ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ


Αρθρο: Το κινητό τηλέφωνο
Γκολιάς
Μαθητής 6ου Γυμνασίου Σερρών
 

Στις μέρες μας τα κινητά τηλέφωνα έχουν εισχωρήσει κυριολεκτικά στις ζωές όλων των ανθρώπων. Όλοι πια έχουν από ένα τουλάχιστον  ένα κινητό τηλέφωνο. Πολλά άτομα έχουν και δύο ή ακόμη και τρία κινητά τηλέφωνα!

Στις μέρες μας η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Μαζί με την τεχνολογία λοιπόν βελτιώνονται και τα χαρακτηρίστηκα των κινητών τηλεφώνων. GPS (πλοηγός) , υψηλής ανάλυσης κάμερα όσο και μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, δυνατά ηχεία. Το κινητό είναι ένα απαραίτητο ‘gadget’ , για όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά μέχρι και στους ηλικιωμένους.

 Πόσο βλαβερό είναι όμως για την υγεία μας το κινητό τηλέφωνο;

 Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε τις βλάβες που μπορεί να μας προκαλέσει το κινητό τηλέφωνο. Ας το γνωρίσουμε όμως καλύτερα, με επιστημονικές μελέτες. Σε μία έρευνα που έγινε το 2004  και παρουσιάστηκε από το κανάλι BBC, που μελετήθηκαν 750 άνθρωποι, βρέθηκε ότι ο κίνδυνος για ακουστικό νεύρωμα ,έναν καλοήθη όγκο του ακουστικού νεύρου που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του εγκεφάλου και των νεύρων  αυξήθηκε κατά 3.9 φορές προς την πλευρά του κεφαλιού που χρησιμοποιείται το τηλέφωνο. Όμως δεν υπήρξε καμία αύξηση του κινδύνου από την άλλη πλευρά του κεφαλιού ,δίνοντας έτσι μια γενική αύξηση του κινδύνου 1.9 φορές. Η χρησιμοποίηση ενός κινητού τηλεφώνου για τουλάχιστον 10 χρόνια τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για όγκο στα αυτιά, πιστεύουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε το ‘Ίδρυμα ‘KAROLINSKA’ της Σουηδίας.

 Παρ’ όλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα και δείχνουμε πως δε νοιαζόμαστε και πολύ για όλα όσα μπορεί να μας προκαλέσει. Σίγουρα όσο η τεχνολογία θα προχωρά τόσο και τα κινητά τηλέφωνα θα έχον περισσότερες δυνατότητες, με αποτέλεσμα να τα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο.


Αρθρο: 15 + 1 πράγματα  ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ
Αρχισυντάκτης
Μαθητής 6ου Γυμνασίου Σερρών

 1.  Στις 24 Αυγούστου 79 μ.Χ. η έκρηξη του Βεζούβιου κατέστρεψε την Πομπηία και την Ηράκλεια, σκοτώνοντας 16.000 ανθρώπους.
 
2.  Υπάρχουν 1.500 εν δυνάμει ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο και 500 ενεργά στην επιφάνεια της γης. Περίπου 550 ηφαίστεια έχουν εκραγεί στην επιφάνεια της γης κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

3.  Από τα ενεργά, το 60% βρίσκεται στην περίμετρο του Ειρηνικού, το 17% στο κέντρο του, το 14% στο τόξο νότια της Ινδονησίας και το 9% στη Μεσόγειο και την Αφρική.

4.  Η πιο θανάσιμη έκρηξη ηφαιστείου ήταν του Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815, που προκάλεσε το θάνατο 92.000 ανθρώπων – κυρίως από πείνα. Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή καταστροφή του αιώνα που πέρασε ήταν του Πέλε στη Μαρτινίκα, το 1902 με 30.000 νεκρούς εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης.

5.  Το 1993 οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων στο βυθό του Νότιου Ειρηνικού. Πρόκειται για μια περιοχή ίση με τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται 1.133 ηφαιστειακοί κώνοι.

6.  Το υψηλότερο ηφαίστειο του πλανήτη, είναι το Γκουαλαντίρι στη Βόρεια Χιλή με ύψος 6.055 μ. μετά την έκρηξη του 1987.

7.  Κανένας δε γνωρίζει το διάστημα μεταξύ δύο εκρήξεων. Το Σούφριερ Χιλ στο νησί Μονσεράτ στις Δυτικές Ινδίες βρυχήθηκε το 1995 μετά από 400 χρόνια σιωπής.

8.  Η θερμοκρασία της λάβας στο Κιλαουέα στη Χαβάη φτάνει τους 1.160 βαθμούς Κελσίου. Η ταχύτητα της ροής των πυροκλαστικών υλικών μπορεί να φτάσει τα 160 χιλιομέτρων την ώρα.

9.  Η έκρηξη του Ναβαρούπτα στην Αλάσκα το 1912 ήταν η πιο μεγάλη στην ιστορία. Σε 60 ώρες εκτοξεύτηκαν 21 κυβικά χιλιόμετρα ηφαιστειακού υλικού, το οποίο είναι ίσο με την ποσότητα 230 χρόνων δραστηριότητας του Κιλαουέα.

10. Η Καλντέρα στη Σαντορίνη είναι η μεγαλύτερη του κόσμου με 300 μ. ύψος και 11 χλμ. διάμετρο.

11. Τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον 80 αεροπλάνα έχουν πέσει σε νέφη ηφαιστειακής στάχτης και σε 6 περιπτώσεις έσβησαν οι κινητήρες τους. Το 1989, κατά την έκρηξη του Ρεντουάπτ στην Αλάσκα, ένα 747 έχασε για λίγο και τους 4 κινητήρες και θα είχε συντριβεί αν δε ξανάπαιρναν αυτοί μπροστά μόλις 1.200 μ. πάνω από τα βουνά που ήταν μπροστά του.

12. Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια. Ήφαιστος για τους Έλληνες, Βουλκάνος για τους Ρωμαίους, η πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε των Ινδονησίων, οι Λάο και Σκελ των Ινδιάνων της Αμερικής κ.α.

13. Το Μαούνα Λόα στη Χαβάη είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Γης. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται 4.157 μ. αλλά μέχρι τη βάση του στο βυθό του Ειρηνικού φτάνει τα 10.214 μ.

14. Η κορυφή του Δάντη ήταν ένα ηφαίστειο ύψους 12 μ. κατασκευασμένο από σίδερο και ξύλο για τις ανάγκες της ομώνυμης ταινίας του 1997.

15. Στην Ελλάδα υπάρχουν 39 ηφαίστεια, με μεγαλύτερα – εκτός της Σαντορίνης αυτά στη Μήλο, τη Νίσυρο και τα Μέθανα.

16. Τα 20 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου που εκτινάχθηκαν μέχρι την στρατόσφαιρα από την έκρηξη του Πινατούμπο, το 1991, μείωσαν την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει ως την επιφάνεια της Γης κατά 2% και προκάλεσαν μικρότερες θερμοκρασίες σε όλον τον κόσμο.

 


Αρθρο: Υγιεινή των ματιών
Αρχισυντάκτης
Μαθήτρια 6ου Γυμνασίου Σερρών


     Η προφύλαξη των ματιών από τις διάφορες παθήσεις που τα περιβάλουν είναι φροντίδα που δεν πρέπει να την παραμελούμε ποτέ. Ας σκεφτούμε πόσο δυστυχισμένοι οι τυφλοί για να καταλάβουμε την αξία της όρασης. Με αυτήν χαιρόμαστε το φως, τα χρώματα, τα σχήματα και τις άλλες ομορφιές του κόσμου που ούτε να φανταστούν μπορούν οι τυφλοί.
     Για να έχουμε λοιπόν σε όλη μας την ζωή τον ανεκτίμητο θησαυρό της όρασης πρέπει να εφαρμόζουμε την τακτική που ορίζουν οι κανόνες της υγιεινής για τα μάτια. Σύμφωνα με αυτούς, πρέπει να αποφεύγουμε το, δυνατό φως που ερεθίζει πολύ τα μάτια και να μην εργαζόμαστε στο μισοσκόταδο που τα κουράζει.
     Όταν διαβάζουμε πρέπει να έχουμε το φως ψηλά και από πίσω μας και να μην κρατάμε πολύ κοντά το βιβλίο. Ποτέ να μην διαβάζουμε μέσα στα οχήματα που κινούνται όπως στο τρένο, αυτοκίνητο, κ.α. γιατί το χοροπήδημα στα γράμματα ζαλίζει την όραση και κουράζει πολύ τα μάτια.
     Να μην αγγίζουμε τα μάτια μας με λερωμένα χέρια. Να μην  τα ερεθίζουμε με δυνατό τρίψιμο πάνω στα βλέφαρα. Να μην αφήνουμε σκουπιδάκια ή  ζωύφια να τρυπώνουν μέσα.
     Όταν νοιώθουμε τα μάτια μας κουρασμένα να σταματάμε κάθε δουλειά και να κλείνουμε λίγη ώρα τα βλέφαρα.
     Όταν είναι ερεθισμένα από το πολύ φως να προσηλώνουμε τα μάτια μας σε αντικείμενα με πράσινο χρώμα, γιατί το πράσινο χρώμα ξεκουράζει τα μάτια μας.
     Στις παθήσεις που προσβάλλουν τα μάτια είναι απαραίτητη η επέμβαση του ειδικού γιατρού, του οφθαλμίατρου. Η μυωπία, τα τραχώματα, ο καταρράκτης, η αμαύρωση κ.λ.π. είναι παθήσεις και αρρώστιες που έχουν ανάγκη από την επέμβαση του οφθαλμίατρου.
     Ο γιατρός θα ορίσει τα γυαλιά που πρέπει να φορέσει κανείς και εκείνος θα κανονίσει τη θεραπεία για τις άλλες αρρώστιες.
     Όταν βάζουμε γυαλιά χωρίς να συμβουλευτούμε πρώτα τον οφθαλμίατρο ή αμελούμε να τον ειδοποιήσουμε για τις άλλες παθήσεις, τότε κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρές βλάβες στην όραση ή να την χάσουμε για πάντα. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο δυστύχημα που μπορούμε να πάθουμε.

    Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας