ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρθρο 1: ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ SOS Πυρηνικός κίνδυνος
Απόστολος Γρηγοράκης
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Είναι φανερό πως  όσο προηγμένοι κι αν είναι οι πυρηνικοί σταθμοί, αποτελούν θανάσιμη απειλή όχι μόνο για τους κατοίκους της χώρας μας, αλλά για όλο τον κόσμο. Γιατί η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα.
     Σήμερα, σύμφωνα μα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σε 35 χώρες λειτουργούν 443 αντιδραστήρες και άλλοι 35 βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής. Από αυτούς οι έντεκα είναι πλέον επικίνδυνοι, πρόκειται για ''πρώτης γενιάς'' αντιδραστήρες, ρωσικής κατασκευής. Οι επτά λειτουργούν στην Ρωσία, Σλοβακία, Αρμενία και οι υπόλοιποι τέσσερις στον Πυρηνικό Σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία.
     Ο Πυρηνικός Σταθμός του Κοζλοντούι βρίσκεται 25km βόρεια της Σόφιας και απέχει 225km από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο κοντά είναι αυτή η πυρηνική απειλή αν αναλογιστούμε πως η απόσταση της χώρας μας από το Τσερνομπίλ ήταν 2.000 km. Kαι η ρύπανση με ραδιενεργό Καίσιο έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Β.Ελλάδα, κυρίως.
     Όλοι οι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι της Βουλγαρίας είναι επικίνδυνοι.
     Μόνο κατά την περίοδο 1990-1993 έγιναν γνωστά από επίσημα χείλη 15 ατυχήματα στο Κοζλοντούι και σε 3 τουλάχιστον περιπτώσεις σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας.
     Οι 4 πυρηνικοί αντιδραστήρες ''πρώτης γενιάς'' που υπάρχουν στο Κοζλοντούι στη Βουλγαρία είναι επικίνδυνοι γιατί:
1. Δεν έχουν εξωτερικό περίβλημα και το πυρηνικό καύσιμο, συγκρατείται από μια δεξαμενή χαλύβδινης κατασκευής. Αν υπάρξει ρήξη αυτής, τα ραδιενεργά υλικά θα εκλυθούν στο περιβάλλον
2. Το σύστημα ψύξης και ελέγχου των αντιδραστήρων είναι αναξιόπιστα
3. Οι πρώτες μονάδες του Κοζλοντούι κατασκευάστηκαν για να αντέχουν σεισμούς 4 -5 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Στην περιοχή όμως καταγράφηκαν σεισμοί 5,6 και 7 βαθμών.
     Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας τον Φεβρουάριο του1998 πρότεινε να διακοπεί η λειτουργία των 4 παλιών μονάδων του Κοζλοντούι, άποψη που δεν συμμερίζεται η Βουλγαρική πλευρά.
     Η Βουλγαρική κυβέρνηση από το 1991 έως σήμερα έχει αντλήσει οικονομική βοήθεια που πλησιάζει τα 100 εκατομ. ECU από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.
    Οι τελευταίες χρηματοδοτήσεις προέβλεπαν την κατάργηση της λειτουργίας των σταθμών, 1 και 2 έως το τέλος του 97 και των σταθμών 3 και 4. Μέχρι στιγμής όμως η Βουλγαρία δεν έχει τηρήσει τους όρους αυτούς.
     Σε ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στο Κοζλοντούι θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και την οικονομία του Ν. Σερρών των Νομών της Β. Ελλάδας και της Θράκης και κατ' επέκταση όλης της χώρας αλλά και της Ευρώπης.
     Για πόσο καιρό θα μένουμε όλοι αμέτοχοι, την στιγμή που απειλείτε η ζωή μας. Θα ζούμε με την αγωνία ενός πυρηνικού ατυχήματος;


Αρθρο 2: 15 Εύκολα βήματα προς την ηρεμία
Εφη Μπούμπα
Μαθήτρια Γ3 6ου Γυμνασίου Σερρών

1.  Προσποιηθείτε ότι « δεν τρέχει τίποτα ». Εκτός των άλλων, το στρες είναι και ιδέα. Εάν την πολεμήσετε, θα νιώσετε καλύτερα.
2.  Βάλτε λίγο πράσινο στο γραφείο σας. Μια κλεφτή ματιά σ’ ένα βάζο με λουλούδια θα σας χαλαρώσει.
3.  Σημειώνετε. Αν γράψετε το πρόγραμμά σας με μολύβι και χαρτί, θα φανεί πιο ασήμαντο.
4.  Ξεφορτωθείτε τα άχρηστα χαρτιά. Εκτός από το γραφείο θα καθαρίσει και η  σκέψη σας.
5.  Μην ανησυχείτε προκαταβολικά. Θα παλέψετε το κάθε πρόβλημα, όταν έρθει η ώρα του.
6.  Κάντε διαλείμματα. Δέκα λεπτά « κενού χρόνου », αρκούν για την αυτοσυγκέντρωσή σας.
7.  Πάρτε στα σοβαρά τα αστεία της ζωής. Ελεύθερος χρόνος σημαίνει διασκέδαση. Μην τον αφήνετε να πηγαίνει χαμένος.
8.  Κρατήστε σιγή ενός λεπτού. Εξήντα δευτερόλεπτα σιγής και ακινησίας εξασφαλίζουν την ηρεμία.
9.  Μην ξενυχτάτε. Είχε δίκιο η γιαγιά που έλεγε ότι μια ώρα ύπνου πριν από τα μεσάνυχτα αξίζει όσο δύο ώρες μετά.
10.  Μην αφήνετε την επιτυχία να σας καταδυναστεύσει. Κι αν αποτύχετε καμιά φορά, δεν χάλασε ο κόσμος.
11.  Προσέξτε τι τρώτε και τι πίνετε. Ναι στη βιταμίνη C, ναι στο νερό, όχι στον καφέ, όχι στα βαριά φαγητά το βράδυ.
12.  Μασάτε αργά. Έχει σημασία.
13.  Αναπνεύστε. Αργά με ρυθμό, ακούγοντας την κάθε σας ανάσα.
14.  Χαμηλώστε το τηλέφωνο. Μην το αφήνετε να σας σπάει τα νεύρα σε κάθε κλήση.
15.  Όταν δεν μπορείτε να νικήσετε το στρες, αξιοποιήστε το. Μπορεί να αποβεί δημιουργικό.
 

Αρθρο 3: ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗΣ
Νίκος Παπακωνσταντίνου
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Η λίμνη Κερκίνη  έχει πλούσια βλάστηση που αποτελείται από φυτά που επιπλέουν, από φυτά ριζωμένα μέσα στο βυθό που αναπτύσσονται ως την επιφάνεια και από φυτά των καλαμώνων και των υγρών λιβαδιών.
     Η είσοδος θρεπτικών στοιχείων από τον Στρυμόνα ευνόησε την ανάπτυξη της βλάστησης. Ομως η διακύμανση της στάθμης μέχρι και πέντε μέτρα κατά έτος, έχει ως αποτέλεσμα πολλά είδη φυτών να εξαφανίζονται, μη μπορώντας να προσαρμοστούν στην αυξομείωση του βάθους του νερού.
Οι εκτεταμένοι καλαμώνες με υγροτοπικά είδη όπως τα βούρλα και το ψαθί σχεδόν εξαφανίστηκαν. Οι υδρολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη χρωματιστού τάπητα με νούφαρα στα βόρεια άκρα της λίμνης, που είναι και η μεγαλύτερη παρόμοια περιοχή στην Ελλάδα. Στο Β.Α. τμήμα της λίμνης, στις εκβολές του Στρυμόνα, υπάρχει το παραποτάμιο δάσος.
     Μέχρι πριν λίγα χρόνια συναντούσαμε πολλά είδη δέντρων όπως ιτιές κ.τ.λ. που έδιναν ιδιαίτερο χρώμα στο τοπίο. Η έκταση του δάσους μειώθηκε από 7000 στρέμματα το 1980 στο μισό και αν συνεχίσει να πλημμυρίζει με τον ίδιο ρυθμό κινδυνεύει να εξαφανισθεί  εντελώς.
     Στα γύρω βουνά υπάρχουν ψηλές οξιές, φουντουκιές αλλά και άλλα φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα. Επίσης υπάρχουν πολλά αγριολούλουδα. Η προστασία της φυσικής βλάστησης από τις ανθρώπινες επεμβάσεις θα εξασφαλίσει την προστασία του εδάφους της λεκάνης απορροής από τη διάβρωση αλλά και τη ποικιλότητα των φυτών και των ζώων της περιοχής.

Η ΠΑΝΙΔΑ - ΧΛΩΡΙΔΑ
     Στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κερκίνης, υπάρχουν πολλά είδη θηλαστικών, αρκετά από τα οποία είναι απειλούμενα, όπως η Βίδρα, το Ζαρκάδι κ.α. Ακόμη στο δάσος και στις γύρω υγρές περιοχές συναντώνται 10 περίπου είδη αμφιβίων και περισσότερα από 20 είδη ερπετών.
     Σπουδαία είναι και η ιχθυοπανίδα της λίμνης. Στο ευρύτερο σύστημα Κερκίνης - Στρυμόνα έχουν καταγραφεί πάνω από 30 είδη ψαριών με εμπορικό ενδιαφέρον, όπως η πεταλούδα και παρουσιάζει αξιόλογη αλιευτική παραγωγή.
     Μετά την κατασκευή του νέου φράγματος το 1982, εξαφανίστηκαν από τη λίμνη το χέλι και γουλιανός ενώ μειώθηκε πολύ ο αριθμός των Κυπρίνων.
     Στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά δύο, ο Αργυροπελεκάνος και Λαγγόνα είναι παγκόσμια απειλούμενα υπό εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη, οι σημαντικέ αποικίες της Νότιας Βαλκανικής χερσονήσου από Κορμοράνους, Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες και διάφορα είδη για την περιοχή όπως η Νανόχηνα, το Φοικόπτερο κ.α.

     Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια αρπακτικά πουλιά ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός, ο Πετρίτης, ο Στικταετός κ.α. Μερικά είδη όμως όπως ο θαλασσαετός και ο Σταυραετός, ο Καλαμοτριλιστής  και Καλαμόκιρκος δεν φωλιάζουν πια στην λίμνη εξαιτίας των αλλοιώσεων στους χώρους φωλιάσματος τους.


Αρθρο 4: Ζητούνται Χορηγοί...
Νίκος Παπακωνσταντίνου

Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Το  κυρίως  θέμα  του  παρακάτω  άρθρου  είναι  η  οικονομική  υποστήριξη  του  σχολείου  μας . Το  άρθρο  αυτό απευθύνεται  σε  όλους  τους  αρμόδιους  φορείς , Εταιρείες, Επιχειρήσεις, στους  πολιτικούς  οι  οποίοι  πραγματικά  ενδιαφέρονται  για  τα  προβλήματα  της  περιφέρειας, στους  υπεύθυνους  της  εκπαίδευσης  και  στους απανταχού ευαισθητοποιημένους  Έλληνες οι  οποίοι  πραγματικά  ενδιαφέρονται  για  κάποιο σχολείο που τραβά μπροστά.
     Κατ’ αρχήν  πρέπει  να  σας  πούμε  ότι  από  πλευράς  σχολείου , μαθητών  και  καθηγητών  υπάρχει  όρεξη  για   δουλειά αλλά  υστερούμε  σε  χρήματα. Γι’ αυτό σας  παρακαλούμε να  στηρίξετε  το  σχολείο  μας  οικονομικά  για  την  αγορά  του απαραίτητου  εξοπλισμού.
     Το σχολείο  αυτό  με  τα   12  βραβεία, πανελλαδικά  πανευρωπαϊκά  και  παγκόσμια  έχει  κάνει διάσημο  το  Ν. Σερρών, τη  Μακεδονία  και  την  Ελλάδα σ’ όλο  τον  κόσμο  και  έχει  καταπλήξει  με  την  παρουσία του  στο  χώρο  του « internet »  και  το  μόνο  που  ζητάει είναι  να  του επιτρέψουν να συνεχίσει και μερικές συγχαρητήριες επιστολές να συνοδεύονται και απο τίποτα άλλο...
     Τελειώνοντας  πρέπει  να  σας  πω  ότι  όχι  μόνο  το  ελπίζω αλλά  και  πραγματικά  το  πιστεύω  πως  απο αυτούς που θα διαβάσουν  το  άρθρο  θα  ευαισθητοποιηθούν  και  θα  ανταποκριθούν  στην  ανάγκη  μας .


Αρθρο 5: Επιπτώσεις απο τα ΜΜΕ
Αντώνης Σταματιάδης

Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Επειδή η συμαθήτριά μου η Αννα Μαργαρού με πρόλαβε με το θέμα για την τηλεόραση, θα μπω αμέσως στο θέμα περιγράφοντας επιγραμματικά τις επιπτώσεις απο την παρακολούθηση των ΜΜΕ.

Α) ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.
1)  Γενικότερη πληροφόρηση και ενημέρωση για όσα συμβαίνουν καθημερινά στον κόσμο.
2)  Μόρφωση του λαού με  άρθρα πάνω σε διάφορα θέματα.
3)  Ψυχαγωγία.
4)  Επικοινωνία μεταξύ των λαών.
5)  Διεύρυνση εγκυκλοπαιδικών και πρακτικών γνώσεων.
6) Διαπαιδαγώγηση με την προβολή πολλών παραδειγμάτων προς μίμηση ή αποφυγή.

Β) ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.
1)  Κακή ποιότητα ορισμένων θεμάτων ή  αναγνωσμάτων.
2)  Ανήθικη και εγκληματική προβολή ορισμένων.
3)  πλύση εγκεφάλου με την συνεχή προβολή συγκεκριμένων μηνυμάτων.
4)  Αισθητική και πνευματική πτώση.
5)  Μείωση της κριτικής ικανότητας.
6)  Χάσιμο ανθρώπινης και οικογενειακής επαφής.
7)  Διαστρέβλωση πραγματικότητας και παραπληροφόρησης.


Αρθρο 6: Σκύλος ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου
Ελίνα Κοτρώνη

Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

     Τα ζώα. Οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Οι περισσότεροι προτιμούν ένα ψάρι ή ένα πουλάκι που δεν θέλουν πολλή περιποίηση αλλά και λόγω έλλειψης χώρου. Οσοι όμως είναι τυχεροί και έχουν σπίτι με αυλή έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα πανέμορφο σκυλάκι ή μια ζωηρή και χαδιάρα γατούλα.
     Οποιος όμως θέλει ένα πιστό, μια τρυφερή συντροφιά, ένα παρηγορητικό βλέμμα γεμάτο αγάπη στις δύσκολες στιγμές θα ήταν προτιμότερο να διαλέξει ένα σκύλο κι όχι μία γάτα οι οποίες είναι πιο ανεξάρτητες και θέλουν μεγαλύτερη ελευθερία κι όχι κάποιον να τις πιέζει.
   Οι ρίζες της καταγωγής του σκύλου χάνονται μέσα στο χρόνο. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε την καταγωγή του.
      Εχουμε καταφέρει όμως να τους χωρίσουμε σε 6 κατηγορίες:
      Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα κυνηγόσκυλα. Τα πιο διάσημα  σκυλιά αυτής  της κατηγορίας είναι
1) Τα Ιρλανδέζικα Σέτερ, πολύ όμορφα και κομψά σκυλιά είναι τα πιο γρήγορα από όλα τα άλλα Σέτερ γι ‘αυτό είναι άλλωστε τόσο διάσημα.
2)  Το Πόιντερ που χαρακτηρίζεται ως βασιλιάς των κυνηγόσκυλων. Εμφανίστηκε γύρω στα 1650 στην Αγγλία αλλά κατάγεται από την Ισπανία.
     Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα λαγωνικά. Ένα από αυτά είναι το Μπήγκλ που θεωρείται από τα πιο καθαρόαιμα Εγγλέζικα σκυλιά
και μάλιστα ήταν το αγαπημένο της βασίλισσας Ελισάβετ .
    Στην Τρίτη κατηγορία ανήκουν τα γνωστά σε όλους μας Τεριέ. Παρά το μικρό τους μέγεθος είναι πολύ ζωηρά, έξυπνα και πάντα έτοιμα να προστατεύσουν το αφεντικό τους.
     Η τέταρτη ομάδα είναι τα σκυλιά μινιατούρες!! Έχουν πάρει το όνομά τους απ’το ύψος τους που δεν ξεπερνά τα 30-35 εκ. Όπως και τα τερριέ είναι ευκίνητα και γεμάτα ενέργεια.
   Στην πέμπτη κατηγορία ανήκουν τα σκυλιά γενικής χρησιμότητας Πολύ γνωστά σκυλιά αυτής της ομάδας είναι
1) Τα Μπουλντόγκ. Η εμφάνισή τους φανερώνει δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα.
2)Τα Δαλματίας γνωστά από την ταινία « Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας» είναι καλοί και δυνατοί φύλακες με ζωηράδα και αποφασιστικότητα.
  Στην έκτη και τελευταία κατηγορία ανήκουν τα σκυλιά εργασίας μερικά από τα οποία είναι
1)Τα Χάσκυ Σιβηρίας. Αυτά τα πανέμορφα σκυλιά με τα χαρακτηριστικά μπλε μάτια χρησιμοποιούνται για να σέρνουν έλκηθρα και διακρίνονται για τον ήρεμο και φιλικό χαρακτήρα τους.
 2) Τα Μπόξερ . Έχουν πολύ καλό χαρακτήρα, είναι πιστά, αφοσιωμένα και προστατευτικά απέναντι στο αφεντικό τους.
3) Τα Κόλεϋ η γνωστή μας Λάσυ κατάγονται από τη Σκοτία. Είναι έξυπνα, κομψά και πολύ αγαπητά στα παιδιά.
4)  Τα Γερμανικά Τσοπανόσκυλα γνωστά ως Λυκόσκυλα πήραν μέρος στους 2 Παγκοσμίους Πολέμους όπου 25.000 από αυτά έχασαν τη ζωή τους. Δεν υπάρχουν πιο πιστά και έξυπνα σκυλιά και οι ικανότητές τους για εκπαίδευση είναι ασύγκριτες.
     Οποιος όμως θέλει να αποκτήσει ένα αξιαγάπητο σκυλάκι πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα άψυχο παιχνίδι αλλά χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και περιποίηση και ότι είναι μια μεγάλη ευθύνη. Αλλά όσοι  έχουν ένα τόσο πιστό φίλο ξέρουν ότι τους ανταποδίδει καθημερινά και με όποιο τρόπο μπορεί την αγάπη και την φροντίδα τους.

Αρθρο 7: Θαλάσσια ρύπανση - επικίνδυνες ακτές
Αριστείδης Σιδηρόπουλος

Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


      Τα  χρόνια  από  το  1985  και  μετά, σημαδεύτηκαν  από επικίνδυνες  αλλοιώσεις  του  θαλάσσιου  περιβάλλοντος. Βεβαίως  τα  αστικά  και  βιομηχανικά  απόβλητα  ρυπαίνουν τις  ακτές .
     Υπάρχουν  επίσης  κάμποσες  πετρελαιοκηλίδες, αλλά  και  ελάχιστοι  βιολογικοί  καθαρισμοί  μπήκαν  σε  λειτουργία. 8  πλοία  με  φορτίο  επικίνδυνα  τοξικά  απόβλητα (από  βοριοευρωπαϊκές  χώρες) αλώνιζαν  την  Μεσόγειο προσπαθώντας  να  ρίξουν  απαρατήρητα, το  φορτίο  τους στην  θάλασσα . Οι  ακτές  της  Μεσογείου  και  κατά  συνέπεια της  Ελλάδας  παρουσιάζουν  ανά  περιοχές  υψηλό  δείκτη  ρύπανσης.
      Το  1989, με  δημοσιεύματα  του  τύπου, σχετικά  με  την ανεξέλεγκτη  καθημερινή  διάθεση  τοξικών  αποβλήτων  στην Αττική  και  στον  Σαρωνικό, το  ΥΠΕΧΩΔΕ  ανακοίνωσε  ότι  θα ιδρυθεί  κέντρο  διάθεσης  και  επεξεργασίας  τοξικών  αποβλήτων.
     Αναφέρθηκε  ότι  σύμφωνα  με  μελέτη  του  Π.Ε.Ρ.Π.Α  το36%  των  επικίνδυνων αποβλήτων  των  βιομηχανιών  παραγωγής συσσωρευτών  μολύβδου  καταλήγουν, χωρίς  επεξεργασία  στον Σαρωνικό.
     Ποιός φταίει; Ολοι μας.



Αρθρο 8: Η Θρησκευτική Ηγεσία της Ελλάδας (1833-1998)
Βεράνη Στέλλα

Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Η εκκλησία πάντα έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ελληνικού λαού. Την εποχή που στην Ελλάδα κυβερνούσαν οι Βαυαροί Αντιβασιλείς περιμένοντας να ενηλικιωθεί ο Όθωνας για να αναλάβει την εξουσία, η ελληνική εκκλησία χωρίστηκε διοικητικά από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και διατηρήθηκε μόνο η πνευματική εξάρτηση απ' αυτό.
     Παρακάτω αναφέρονται οι αρχηγοί της εκκλησίας της Ελλάδος από την εποχή αυτή έως και σήμερα.

Ο σημερινός προκαθήμενος της εκκλησίας
Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοποι της εκκλησίας της Ελλάδας (1833-1998)
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
1. Νεόφυτος Δ΄ Μεταξάς (1833-1861)
2. Μισαήλ Α΄ Αποστολίδης (1861-1862)
3. Θεόφιλος Α΄ Βλαχοπαπαδόπουλος (1862-1871)
4. Προκόπιος Α΄ Γεωργιάδης (1874-1889)
5. Γερμανός Β΄ Καλλιγάς (1889-1896)
6. Προκόπιος Β΄ Οικονομίδης (1896-1901)
7. Θεόκλητος Α΄ Μηνόπουλος (1902-1917) - (1920-1922)
8. Μελέτιος Γ΄ Μεταξάκης (1918-1920)
9. Χρυσόστομος Α΄ Παπαδόπουλος (1923-1938)
10. Χρύσανθος Α΄ Φιλιππίδης (1938-1941)
11. Δαμασκηνός Α΄ Παπανδρέου (1941-1949)
12. Σπυρίδων Α΄ Βλάχος (1949-1956)
13. Δωροθέος Γ΄ Κοτταράς (1956-1957)
14. Θεόκλητος Β΄ Παναγιωτόπουλος (1957-1962)
15. Ιάκωβος Γ΄ Βαβανάτσος (1962)
16. Χρυσόστομος Β΄ Χ΄΄ Σταύρου (1962-1967)
17. Ιερώνυμος Α΄ Κοτσώνης (1967-1973)
18. Σεραφείμ Α΄ Τίκκας (1974-1998)
19. Χριστόδουλος Α΄ Παρασκευαϊδης (1998-κ.εξ) 


Αρθρο 9: Κακοποίηση παιδιών - Ο ρόλος της UNICEF
Ροδούλα Σαπουντζή

Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών
Υπεύθυνος καθηγητής Βαγγέλης Γκιμπερίτης

11 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα παιδιού
     Τα παιδιά, δυστυχώς, κάθε μέρα βλέπουμε να κακομεταχειρίζονται και να αναγκάζονται να δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία για να επιβιώσουν. Τα παιδιά θύματα πάσης φύσης εκμετάλλευσης και συγκεκριμένα τα παιδιά στρατιώτες, τα παιδιά θύματα πολέμου, τα παιδιά του δρόμου, των φαναριών, τα παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και τα παιδιά που εργάζονται στα εργοστάσια, στα χωράφια και αλλού.
Αλήθεια, θα υπάρχουν για πάντα παιδιά που θα βγαίνουν βγαίνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα στο δρόμο ζητώντας  βοήθεια; Λέτε να ενδιαφερθεί κανένας να μαζέψει τα παιδιά των φαναριών, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους περιπλανόμενα στους δρόμους πουλώντας χαρτομάντιλα ή προσφέρονται να καθαρίσουν τα τζάμια των αυτοκινήτων για να μπορέσουν μ’ αυτό τον τρόπο να αγοράσουνε κάτι να φάνε;
     Αυτή είναι η απάνθρωπη και τραγική εικόνα που θα αντικρίσει κανείς στους δρόμους. Αυτά τα παιδιά που θα έπρεπε να παίζουν αμέριμνα με τους φίλους τους σε κάποια αλάνα, βλέπουμε να πέφτουν θύματα κακοποίησης και το χειρότερο: αθώα κορίτσια ηλικίας 8-14 χρονών προωθούνται στην πορνεία.
     Αλλο και αυτό πάλι, ποιοί είναι αυτοί οι "άνθρωποι" που ξοδεύουν εκατομύρια για ταξίδια αναψυχής σε τριτοκοσμικές χώρες για το σεξ με ανήλικα παιδιά; Πρόκειται για κτήνη, για τέρατα, ή για προτόγονα και ανθρωπόμορφα ζώα με δυο πόδια. Ηθελα να ξέρω, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κοινωνία; υπάρχει κράτος που ανέχεται αυτού του είδους την κακοποίηση στα παιδιά του δηλαδή στους αυριανούς της πολίτες;
 

Παιδιά που περνούν όλη
τη μέρα στα φανάρια

Παιδιά εκτεθειμένα στην πορνεία,
στο aids, σε κάθε μορφή
εκμετάλευσης

     Αλλά, τι να μιλούμε για κράτος όταν η κακοποίηση γίνεται ακόμα και με τις ευλογίες του. Λέτε να βρεθεί κανένας άνθρωπος να βάλει ένα τέλος στο εγκληματικό φαινόμενο της Ινδίας να παντρέυονται τα παιδιά σε ηλικία  7 ή 8 χρονών; Το σκεφθήκατε;
     Εχετε προσέξει το βλέμα των παιδιών θύματα του πολέμου; Παρατηρείστε καλά τις φωτογραφίες ή τα σχετικά  βίντεο που παρουσιάζουν αυτά τα παιδιά. Θα δείτε καθαρά στο πρόσωπό τους την απογοήτευση, τον τρόμο αλλά και το μίσος. Αραγε ποιός θα υπερισχύσει; η πολεμική βιομηχανία που προκαλεί τον πόλεμο ή πρυτάνευση της λογικής ώστε να εξαληφθεί το φαινόμενο των παιδιών του πολέμου; Εσείς τι πιστεύετε;
     Σ’ αυτά τα παιδιά λοιπόν, πρέπει να παραχωρήσουμε το δικαίωμα της διασκέδασης, της χαράς, της ανεμελιάς και του παιχνιδιού.
     Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα αγκαλιάσει το κράτος προσφέροντάς τους στέγη, τροφή, ρουχισμό και την ανάλογη βοήθεια που χρειάζονται.
     Πρέπει να συμβάλουμε όλοι έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να έχουν ένα καλύτερα αύριο και να μπορούν να νιώθουν ασφάλεια. Απλά, πρέπει να τους δώσουμε μία βοήθεια που εμείς ίσως τη θεωρούσαμε ασήμαντη αλλά γι’ αυτά είναι η μεγαλύτερη χαρά.
     Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ένα άστεγο κοριτσάκι ζητούσε βοήθεια από ένα άλλο παιδί της ηλικίας του. Του λέει το κοριτσάκι: «Βοήθησέ μα σε παρακαλώ, δώσμου κάτι» Και το άλλο παιδί του απαντάει:»Τι θέλεις να σου δώσω;» Και λέει το κοριτσάκι:» Μια χτένα!!??».

UNICEF,  βοηθούμε όλοι για να βοηθήσει τα παιδιά
Ο Οργανισμός που σώζει ζωές, που υποστηρίζει παιδιά, δεν έχουμε παρά να τον βοηθήσουμε και να τον προστατέψουμε όλοι μας. Υποχρέωσή μας, η προβολή του, η ενίσχυση, η εγγραφή νέων μελών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της UNICEF:

Στους συμμαθητές μας και στους μαθητές όλης της χώρας μας έχω να προτείνω να αγοράζουν το υλικό της Ucifef (τετράδια, μολύβια, κάρτες κ.λ.π)
Διάσημοι καλλιτέχνες, φημισμένα μουσεία και συλλέκτες προσφέρουν τα σχέδια των έργων τους για να αναπαραχθούν κάρτες  και είδη γραφείου που τα καθαρά κέρδη από τις πωλήσεις τους αποφέρουν στη UNICEF εκατομμύρια δολάρια για τα προγράμματά της προς όφελος των παιδιών και των γυναικών.
Τα σχολεία πρέπει να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα  "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" που είναι είναι μια οργανωμένη προσπάθεια που ξεκίνησε το 1993 από την Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Ελλήνων μαθητών για την κατάσταση των παιδιών που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το πρόγραμμα αυτό για φέτος αναφέρεται στην Εκπαίδευση των παιδιών στον                  αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η  UNICEF έχει προγράμματα για να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα θέματα:
Παιδική εργασία
Γυναίκες - Κορίτσια
Εμβολιασμός
Παιδιά του πολέμου
Εκτακτες ανάγκες
AIDS
Εκπαίδευση
 Νερό και υγιεινή
Θεραπεία ενυδάτωσης από το στόμα
Διατροφή
Μητρικός Θηλασμός & Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Παιδιά
UNICEF κράτα καλά, είσαι η μοναδική ελπίδα του μέλλοντος αυτού του πλανήτη.



Αρθρο 10: Ναρκωτικά η φυτική μάστιγα
Μπαλμαδάκη Σταυρούλα - Μέλκου Κωνσταντίνα - Αντώνης Σταματιάδης

Μαθητές Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Τα   ναρκωτικά  αποτελούν  μία  από  τις  μεγαλύτερες μάστιγες  της  σημερινής  ανθρωπότητας  ιδιαίτερα  απειλούν  την  νεολαία.
     Προς  τα  ναρκωτικά  στρέφονται  πρόσωπα  τα  οποία είναι  ανίκανα  να  αντικρύσουν  τη  ζωή  και  να  συμφιλιωθούν  με  την  πραγματικότητα  της. Πρόκειται  για φυγή  από  τις  απαιτήσεις  τις  οποίες  προβάλει  η  ζωή μας.
     Τα  πρόσωπα  αυτά  δεν  διαπεδαγωγήθηκαν  ποτέ από  τη  μικρή  τους  ηλικία  και  δεν  άσκησαν  τη  βούληση  τους  έτσι, ώστε  να  μπορούν   να  αντισταίκονται στις   απαιτήσεις  τις  οποίες  έστω  και  υποτυπωδώς  τους  προβάλει  η  ζωή  και  καταφεύγουν  στις  παραισθήσεις  των  ναρκωτικών. Σέρνονται  από  τις  επιθυμίες  τους  και  τις  αψιθυμίες  τους  και  από  τα  ένστικτα τους .
     Δεν  έχουν  καθόλου  αναπτηγμένη  την  ατομική ευθύνη  τους. Δεν  είναι  σε  θέση  να  αντισταθούν σε  τίποτε  και  παρασύρονται  από  τους  άλλους.
     Δεν  έχουν  στο   ελάχιστο  αναπτυγμένες  εσωτερικές  αντιστάσεις  θέλησης  αλλά  ούτε  η  σκέψη  για  την  κρίση  να μην  ακολουθούν  πρόσωπα  για  συναναστροφή  ή  πρό     σωπα  των  οποίων  έκαναν  τη  γνωριμία  τους  τυχαία.
     Κι  έτσι  νέα  παίδια  καταντάνε  κουρέλια  που  η  μοναδική  τους  ηδονή  έχει  απομείνει  η  μοναχική  ηδονή του  κενού ... μόνη  τους  πίστη, η  ευπιστία  για  τη  μαγεία του  τέχνητου  παραδείσου ... μόνη  τους  υπόστασταση, η απόσταση  απ’ τα  πάντα ... μόνος  τους  διάλογος  ο  παραληρηματικός  μονόλογος ... μόνα  τους  αισθήματα, οι  παραισθήσεις ... μόνη  τους  γνώση , η  θεληματική  άγνοια  μόνη τους  σκέψη, η  ρεμιστική  άγνοια ... μόνη  τους  εξέγερση η διέγερση ... μόνο  τους  όπλο, ο  αυτοαφοπλισμός ... μόνη τους  πράξη, η  απραξία ... μόνη  τους  σόφια, η  αταραξία και  ο  θάνατος  πλησιάζει  αργά  και  βασανιστικά .

Προέλευση ναρκωτικών
Τα ναρκωτικά είναι φυτικής προέλευσης ουσίες και δρουν πάνω στο νευρικό σύστημα. Ανάλογα από που προέρχονται και πώς δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα χωρίζουμε σε κατηγορίες :
1. Μορφίνη, ηρωίνη, παπαβερίνη που προκαλούν ελάττωση της αισθητικότητας, ύπνο και απώλεια συνείδησης .
2. Χασίς ή μαριχουάνα που προκαλούν μέθη, εφορία και παραισθήσεις .
3. LSD που προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με της σκιζοφρένιας αστάθεια κινήσεων , ελάττωση της ικανότητας συγκέντρωσης , απώλεια της αίσθησης του χρόνου , τάση για γέλιο , κατάσταση χρόνου και παραισθήσεις. )
     Τα ναρκωτικά σε μικρές δόσεις έχουν υπνωτική ενέργεια με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν ισχυρούς πόνους. Σε μεγάλη δόση προκαλούν κώμα και πολλές φορές θάνατο . Γενικά η παραγωγή  η Παρασκευή, το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών ουσιών ελέγχονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και παντού υπάρχουν νόμοι για την καταπολέμησή τους.


Αρθρο 11: ΓΕΩΡΓΙΑ, μια όμορφη χώρα, η γενέτειρά μου
Νίνα Μπατουριζβίλι

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Η Γεωργία είναι μία πολύ όμορφη χώρα. Είναι μία από τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Βρέχεται από τη Μαύρη θάλασσα, στην περιοχή που βρίσκεται η σημερινή πόλη Μπατούμι και άλλοτε γνωστή από την ιστορία της αρχαιότητας ως Κολχίδα.
Οι πολίτες της Γεωργίας είναι κι αυτοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι σαν τους Έλληνες. Έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα, όπως έχουν όμως και διαφορετικές συνήθειες. Η κουζίνα της είναι πολύ πικάντικη, με πάρα πολλά μπαχαρικά και δικά της παραδοσιακά φαγητά. Το πιο δημοφιλές ποτό εκεί είναι η βότκα που την παράγουν σχεδόν σε κάθε σπίτι.
    Η Γεωργία όμως είμαι και γεωργική αλλά και βιομηχανική χώρα. Μάλιστα μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της είναι τα σταφύλια, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή. Επίσης παράγει πολύ καλό κρασί και έχει πολλές πηγές με ιαματικά νερά. Το πετρέλαιο, ο λιγνίτης, ο χάλυβας, το κεχριμπάρι αλλά και πολλά άλλα ακόμη είναι μερικά από τα ορυκτά που βρίσκονται στη Γεωργία.
    Οι κλιματολογικές συνθήκες της είναι πολύ διαφορετικές από τις συνθήκες που επικρατούν εδώ. Έχει περισσότερο κρύο μα και πολλά χιόνια.
     Πρωτεύουσά της είναι η Τιφλίδα, μία πολύ όμορφη πόλη, με ωραία σπίτια, πολλά σχολεία και παιδικές χαρές όπως επίσης έχει κι ένα μεγάλο μουσείο όπου εκθέτονται τα αρχαία ευρήματα της Γεωργίας και μπορούμε έτσι να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Το μουσείο περιτριγυρίζεται από μια μεγάλη πλατεία, με πολλά δέντρα, δεκάδες τριανταφυλλιές καθώς και από σιντριβάνια.
ΤΙΦΛΙΔΑ
      Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας (1.260.000 κατ. (1996)), χτισμένη στους πρόποδες του Καυκάσου, στις δύο όχθες του ποταμού Κούρα. Σπουδαιότατη βιομηχανική πόλη, με βαριά και ελαφριά βιομηχανία, κατασκευάζει μηχανές, μηχανεργαλεία, όργανα ακρίβειας, υφάσματα και τρόφιμα. Κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, βρίσκεται στη σιδηροδρομική γραμμή που οριοθετεί και συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Κασπία θάλασσα. Έχει και αεροπορική σύνδεση με αρκετές πόλεις. Εδώ τερματίζει ο γεωργιανός στρατιωτικός δρόμος, που διασχίζει την καυκασιανή οροσειρά. Το 1966 η Τιφλίδα. (στα γεωργιανά λέγεται Τμπιλίσι) κατασκεύασε υπόγειο σιδηροδρομικό. Στην πόλη υπάρχουν η Γεωργιανή Ακαδημία Επιστημών και 11 Ινστιτούτα, που περιλαμβάνουν και το πανεπιστήμιο της χώρας. Υπάρχουν πολλά μουσεία και εννιά θέατρα, που παρουσιάζουν όπερες, μπαλέτα και δραματικές παραστάσεις.
Στην κωμόπολη Γκόρι της Τιφλίδας. γεννήθηκε ο  Στάλιν. Η πόλη παραχωρήθηκε στη Ρωσία το 1801. Το 1936 αναγνωρίστηκε ως πρωτεύουσα της Γεωργίας. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, παραμένει πρωτεύουσα της ανεξάρτητης πλέον Δημοκρατίας της Γεωργίας.
Πλατεία Λένιν στη Τιφλίδα

Σπίτια στο βράχο. Τιφλίδα
    Με λίγα λόγια η Γεωργία είναι μια χώρα με καθαρό ακόμη περιβάλλον, καταπράσινα δάση, πολλά και δίχως απόβλητα, καταγάλανες λίμνες που σφύζουν από ζωή με πλούσια πανίδα και χλωρίδα.



Αρθρο 12: OI ΓIATPOI XΩPIΣ ΣYNOPA KANOYN EKKΛHΣH
ΓIA NA TOYΣ  BOHΘHΣOYME
NA ΣΩΣOYN EKATOMMYPIA ZΩEΣ ΣTO ANATOΛIKO ZAΪP
Πάρης Γάλλος  Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών



     1.500.000 πρόσφυγες από την Pουάντα και το Mπουρούντι λιμοκτονούν και θερίζονται από τη αφυδάτωση και τη
χολέρα στο Aνατολικό Zαΐρ. Πρώτη η χολέρα θα σκοτώσει 20.000 ανθρώπους σε μια βδομάδα, η δυσεντερία και η
ελονοσία θερίζουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους ενώ ο υποσιτισμός και η αφυδάτωση απειλούν τα παιδιά.
     Oι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το μεγαλύτερο ανθρώπινο δράμα που γνώρισαν στην
ιστορία τους.
     Περισσότεροι από 400 Γιατροί Xωρίς Σύνορα, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέρα και νύχτα στους πρόσφυγες σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις επιδημίες.
     Oι Γ.X.Σ. υπολογίζουν ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση 150.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από χολέρα και χιλιάδες παιδιά θα πεθάνουν από την πείνα και την αφυδάτωση.

BOHΘHΣTE TOYΣ
ΓIATPOI XΩPIΣ ΣYNOPA
APIΘMOΣ ΛOΓAPIAΣMOY ΣTHN TPAΠEZA EPΓAΣIAΣ 15 92 045 1079
AΘHNA : ΣTOYPNAPH 57, 104 32. THΛ: 5 200 500. FAX: 5 200 503
ΘEΣΣAΛONIKH : ΠPOΞENOY KOPOMHΛA 51, 546 22. THΛ & FAX: 031- 256 236