ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρθρο: ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
Νουβάκη Χρύσα

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


TO   XAMOΓΕΛΟ

-- Δεν στοιχίζει τίποτα κι όμως δίνει πολλά .

-- Κάνει πλούσιους εκείνους που το δέχονται, χωρίς να γίνονται φτωχοί εκείνοι που το δίνουν.

-- Διαρκεί μόλις μια στιγμή, η ανάμνησή του όμως, πολλές φορές ζει για πάντα. Κανένας  δεν είναι τόσο πλούσιος ή τόσο δυνατός ώστε να μη μπορεί να το δώσει και να γίνει πλούσιος αληθινά!!!

-- Ένα χαμόγελο δημιουργεί ευτυχία στο σπίτι,

-- Καλλιεργεί την καλή διάθεση στη δουλεία και αποτελεί επισφράγιση της φιλίας.

-- Ξεκουράζει, ενθαρρύνει ,παρηγορεί!!!

-- Είναι το καλύτερο αντίδοτο που διαθέτει η φύση ενάντια σε κάθε έγνοια και κάθε στεναχώρια.

-- Κι ωστόσο δεν μπορείς ούτε να το αγοράσεις ,ούτε να το ζητήσεις ,ούτε να το δανειστείς ,ούτε να το κλέψεις .Είναι για όλους κάτι χωρίς αξία, ως τη στιγμή που θα δοθεί

-- Μερικοί άνθρωποι είναι τόσο πολύ κουρασμένοι ,ώστε τους είναι αδύνατο να σας χαμογελάσουν .   Χαμογελάστε τους εσείς…

 Δεν υπάρχει άνθρωπος που να χρειάζεται τόσο πολύ ένα χαμόγελο ,όσο εκείνος που δεν μπορεί πια να χαμογελάσει…


Αρθρο: Ευρωπαίοι μαθητές
Αγγελίδου Κλεοπάτρα
Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

Η δυστυχία να είσαι μαθητής στην Ελλάδα

O Γιαν είναι Φιλανδός. Μαθητής της δευτέρας λυκείου, σε ένα δημόσιο λύκειο (ιδιωτικά δεν υπάρχουν στην χώρα του) στο Ελσίνκι. Η Βανέσα είναι Ελληνίδα. Μαθήτρια της τρίτης Λυκείου, στο δημόσιο σχολείο του Χολαργού.

Συνομιλούν στο ίντερνετ. Η Βανέσα, έκπληκτη, ανακαλύπτει ότι ο συνομήλικος της έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, ελάχιστη πίεση, κανένα άγχος για την μαθητική του ζωή και για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο κι ότι το σχολείο του- δημόσιο- έχει μέχρι και μικρό στούντιο τηλεόρασης για να κάνουν το μάθημα δημοσιογραφίας! Κι όμως, αυτός ο «χαλαρός» νέος, που πιέζεται ελάχιστα από το σχολείο και βασανίζεται σπάνια από τον βραχνά των εξετάσεων, φοιτά σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που έρχεται σταθερά πρώτο στον κόσμο, με βάση τις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ, ενώ εκείνη, που βασανίζεται δέκα και δώδεκα ώρες την ημέρα σε σχολείο και φροντιστήριο και την πνίγει το άγχος, ζει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που είχε αξιολογηθεί στην 25η θέση το 2000 κι έχει ήδη πέσει στην 28η από τις 30 υπό εξέταση χώρες του ΟΑΣΑ το 2006, στην τελευταία μέτρηση!

Την ιστορία αυτών των δύο μαθητών, ένα τυπικό τους 24ωρο, παρακολουθεί η κάμερα της «Έρευνας», καταγράφει τις διαφορές στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον και την καθημερινή τους ζωή και μένει με το αναπάντητο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν το δικό μας σχολείο να πιέζει τόσο πολύ τους μαθητές του με τόσο φτωχά αποτελέσματα; Πώς γίνεται να συζητάμε τόσο πολύ για την παιδεία και να τα καταφέρνουμε στην πράξη τόσο άσχημα;

Καθώς μια ακόμη συζήτηση («από μηδενική βάση», όπως ειπώθηκε αρμοδίως) ξεκινά για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η «Έρευνα» της Τρίτης θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, μέσα σε μια σχολική τάξη κι ένα μαθητικό δωμάτιο δύο διαφορετικών χωρών. Κι έπειτα ρωτά δασκάλους, ειδικούς και υπουργούς τι φταίει, τι ματαιώνει κάθε απόπειρα βελτίωσης του ελληνικού σχολείου.
 


Αρθρο: Ρατσισμός
Σοφία Σουλτανίδου

Μαθήτρια Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής.

Αιτία του ρατσισμού είναι συνήθως ένα μίγμα υπεροψίας και φόβου. Δηλαδή, από τη μια πλευρά αισθανόμαστε ότι η δική μας φυλή είναι ανώτερη - πιο καλλιεργημένη, πιο έξυπνη, πιο πολιτισμένη κτλ. - ενώ από την άλλη αισθανόμαστε ότι η άλλη φυλή με κάποιο τρόπο μας απειλεί. Το αποτέλεσμα, μέσα μας, είναι να βλέπουμε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με εχθρότητα και προκατάληψη.

 Ο ρατσισμός έχει πάντοτε το στοιχείο της λανθασμένης όρασης. Δηλαδή στους εαυτούς μας, βλέπουμε μόνο καλά, μόνο αρετές, μόνο μεγαλείο. Αν κατά σύμπτωση προσέξουμε κάποιο ελάττωμα, εύκολα το δικαιολογούμε. Στους άλλους όμως   βλέπουμε μόνο πάθη, μόνο πονηριά, μόνο μικρότητα. Αν κατά σύμπτωση προσέξουμε κάποια καλοσύνη, εύκολα την προσπερνάμε.

 Ο κάθε λαός βρίσκει τα δικά του προσχήματα όταν θέλει να στραφεί προς το ρατσισμό. Η ναζιστική Γερμανία είχε προφασιστεί τη γενετική καθαρότητα. Η Αγγλία της αποικιοκρατίας προφασίστηκε την πολιτιστική ανωτερότητα. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, όταν έχουμε κρούσματα ρατσισμού, συνήθως αναζητούμε πρόσχημα στην εθνική μας καταγωγή, στην ελληνικότητά μας και στην ένδοξη ιστορία μας.   

 Είναι βέβαια αλήθεια ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας συνεισέφεραν πολλά στoν πανανθρώπινο πολιτισμό, ίσως και περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο λαό της εποχής εκείνης. Το έκαναν όμως αυτό καλλιεργώντας τη δημοκρατία και το σεβασμό προς τον κάθε άνθρωπο, προς το ανθρώπινο πρόσωπο αυτό καθ’ εαυτό. Αν τώρα εμείς  ( εν ονόματι των αρχαίων ) περιφρονούμε κάποιους εκ των συνανθρώπων μας, τότε το μόνο που κάνουμε είναι να φανερώνουμε ότι δεν είμαστε γνήσια παιδιά τους.

 Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την παιδεία που έλαβε και από τον πολιτισμό στον οποίο ανατράφηκε, έχει μέσα του την ίδια φλόγα της ανθρώπινης φύσης που έχουμε κι εμείς: Έχει δηλαδή την ικανότητα να αγαπά, να δημιουργεί, να ζει σε κοινωνία, να σκέπτεται, να χαίρεται, να θαυμάζει. Ίσως σε κάποια εξωτερικά ιδιώματα ή σε κάποιες συνήθειες να διαφέρει από εμάς, αλλά αυτό θα έπρεπε να ξυπνούσε το ενδιαφέρον μας μάλλον - πώς να γνωριστούμε καλύτερα - παρά το φόβο, την κατάκριση, την περιφρόνηση. 

 Η καλύτερη ισορροπία είναι να   αποδεχόμαστε τον άλλο γι' αυτό που είναι, γιατί έτσι σεβόμαστε και τον εαυτό μας γι' αυτό που είναι και γι' αυτό που έχει. Δεχόμαστε τους άλλους με την ιδιαιτερότητά τους ,τη διαφορά τους με τα ελαττώματα και τα προτερήματά τους . Ο πραγματικά μεγάλος άνθρωπος, ο πραγματικά μεγάλος λαός, είναι αυτός που ξέρει να μαθαίνει από τα προτερήματα των άλλων ενώ ταυτόχρονα διατηρεί γνήσια  τη δική του ταυτότητα , τη δική του ιστορία .

Αυτό ήταν το ποίημα που προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο του 2006.
Για τους περισσότερους Άγνωστο. Όμως η διαχρονική του αξία ενάντια στο ρατσισμό τεράστια!

Γραμμένο από ένα παιδί από την Αφρική…

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
 
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε...
 
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
 


Αρθρο: Κάπνισμα - ρεπορτάζ
Δήμητρα Στοίλα

Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Από μικρές στο κάπνισμα
     Μισό εκατομμύριο γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους στην Ευρώπη, από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η μικρή ηλικία που ξεκινούν οι γυναίκες να καπνίζουν, που φθάνει την τρυφερή ηλικία των 13 χρόνων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ παλιότερα τη θέση αυτή κατείχε ο καρκίνος του μαστού. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου, που φέτος είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά του καπνίσματος από τις γυναίκες.
     Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρίας ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, σε αντίθεση με τους άνδρες καπνιστές που παρουσιάζουν μείωση, ενώ πολλά κορίτσια πριν καλά - καλά κλείσουν τα 13 τους χρόνια, αρχίζουν το κάπνισμα. Στην Ελλάδα, το 42% των γυναικών ηλικίας 26 - 40 ετών καπνίζει...

Επιστημονικές απόψεις
     Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά οι καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος.
     Επισημάνθηκε ιδιαίτερα από τους ειδικούς επιστήμονες ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών έχουν ξεκινήσει το κάπνισμα από το 12ο - 13ο έτος της ηλικίας τους και τόνισε με έμφαση, ότι τα άτομα αυτά χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 20 χρόνια απ’ τη ζωή τους.
     Άπειρες συνιστώσες συνθέτουν την καταστροφική συνισταμένη του καπνίσματος που συντριπτικά υπερκαλύπτει τις «ωφέλειες» από την καλλιέργεια, μεταποίηση και πώληση του καπνού.
     Στη χώρα μας, οι αρνητικές επιπτώσεις από την υπάρχουσα υπογεννητικότητα επαυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο από την υπονόμευση που υφίσταται ο πληθυσμός εξ αιτίας του καπνίσματος.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που φτάνει στα ναρκωτικά έχει προηγουμένως περάσει από το «αθώο» κάπνισμα.
     Επειδή εκτός όλων των παραπάνω τα παιδιά παραμένουν πάντα τα αθώα θύματα των καταστρεπτικών συνεπειών του καπνίσματος και των άμεσων και έμμεσων διαφημίσεων του

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί
- Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά από την καταστροφική συνήθεια και τις επιπτώσεις του καπνίσματος αλλά και της έντονης, διαρκούς, άμεσης και έμμεσης διαφημιστικής καμπάνιας που κατορθώνει ακόμα και τις επισημάνσεις περί κινδύνου της υγείας να τις μετατρέπει σε ελκτικά στοιχεία του καπνίσματος;
- Εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης των διαφημίσεων και του καπνίσματος σε κλειστούς Δημόσιους Χώρους;

Η ώρα της αλήθειας για τα προϊόντα του καπνού
     Λονδίνο: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε οδηγία, βάσει της οποίας θα επιβάλλεται στις καπνοβιομηχανίες να τυπώνουν μεγαλύτερες και εντονότερες προειδοποιητικές σημάνσεις στα πακέτα των τσιγάρων, σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Η οδηγία αναμένεται να επικυρωθεί από τους υπουργούς Υγείας των χωρών-μελών της ΕΕ. Οι σημάνσεις θα πρέπει να καλύπτουν το 1/3 της επιφάνειας του πακέτου, ενώ είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας-μέλους να συμπεριλάβει στα πακέτα και διάφορα γραφιστικά σχέδια, προκειμένου να θορυβηθούν οι καπνιστές και να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που διατρέχουν.
     Η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Κάθριν Στίλερ δήλωσε στο ΒΒC "Οι μισοί από αυτούς που καπνίζουν πολλά χρόνια θα πεθάνουν στη μέση ηλικία, ενώ, αν δεν κάπνιζαν, θα μπορούσαν να ζήσουν άλλα 20 έως 25 χρόνια". Η ίδια επισήμανε ότι οι υπάρχουσες προειδοποιήσεις για το πόσο βλαβερά είναι τα τσιγάρα δεν είναι πάντα ευδιάκριτες.
     Βάσει της οδηγίας, καταργούνται και οι "παραπλανητικοί διαχωρισμοί", όπως "lights" και "ultra lights", "mild" και "low tar".
     Με την έως σήμερα ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η αναγραφόμενη προειδοποίηση για τους κινδύνους που προκαλεί το κάπνισμα έπρεπε να καλύπτει το 1/4 της επιφάνειας του πακέτου.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καπνοβιομηχανίες έχουν ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχουν κατορθώσει να ανατρέψουν οδηγία της ΕΕ για την απαγόρευση της διαφήμισης και της προώθησης των προϊόντων καπνού στην Ευρώπη.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΝΟΗ
     Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, όσοι επιλέγουν να καπνίζουν λάιτ τσιγάρα δεν είναι σίγουρο ότι παίρνουν λιγότερη νικοτίνη και πίσσα από αυτούς που καπνίζουν κλασικά τσιγάρα.. Και αυτό οφείλεται στην δύναμη της εισπνοής που ο κάθε άνθρωπος έχει καθώς καπνίζει.
     Εάν λοιπόν η εισπνοή είναι πολύ δυνατή και κάποιος καπνίζει ένα λάιτ τσιγάρο, τότε παίρνει στους πνεύμονές του όλη την πίσσα και όλη τη νικοτίνη που αυτό περιέχει. Αντιστρόφως, εάν ο άνθρωπος έχει "ρηχή", τρόπον τινά εισπνοή και καπνίζει ένα κλασικό, βαρύ τσιγάρο, τότε "φορτώνει" τους πνεύμονές του με ένα μικρό μόνο ποσοστό νικοτίνης και πίσσας.
     Με λίγα λόγια, όσον αφορά τον καρκίνο και τις άλλες παθήσεις
1) Τα τακτικό κάπνισμα μπορεί ν’ αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, χρόνιας πνευμονοπάθειας καθώς και καρκίνου του πνεύμονα.
2) Το 25% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων αποδίδεται στο κάπνισμα του τσιγάρου. Ο κίνδυνος συναρτάται με τον αριθμό των τσιγάρων και είναι το ίδιο υψηλός μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.
3) Εξίσου ενοχοποιείται και η χρήση του πούρου ως παράγοντα κινδύνου για τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όμως μειώνεται κατά πολύ και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
4) Όταν το τσιγάρο συνοδεύεται με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ο κίνδυνος καρκινικής εξαλλαγής των κυττάρων πολλαπλασιάζεται κατά μεγάλες ποσότητες.

 ΤΟ ΠΟΥΡΟ
     Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να πιστοποιούν πως το πούρο είναι καλύτερο ή χειρότερο απ’ το τσιγάρο. Και τα δυο ενοχοποιούνται το ίδιο για την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα και στους πνεύμονες.
Το πούρο όμως ευθύνεται για τις παθήσεις των χειλιών λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στα χείλια απ’ όπου βγαίνει ο καπνός. Αυτό συμβαίνει γιατί το πούρο αντίθετα με το τσιγάρο, ο καπνιστής το κρατάει περισσότερη ώρα στο στόμα του με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη τοπική δράση. Το πούρο είναι χειρότερο απ’ το τσιγάρο, και αυτό γιατί ο καπνός περιέχει πάρα πολλές καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες παραμένουν για αρκετό διάστημα στο στόμα.

 TO ΤΣΙΓΑΡΟ
     Ένας καπνιστής κινδυνεύει δυο φορές περισσότερο από την στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με έναν μη καπνιστή, που αν έχει υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη τότε ο κίνδυνος οχταπλασιάζεται. Οι ειδικοί υπολόγισαν πως αυτός που καπνίζει κατά μέσο όρο 20 τσιγάρα την ημέρα χάνει μια ημέρα ζωής για κάθε εβδομάδα καπνίσματος. Για κάθε τσιγάρο που ανάβεται χάνεται 11 λεπτά ζωής Σταματώντας λοιπόν το κάπνισμα κάνετε και ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την προστασία της καρδιάς αλλά και για τις άλλες παθήσεις. Το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη ενοχοποιούνται περισσότερο για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
     Μια απ’ τις βλάβες που δημιουργούνται στους καπνιστές είναι η λευκοπλακία, η οποία είναι μια προκαρκινική κατάσταση που εμφανίζεται στα εσωτερικά μέρη του σώματος (στη γλώσσα, στα ούλα, στα μάγουλα και στον ουρανίσκο).
     Το τσιγάρο ενοχοποιείται περισσότερο για την επίδραση στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα που περιλαμβάνει τη μύτη, τον λάρυγγα-φάρυγγα και τους πνεύμονες, όπου μπορεί να δημιουργηθεί καρκίνος. Αυτό γιατί με το τσιγάρο οι καπνιστές κατεβάζουν τον καπνό και τον εκπνέουν από το στόμα ή τη μύτη, ενώ με το πούρο, τον καπνό τον κρατάνε για λίγα δευτερόλεπτα στο στόμα και μετά τον εκπνέουν.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ
     Ο καπνιστής είναι βέβαιο πως δεν καπνίζει πότε μόνο για έναν λόγο. Ο λόγος για τον οποίο ξεκινάμε το κάπνισμα είναι τελείως διαφορετικός από εκείνον για τον οποίο συνεχίζουμε και συνήθως ο λόγος για τον οποίο βάζουμε όλοι το τσιγάρο στο στόμα για πρώτη φόρα είναι η κοινωνική αποδοχή, είτε τη συγκεκριμένη στιγμή είτε αναδρομικά: με το τσιγάρο θα ενταχθούμε σε μια ομάδα επιλογής ή, επιτέλους, θα ταυτιστούμε με κάποια πρόσωπα-πρότυπα που είχαμε από καρό (γονείς ), και τα δύο.
      Οι πιο πολλοί λέμε ότι « αρχίσαμε το τσιγάρο για πλάκα», ή γενικά και αόριστα «για να νιώσουμε άνδρες» ή «να νιώσουμε απελευθερωμένες γυναίκες», «για την παρέα» ή «έτσι έτυχε», «χωρίς λόγο» όπως και «στο στρατό όλοι καπνίζουν» κτλ. Όμως άλλο να καπνίζεις για την παρέα και άλλο να ξέρεις ότι είναι ζωτικό για σένα να ανήκεις σε αυτή την παρέα ή ομάδα ανθρώπων. Το ζήτημα της κοινωνικής αποδοχής μπορεί να έχει και διαρκείς συνέπειες. Ενώ δηλαδή στην πορεία καπνίζουμε πια για άλλους λόγους, αν έχουμε επιπλέον και τον αρχικό (κοινωνική αποδοχή), το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Δηλαδή: Αν για π.χ ένας νεαρός Έλληνας απόφοιτος της ιατρικής αποφασίσει να ασκήσει το επάγγελμα του στη Γερμανία, δεν θα είναι διόλου αποδεκτό να καπνίζει.
     Η κοινωνική αποδοχή θα παίξει αντικαπνιστικό ρόλο. Αν όμως γίνει συνθέτης ροκ μουσικής, ταξιτζής, αστυνομικός, φορτηγατζής, ή συγγραφέας το τσιγάρο όχι μόνο δεν θα του καθιστά απαράδεκτο, αλλά και θα ταιριάζει στον τρόπο ζωής της ομάδας με την οποία επιλέγει να ταυτίζεται.

      Το 70% των καπνιστών δηλώνει είτε πως «θέλει οπωσδήποτε να κόψει το τσιγάρο κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον» είτε πως «έρχονται στιγμές που θέλει πολύ να το κόψει, αλλά, ενώ προσπαθεί, δεν τα καταφέρνεις». Το 30% απαντά ότι δεν θέλει να το κόψει»γιατί του αρέσεις» ή «δεν τον/ την πειράζει ή το «χρειάζεται». Στο ερώτημα γιατί καπνίζουν, τόσο εκείνοι που θέλουν να το κόψουν όσο και εκείνοι που δεν θέλουν να σταματήσουν αυτή τους τη συνήθεια απαντούν ως εξής:
      Το 71% λέει πως χρησιμοποιεί το τσιγάρο σαν «στήριγμα» στις δύσκολες στιγμές και στις στεναχώριες τους», το 48% δηλώνει ότι καπνίζει «για να χαλαρώνει μετά από την ένταση» και το 17% δηλώνει πως «το αισθάνεται σαν τονωτικό ή διεργετικό για να τα βγάζει πέρα». Το 62% των καπνιστών αναφέρει ως δεύτερο λόγο καπνίσματος τη συνήθεια και το 38% δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις καπνιστές, αρνείται κατηγορηματικά ότι καπνίζει από συνήθεια.

ΜΥΘΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ:
1. Είναι το στήριγμα μου, το φιλαράκι μου.
2. Το τσιγάρο με καλμάρει.
3. Χωρίς το τσιγάρο είναι αδύνατο να «μαζέψω» το μυαλό μου.
4. Το τσιγάρο με τονώνει, το νιώθω!
5. Δεν καπνίζω από συνήθεια, μου αρέσει το κόβω όποτε θέλω.
6. Μου αρέσει! Είναι επιλογή μου! Δεν μου αρέσει ο υγιεινιστικός τρόπος ζωής.
7. Δεν μπορώ μέσα στα τόσα προβλήματα να βάλω στο κεφάλι μου άλλο ένα ;
8. Δεν βαριέσαι όλοι θα πεθάνουμε κάποτε.
9. Ο άλλος κάπνιζε μέχρι τα 95 του χρόνια και ήταν μια μέρα.
10. Ας έχω και εγώ μια κακή συνήθεια .

     Τα κίνητρα του καπνίσματος είναι πολλά άλλα στην πορεία αλλάζουν. Η κοινωνική αποδοχή «χλομιάζει» ως κίνητρο επειδή ανακύπτουν άλλα ισχυρότερο και επιπλέον, ο καπνιστής είναι πιο ώριμος. Επιλέγει λοιπόν σε ποιο βαθμό θα ταυτιστεί με την ομάδα προτίμησης του. Με εξαίρεση μια μειοψηφία, την οποία εξακολουθεί κάπως να επηρεάζει η κοινωνική αποδοχή (πώς να σταματήσει το τσιγάρο ένας χαρτοπαίκτης αφού στο καφενείο καπνίζουν όλοι) οι καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν για ταυτόσημους λόγους, μόνο που διαφέρουν από τους αρχικούς.
1. Έχουν πλέον αποκτήσει εξάρτηση από τη νικοτίνη.
2. Έχουν συνδέσει το τσιγάρο με όλες τις δραστηριότητες τους και αποκτούν έτσι έναν συνεχώς ψυχικό εθισμό, ισχυρότερο και από τον καθαρά χημικό.
3. Δεν αποδέχονται την εξάρτηση τους και συνεχίζουν να δικαιολογούν το κάπνισμα με διάφορες πρόχειρες αλλά πειστικές αιτιολογίες που σαν όλα τα καλά ψέματα έχουν ψήγμα αλήθειας και ισχυροποιούν τη χημική και ψυχική εξάρτηση.

Τσιγάρο= εθισμός ουσίας+ εθισμός ουσίας σε όσα νομίζουμε ότι μας δίνει τι τσιγάρο +έλλειψη κινήτρου για τη διακοπή.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ, Ή ΤΑ ΚΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
1. Είστε πιο σίγουροι ότι θα ζήσετε τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια παραπάνω από όσα είχατε στο ριζικό σας σαν καπνιστής / καπνίστρια.
2. Μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα παιδί και αν έχετε ήδη παιδιά, τώρα ξέρετε ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να τα αφήσετε μόνα τους ενώ ακόμα σας χρειάζονται και πάντα σας χρειάζονται.
3. Έχετε διπλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε έμφραγμα (διπλάσιες από εκείνες που είχατε όταν καπνίζατε το τελευταίο σας τσιγάρο!
4. Έχετε τριπλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε εγκεφαλικό.
5. Έχετε 20πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε καρκίνο των πνευμόνων.
6. Οι πνεύμονες σας έχουν κερδίσει σε χωρητικότητα 40 φορές μέσα σε ένα χρόνο τόσο καπνίζατε χάνετε μέχρι και 80 φορές το χρόνο.
7. Γλιτώνετε από την υπερβολική κρεατοφαγία που βλάπτει πολλά όργανα. Τώρα ο οργανισμός σας δεν ζητάει το κρέας γιατί δεν αναζητά απελπισμένα νιασίνη- μια ουσία που μπορεί να μπλοκάρει ένα μέρος της νικοτίνης.
8. Έχετε οκταπλάσιες πιθανότητες να μην υποστείτε ρήξη ανευρύσματος
9. Αν χρειαστείτε για οποιαδήποτε λόγο γενικής νάρκωσης δεν θα τρέμετε τυχόν επιπλοκές..
10. Κρυολογείτε σας όλους τους ανθρώπους και όχι 7 έως 7 φορές το χρόνο όπως παλιά.
11. Το συνάχι σας δεν κρατάει πια σχεδόν όλο το χειμώνα..
12. Δεν βήχετε πια όπως παλιά.
13. Έχετε πια (οι άντρες )διπλάσιες πιθανότητες να μην παρουσιάσετε ανικανότητα στα 50 σας.
14. Έχετε ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιάσετε εμφύσημα.
15. Δεν ακούτε συνέχεια «γατάκια» από τα πνευμόνια σας.
16. Δεν έχετε τόσο συνεχούς πονοκεφάλους.
17. Ο πονόλαιμος είναι σχεδόν παρελθόν.
18. Η ιγμορίτιδα που ίσως είχατε είναι σχεδόν ξεχασμένη.
Πηγές: StartPoint - health - mpa.



Αρθρο: Είμαστε ότι τρώμε
Σωτηρία Καλανίδου
Μαθήτρια Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών



      Το ένα στα 10 Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο! Το ένα στα δύο δεν συνηθίζει να τρώγει πρωινό και όλα σχεδόν έμαθαν να τρωνε σαν τα αμερικανάκια. Και όλα αυτά όταν στην νότια Ασία το 50% των παιδιών υποσιτίζονται! Ας δούμε λοιπόν πόσο κακό κάνουμε στον εαυτό και ας πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες…έτσι…σαν δώρο τον εαυτό μας.
     Όπως λοιπόν δείχνουν οι έρευνες ένα στα 3 ελληνόπουλα τρωει τουλάχιστον μια, δυο φορές την εβδομάδα σε φαστ φουντ, κυρίως τα αγόρια και το 20% από αυτά τα παιδιά πηγαίνουν στα φαστφουντάδικα μαζί με τους γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί γονείς δε διαφωνούν και ίσως μάλιστα να προτρέπουν και τα παιδιά τους στο εύκολο και γρήγορο φαγητό.
     Το 56% των μαθητών τρωει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα τσιπς,
κρουασάν και άλλα παρόμοια τρόφιμα. Όμως το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι τα παιδιά στην Ελλάδα δεν συνηθίζουν να τρων πρωινό. Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες η έλλειψη πρωινού από το διαιτολόγιο κάθε παιδιού έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη κατανάλωση των τροφών των φάστ φουντ! Και να σκεφτεί κανείς ότι η σωστή διατροφή στην εφηβική ηλικία στην ομαλή, σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη των ανθρώπων. Στην ηλικία αυτή μπαίνουν οι βάσεις για την μελλοντική μας υγεία. Εδώ λοιπόν πρέπει να συμφωνήσουμε με την παρακάτω παροιμία:
    ΄΄Το πρωινό να το τρως μόνος σου, το μεσημεριανό να το μοιράζεσαι με τους φίλους σου και το βραδινό να το χαρίζεις στον εχθρό σου!!
     Σίγουρα δεν φταιμε μόνο εμείς !
     Υπάρχει μια τόσο μεγάλη ποικιλία νέων αγαθών που ίσως και άθελα μας ωθούμαστε στο να το δοκιμάσουμε! Κι όμως όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες προσέχοντας τι τρωμε, πόσο αθλούμαστε και φυσικά κρατώντας κάποιο μέτρο στο γρήγορο φαγητό. Αν όλοι οι άνθρωποι εφάρμοζαν κατά λέξει τους κανόνες καλής διατροφής σίγουρα θα μειωνόταν το μέσο όρο των καρδιοπαθειών, παχυσαρκίας  κ.τ.λ. και γενικά προβλημάτων υγείας.

      Τι λετε ;  Κάνουμε μια προσπάθεια;


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της εφημερίδας