ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αρθρο: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Μωησίδου Βασιλεία

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

Η ιστορία του ποδοσφαίρου ήταν γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες σαν άθλημά τους είχαν το επισκύρο και οι Ρωμαίοι το Harpostum. Τα αθλήματα αυτά έμοιαζαν με το σημερινό ποδόσφαιρο. Στη Γαλλία και την Ιταλία παιζόταν το Soule και το calcio αντίστοιχα. Μάλιστα ο όρος calcio χρησιμοποιείται και σήμερα για να υποδηλώσει το πρωτάθλημα της Ιταλίας. Το ποδόσφαιρο με σημερινή σχεδόν μορφή εμφανίστηκε το 19 αιώνα και το έπαιζαν οι Άγγλοι σπουδαστές κολεγίων. Το 1823 Ουίλιαμ Γουέμπ Έλις επινόησε ένα διαχωρισμό του αθλήματος που παίζεται με τα πόδια από αυτό που παίζεται με τα χέρια. Στην ίδια περίπου χρονολογία φτιάχτηκαν οι περισσότεροι κανονισμοί του ποδοσφαίρου. Η πρώτη ποδοσφαιρική ομοσπονδία που ιδρύθηκε στην Αγγλία. Κάθε χώρα που έχει τη δική του ποδοσφαιρική ομοσπονδία και πάνω από όλες αυτές είναι η Φ.Ι.Φ.Α που ιδρύθηκε στο Παρίσι, είναι η ανώτατη διοίκουσα αρχή του ποδοσφαίρου σε παγκόσμια κλίμακα.Το1900 το ποδόσφαιρο μπήκε στο πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων. Σε κάθε χώρα καλλιεργείται ως άθλημα το ποδόσφαιρο.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Οι θέσεις του ποδοσφαίρου είναι επιθετικός, αμυντικός, μέσος και τερματοφύλακας. Η δουλειά του επιθετικού είναι να τρέχει προς το τέρμα, έχοντας τη μπάλα στα πόδια, για να βάλει γκολ. Ο αμυντικός είναι κοντά στο τέρμα, ώστε να μην αφήσει τη μπάλα να περάσει προς αυτό. Ο μέσος είναι στη μέση του γηπέδου και προσπαθεί να κλωτσήσει τη μπάλα προς ένα παίχτη που είναι στην επίθεση. Ο τερματοφύλακας πρέπει να φυλάει το τέρμα, δηλαδή δεν πρέπει να αφήσει τη μπάλα να περάσει τη γραμμή του τέρματος.

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ

Οι ποδοσφαιριστές γενικά δεν πρέπει να τρώνε φαγητά που έχουν λίπος. Για παράδειγμα κοτόπουλο και τηγανητό αυγό με λάδι. Η τροφή τους περιέχει δημητριακά, βιταμίνες και σίδηρο. Έτσι θα μπορούν να έχουν καλές αποδόσεις στην προπόνησή τους και στον αγώνα.

 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ

Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι πάντα σε φόρμα επειδή παίζουν συχνά αγώνες και πρέπει να είναι σε καλή φυσική και σωματική κατάσταση. Γυμνάζουν τους μύες του σώματός τους και των ποδιών τους για να είναι συνέχεια ζεστοί, ώστε να τρέχουν γρήγορα και να μην έχουν τραυματισμούς.Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας