ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη στήλη αυτή, φιλοξενούνται τέσσερις εργασίες που έγιναν απο τους μαθητές μας σε μορφή έρευνας & Ρεπορτάζ
ΑΛΚΟΟΛ   ΚΑΠΝΙΣΜΑ & ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ   ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αρθρο 1: ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Νίκος Νικολάου. Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών
Υπεύθυνος καθηγητής: Βαγγέλης Γκιμπερίτης (6ου Γυμνασίου)

3η Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
     Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της πόλης στην οδό Δ. Μαρούλη 43 στη στροφή για Ελαιώνα - Βροντού. Τηλέφωνο & Φαξ σχολείου 0321-23349.
     Ιδρύθηκε το 1973 και από τότε ο αριθμός των μαθητών του ολοένα και αυξάνει.
     Δεν διαθέτει δικό του διδακτήριο και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΚΑΑΜΕΑ (Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες). Οι χώροι δεν πληρούν τις απα-ραίτητες προϋποθέσεις, άλλωστε το κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο από την επιτροπή σχολικών κτιρίων.
     Φοιτούν 40 μαθητές από τους οποίους οι 10 είναι οικότροφοι του ΚΑΑΜΕΑ και οι υπόλοιποι εξωτερικοί. Οι μαθητές παρουσιάζουν νοητική υστέρηση (σύνδρομο DOWN, στοιχεία αυτισμού και μικρός αριθμός παιδιών παρουσιάζει κινητικά προβλήματα λόγω εγκεφαλικής παράλυσης.
Πανμακεδονικοί αγώνες Κιλκίς 4-6-98 Σκοπός του ειδικού σχολείου είναι να αξιοποιήσει τις ικανότητες και δυνατότητες των παιδιών, να επιτύχει την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και να θέσει τις βάσεις για την μακροπρόθεσμη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
     Το σχολείο είναι στελεχωμένο με 8 εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπαίδευσης, 1 Ψυχολόγο, 1 Κοινωνική λειτουργό, Επιμελήτρια, Εργοθεραπεύτρια, Φυσιοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια και Γυμνάστρια.
     Η εγγραφή των παιδιών στο σχολείο γίνεται ύστερα από την εξέτασή τους από την Κινητή Διαγνωστική Ομάδα Σερρών.
     Στο Σχολείο υπάρχουν ομάδες παιδιών και όχι τάξεις με την κλασσική έννοια. Οι ηλικίες τους δεν ακολουθούν αυτές των άλλων παιδιών των Δημοτικών Σχολείων. Φοιτούν παιδιά από 6 μεχρι 18 χρονών.
     Το έργο που γίνεται στο σχολείο είναι πολύπλευρο. Ανάλογα με τις δυνατότητες των παιδιών, οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν εξατομικευμένο ή μικροομαδικό πρόγραμμα. Παράλληλα παρέχεται αγωγή από τις ειδικότητες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων. Πάντοτε σε συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων και των δασκάλων έχουν εφαρμοστεί προγράμματα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, αυτοεξυπηρέτησης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και υποστήριξης γονέων. Καλλιεργήθηκε από τα παιδιά και διατηρείται σχολικός ανθόκηπος.
     Γίνονται επισκέψεις σε υπηρεσίες, φορείς, βιοτεχνίες, εργοστάσια, με στόχο να δοθούν ερεθίσματα στα παιδιά και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη.
Επίσκεψη στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών  11-11-95 Στο Γηροκομείο την ημέρα των ηλικιωμένων 2-10-95
     Με αφορμή γιορτές και γενέθλια τα παρασκευάζουν γλυκά, που προσφέρουν στα υπόλοιπα, στήνοντας μια μικρή γιορτή.
     Κατά τη διάρκεια τους έτους γίνονται όλες οι σχολικές γιορτές με τη συμμετοχή των παιδιών. Επισκέπτονται το σχολείο φοιτητές των ΤΕΦΑΑ, μαθητές των ΤΕΛ, τμήματα των ΙΕΚ.
 
Χριστουγεννιάτικη γιορτή 1995 Γιορτή λήξης σχολ. έτους 1997

     Κάθε χρόνο την 3η Δεκεμβρίου που καθιερώθηκε παγκοσμίως η ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, γίνονται πολλές εκδηλώσεις, όπως, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, με ανάλογο περιεχόμενο, συμμετοχή σε πορεία με επίδοση ψηφίσματος στον Νομάρχη, συνεορτασμός στο χώρο του σχολείου με άλλους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων της πόλης.
Πάρτυ τσικνοπέμπτης 15-2-96 Επίσκεψη στην έκθεση UNICEF 11-12-95

     Πάγιο αίτημα του συλλόγου διδασκόντων είναι η απόκτηση ενός σύγχρονου διδακτηρίου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών ώστε η διακηρυσσόμενη ευαισθησία σ΄αυτά τα παιδιά  να γίνει επιτέλους πράξη.

     Συγχαρηρήρια στο προσωπικό του σχολείου, και ευχαριστούμε τις κυρίες Μπεκιαρίδου και Λίγκα για τη συνεργασία που είχαμε μαζί τους για κάνουμε αυτό το άρθρο.
     Το μήνυμά μας προς όλους είναι: Τα σχολεία αυτά έχουν την ανάγκη της αγάπης της στοργής, του ενδιαφέροντος και την ανάγκη όλων...Αλήθεια κύριοι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, σκεφτήκατε "ότι τα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι πολίτες αυτής της χώρας και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στα καρτοτηλέφωνα, στο πεζοδρόμιο και παντού. Στη πόλη μας, οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν μέχρι την είσοδο των δημοσίων υπηρεσιών και επιστρέφουν πίσω γιατί είναι αδύνατο να ανέβουν με το καροτσάκι τα σκαλιά του κτιρίου.


Αρθρο 2: 1η Δεκεμβρίου, Ημέρα κατά του AIDS
Φωτεινή Μπάλα

Μαθήτρια Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS
     H. Π.Ο.Υ. καθιέρωσε διεθνώς την 1η Δεκεμβρίου ως Ημέρα κατά του AIDS. Κύριος σκοπός της είναι να υπενθυμίσει σε όλους την ύπαρξη της φοβερής απειλής για την Κοινωνία και για τον καθένα μας ξεχωριστά.
Ο ιός του AIDS που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνοντας τον
ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να τον αφήνει
εκτεθειμένο σε βαρειές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου.
     Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε το 1981. Σήμερα γνωρίζουμε πολλά για τον ιό και είναι απολύτως γνωστό το πως προκαλείται και πως προλαμβάνεται η μόλυνση.
     Ο ιός, μολύνοντας τον άνθρωπο, τον καθιστά φορέα για όλη του τη ζωή. Ο φορέας δεν παρουσιάζει συμπτώματα  Οι φορείς, όπως και οι ασθενείς, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους, με τρεις συγκεκριμένους τρόπους:
1. Με τη σεξουαλική επαφή  μεταξύ ατόμων του αντιθέτου φύλου,  και μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
2. Με το αίμα, όταν αίμα μολυσμένου ατόμου εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του άλλου.
3. Από τη μολυσματική μητέρα στο νεογνό κατά την κύηση, τον τοκετό και τον θηλασμό.
     Ενα άλλο γεγονός που βοηθά στην εξάπλωσή του είναι και μια αδήλωτη πορνεία η οποία η οποία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας και πρόκειται κυρίως για αλλοδαπές. Η αδήλωτη πορνεία δεν τηρεί τις προδιαγραφές τήρησης κανόνων προστασίας ως προς τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ο ιός του AIDS δεν μεταδίδεται με την καθημερινή επαφή, ούτε με τα βιολογικά υγρά όπως το σάλιο, δάκρυα, με την κοινή χρήση αντικειμένων, από τις τουαλέτες ή τα έντομα. Γενικά, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης κατά την κοινή οικογενειακή, σχολική, εργασιακή ή αθλητική συμβίωση με φορείς του ιού του AIDS. Ο ιός του AIDS ζει ελάχιστα στον αέρα και στο νερό και καταστρέφεται πολύ εύκολα με κοινά απολυμαντικά ή καθαριστικά μέσα, όπως το οινόπνευμα ή αραιό διάλυμα χλωρίνης.
     Δεν χρειάζεται πανικός, εκείνο που προέχει είναι η σωστή ενημέρωση και η προφύλαξη γιατί η προφύλαξη από τη μόλυνση με τον ιό του AIDS, ελαττώνει ή εξαφανίζει τον κίνδυνο μετάδοσης και αποτελεί προσωπική ευθύνη του καθενός.
     Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα απο την:
Eλληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDShttp://www.mednet.gr/greek/soc/aids/top.htm


Αρθρο 3: Αγροτουρισμός
Αναστασία Δήμου - Αποστολίνα Δίνα
Μαθήτριες Α Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


      Σήμερα οι ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι τους αναγκάζουν να μετακινούνται προς τις πόλεις. Ετσι οι κάτοικοι που μένουν στα χωριά είναι λιγοστοί. Σήμερα που υπάρχει το αυτοκίνητο και το πολυτελές γραφείο σε έναν ουρανοξύστη έχει παραμεληθεί ο αγρότης με την αγλίτσα και τα πρόβατα.
     Οσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο πολύ.
Ομως υπάρχουν ακόμη μέρη που μπορούμε να βρούμε τους λιγοστούς αγρότες. Ενας τρόπος να γνωρίσουμε πως ζουν οι αγρότες είναι και ο αγροτουρισμός. Ακούω ότι οι αγροτικές τιμές πάνε "κατά διαόλου", να ένας καλός τρόπος οικονομικής ανάπτυξης αγροτικών περιοχών.
     Μόλις 39 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στο τελευταίο χωριό στο νομό Θεσσαλονίκης, στο Λευκοχώρι υπάρχει μια μονάδα αγροτουρισμού.
     Σε μια έκταση 40 στρεμμάτων σε υψόμετρο 650 μέτρα βρίσκεται το αγρόκτημα του Αποστόλη και της Φωτεινής. Τα ζώα κυριαρχούν. Κότες γεννούν αυγά, Κουνέλια ροκανίζουν τα καρότα, αγριόπαπιες κάνουν βόλτες με τα μικρά τους και τα περιστέρια πετάνε γύρω από το αγρόκτημα Οι κατσίκες τα ήμερα αυτά ζώα που μας δίνουν το γάλα τους, το μαλλί τους το κρέας τους περιμένουν το κόσμο να έρθει να τις πάει, άμα θέλει, μια βόλτα, για να πάρουν τη τροφή τους ή ακόμα για τους πολύ ζωόφιλους να τις αρμέξουν. Ένα καθαρό δείγμα αγροτικής ζωής.
Στο στο αγρόκτημα υπάρχουν 10 ήσυχα άλογα, 3 αρσενικά και 7 θηλυκά: ο Looky, o Ανεμος, ο Gergon, η Νυχτερίδα, η Ασπρούλα, η Κίτσυ, η Dora, h Dory, η Kate και η Dolly. Καθένας και καθεμιά μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Ησυχοι για να μπορούν οι αρχάριοι να τους ιππεύσουν. Η εκμάθηση γίνεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Μόλις ο αναβάτης μάθει να ιππεύει μπορεί να πάει μια βόλτα στα Πευκάκια, στον Αϊ- Γιώργη.
    Οσοι μείνουν ευχαριστημένοι μπορούν να οργανώσουν μια πολυήμερη εκδρομή με τα άλογα.
    Μπορούν να πάνε στο  Σοχό ή στην Λίμνη Κερκίνη που είναι ένας από τους ομορφότερους θησαυρούς της ελληνικής κληρονομιάς, που έχει πλούσια βλάστηση με φυτά που αναπτύσσονται μέσα στο νερό. Ακόμα, η ποικιλότητα τις χλωρίδας, η αφθονία της τροφής και η γεωργική θέση της λίμνης συνέβαλαν ώστε ο υγροβιότοπος αυτός να γίνει ένας παράδεισος για την ορνιθοπανίδα. Εδώ έχουν καταγραφτεί 240 είδη πουλιών από τα οποία τα 70 είναι προστατευόμενα.
     Στις διαδρομές που γίνονται τα άλογα ακολουθούν το ένα το άλλο και όλοι τον αρχηγό. Τα άλογα είναι ντόπια και ξέρουνε πολύ καλά τις διαδρομές.
  Υπάρχει μια άλλη μικρή λίμνη λίγο πιο κάτω που μπορούμε να ψαρέψουμε. Μέσα στη λίμνη υπάρχουν γριβάδια κι ολόγυρα πολύχρωμες πεταλούδες.
    Τόπος Σπάνιος, ονειρεμένος.
    Η ψυχαγωγία δε λείπει γι’ αυτό υπάρχει τοξοβολία, darts κι άλλα παιχνίδια, καθώς και ψησταριές για να ψήνουμε. Για τις κρύες μέρες του χειμώνα υπάρχει το καταφύγιο. Μέσα υπάρχει ένα τζάκι που ζεσταίνει το χώρο και επιτρέπει στους φιλοξενούμενους να ζεσταθούν, να κουβεντιάσουν κι άμα θέλουν να ψήσουν κάστανα.
    Κι αν πάλι δεν ευχαριστηθήκατε τη χαρά να βρίσκεστε δίπλα στα άλογα τότε υπάρχει ο πύργος. Μια τριώροφη κατοικία που έχει κρεβάτια για 6 έως 15 άτομα. Ενα μπαλκόνι στο τρίτο όροφο σου επιτρέπει τις καθαρές ημέρες να δεις το Θερμαϊκό κόλπο.
  Αυτή είναι η αγροτική ζωή που μπορούν να χαρούν οι άνθρωποι των πόλεων. Αυτός είναι ένας μοντέρνος τρόπος ανάπτυξης των αγροτικών μας περιοχών.

