ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 Άρθρο 1:  Η κακομεταχείρηση των ζώων
Άντζελα Χατζηγεωργιου
Μαθήτρια του Γ4, 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των ζώων σκέφτηκα να γράψω ένα κομμάτι για την κακομεταχείρηση των ζώων από επιστήμονες, για την εύρεση φαρμάκων , καλλυντικών , όπλων , και άλλων. Είναι άδικο και άσκοπο να κάνουν πειράματα σε ζώα για την εύρεση φαρμάκων, γιατί έχει αποδειχτεί ότι ο οργανισμός των ζώων είναι τελείως διαφορετικός από τον ανθρώπινο οργανισμό, και έτσι υπάρχει πιθανότητα, κάτι που κάνει καλό σε ένα ζώο, να κάνει κακό σε έναν άνθρωπο και το αντίθετο, π.χ. η μορφίνη ηρεμεί τον άνθρωπο, ενώ ερεθίζει τη γάτα και άλλα.
Ακόμα τα πειράματα για την εύρεση φαρμάκων σε ζώα είναι άσκοπα, γιατί ο κάθε οργανισμός αντιδράει διαφορετικά σε κάποια αρρώστια, αλλά και γιατί η υγεία μας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως π.χ. το κάπνισμα.
Ακόμα πιο άδικο όμως είναι να σκοτώνονται ζώα από τις εταιρίες καλλυντικών, μόνο και μόνο για να είμαστε εμείς όμορφοι. Τί φταίνε τα καημένα τα ζωάκια να φάνε π.χ. τόσο κραγιόν μέχρι να πεθάνουν ;
Γι' αυτό και από το 1998 η Ευρωπαική 'Ενωση ζητάει να μην γίνονται πειράματα από εταιρίες καλλυντικών σε ζώα . Άλλωστε και παλιότερα υπήρχαν καλλυντικά που έκαναν καλό στο δέρμα και ήταν φτιαγμένα από φυσικά συστατικά .
Δεν είναι άδικο λοιπόν να σκοτώνουμε τα ζώα, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε καλλυντικά και χωρίς το θάνατό τους;
 


Άρθρο 2ο: Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Αντωνία Σαββάκη
Μαθήτρια του Γ3 του 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης
Υπεύθ. Καθηγήτρια: Λίλα Γουλή
Είναι γνωστές οι αμέτρητες υπηρεσίες που προσφέρει η φύση στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει όμως και η ανάλογη συμπεριφορά του ανθρώπου έναντι της φύσης.

Το φυσικό περιβάλλον τρέφει και συντηρεί τον άνθρωπο και σ' αντάλλαγμα ο σημερινός “πολιτισμένος” υποτίθεται και “προοδευμένος” άνθρωπος το καταστρέφει. Είναι παράλογο και αδιανόητο ο άνθρωπος να αδιαφορεί για το περιβάλλον που ζει, τη στιγμή που γνωρίζει ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει.
Ο σύγχρονος άνθρωπος με τη δράση και την τακτική του αλλοίωσε και μόλυνε τα πάντα, το νερό, τον αέρα, το έδαφος, παραμόρφωσε αισθητικά το φυσικό τοπίο. Μετέτρεψε εκτάσεις γης σε απέραντες ερήμους και άλλες δηλη- τηρίασε με φάρμακα και λιπάσματα.
Τα αίτια αυτής της άθλιας συμπεριφοράς του ανθρώπου έναντι της φύσης είναι: α) η απλιστία του ανθρώπου, τα μεγάλα συμφέροντα και η επιθυμία του για γρήγορη οικονομική και κυρίως βιομηχανική ανάπτυξη, β) λόγω των επιτευγμάτων του ο άνθρωπος καταλήφθηκε από αλαζονεία και έπαρση (πυρηνική ενέργεια), γ)η λαθεμένη πίστη του ανθρώπου ότι θα μπορούσε ν'αντικαταστήσει εύκολα τα φυσικά αγαθά με άλλο τεχνητά.
Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς του ανθρώπου είναι:
α) η έλλειψη επικοινωνίας, πρώτα με τη φύση και μετά των άλλων ανθρώπων μεταξύ τους, β) αγωνία για πιθανή εξάντληση των φυσικών και ενεργειακών πόρων, γ) η δύσκολη και συχνά δυστυχισμένη ζωή στις μεγάλες ιδίως πόλεις και τέλος η εμφάνιση κυρίως μολυσματικών και ψυχολογικών ασθενειών της εποχής μας. Όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους κυρίως στην καταστροφή και μόλυνση του περιβάλλοντος.
Τέλος το χρέος του ανθρώπου είναι να πάρει σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της φύσης από τις απειλούμενες καταστροφές, την ρύπανση και τις μορφολογικές αλλαγές του πλανήτη μας. Και αυτό για τη δική μας επιβίωση, για ανθρωπινότερες συνθήκες διαβίωσης και για καλύτερη ποιότητα ζωής.