Νίκος Νικολάου
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

    TIΤΑΝΙΚΟΣ "ΤΟ ΕΡΓΟ" 

 

 



ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ταξικός έρωτας, ειδικά εφφέ αλλά και καλές ερμηνείες, πιστή αναπαράσταση εποχής, μια αληθοφανής παραγωγή που στοίχισε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, αριθμός – ρεκόρ στα χρονικά των εκατό χρόνων του σινεμά και πάνω απ’ όλα η υπογραφή του γνωστού τελειομανή 43χρονου Καναδού Τζέιμς Κάμερον. Ο Κάμερον όχι μόνο δεν είναι πρωτάρης σε τέτοιου είδους θεαματικές απόπειρες, αλλά ξέρει που θα ρίξει ακόμα και το παραμικρό δολάριο ώστε να μην πάει χαμένο.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο 43χρονος Καναδός
Τζέιμς Κάμερον
Διάρκεια ταινίας:194 λεπτά
Κόστος:56 δισεκατομμύρια δραχμές
Συμμετείχαν:118 ηθοποιοί και 300 κομπάρσοι
Μισθός του Λεονάρντο Ντι Κάπριο:1 εκατομμύριο δολάρια

1. Η μουσική της ταινίας που υπογράφει ο Τζέιμς Χόρνερ ήδη έχει
πουλήσει 10 εκατομμύρια δίσκους
2. Το Μάιο του 1996 ξεκίνησε σε μια παραλία του Μεξικού, έκτασης
160.000 τ.μ. η δημιουργία των εξωτερικών σκηνικών δύο
δεξαμενές χωρητικότητας 17 εκατομμυρίων γαλονιών η μία και 5
εκατομμύρια η άλλη, δημιουργήθηκαν για να γυριστούν οι σκηνές
του ναυαγίου.
3. Για τις ανάγκες της ταινίας ο Κάμερον έφτιαξε ολόκληρο σχεδόν
το πλοίο (236μ. μήκος από τα 270μ. του αληθινού πλοίου).
4. Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα η ταινία καταλαμβάνει τη
δεύτερη θέση στη λίστα με τις ακριβότερες παραγωγές του
παγκόσμιου κινηματογράφου. Στη τρίτη θέση βρίσκεται η
“Κλεοπάτρα” (1963) του Μάνκιεβιτς με 195 εκατομμύρια δολάρια
σε σημερινές τιμές, ενώ στη κορυφή παραμένει το “Πόλεμος και
Ειρήνη” του Μπονταρτσούκ με 482 εκατομμύρια δολάρια σε
σημερινές τιμές.

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ
ΓΕΝΙΚΑ
‘Ηταν 15 Απριλίου όταν συνέβη η βύθιση του πρώτου πλωτού μύθου και το όνομα αυτού “ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ”. Το πιο διαφημισμένο σημείο του “Τιτανικού” – ιδιοκτησία της εταιρίας “White Star Line” – ήταν ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία ισχυριζόταν πως το πλοίο αυτό ήταν αδύνατο να βυθιστεί κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Στις 2:20 τα ξημερώματα ο “ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ” πήρε μεγάλη κλίση κι άρχισε να βυθίζεται στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού. Η ορχήστρα του πλοίου συνέχιζε να παίζει στο κατάστρωμα και όλα τελείωσαν με τους παφλασμούς των κυμάτων που σκέπασαν τον “Τιτανικό” και τις 1,503 ψυχές που χάθηκαν μαζί με το μύθο. Μερικοί απορούσαν: ΠΩΣ βούλιαξε αυτός ο πλεούμενος κολοσσός, το μεγαλύτερο κινούμενο και όχι μόνο πλεούμενο που είχε κατασκευάσει μέχρι τότε ο άνθρωπος, ένα τέρας που καταλάμβανε στην επιφάνεια της θάλασσας έκταση τεσσάρων τετραγωνικών τετραγώνων, που απ’ την τρύπα του καθενός απ’ τα τέσσερα φουγάρα του θα μπορούσε να περάσει τρένο, που την καθεμιά από τις άγκυρές του την έσερναν θριαμβικά επί αμάξης στους δρόμους του Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, όπου ναυπηγήθηκε ο «Τιτανικός», 20 άλογα, που για την κατασκευή του δούλεψαν για δύο χρόνια, αρχίζοντας από το 1909, 3000 άνθρωποί;

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ
Βάρος:46,328 τοννούς
Εκτόπισμα:66,000 τόννούς
Μήκος:269 μέτρα
Πλάτος:28 μέτρα
Απόσταση ισάλου γραμμής –
καταστρώματος με τις σωσίβιες
λέμβους 18,5 μέτρα
Απόσταση  καρίνας- κορυφής
των τεσσάρων γιγαντιαίων του
καπνοδόχων: 55 μέτρα

Είχε δηλαδή - και για να γλινει περισσότερο κατανοητό το μέγεθός του- ύψος όσο 11 όροφοι κάποιας σημερινής πολυκατοικίας και μήκος τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα.Είχε ακόμη διπλό πυθμένα, που ήταν χωρισμένος σε 16 στεγανά διαμερίζματα και μπορούσε να κρατηθεί στην επιφένεια του νερού ακόμη κι αν δυο από αυτά τύχαινε να πλημμυρίσουν από κάποιο σοβαρό ατύχημα.Πληρούσε δηλαδή όλες εκείνες τις προεγγραφές, όπως θα λέγαμε, της εποχής εκείνης που τον ήθελαν αβύθιστο.Παρότι ο Τιτανικός μπορούσε να μεταφέρει 32 σωσίβιες λέμβους, είχε μόνο 16 (όσες υποχρεώνονταν από το νόμο της εποχής). Κάθε μία από αυτές είχε δυνατότητα μεταφοράς 60 ατόμων, αλλά οι περισσότερες – μετά τη σύγκρουση- κατέβηκαν μισοάδειες.

ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ
Ο Τιτανικός κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία «Χάρλαντ και Γούλφ» στο Μπέλφαστ, για λογαριασμό της ατμοπλοϊκής εταιρείας «Γουάιτ Σταρ». Καθελκύστηκε την 31η Μαρτίου του 1911. Στις 10 Απριλίου του 1912
απέπλευσε από το Σαουθάμπτον της Βρετανίας. Στις 23:40 της 14ης Απριλίου συγκρούστηκε με παγόβουνο και βυθίστηκε 270 μίλια, περίπου, νότια της Νέας Γης, στις 02:20 της επόμενης ημέρας.

 ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
1.Οι τουρμπίνες ανέπτυσσαν δύναμη
50 χιλιάδων ίππων
2. Η μέγιστη ταχύτητα του σκάφους
έφτανε τους 24-25 κόμβους
3. Είχε διπλό πάτο και 16 στεγανά
 χωρίσματα
4. Oταν ήταν πλήρης, μπορούσε να
μεταφέρει 2500 επιβάτες.

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΑ
Στην πρώτη θέση ταξίδευαν μόνο 337 επιβάτες από τους οποίους οι 12 ήταν δισεκατομμυριούχοι. Οι πολυτελέστερες καμπίνες κόστιζαν 4350 δολάρια (η απλή διαδρομή). Το πλοίο διέθετε πισίνα, γυμναστήριο,γήπεδο του γκόλφ, γήπεδα του τέννις, τούρκικα λουτρά,ατμόλουτρα, νιφικά διαμερίζματα, πολυτελή σαλόνια, σουίτες μέχρι...σταύλους για αγελάδες καθώς και μια μοναδική σε λαμπρότητα χλιδή και πολυτέλεια σάλα διασκέδασης που μέχρι τότε δεν είχε δει και δεν είχε απολαύσει ανθρώπου μάτι . Λέγεται ότι πάνω στο υπερωκεάνιουπήρχαν διαμάντια αξίας πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα αντίτυπο τουέργου «Τετράστιχα του Ομάρ Καγιάμ» με βιβλιοδεσία από πολύτιμους λίθους.

Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ
Το σημείο που είχε βυθιστεί ο Τιτανικός εντοπίστηκε το 1985. Τα δυο τμήματα, είχε κοπεί, βρίσκονταν σε βάθος 4000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση – το ένα από το άλλο – 600 μέτρων. Αρχηγός της επιχείρησης ανεύρεσης ήταν ο ΡόμπερτΜπάλαρντ. Συμμετείχε ομάδα Αμερικανών σε συνεργασία με τη Γαλλική εταιρεία ανευρέσεων «IFREMER». Το 1987, η αμερικανική εταιρεία «RMS TITANIC INC», με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια διάφορα είδη από το ναυάγιο.
 

ΘΥΜΑΤΑ
Οι επιβάτες του Τιτανικού ήταν 1316 και οι
 άνδρες του πληρώματος 891,
συνολικά δηλαδή, 2207 άτομα.
Διασώθηκαν 705 άτομα.

1. Από τους επιβάτες της πρώτης θέσης
 διασώθηκε το 94% των γυναικών και το 31%
 των ανδρών. Από τους επιβάτες της τρίτης
 θέσης διασώθηκε το 47% των γυναικών και το
 14% των ανδρών.
2. Η παραπάνω έρευνα αφήνει να εννοηθεί ότι
 ο κανόνας «διασώστε, πρώτα γυναίκες και
παιδιά» επηρεάστηκε από την κοινωνική θέση
των επιβατών.
3. Από τις 143 γυναίκες της πρώτης θέσης
χάθηκαν μόνο 4.
4. Από τις 93 γυναίκες της δεύτερης θέσης
πνίγηκαν 15.
5. Από τις 179 γυναίκες της τρίτης θέσης
πνίγηκαν 81.
6. Από τα 30 παιδιά που ταξίδευαν στην Α’ και
 Β’ θέση πνίγηκε μόνο ένα.
7. Από τα 76 παιδιά που ταξίδευαν στην τρίτη
θέση πνίγηκαν 53.