Αρθρο 4: Το φαράγγι της Σαμαριάς
Στέλλα Βεράνη
Μαθήτρια Α Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών



      Το φαράγγι της Σαμαριάς ή της Φάραγγας ή της Αγίας Ρούμελης. Το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης, το πιο στενό, το πιο μακρύ, το πιο βαθύ και το πιο δύσβατο. Το ωραιότερο και πιο άγριο σε φυσική ομορφιά φαράγγι της Ελλάδας, που βρίσκεται στην επαρχία των Σφακιών, του Νομού Χανίων.
Το φαράγγι της Σαμαριάς πήρε την ονομασία του από τον ομώνυμο παλιό οικισμό που βρίσκεται στο κέντρο του, ο οποίος ονομάστηκε έτσι από το μικρό εκκλησάκι της «Οσίας  Μαρίας» στην έξοδο του φαραγγιού, με συγχώνευση των δύω λέξεων σε «Σία Μαρία-Σαμαριά».
     Σχηματίζεται στις νότιες πλαγιές των Λευκών Ορέων και εκτείνεται από την θέση Ξυλόκαστρο (1200μέτρα), στο ιστορικό οροπέδιο του Ομαλού, ως τον οικισμό Αγία Ρούμελη, στο Λιβυκό Πέλαγος. Έχει μήκος 18 χιλιόμετρα και περιβάλλεται από πανύψηλες κορυφές που ξεπερνούν σε ύψος τα 2000 μέτρα.
     Βαθιές και επιβλητικές χαράδρες, πολλά ρέματα και πανέμορφα δάση από κυπαρίσσια, πεύκα και πουρνάρια δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο. Στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου υπάρχουν κυπαρίσσια, με περιφέρεια κορμού 6,5 μέτρα που θεωρούνται ιερά και δεν τα κόβει κανείς.
Αποτελεί τον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Ορέων της Κρήτης που ιδρύθηκε το 1962και καταλαμβάνει έκταση 48.500 στρεμμάτων. Δρόμοι δεν υπάρχουν εκτός από ένα καλοδιατηρημένο μονοπάτι, μήκους 16 χιλιομέτρων. Για να το διασχίσει κανείς χρειάζεται 5-8 ώρες. Η διάβαση του φαραγγιού είναι δυνατή μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το χειμώνα είναι αδιάβατο γιατί στο βάθος τρέχουν τα νερά των γύρω βουνών και σχηματίζουν ποτάμι που πρέπει να το διασταυρώσει κανείς 47 φορές για να το περάσει.
     Στον δρυμό απαντούν σχεδόν όσα τα φυτά της Κρητικής χλωρίδας που περιλαμβάνει ενδημικά. Από την πανίδα χαρακτηριστικό είδος είναι ο κρητικός αίγαγρος, το γνωστό αγρίμι και αποκαλούμενο ΚΡΙ-ΚΡΙ, αλλά στην περιοχή επίσης ζουν αγριόγατοι, ασβοί, κουνάβια, γυπαετοί, όρνια, χρυσαετοί και πέρδικες.


Αρθρο 5: Φρούτα κατά του καρκίνου
Γκίρμπα Αννα - Γενίσοβα Σύλβια - Γκολιά Ειρήνη
Μαθήτριες Α Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


      Χτύπημα στον καρκίνο επιχειρούν να δώσουν οι επιστήμονες με τη χρησιμοποίηση φρούτων ως φαρμάκων...
Πράγματι τα σταφύλια, τα φιστίκια και τα μούρα των οποίων η κατανάλωση  προσφέρει προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό, τώρα πλέον θα αποτελέσουν και ένα χρήσιμο "όπλο" στα χέρια των γιατρών για την καταπολέμηση του καρκίνου.
     Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα φυτά περιέχουν ενώσεις με αντιφλεγμνονώδη δράση.
     Μια τέτοια ένωση που ονομάζεται "ρεσβερατόλη" και προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, υπάρχει σε αφθονία στα σταφύλια, στα φιστίκια και στα μούρα αλλά και σε κάποιες άλλες τροφές.
     Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, αναφέρεται ότι η ρεσβερατόλη έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες!
     Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι αναστέλλει την έναρξη, ανάπτυξη και πρόοδο των όγκων, χωρίς να έχει τοξικές επιδράσεις στα φυσικά κύτταρα.
     Επιπλέον, η εφαρμογή της ένωσης αυτής στο δέρμα ποντικιών, στα οποία είχαν χορηγηθεί καρκινογόνες ουσίες, μείωσε τον αριθμό των όγκων σε ποσοστό έως και 98%.
     Ακόμη και στις υψηλότερες δόσεις δεν παρουσιάστηκε καμία τοξικότητα στα υγιή κύτταρα.
     Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας, καταλήγουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, είναι βέβαιο ότι θα ερευνήσουν την αξία  της ρεσβερατόλης στον άνθρωπο ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση του καρκίνου.


