρών

Υπεύθ Καθηγητής: Βιβή Ιλανίνου - Μάγδα Καρυπίδου

Με την πρωτοβουλία του τμήματός μας Γ΄4, της φιλολόγου κυρίας Ιλανίδου και της θεολόγου κυρίας Καρυπίδου επισκεφτήκαμε το Γηροκομείο της πόλης μας . Η χορωδία του Γυμνασίου μας και τα άλλα παιδιά που συμμετείχαν στη γιορτή παρουσίασαν στους ηλικιωμένους χριστουγεννιάτικα κείμενα και τραγούδια. Η γιορτή έγινε σε ένα πολύ θερμό κλίμα. Οι τρόφιμοι συγκινημένοι μας ευχαρίστησαν για τη χαρά που τους δώσαμε μ'αυτή μας την επίσκεψη.

 
Πρίνα απο την έναρξη της γιορτής επισκεφτήκαμε το ίδρυμα. Οι θάλαμοι και τα δωμάτια διαπιστώσαμε πως ήταν πολύ καθαρά . Συνομιλήσαμε με δύο τροφίμους του ιδρύματος την Κα Στέλλα και την Κα Βασιλική για το πώς περνούν στο γηροκομείο και μας απάντησαν:
"Μακάρι από χρόνια να ήμασταν εδώ. Περνάμε πάρα πολύ ωραία. Δεν έχουμε κανένα παράπονο από το προσωπικό. Το φαγητό είναι νοστιμότατο και τα δωμάτια πεντακάθαρα .Καθημερινά έρχεται και μας βλέπει ένας γιατρός. Είμαστε πολύ τυχερές, ούτε στα σπίτια δε θα περνούσαμε τόσο ωραία".
 
Συναντήσαμε ακόμα την πρόεδρο του ιδρύματος Κα Κελεφού και μας είπε :
<<Το ίδρυμά μας φιλοξενεί 44 άτομα. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι άριστες. Οι τρόφιμοι περνούν μια άνετη ζωή παρ' όλο που μερικά άτομα λόγο ηλικίας έχουν κάποιες ιδιοτροπίες, προσπαθούμε να τους κάνουμε να νιώθουν άνετα. Το χρόνο τους τον περνούν συζητώντας και βλέποντας τηλεόραση.
Κάθε βράδυ διανυκτερεύει μια νοσοκόμα και αν χρειάζονται τίποτα απευθύνονται σ'αυτή. Τα παράπονα τους τα κάνουν στις κυρίες του Συμβουλίου ή στη Διευθύντρια και προσπαθούμε να μην ξανασυμβούν.
Συχνά επισκέπτονται τους γέροντες κυρίες, διάφορες και τους ψυχαγωγούν.
Τους βγάζουμε βόλτα στην πόλη και άλλοτε τους προσφέρουμε εμείς το γεύμα και άλλοτε άλλοι. Μπορώ να πω ότι δε χάνουν την οικογενειακή αγάπη, γιατί τους την χαρίζουμε εμείς και πολλοί συνάνθρωποί μας.
Οι συγγενείς τους τους επισκέπτονται, βέβαια υπάρχουν δυστυχώς και πολλά άτομα που είναι τελείως μόνα .>>

Φεύγοντας μας ευχαρίστησαν για τη χαρά που τους δώσαμε με αυτή τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Η χαρά μας ήταν διπλή, πρώτον επειδή διαπιστώσαμε τις πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης στο Γηροκομείο και δεύτερο γιατί καταφέραμε να διασκεδάσουμε τους τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τους δικούς μας ανθρώπους.

 
Άρθρο 2ο: "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΡΩΕΣ ΣΗΜΕΡΑ;"
Ρπύλα Καλλιτσάρη
Μαθήτρια του  6ου Γυμνασίου Σερρών

Υπεύθ Καθηγητής: Βαγγέλης Γκιμπερίτης


 Άρθρο 3ο: Η μετανάστευση νέων - παιδιών
Κυριαζοπούλου Σταυρούλα
Μαθήτρια του Γ2, 1ou Γυμνασίου Μεταμόρφωσης
Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Λίλα Γουλή
Η φτώχεια και οι πολεμικές συγκρούσεις,
βασικός παράγοντας που ωθεί πολλά παιδιά
στη μετανάστευση-φυγή σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
 
Τις τελευταίες μέρες μία εικόνα στην τηλεόραση συγκίνησε τις ευαίσθητες καρδιές πολλών τηλεθεατών. Αυτή, της εφτάχρονης γλυκιάς και ξανθιάς ύπαρξης που καθόταν στο εδώλιο της κατηγορουμένης μαζί με τη μητέρα της σε δικαστήριο της θεσσαλονίκης. Η κατηγορία : ζητιάνευε στις διασταυρώσεις των δρόμων.
Δυστυχώς, τέτοιες θλιβερές εικόνες βλέπουμε καθημερινά πολλές, στους πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων. Μερικές από αυτές : Παιδάκια σε διάφορες γωνιές των δρόμων να περιμένουν με το χέρι ανοιχτό τη βοήθεια των περαστικών , παιδιά στις αποβάθρες του τρένου για να γεμίσουν το άδειο στομάχι τους, παιδιά στις διασταυρώσεις με θλιμμένο πρόσωπο και ανοικτή την παλάμη περιφέρονται για να εισπράξουν τη βοήθεια των οδηγών, παιδιά τρέχουν να πλύνουν τα τζάμια των αυτοκινήτων ή πωλούν χαρτομάντηλα , λουλούδια, στυλό ή αναπτήρες.
Τα παιδιά αυτά σε πολύ μεγάλο ποσοστό προέρχονται από την Αλβανία, τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και τσιγγανόπουλα. Τα παιδιά αυτά μήπως είναι απατεώνες ή επαγγελματίες ζητιάνοι; Όχι !! Είναι τα μεγαλύτερα θύματα και υφίστανται τις περισσότερες συνέπειες από τις πολεμικές συγκρούσεις και τη φτώχεια που μαστίζει όλες τις προαναφερόμενες χώρες.
Έρευνα της Unicef τον Απρίλιο του 1997 αποκαλύπτει : Ανεργία, μεγάλη πτώση του μηνιαίου εισοδήματος, απώλεια κοινωνικών παροχών τις οικογένειες, φτωχή διατροφή, αλκοολισμός, κάπνισμα, άγχος, αυξανόμενη βία, πρόωρος θάνατος επηρεάζουν τις οικογένειες με μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά.
Και όμως συχνά ακούμε : "Τα Βαλκάνια είναι ένα καζάνι που βράζει." Κοινή έκφραση , προσφιλής σε πολιτικούς, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς μαϊντανούς , διανοούμενους ρήτορες και δημαγωγούς. Όλοι βάζουν τη φράση αυτή, επίλογο στα λογής επιχειρήματα και θέματα που αναπτύσσουν. Λίγοι όμως ασχολούνται με τα θύματα αυτού του καζανιού που βράζει. Τα βλέπουν, όμως και τα βλέπουμε όλοι καθημερινά μπροστά μας, να ζητάνε ένα κατοστάρικο από τους περαστικούς ενώ σε κάποια γωνιά τα παρατηρεί το ακούραστο μάτι ενός συμπατριώτη τους , για να βεβαιώνεται ότι τα παιδιά κάνουν καλά τη δουλειά τους και το βράδυ θα γυρίσουν με το επιθυμητό ποσό , σε αυτόν. Αλήθεια, ως πότε όμως !!!!

 Άρθρο 4ο: ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Καρυπίδη Μαριλένα
Μαθήτρια του Β2 , 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης
Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Όλγα Λούφου

Παλιότερα πολλοί άνθρωποι δεν είχανε αντιληφθεί καθόλου και δεν γνωρίζανε τι είναι ο ρατσισμός. ΄Ηταν για όλους μας κάτι το ξένο, κάτι το πολύ μακρινό.

Παρακολουθώντας όμως καθημερινά τις ειδήσεις θα διαπιστώσουμε ότι είναι πρόβλημα που αφορά όλο τον κόσμο. Θα δούμε ανθρώπους να πεθαίνουν στη Ν. Αφρική έτσι απλά επειδή ήταν μαύροι. Τους συμπεριφερόμαστε όπως στους σκύλους, τους βαράμε και αυτοί πέφτουν κάτω, στη μέση του δρόμου τραυματισμένοι ή σκοτωμένοι. Από αυτό καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει πιο σοβαρό και πιο άδικο από το ρατσισμό. Αυτό σε αηδιάζει, επειδή ο ρατσισμός οδηγεί στην πείνα, στον πόλεμο και στο θάνατο.

Εξάλλου όλοι οι άνθρωποι μαύροι ή άσπροι, χριστιανοί ή μουσουλμάνοι έχουν τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα στη ζωή. Πολλοί άνθρωποι που είναι υπέρ του ρατσισμού είναι σίγουρο για μένα τουλάχιστον ότι είναι διεστραμένοι. Γιατί θα έπρεπε να πειράξεις κάποιον που έχει διαφορετικό χρώμα από αυτό που εμείς έχουμε; Είναι κάτι ανεξήγητο!

Οι άνθρωποι έγιναν κακοί και πλεονέκτες, ίσως αυτή να είναι η αιτία που σήμερα κοροιδεύουμε έναν άνθρωπο που είναι διαφορετικός από μας. Μια μέρα, θα ήταν καλό να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία και να δεχτούμε τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε άνθρωπος!



Άρθρο 5ο: ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
Άντζελα Χατζηγεωργίου
Μαθήτρια του Γ4 , 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης
Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Όλγα Λούφου

Όλοι οι μεγάλοι νομίζουν πως οι σημερινοί νέοι δεν ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους, πως είναι αναίσθητοι και δεν έχουν καθόλου μυαλό.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι νέοι στη σημερινή κοινωνία από πολύ μικροί θέτουν στόχους ζωής και προσπαθούν να τους πραγματοποιήσουν. Οι νέοι έχουν άλλα πρότυπα σήμερα, από τις προηγούμενες γενιές και δε νοιάζονται μόνο για τα πολιτικά και για χρήματα. Νοιάζονται για το περιβάλλον και για τα ζώα, για το πως θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, πιο πλούσια, πιο καλή από ότι είναι τώρα. Δεν θελουν η ζωή τους να μοιάζει σαν "reality show", θέλουν να αγωνιστούν να μην υπάρχει φτώχεια και να μην πεθαίνουν άνθρωποι από τα ναρκωτικά. Θέλουν να σταματήσουν τη μιζέρια που υπάρχει στον κόσμο μας σήμερα. Ακόμα θέλουν να ζήσουν μια ζωή χωρίς κανόνες και νόμους που θα τους καταπιέζουν. Τέλος θέλουν να κάνουν ένα κόσμο χαρούμενο όπου θα βασιλεύει η ειρήνη, η υγεία και δεν θα είναι όπως σήμερα που ο ένας δεν ενδιαφέρεται για τον άλλο και οραματίζονται το αύριο με χρώματα χαράς και ευτυχίας και πιστεύουν πως θα τα καταφέρουν.


 
Άρθρο 6o: "Νέοι - Ψυχαγωγία - Κίνδυνοι"
Ζαφειρίου Παναγιώτης
Μαθητής Γ΄τάξης του  6ου Γυμνασίου Σερρών

Υπεύθ Καθηγητής: Βαγγέλης Γκιμπερίτης
 Προβληματισμοί ενός δεκαπεντάχρονου έφηβου σε σχέση με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι χώροι ψυχαγωγίας.

Εμείς οι νέοι σήμερα έχουμε πολλές ευκαιρίες να διασκεδάσουμε να βρούμε μια διέξοδο, να ξεφύγουμε λίγο από τη ρουτίνα, την καθημερινότητα της σχολικής μας ζωής. Οι τόποι διασκέδασης είναι πολλοί και υπόσχονται αρκετά.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν και άνθρωποι που εκμεταλλεύονται αυτή την ανάγκη που αισθάνεται ο νέος να γεμίσει τις λιγοστές ελεύθερες ώρες του ευχάριστα. Συχνά η σύντομη επιφανειακή ικανοποίηση αφήνει πικρία στην καρδιά, καταστρέφει μια ολόκληρη ζωή. Κάνει το νέο να σταματά να ονειρεύεται και να παίρνει τον κατήφορο, σπρωγμένος από ένα χέρι απάνθρωπο.

Αυτοί οι εκμεταλλευτές είναι ο μεγάλος κίνδυνος για μας. Καθημερινά διαβάζουμε και ακούμε για την παιδική πορνεία, τα ναρκωτικά το αλκοόλ όπου οι νέοι παρακινούμενοι από εκμεταλλευτές και στηριζόμενοι σε ψευδής ιδέες που τίνουν να γίνουν καταστημένο υποπέφτουν σε μοιραία για τη ζωή τους σφάλματα. Οι ειδήσεις αυτές θα πρέπει να μας αφυπνίσουν, να μας επαναστατήσουν. Η σοφία μας θα φανεί τότε που θα χρειαστεί να κάνουμε την εκλογή μας. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να δείξουμε σθένος και δύναμη ώστε να διακρίνουμε και να διαχωρίσουμε την πραγματική ψυχαγωγία από το επιφανειακά ευχάριστο που οδηγεί στην καταστροφή.

Οι νέοι θέλουμε να διασκεδάσουμε. Όχι μόνο σ' ένα μπαρ ή μια αίθουσα μπιλιάρδου. Για μας διασκέδαση είναι π.χ. η συμμετοχή σ' έναν αθλητικό σύλλογο. Εκεί αδελφωμένοι καταλαβαίνουμε του ευγενικού του τίμιου αγώνα που σιγά-σιγά γίνεται συνήθεια στην υπόλοιπη ζωή μας. Το θέατρο, ο κινηματογράφος κάποια έντυπα είναι και αυτά για μας μέσα ψυχαγωγίας.

Είμαστε νέοι. Έχουμε ιδανικά, έχουμε υψηλούς στόχους. Οι επιλογές μας στη διασκέδαση θα πρέπει να είναι σωστές, αυτές που θα μας ξεκουράσουν ψυχικά και όχι αυτές που αποκοιμίζουν και καταστρέφουν τη ψυχή. Το μέλλον είναι μπροστά μας και δικαιωματικά αυτό μας ανήκει. Ας μην το αφήσουμε να φύγει μέσα από τα χέρια μας επειδή κάποιοι επιτήδειοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τη νεανική μας αφέλεια.