Αρθρο 6: Οι καταράχτες του ΣΚΡΑ
Χριστίνα Ντασιά

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Ο ορεινός όγκος του Πάικου έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που το καθι-στούν ένα ξεχωριστό τοπίο στο χώρο της Μακεδονίας. Το Πάικο βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία Β.Δ του νομού Κιλκίς , Ν.Α του νομού Πέλλας.
     Το πολυσύνθετο ανάγλυφο του με τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους και τα εντυπωσιακά φαράγγια ,το πλούσιο υδά-τινο δυναμικό (πήγες, ρυάκια, ρέματα ασυνεχούς ροής, η γειτνίασή του με μεγάλα αστικά κέντρα, Κιλκίς,  Γιαννιτσά, Έδεσσα, Θεσσαλονίκη) το καθιστούν πραγματικό πόλο έλξης.
     Oι δασικές Υπηρεσίες διαπιστώνοντας την ανάγκη για αναψυχή τα τελευταία χρόνια έ-χουν εκπονήσει, μελέτες και σε μεγάλο βαθμό τις έχουν υλοποιήσει, με αποτέλεσμα οι φίλοι του Δάσους να απολαμβάνουν τη φύση του Πάικου και να ξεκουράζονται στους οργανωμένους αυτούς χώρους αναψυχής, που ανακαλύφθηκε και προτάθηκε για την αξιοποίησή και, από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ είναι οι Καταρράχτες του Σκρά.
     Το Σκρά είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωρία του Πάικου. Χτισμένο στην Β.Α. πλευρά του σε υψόμετρο 520 μ. το παλαιότερο όνομά του ήταν  "Λιουμίτσα" και φαίνεται για πρώτη φορά καταγραμμένο το 1452.
     Στο Μακεδονικό αγώνα, το Σκρά γίνεται θέατρο βίαιων συγκρούσεων και τόπος θυσίας αγωνιστών. Κατά τη διάρκεια του Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ πολέμου η περίφημη ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ χαρίζει στο χωρίο νέο όνομα και η δόξα του ξεπερνά τα Ελληνικά σύνορα, αφού η μάχη που δόθηκε εκεί, ήταν αποφασιστική σημασία για την έκβαση του πολέμου.
     Σήμερα το Σκρά είναι ένα ζωντανό χωριό όπου οι 120 κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Κάποιες δειλές κινήσεις βέβαια έχουν γίνει και προς την τουριστική ανάπτυξη. Είναι ένα ιδανικός χώρος παραθερισμού με πολύ καλό κλίμα και σπάνιες φυσικές ομορφιές όλες τις εποχές του χρόνου.
     Ο δασικός δρόμος περνάει μέσα από δρυοδάση, ύστερα καταλήγει σ'ένα μικρό ξέφωτο. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι ξαφνικά μέσα σε κρατήρα ηφαιστείου. Σχεδόν από παντού υψώνονται κατακόρυφες ορθοπλαγίες. Πλάι στο ξέφωτο κυλάει ένα ρέμα με διάφανα νερά. Εκεί υπάρχει μια γέφυρα με κορμούς. Οι κορμοί στηρίζονται σε βαριές σιδερένιες ράγες. Είναι ό,τι απέμεινε από την παλιά συμμαχική σιδηροδρομική γραμμή. Ήχος νερού ακούγεται όλο και εντονότερα. Η ατμόσφαιρα αλλάζει, μια αίσθηση υγρασίας μας διαπερνά.
     Ξαφνικά το οπτικό πεδίο καθαρίζει. Δεκαπέντε μέτρα μπροστά μας ξεπροβάλλει ο καταρράχτης. Τα αφρισμένα νερά του κυλούν με χάρη πάνω στα λεία εξογκώματα του ασβεστολιθικού βράχου και νοτίζουν ολόγυρα την ατμόσφαιρα με αναρίθμητα λεπτά σταγονίδια.
     Μια μικρή σπήλια σχηματίζεται στη ρίζα του βράχου. Λεπτοί  σταλακτίτες κρέμονται απ'την οροφή, που δεν σταματά ούτε λεπτό να δακρύζει με κρυστάλλινες σταγόνες. Λίγο πιο κάτω περιμένει μια φυσική μικρή λίμνη με διάφανο γαλαζοπράσινο χρώμα, χαμένη πίσω από ένα σχεδόν αδιαπέραστο φράγμα από φουντουκιές, κισσούς και κληματσίδες. Η περιπλάνηση μοιάζει με βεβήλωση που συνεχίζεται. Η κλίση του εδάφους ομαλοποιείται. Άφθονο γρασίδι και πλατάνια δημιουργούν έναν εκπληκτικό επίπεδο χώρο ανάμεσα στα ρέματα. Πιο κάτω όμως η φύση αγριεύει και πάλι. Το έδαφος γίνεται απόκρημνο, ένας δεύτερος καταρράκτης πέφτει με πάταγο πάνω από το ρέμα.
 
     Η ομορφιά της φύσης δεν έχει τελειωμό. Εικόνες που μένουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη.